icon

Ženy podnikateľov - ako to máte s peniazmi?

25. nov 2021

Som na materskej, dostávam 400eur. Nestačí mi to. Občas urobím nejaký nákup, kozmetika, nechty, oblečenie dieťaťu, ktoré rastie tak, ze každý mesiac niečo dokupujem....
Inak neplatím nič. Hypotéku nemáme, nákupy robí manžel. Aj tak mi to nestačí.
Otázka pre tie, ktoré si rovnako rady doprajú a potrpia na kvalite (ostatné sa prosím zdrzte komentára) - stačí vám 400eur mesačne? Pripadne si od muža vypýtať viac, alebo máte nejakú kreditku bez limitu?
Môj si totiž zvykol, že všetko platím z materskej - papuče topánky, bundu, knihy, výlety,...komplet co je v réžii dieťaťa nemá žiadne výdavky.
Plus všetko pre seba si tiež kupujem z tohto.
Len som nervózna z toho, keď mi ostane na účte posr....20eur, pripadne aj menej a potom trpnem, či sa pri pokladni nebudem hanbit.

zmrzlinka2021
27. nov 2021

@autorka
ale ja som reagovala @simca06022011 na nieco ine, nie na teba.

bluka2
27. nov 2021

@zmrzlinka2021 Sorry. Zaujal ma ten Gratz, to kde je? 😀

zmrzlinka2021
27. nov 2021

@bluka2 graz je v rakusku

21oktober
27. nov 2021

ja som správca konkurznej podstaty, a súhlasím s
@zmrzlinka2021 .Skutočne bohatí ľudia uvažujú ekonomicky a preto sa nedostanú do osobných bankrotov a konkurzov. Ľudia čo si myslia že prísun peňazí majú neobmedzení , a že ich limity a hranice sú vyššie , takí čo sa nepýtajú či to skutočne potrebujem takto aj končia. A že tie životné osudy z blahobytu kde si treba dopriavať po chudobu sú časté tak to mi verte .

adkoalauri
27. nov 2021

U nás má každý svoj účet,manžel mi mesačne pošle dohodnutú sumu.Ja platím všetko,ale keďže zarábam,tak si aj odložiť viem.Bolo to tak aj na materskej,vyšla som z peňazí,ktoré som mala.Nákupy väčšinou ja,oblečko pre deti spolu,kedy ako...on však deťom kupuje bez problēmov 60€- vé topánky,to ma niekedy aj nahnevá, no vtedy zmiznem od pokladne a platí on...teraz keď sa mi pokazil kávovar,povedal,že to nie je podstatné- ja nie som na takéto reči zvyknutá,pretože nemíňam na somariny,deň čo deň varím atď,a káva mi robí dobre, tak ma s tým naštartoval že na druhý deň som si kúpila nový. Ani si to nevšimol 🙂

zuz115
27. nov 2021

Som na materskej, dostávam tiež 400 eur. Popri tom pracujem na 70% úväzok z domu. Robím skoro ráno a v noci keď dieťa spi. Takže k tomu mam aj plat. Skus to takto, nebudes si musieť pýtať a budes si môcť dovoliť.

luccija
27. nov 2021

Fu neviem prídeš mi drzá.Preco sa tu povysujes, keď svojím spôsobom počítas drobné v obchode, lebo Ti muž nedá navyše a ideš stále z rezervy?v podstate s tebou súhlasím 400 eur je nič.Tiez som si potrpela na značkové kožené topánky pre dieťa, drahé overaly, lebo máme jedno dieta príjem bol dobrý tak som nepotrebovala setrit.Nikdy som nekupovala cez bazár.Druha vec je, že mám plné skrine značkových drahých veci z ktorých vyrástla niektoré par x oblečené a teraz som to začala za bagatel predávať po bazároch nech sa toho zbavim.Srdce má boli koľko som dala za čapice, bundy....aj dnes jej kúpim kvalitnejšie ak sebe, ale už jej to aspoň vydrží.Mam doma Armani rifle 2x oblečené kto má peniaze si kúpi nové, kto nie kašle mi na to, že ich ponukam na bazari za 25 rur
Vieš, keď máš minies ...keď tvoj muž má a bola si zvyknutá míňať ťažko teraz zatiahnuť ručnú brzdu.
Jedine, že budeš takáto arogantná aj na muža a vydupes si viac.Ved mu vyrátaj koľko mesačne minies....Zo začiatku si diskutovala v pohode, ale tvoj štýl a ton ďalej sa mi nepáči.A teda mne by vadilo, že hoci poplatky poplati, stravu tiež, ale idem do nuly.Musi mať nejaký dôvod pre ktorý si myslí, že by Ti malo stacit

