Ženy podnikateľov - ako to máte s peniazmi?
Som na materskej, dostávam 400eur. Nestačí mi to. Občas urobím nejaký nákup, kozmetika, nechty, oblečenie dieťaťu, ktoré rastie tak, ze každý mesiac niečo dokupujem....
Inak neplatím nič. Hypotéku nemáme, nákupy robí manžel. Aj tak mi to nestačí.
Otázka pre tie, ktoré si rovnako rady doprajú a potrpia na kvalite (ostatné sa prosím zdrzte komentára) - stačí vám 400eur mesačne? Pripadne si od muža vypýtať viac, alebo máte nejakú kreditku bez limitu?
Môj si totiž zvykol, že všetko platím z materskej - papuče topánky, bundu, knihy, výlety,...komplet co je v réžii dieťaťa nemá žiadne výdavky.
Plus všetko pre seba si tiež kupujem z tohto.
Len som nervózna z toho, keď mi ostane na účte posr....20eur, pripadne aj menej a potom trpnem, či sa pri pokladni nebudem hanbit.
@liljana bohužiaľ, môj muž neprispieva ani euro na žiadne dobročinné zbierky. Tak tlniekto to robiť musí.
Zo zakona maju mat manzelia rovnaku zivotnu uroven, to plati aj o detoch...nieco by si si z toho mala uvedomit...
@liljana nemám rezervy? Cotala si aspoň nejaký príspevok. ? Véd xely čas posem ze minam rezervy
Samozrejme, ze mi tych 400€ nestaci. Min mesiac som objednala malemu inhalator 60+, zimne topanky 60+, kadernicka ja 60.. (to len akoze navyse k beznym vydavkom) tento mesiac vianocne darceky pre 4 male deti. A nie nebudem kupovat 10€ sprosti len aby nieco dostali, vyberala som, aby sa nieco vdaka tomu aj naucili, aj zabavili. Obcas sa aj moj muz opyta, ci take potrebujeme a vysvetlim mu preco zrovna to som vybrala a nie nejaku lacnu somarinu. Vzdy pochopi. A Normalne mu poviem, kolko mi ma poslat na ucet. Ano, mam aj rezervu na sporiacom ucte, ale pokial to nie je nutne, tak si ju nechavam, ked ju ozaj budeME potrebovat. Ked pojdem do prace a pipne mi 3x tolko, tak uz pytat nebudem 😂
nie som sice zena podnikatela , no momentalne som doma, len na tehotenskom prispevku . a teda ta suma, co pises, ked pises, ze v tom mas aj tankovanie.... tak ja miniem viac 😲 . mame dve deti . skolaka a skolkara. kruzky, doucovania, oblecenie, natankovanie . a som na tej sume, co pises v uvodnom prispevku. a to som nikde nepocitala stravu, pripadne nejake vylety naviac .
od manzela nic nepytam. mame jeden ucet , kam chodili aj moje peniaze v case, ked som bola zamestnana. akurat pri vacsich vydavkoch jeden druheho informujeme .
@gabu_lienka
@zafir01
👍👍👍
A inak je smiesne ze sa tu riesia dve jedla za 40EUR pre 3 ludi.. ved to je uplne normalny vydavok... bezny... nic extra :D hociekdy si clovek zbehne na obed niekam von a cez 20EUR dvaja ludia minu ako nic... detto kozmetika. Kazdy to ma inak, su zeny co sa natru indulonou a su spokojne, a su take co ju daju na ruky a topanky. A nejaka charita? kolko ludi minie na cokolady a chipsy a sladkosti viac :D Clovek co netrpi nedostatkom ma casto takuto potrebu pomahat, ja tiez som roky rokuce posielala peniaze malej studentke... proste je to nieco co ma potesilo, kym som sedela v kancelarii a zarabala :D No problem aj ja vidim v tom, ze ty nemas podla vsetkeho ziadnu rezervu. Na tom by si mala vazne popracovat...
