icon

Ženy s nízkym príjmom na SZČO. Ako ďalej?

15. sep 2025

Ženy, čo máte mužov živnostníkov alebo ste samé SZČO a máte nízke príjmy, čo ďalej? Plánujete zrušiť živnosť keď dajú povinnosť platiť minimálne odvody a zároveň ich zvyšujú na sumu 400€? Mám živnosť popri starostlivosti o dieťa. Prilepsim si tak len o 200€ mesačne. Pri dieťati je to ale skvelé. Lepšie než nič. Ak budem musieť od januára platiť odvody, môžem to zabaliť. Čo si o tom myslíte? Dá sa to riešiť?

anonym_bc204c
15. sep 2025
@aurelia2000

@anonym_bc204c Keď máš invalidný dôchodok, tak ti sociálna poisťovňa napíše mieru invalidity a výšku dôchodku. Vôbec ti nenapíše, že nemôžeš pracovať. Je na tebe, akú prácu si nájdeš.

@aurelia2000 veľmi sa mýliš, napíše ti obmedzenia akú prácu nesmieš vykonávať a dokonca napíše aj to, ze nesmieš mat full job.
Každý má ináč podľa toho čo mu je, aké má ťažkosti...

anonym_bc204c
15. sep 2025
@gribka1

Veď čo vláda chcela, to dosiahne, veď pri tých smiešnych privýrobkoch, jedine na čierno.

@gribka1 a potom sa nájde "uvedomela občianka" a ťa uda pri takých privýrobkoch.
Sú ľudia, poctivý co chcú mať všetko legálne aj keď zarobia par supov, lebo činnosť robia sústavne pravidelne a vo vlastnom mene, co je definícia živnosti. A vláda ich dorazí odvodmi vyššími ako ich príjem.

stanka_k
15. sep 2025

Veď to sú prebytky. To sa dalo predávať normálne. Živnosť nepotrebuješ, ale registráciu na reg. vet. a potr. správe Ešte si to ale pozri. A teda osobne keď budem niečo kupovať od drobného podnikateľa alebo využívať služby…, hneď oznamujem, že bločky a pod nech mi ani nedávajú…. (Asi to bude niekomu vadiť, no pokiaľ sa s tým hospodári tak, ako sa hospodári, tak ma absolútne netrápi, že to nebude v rozpočte… nemienim podporovať drahý život chujom vo vláde a ich sliepkam a opačne)
kupovala som takto x vecí na inzeráty (orechy, zemiaky, vajcia a pod….,) a nikdy sme toto ani neriešili a to ľudia určite nič z povolení nemali. Väčšina po známosti, z práce, bazoš, miestne fb skupiny……

gribka1
15. sep 2025
@anonym_bc204c

@gribka1 a potom sa nájde "uvedomela občianka" a ťa uda pri takých privýrobkoch.
Sú ľudia, poctivý co chcú mať všetko legálne aj keď zarobia par supov, lebo činnosť robia sústavne pravidelne a vo vlastnom mene, co je definícia živnosti. A vláda ich dorazí odvodmi vyššími ako ich príjem.

@anonym_bc204c Veď ja som za, ale čo to urobí s tými, čo si privyrobia predajom vajíčok, alebo upletenej čiapke mesačne 200e? Čo majú akože robiť? Jednoosobovú sro?

anonym_bc204c
15. sep 2025
@gribka1

@anonym_bc204c Veď ja som za, ale čo to urobí s tými, čo si privyrobia predajom vajíčok, alebo upletenej čiapke mesačne 200e? Čo majú akože robiť? Jednoosobovú sro?

@gribka1 Čo majú akože robiť? Jednoosobovú sro?

Asi, namiesto odvodoch zaplatia účtovníka.

Viac menej som reagovala na tvrdenie, že všetci szco o.ebavaju štát a nepriznávajú prijmy, no žiaľ sú aj poctivý co im živnosť slúži na legálne privyrobenie si aj popri práci napr.

gribka1
15. sep 2025
@anonym_bc204c

@gribka1 Čo majú akože robiť? Jednoosobovú sro?

Asi, namiesto odvodoch zaplatia účtovníka.

Viac menej som reagovala na tvrdenie, že všetci szco o.ebavaju štát a nepriznávajú prijmy, no žiaľ sú aj poctivý co im živnosť slúži na legálne privyrobenie si aj popri práci napr.