sashabb
27. nov 2021

@luccija suhlasím. Čím ďalej, tým "lepšie" sa tu prezentuje. Ale jediné čo sa ukazuje je, že nevie hospodáriť, a nie, že by mala málo €

luccija
27. nov 2021

@tina4931 pravdaže sú také rodiny, ale mala plat 1200 eur tak teraz sa jej ťažko žije zo 400.Ked vie, že muž má a nedá je to o to horšie.Ale druhá vec je, že človek je marnotratny a má veľké oči.Ja ju chápem, že mali ísty štandart a teraz jej je málo.
Len jej muž asi nebude hlúpy, keď nemajú hypo, má firmu, tak by som jedine pýtala viac

luccija
27. nov 2021

@sashabb tak zo 400 eur sa ťažko hospodári, ale je pravda, že buď sa uskromni čo nebude jej prípad🙂alebo bude pýtať.Verim, že jej je ťažko ja som išla na materskú s rezervou tiež som nechcela pýtať a natrcat dlaň.A je pravda,že za tie roky som ju celú minula a na tú dobu to boli veľké peniaze.A dnes viem, že mi peniaze horeli pod rukou.Nevedela som si zvyknúť, že by som si nekupila čižmy či niečo len tak ..ono aj dnes muž povie, ze vela míňame na stravu a ako to robia ostatní čo majú nízky plat a pôžičky.No nejedia hovädzie mäso, lososa, ale lacnejšie potraviny...všetko je veľmi drahé zo dňa na deň...

vler
27. nov 2021

@zmrzlinka2021 uplne s Tebou suhlasim. Tiez zarabame slusne s manzelom, ale napr 20 E za obed pre nas dvoch vonku radsej miniem na kvalitne potraviny z ktorych si pripravime 6 zdravych chutnych obedov doma

autor
27. nov 2021

@luccija pretože zo začiatku sa nezapajali také, čo len potrebovali moralizovat. Už nemá zmysel pokračovať v tejto diskusii. Co som potrebovala, to som vyriešila.
Nie som drzá, len z duše nenávidím, keď niekto prekruca, chytá za slovíčka a pod.
Vytočilo ma, že sa mnohé chytili tých 40e za stravu. Podrobne som rozpisala, za akých okolností to bolo a aj tak sa tu začali rozoberať 40e. Doslova mi to príde také, že sú tu také ženy, ktoré čítajú a hľadajú čoho sa chytiť.
Jasneeee 40eur si panička kupuje obedy,... jasneee ešte rozhadzuje na cudzie decka.... jasneee kozmetika balea z dm by jej nestačila....
Proste ODVECI....
Načo tu potom míňať svoju energiu a čas na to, že sa to snažím co najpodrovnejsie vysvetliť, opísať...rozpisujem sa tu jak .... a aj tak to podstatné prehliadnu.
Ja ešte raz ďakujem ženám, ktoré sú v mojej kozí, ďakujem tým ktoré ma pochopili, ktoré mi poradili.
A tie ktorých sa tu niečo dotklo, alebo ktoré teraz nemôžu spávať preto, že niekto má iný spôsob života, tak bohužiaľ. Necítim potrebu sa za nič ospravedlňovať. Niekto si kúpi mobil za 1000e, lebo je to pre neho dôležité....ja ani neviem akú mám značku telefónu a určite nie je drahší ako 200e.
Niekto si zas kúpi bundu za 10e, .... ja nie.
Každý sme iný, každý máme iné priority, iné požiadavky, každého teší niečo iné. Niekto idem radšej na dovolenku do hôr, niekto do Zanzibaru.