Ale podla tvojho popisu, mozno aj ked budes mat o 200EUR viac sa budes triast pri pokladni, ci mas dostatok na ucte... lebo tie peniaze proste odidu na somarinky... ale to zase ty doma vies, ako hospodaris a co "musis/nemusis". Podla mna logickejsie by bolo keby ste mali pristup k neakemu spolocnemu uctu, kase, kde sa budu riesit spolocne nakupy /oblecenie malej, do domacnosti.../, ked nebudes vychadzat s peniazmi, ak tam ostane nasetrenych viac penazi, kupite si nieco domov, pojdete na dovolenku ale budu tam chodit peniaze mesacne. KEd budes potrebovat pouzijes, ked nie nie... alebo ako my doma, ja si proste poslem z jeho uctu a vybavena vec, lebo zase, napr. my mame obchdonu firmu, nam sa neoplati drzat taketo rezervy na ucte :D moj chlap to neznasa, cize "sporenie" ide vylucne v mojej rezii (ako hovori, on nakupi tovar, preda s marzou, jemu sa neoplati to nechavat banke :D) .
A co tu nik nepise, je ze podniaktel nema vyplatu mesacnu, ze mu cinkne 15teho presna suma, on to musi zarobit. A to moze byt v roznych momentoch ine... a je diskutabilne kto je uspesny podnikatel, ako to vyzera v tych jeho financiach naozaj .. plus poznam chlapov s vysokymi prijmami a setria kde sa da, dopraju si naozaj kvalitne veci z ktorych je uzitok (dovolenky s rodinou, vzdelanie detom, vylety.. ziadne somariny) a su to ludia, ktorym sa drzia prijmy, firmy... na druhej strane mam podnikatelov, ktorym sa darilo a skoncili, prave kvoli roznym vydavkom sukromnym si proste vytunelovali "podnikanie" (niektori veruze vdaka zivotu na vysokej nohe, sa citili akoe na to maju a ini lebo ich partnerky si mysleli, ze na to maju a patricne sa dozadovali "rovnakeho zivotneho standardu"). To je ale ina tema :D
400EUR na kozmetiku/rok sa mi nezda vela, aj ta zimna vybava pre malu je realna suma (uz sa tam skoro blizi aj H&M s cenami).
Ked vypadla elektrina, donasku stravy ale mohol zaplatit tvoj muz...
Treba sa dohodnut, nemas nejake extravagantne vydavky...podla mna.
A rezervu si neminaj...
Necitam komentare. Ale jeho peniaze su aj tvoje. Ty si prisla o prijem, lebo sa staras aj o jeho dieta. Chcela by som kartu k jeho uctu, neviem si predstavit, ze by som od muza pytala peniaze. A btw. mozes ziadat na sude aj o vyzivne na teba a dieta pokial ti neumoznuje pristup k spolocnym peniazom. Pre mna je nepochopitelne, ze takto zijes, 400e je zufalo malo
Nie som uz na materskej, zarabam...ale kedze z mojho uctu sa platia kazdomesacne platby + strava + nakupy pre deti a tak, tak miniem viac, nez zarobim. Ked uz nemam, tak mi doplní. Bez rečí a bez výčitiek.
Autorka ty si potrpiš na kvalitu, rozumeli by sme si dobre.
U nas to funguje tak, ze mame kazdy svoje ucty, mne chodi rodicak a platim z neho aj hypoteku, telku, internet a pod.Takze muz mi posiela mesacne aby bolo dost.A ked sa stane ze sa minie, poviem mu a posle mi dalsie peniaze.Ved jeho peniaze su aj moje, ja sa staram o deti a domacnost.Nastastie s tym nikdy nemal problem.Neznasam takychto zgrlosov, ktori ani vlastnemu decku nedopraju.
Mam kamosku.Jej muz zacal brutalne zarabat.A cim dalej tym vacsi zgrlos je.Ona mu sama nemoze objednat ani papucky.On je schopny cely vecer hladat na nete lacnejsie alternativy.