@anonym_bc204c Máš živnosť?

anonym_bc204c
15. sep 2025
@gribka1

@anonym_bc204c Máš živnosť?

@gribka1 ja áno asi sa začnem špecializovať na jednoosobove sro... 😁

gribka1
15. sep 2025
@anonym_bc204c

@gribka1 ja áno asi sa začnem špecializovať na jednoosobove sro... 😁

@anonym_bc204c Asi to ináč nepôjde 😁

anonym_bc204c
15. sep 2025
@gribka1

@anonym_bc204c Asi to ináč nepôjde 😁

anonym_21e539
15. sep 2025
@dadis

@aurelia2000 Inak moj nazor je ten isty..takato "zivnostnicka", co si privyrobi 200 eur mesacne moze prejst na dohodu o vykonani prace.. skor si myslim, ze viac sa to zneuzivalo- sice zivnost mali, aj zarabali, ale daleko viac ako priznali..

@dadis ty si uplne mimo. Mohla si takto privyrabat napriklad vyrobou nejakych hackovanych ciapok, alebo babik alebo co ja viem coho, legalne popri materskej/zamestnani a pod. Na to sa ale nikde nezamestna na dohodu, take firmy neexistuju ani vacsinou. Uplne legalne bez akehokolvek podvadzania mozu takto fungovat tisice mini zivnostnikov a teraz to tito blbci skomplikuju tak, ze tym ludom realne zostanu len 2 moznosti - bud tu zivnost zrusit a kaslat na to alebo ta druha vsetci vieme aka a ja sa im ale vobec nebudem cudovat…

aurelia2000
15. sep 2025
@anonym_bc204c

@aurelia2000 veľmi sa mýliš, napíše ti obmedzenia akú prácu nesmieš vykonávať a dokonca napíše aj to, ze nesmieš mat full job.

@anonym_bc204c Vôbec sa nemýlim, mám plný ID, socialnu zaujimajulen diagnózy, robiť môžem čo chcem. Jasné, že nepôjdem robiť fyzicky, ale v školstve je to 💃

aurelia2000
15. sep 2025
@anonym_bc204c

@anonym_bc204c Mam Full Job + nadčasy a je to úplne legálne popri 90% invalidnom.

anonym_bc204c
15. sep 2025
@aurelia2000

@anonym_bc204c Vôbec sa nemýlim, mám plný ID, socialnu zaujimajulen diagnózy, robiť môžem čo chcem. Jasné, že nepôjdem robiť fyzicky, ale v školstve je to 💃

@aurelia2000 mýliš sa ja som videla posudky s obmedzeniami... To ze ty nie, neznamená, že ich SP nedáva.

anonym_5344af
15. sep 2025
@gribka1

Veď čo vláda chcela, to dosiahne, veď pri tých smiešnych privýrobkoch, jedine na čierno.

@gribka1 aj to len do času, kým nepríde digit.euro

dadis
15. sep 2025
@gribka1

@gribka1 Ved na to zivnost nepotrebujes..zas baby neprehanajte..

dadis
15. sep 2025
@anonym_21e539

@dadis ty si uplne mimo. Mohla si takto privyrabat napriklad vyrobou nejakych hackovanych ciapok, alebo babik alebo co ja viem coho, legalne popri materskej/zamestnani a pod. Na to sa ale nikde nezamestna na dohodu, take firmy neexistuju ani vacsinou. Uplne legalne bez akehokolvek podvadzania mozu takto fungovat tisice mini zivnostnikov a teraz to tito blbci skomplikuju tak, ze tym ludom realne zostanu len 2 moznosti - bud tu zivnost zrusit a kaslat na to alebo ta druha vsetci vieme aka a ja sa im ale vobec nebudem cudovat…

@anonym_21e539 Na toto vobec zivnost nepotrebuje..

modrahruska
15. sep 2025
@dadis

@anonym_21e539 Na toto vobec zivnost nepotrebuje..