autor
27. nov 2021

@luccija písala som že minam svoju rezervu, že mám dosť nasetrene... písala som , že to boli obedy vynimkcne... a aj tak tu niekto napíše,,a prečo nemáš rezervu??? A nemáš si objednávať z restiky...
No nemám sa vytočiť? Nechce sa mi opakovať, a nechce sa mi 8 strán obhajovať a písať každému osobitne ešte raz to co som písala na 1, 2, 3, 4 strane...

maris5
27. nov 2021

Ja mam aktualne rodicak, tento mesiac som uz minula 1.300€. A to su bezne vydavky. Teraz boli zlavy kupila som nejake oblecenie pre deti. Topanky na zimu. 3x plna nadrz.... Vsetko ide hore,normalne si pytaj peniaze, nech ti stabilne posiela nejaku sumu na ucet.

pictbridge
27. nov 2021

Môj muž výplatu ani nevidí všetky karty mam ja všetko platím z toho máme spoločné peniaze a nikdy nikdy to neriešil. On je rád že nemá žiadne starosti že sa vlastne o všetko postarám ja . Vôbec ale vôbec sa nestará koľko a načo miniem.

autor
27. nov 2021

@maris5 no ak by som tu mala napísať koľko som minula na darčeky, tak tiez sme už niekde pri 1000. Tento mesiac som si kupovala nové okuliare, prvý krát v živote som dostala dioptrie, takže úplne nové rámy, obal,sklíčka... nebudem radšej písať sumu, lebo zas ma.zozeru... opäť to išlo z mojich zásob.
Prvý krát v živote som mala.zubny kaz. Zrejme po tehotenstve, kojenie... 150eur som nechala u zubarky. Jasne ze z môjho....
Ak by som nemala svoje peniaze, nemala by som inú možnosť, ako pýtať od muža. Skratka, musela by som.
Je toto niečo, čo si môžem odpustiť? Mala som s kazom počkať 2r kym nastúpim do práce?

sonkyp
27. nov 2021

Urcite sama nie si, ano, su zeny ktorym to staci. Aj mne to muselo nejaky ten cas stacit, ale bolo to vzdy o držku, ale zvladla som to. Ale podotykam, ze kadernicke chodim raz za pol roka, kozmeticke/na nechty nechodim. Vsetko co som miňala bolo pre malu a potraviny do domacnosti. Uver nesplacame a najom plati muz. Takze keby mam platit este najom, uver, benzin (tiez plati muz) tak nevyjdem ani vo sne a to malej drahe veci nekupujem, zda sa mi to zbytocne a v dnesnej dobe clovek najde pekne veci aj za rozumnu cenu. Takze neboj sa s muzom o tom porozpravat, hlavne ako pises mate asi vyssi rodinny prijem tak by mal aj on na to brat ohlad. Moj muz je prave taky, ze malej kupi prve aj posledne, ja jeho musim niekedy krotit!!!

autor
27. nov 2021

Áno, sú veci, kde sa dá ušetriť- nenakupujem tašky v obchode, NESTRAVUJEME sa v reštaurácii, ani si NEOBJEDNAVAME JEDLA
Mam lacný paušál, platím 15e
Všade kam sa dá dôjsť peši do hodiny, chodím na peši. Nenechavam si upratovať dom a umývať okná firmou ako všetci susedia z našej ulice
Jazdím na 17r bicykli, a ani neplánujem kúpiť novy- zbožňujem ho
No cyklosedacku som kúpila za 130e.... 😅
Sú veci, na ktoré si nepotrpim.