@juliasb presne, my s manzelkou takisto 1 ucet 2 karty a nie zene davat presnu sumu a potom trpne, ci jej to vyjde. Akurat som jej zalozil vlastny, lebo ten spolocny je moj ona je disponentka, a uz dlhsi cas na Svk právne plati, ak majitel uctu nahle umrie, ten ucet by do byriesenia dedicskeho zablokovali( a ak by sa to napr. teraz v covide stalo, asi by to trvalo)Nemala by peniaze.Takto ma aj ona a tam je mensia suma iba pre pripad tohoto scenara, na 1 mesiac a kvoli zainvestovanym peniazom, co su na nu, aby ak to zrusi, prislo jej to tam.
Poznám zopár takých ľudí, je to pre mňa nepochopiteľné. Už keď niekto na seba minie stovky eur mesačne a na dieťa sa mu prieči lebo to je veľa tak to považujem naozaj za smutné. Ja napr. som typ matky, ktorá aj keď si to dovoliť môžeme, o peniaze nejde, ale nezahrňam ich každý mesiac novými hračkami, "haraburdami" za pár eur len nech majú veľa. Skôr investujeme do kvalitných, aj keď drahších (drevena preliezka, montessori a pod) ale nemajú plné boxy blností. Taktiež - ak mne alebo sebe kúpi muž bundu/boty za 300-400€ tak predsa deťom nekúpim za 15€ niečo, čo premokne. Nechcem aby to znelo povrchne, ja si vážim každé euro a neutrácam zbytočne. Ak by sme mali málo peňazí tak by som sa tomu prispôsobila samozrejme. Ale to je zas iná situácia. Radšej ale kúpim jedny drahé boty/bundu kvalitné ako 3 ale nekvalitné.
Mužovi by som na Tvojom mieste ukázala koľko tie decké veci stoja, nech má prehľad, evidentne netuší čo koľko stojí. Lebo aj keď nekúpiš extra značku tak sa to nazbiera a ani sa to nezdá.
Celkovo by mal zmeniť prístup. Nezahŕňať dieťa zbytočne lebo si potom veci nevážia (ja napr. oblečenie kupujem len také, kde je ledva vidieť značku) ale ak má človek možnosť dopriať tak už komu inému ak nie vlastnému dieťaťu..
Neviem síce ako by som sa ja zachovala ale netolerovala by som mužovi, že sebe dopraje ale dieťaťu nie. Ty nezarábaš aktuálne, rozpočet je obmedzený, pravdepodobne mu to nedochádza. Životnú uroveň by malo mať dieťa takú ako majú rodičia.
Ale pozri - ak mu povieš a on zaplatí - nech si hundre. Kašlala by som na to a zapájala ho do platieb ešte viac nech si zvykne. Vyživovaciu povinnosť nemáš len Ty.
ste manzelia. tak snad zdielate aj peniaze. treba dat peniaze nakopu a rozumne si urcit limity podla svojej situacie.
My máme dva účty, navzájom sme si disponenti. Ja mám aj kartu k manželovmu účtu a využívam ju. Svoju rezervu nemíňam. Máme vyjasnené, čo je pre nás dôležité a naopak, na čo nie sme ochotní míňať peniaze. Samozrejme malé úlety nikto nerieši. Preto je podľa mňa dôležité si toto vydiskutovať, pravdivo sa porozprávať o pocitoch a potrebách. Vydelovanie manželky považujem za neprijateľné. Ak jeden z dvojice nie je schopný hospodáriť, treba to riešiť dohovorom, nie zobrať peniaze ako malému dieťaťu. Teda radím urobiť kompromis a dodržiavať ho. Potom je úplne jedno, či kupuješ dieťaťu bundu sa 20, alebo za 200 eur, je to vaša vec. Neodpustím si ale poznámku, že by ma veľmi zarazilo, ak by som videla mamičku v drahom oblečení a dieťa v lacných veciach. Ak mám na oblečenie pre seba, mám aj na oblečenie pre dieťa. Skús mu vysvetliť svoje pocity, povedz mu, že sa zle cítiš, keď idete ako macocha a popoluška.
No ja sa celkom cudujem, ze si vydrzala 2 roky..
Ten rodicak by rovno isiel cely na moju rezervu "na horsie casy" a vyziadala by som si kartu k manzelovym prijmom, ziadne mesacne vydelovanie..
Ak nema na topanky pre dieta, nech preda auto z garaze v cene 2i bytu..
Mame dve karty k jeho uctu. Odtial vsetko bezne platime. Z mojho uctu len nejake mimoriadne, jednorazove veci ktore si dopredu povieme. Mame k nemu tiez dve karty ale muz svoju nepouziva. Mame to tak nastavene roky. Sme spolu viac ako 25r, decka uz takmer dospele. Nikto sa nikoho nepyta kolko minul, ale ani nerozhadzujeme. Muz si potrpi na kvalitnu stravu, elektroniku a sport. Ja neminam na oblecenie alebo kozmetiku ale mam rada napr. starozitnosti, veci pre deti. Pozname nase limity.
@simca06022011
"A inak je smiesne ze sa tu riesia dve jedla za 40EUR pre 3 ludi.. ved to je uplne normalny vydavok... bezny... nic extra :D hociekdy si clovek zbehne na obed niekam von a cez 20EUR dvaja ludia minu ako nic... "
Nie, toto nie je "normalny vydavok", kopec ludi ma 40 EUR na stravu na CELY TYZDEN, neraz rodiny s 2-3 detmi.
Ak niekto toto povazuje za standard, potom Slovensko je dream krajina 😉 a slovaci patria medzi elitu v zivotnej urovni v EÚ (schvalne nepisem vo svete).
Ja zarabam slusne, taktiez aj manzel a nepovazujem za nieco bezne len tak si bezne ist na obedik a nechat tam 40 EUR.
Celkovo som tu prekvapena z tejto diskusie, aky vysoky standard ziju matky v tejto krajine, 60 EUR tam, 50 EUR hentam... a ja osobne to povazujem za urcitu formu luxusu.
Ja osobne pri prijme, kde nepotrebujem uvazovat nad cenami, nakupujem hlavne v zlavach, napr. v parndorfe sandale pre mna, kozene, zo 125 EUR za 25 EUR. Kozene tenisky, co nosim uz 4 roky, su v top stave, zn. puma, kupene v anglicku za 19 libier v outlete....
To ze clovek zaraba pekne, neznamena, ze ma neuvazene narabat s financiami
@zmrzlinka2021 ten kopec ludi nie su podla všetkého dobre zarabajuci podnikatelia. Co myslíš ze restaracie ziju z coho? Ze ludia jedia doma? Ja si dam obed aj 5x do tyzdna ked nie som doma (to boli casy bezcovidove 😔) a mam prácu a nikoho do toho nic nie je. Plus toto su dva obedy ak si dobre citala cize 20eur za obed pre nich naozaj je nic 😂🤦🏻♀️ jedine tak bufet niekde kde daju menu za 5eurby bol trochu lacnejší 😂Ale donáška=úplne normalna cena. Cize ziadny luxus. Ak ti to napriek tomu príde luxusne, tak mi ta je s tym tvojim super prijmom trosku luto. Clovek si musi vediet aj dopriať, a jedlo sa neda obabrat... Bus si vyberiem nejaky odpad alebo fast food za 5eur alebo sa normlane najeme. Zarobiť na tie dva obedy zarobime 😂🤦🏻♀️
@simca06022011
za prve, nikde som nepisala, ze si nedoprajeme, ale nepovazujeme to za standard.