luccija
27. nov 2021

Ja Ťa chápem, ale kto nemá či potrebuje ušetriť kúpi si lacnejšie okuliare.Tiez som si vždy ospravedlňovala veď nepijeme, nefajcime doprajeme si iné.Ono to, ale ide ako rozbehnuty vlak dobrá strava, dobrá kozmetika, dobre oblecnejsie, kvalitné hračky...A to potom niečo stojí.Stravu, že si objednala je normálne.Niekto to preje každý víkend po vonku.Tiez veľa míňame, až ma to mrzí tento mesiac dcere draha bunda, ale viem, že vydrží a nie je podsita vatelinom.Tiez sa zamýšľam na čom usetrit ešte som na to neprišla🙂
Tiež som vždy ťahala z rezervy vďaka Bohu na ňu.Ale cez koronou som nasetrila veľký obnos peňazí a vtedy som si uvedomila, že keď sú zavreté obchodu, kina, wellnesy a netulam sa kade tade viem ušetriť.Ak by bolo otvorené už dnes kupujem x te Vianočné ozdoby, vence a pod;)

canis_lupus
27. nov 2021

Podľa mňa keď potrebuješ, popýtaj si 🤷 Napríklad tie veci pre dieťa mu normálne vysvetli, prečo kupuješ za takú cenu a že by to mohol zaplatiť. Môj bol tiež v šoku, keď videl, za aké ceny kupujem dieťaťu veci, ale vždy som mu vysvetlila, že napr. overal má vyšší vodný stĺpec, hentaké materiály, membrány, dá sa zväčšiť, takže vydrží aj tri sezóny a nakoniec ma ešte pochválil, že som dobre vybrala 😃 Ale niektorým ľuďom ťažko vysvetlíš, že je rozdiel napríklad medzi 15-kilovým detským bicyklom za 50€ a 5-kilovým za 300€. Môj to našťastie pochopil a keď mu poviem, že idem niečo drahšie kupovať, ponúka sa sám, že mi prispeje. Teraz sa ho chystám popýtať peniaze na vianočné darčeky, keďže kupujem aj pre komplet celú jeho rodinu ja a vôbec mi to nepríde trápne. Ale je pravda, že pre seba si veci veľmi nekupujem, ani ku kaderníčke nemám kedy ísť, poukaz na nechty už mám pomaly rok odložený a neviem sa tam dostať 😂 A niektoré veci, napríklad tričká, tepláky pre dieťa, knižky, hračky...kupujem kľudne zo sekáča/marketplace, takže zase nemôže povedať, že nejak rozhadzujem na zbytočnosti. Ak dobre zarába, nechápem, prečo by si ty mala žiť zo 400€, alebo minimálne na dieťa by nemal mať problém dať nejaké peniaze.

lasoli
27. nov 2021

no ked nemas mal by ti dat peniaze.Ze ja ked nemam ,tak bud nekupujem nic a kupuje to priatel.My to mame tak ze nkuoujeme obaja,on viacej kedze viacej ma a ja tolko kolko mi vystaci.Na seba akurat dako neminam,po dohsim case som si obj kozmetiku za 80€,ale v zlave ked je idem 2x do roka na daku proceduru do salonu za 150€Cize do roka tak na proceduru miniem 300€ ,Oblecenie mi kupi napr j moj,topnky na zimu a tak

simca06022011
27. nov 2021

@21oktober cize suhlasis s bludom akoze človek co zarobí so nemoze dat obed z. Restiky lebo skrachuje z toho? 😂 Zaujímavé. Lebo za to sa do mna pustila. A pritom ludia co pracujú a podnikaju nesedia doma a nevaria, to som si na 100% ista.. Ked som 12h denne v praci lebo PODNIKAM, ziadne ze po 8h padla, tak nebudem utekat domov variť,. Teraz ked su moznosti obmedzene, sme viac doma je to ine, ked su deti, tiez je to zase ine, ale By som sa trapila ze nejde elektrina, a neobjednam si jest lebo setrime tak je to smiesne. A ano, je uplne normalne dat za obed pre 2-3 20eur. Uplny standard v hocijakej restike u nas.

sonkyp
27. nov 2021

A este mu treba vysvetit, ze z tych 400e zijes ty aj dieta. Cize to je 200€ na osobu, mozno to takto lepsie pochopi. A niekedy by sa to zdalo krasna suma, ale dnes je naozaj vsetko drahe, hlavne potraviny, drogeria, lieky...čo je podľa mna úplny základ. Drzim palce inak, snad ťa muž pochopi 🙂