za druhe, vdaka nasemu uvazovaniu s muzom mame splatene uz dve hypoteky, financne nestradame. Velmi vela ludi sa cuduje z kade mame peniaze. No "neprezereme" ich na chujoviny, uvazujeme... v tom je tajomstvo aj mnohych ludi, co su za vodou (nemyslim rychlozbohatlikov) - uvazuju o peniazoch, vedia nakupovat rozumne a hlavne maju ine moznosti. Bezne sa pre bohatsich ludi robia "party", kde maju moznost si kupit gate gant za 20-30 Eur, kym bezny clovek s tuzbou vyrovnat sa im da za gate 200 Evri
za tretie, cele slovensko sa tu stazuje, ze ide pod most a potom tu clovek cita ze vlastne kupit dietatu bundu za 60 EUR, co bude nosit 2 mesiace, ci obed za 40 EUR, napr. v pripade 4clenej rodiny je uplny standard...
za stvrte - uprimne, tym ze vela a radi cestujeme, to ze si dam v restike pri eurovei jedlo za 19 EUR porcia - uprimne, ziadna slava. Na Slovenku neplati cim vyssia cena (aj lepsia reklama) automaticky aj vyssia kvalita. Slovenska gastronomia je velmi chaba, nielen na podavane jedla ale hlavne na kvalitu surovin.
Napr. v Benatkach som si cez leto dala lasagne, za 8,90 v centre, v krasnej restike - nikdy som na slovensku nejedla take dobre lasagne, detto co si pamatame lasagne v Gratzi atd...
Tu v BA si dam lasagne v gatto mato za 11,50 a viem ze som na slovensku...
takze v tomto smere by som nefandila "vyssim cenam"...
@zmrzlinka2021 ano jasne, blabla... Nic to nemení na tom, ze U NAS za obedy donaskove je 20eur normálne. Ci si to niekto da alebo nie je na nam. Tiež mozem pisat co mame a nemame a kde sme boli 😂 ja som neriesila minanie na somariny ani vyhadzovanie penazi von oknom, ale dva praobycajne obedy. A za tym si stojim ze 20eur pre nich, je uplne normálny vydavok za jeden obed.
Toto nie je debata o ludoch co idu pod most, alebo tych co maju 200eur na vyzitie na mesiac... Ked na to nemam, nekupim. Ked neviem navarit, neda sa, objednam si a neriesim. Hladni nebudeme. Nechapem co tu zovšeobecnujes.
@zmrzlinka2021 len si sa potrebovala prezentovať? Lebo píšeš úplne od veci. Bud si precitaj diskusiu ešte raz, alebo potom nepíš zbytočne niečo, čo s témou vôbec nesúvisí.
Čítala si co som písala? Išlo o výpadok prúdu, mala som dat dieťaťu rožok s maslom na raňajky, na obed aj na večeru? Boli to 2 dní, kedy som objednala jedlo. Vieš ako často si objednávame jedlo? Asi 2x za rok!!!!!! Vieš ako často chodíme do reštaurácie? 0x za 2 roky - sme neockovaní....
Keby si poriadne čítala, aj s porozumením, písala som nečakaných výdavkov, o tom, že raz sú to narodeniny, raz ten obed, no NEMIENIM sa opakovať. Vyhľadaj si môj príspevok a precitaj si ho znova.
Ešte raz... mne je úplne u riti, že niekto, kto je na tom možno finančné ešte lepšie ako my, kúpi bundu z pekla za 10e. Je mi to jedno CHAPES??? Ja sa neporovnavam, a nezaujíma ma to. Rovnako by som mohla urážať, že je to choré a úbohé takto šetriť na svojom dietati a kúpiť mu tie najlacnejšie handry na trhu z bohvieako materialov (určite nie teplých)....
Ja ani zďaleka nepovažujem 60e bundu za luxus. Ani zďaleka!!!
Takže čítaj s porozumením.
A nezaujímajú ma tu príbehy žien ktoré si nasekaju 4 deti a žijú z 200e celá rodina na mesiac. . .
Toto nie je môj problém, ani môj prípad. Môžme otvoriť ďalšiu diskusiu, kde sa môžu rozoberať tieto záležitosti,,ako vyzijete z 200e pri 4 detoch"
Rozumieme sa?

@kvetinka75 ano aj do knižnice chodíme. Ale sú knihy, ktoré sú obľúbené a chceme ich mat doma.