21oktober
27. nov 2021

@simca06022011 nie ,súhlasím s ňou v tom že to nie je úplne bežný výdavok . Ani pre tých čo podnikajú. Ja aj muž pracujeme a podnikáme , už cez 20 rokov a teda ja varím každý deň . Môj príjem je niekoľkonásobne vyšší ako autorky keď pracovala. Napriek tomu nepovažujem výdavok 40 eur za jedlo za bežný normálny výdavok , ani 60 eur za bežný výdavok na bundu pre malé dieťa. Viem , že u nej to bolo jednorazové , ale tu nejde o autorku , ale o to či je to alebo nie je bežný výdavok . Takých čo to považovali za bežný výdavok a teda aj tak žili , boli ich plné reštaurácie tak mnohých z nich mám v tých mojich spisoch a dražím ich majetok čo zostal, chvalabohu som nezažila za toto obdobie žiadne samovraždy ale niektorí moji kolegovia áno . A pracujem často 12 hodín niekedy ešte obidvaja s manželom v pracovni o jednej hodine čumíme do spisov a pripravujeme sa na súd.
Na druhej strane by autorka mala mať prístup k manželovým peniazom , bez diskusie . Pre niečo však on to tak nechce a to vie len on tam treba začať.

autor
27. nov 2021

@luccija áno Lucka, ale pozri sa na našu situáciu. Tu absolútne nejde o to, aby sme sa museli uskromnovat. Príde mi naozaj divne, ze ja by som si mala kúpiť najlacnejšie okuliare z predajne, v ktorých vyzerám ako tetka sova z r 1300.... ktoré mi vôbec, aleze VOBEC nepristanu, .... zas nekúpila som najdrahšie. Stali ma 220e. Boli tam aj za 400 a viac ale tým smerom som ani nepozerala....
Teraz som uviedla tento príklad, tie okuliare. Prečo? Keď mám muža, ktorý na to má. On ma dvoje okuliare. Ja keby som nebola na materskej s naším dieťaťom, tak mam aj na tie 400e okuliare. Keby som mala svoj príjem, tak na to mam. Chápeš co sa snažím vysvetliť? Prečo ja by som sa mala obmedzovať a byť nejakým spôsobom,,potrestana" za to, že som doma s naším dieťaťom, ktoré sme obaja chceli a obaja milujeme? On nechce ani počuť o tom, aby som ho dala do jasli. Samozrejme, ani by som ho nedala...
Uviedla som len príklad tie okuliare.

autor
27. nov 2021

@21oktober ty uz zachádzať do extrémov... nemôžeš porovnávať matku na materskej ktorá minie mesačne 500e na malé dieťa a z časti na seba s niekym kto sa zadlzi až tak, ze ma na krku exekúcie 🙄

autor
27. nov 2021

@21oktober porovnavas neporovnateľne
Som matka na materskej, nie hlúpa sliepka ktorá minie tisíce na šperky, topánky a kabelky až tak, ze sa dostane do mínusu 🙄
Prečítala si si príspevky aj iných žien? Ze 400 e je žalostne malo a nie som jediná, ktorej to nestačí?

autor
27. nov 2021

@sonkyp veľmi múdry argument. Tak som to ešte neskúšala

miusa00
27. nov 2021

A teda uz ste sa bavili doma na tuto temu? Pohlo sa to nejako? Vies, ci je problem, ze si muz neuvedomuje vydavky alebo ti z nejakeho dovodu nechce davat?

bobulka109
27. nov 2021

my to tu v podstate neporiesime. Co clovek, to iny nazor. Musite si to poriesit s manzelom vy dvaja sami. Su to podla mna dolezite veci, ktore by si msli dvaja ludia ozrejmit este pred manzelstvom- otazku financii. Podla mna v manzelstve je to spolocne a prijde mi trapne nejake vydelovanie ev. pytanie penazi od partnera, absolutne to chvalabohu nepoznam. Tu vidim v tom problem. Druha stranka veci je nutnost vydavkov, ale to je kazdeho vec, ako si to zadeli. Vo vseobecnosti tu v tych diskusiach dost absentuje tolerancia, zolerancia voci druhym, ktori maju iny nazor- to v podstate aj v celej spolocnosti. Nie sme vsetci rovni, ale mali by sme sa respektovat, lebo takto to pojde …..