@dadis ale potrebuje, ak to chce robit legalne tak ano. Ale presne tento nazor ze nepotrebuje je jedna velka a casta chyba 🤷‍♀️

gribka1
15. sep 2025
@anonym_5344af

@gribka1 aj to len do času, kým nepríde digit.euro

@anonym_5344af To už sme zas ďalej, tvoj predpoklad zrušenia hotovosti? Podľa mňa až tak skoro nie.

christie11
15. sep 2025
@anonym_autor

@aurelia2000 ja vyrábam lekvare a predávam domáce vajíčka, ako sa to baby sa dať na dohodu? Prosím poraďte mi.
@anonym_bc204c

@anonym_autor to, co robis je predaj z dvora

dadis
15. sep 2025
@modrahruska

@dadis ale potrebuje, ak to chce robit legalne tak ano. Ale presne tento nazor ze nepotrebuje je jedna velka a casta chyba 🤷‍♀️

simca06022011
15. sep 2025

@anonym_autor pri 200EUR mescne to zrus, ak treba, tak to prost prefakturuj, vydokladuj cez muzovu zivnost,ze to robi/predava on. A ty bud na rodicaku

tibor79
Autor odpoveď zmazal
tibor79
15. sep 2025
@gribka1

@anonym_5344af To už sme zas ďalej, tvoj predpoklad zrušenia hotovosti? Podľa mňa až tak skoro nie.

@gribka1 treba sledovať stránku európskej centrálnej banky, tam je timeline

simca06022011
15. sep 2025

domace vajicka mozes predavat aj ako prebytky z dvora, bez dokladov.. a pri dzemoch sa budes tvarit ze nic.. :D u nas tak v klude predavaju hydinu z dvora, zeleninu.. med aj vajcia.. kadeco.. keby islo o riadne podnikanie, nejaka sluzba, predaj = date to cez muzovu, ako som uz pisala. len tam je ..
https://www.podnikajte.sk/zakonne-povinnosti-po...
tuto je rozpisane o predaji z dvora, len teda.. neviem ci to este plati z 2020

dorinecka45
15. sep 2025
@aurelia2000

@anonym_bc204c Tak asi robiť na dohodu, z tej idú tiež odvody.

@aurelia2000 a kto ti tu dohodu akoze podpise ked napr doma nieco vyrabas a predavas to v malom? Predstav si situaciu ked popri materskej hackujes napr a celkom sa ti to ujalo a hodi ti to aspon tych 200 eur mesacne. Neostava ti nic ine iba to zrusit po novom. V tomto pripade proste nemas ako prejst na dohodu.chapeme sa?

gribka1
15. sep 2025
@tibor79

@gribka1 treba sledovať stránku európskej centrálnej banky, tam je timeline

@tibor79 No a čo má zavedenie digitálneho eura s hotovosťou?

aurelia2000
15. sep 2025
@dorinecka45

@aurelia2000 a kto ti tu dohodu akoze podpise ked napr doma nieco vyrabas a predavas to v malom? Predstav si situaciu ked popri materskej hackujes napr a celkom sa ti to ujalo a hodi ti to aspon tych 200 eur mesacne. Neostava ti nic ine iba to zrusit po novom. V tomto pripade proste nemas ako prejst na dohodu.chapeme sa?

@dorinecka45 No netvárte sa, ako všetci, čo predávajú vajíčka a strikovane ponožky majú registračnú pokladnicu a vydávajú bločky. To sú všetko také doplnkové biznisy len popri riadnom zamestnaní/podnikaní s normálnym príjmom a odvodmi. Skutočne nikoho netrápi, či z tých pár vajec zaplatíš daň a odvody. A domace lekvare, to aj niekto kúpi? Neznáme zloženie, nekontrolovana hygiena - takisto by som nekúpila sušené huby, domáce mäsové výrobky a pod.

aurelia2000
15. sep 2025
@dorinecka45

@dorinecka45 ja som ten príspevok napísala predtým, ako autorka priznala, že sa živí predajom vajec a lekvárov. To naozaj nepovažujem za živobytie. Mala by si nájsť normálne zamestnanie (keď dieťa pôjde do škôlky).

tibor79
15. sep 2025
@gribka1

@tibor79 No a čo má zavedenie digitálneho eura s hotovosťou?

@gribka1 zrušenie hotovosti časom

dorinecka45
15. sep 2025
@aurelia2000

@dorinecka45 No netvárte sa, ako všetci, čo predávajú vajíčka a strikovane ponožky majú registračnú pokladnicu a vydávajú bločky. To sú všetko také doplnkové biznisy len popri riadnom zamestnaní/podnikaní s normálnym príjmom a odvodmi. Skutočne nikoho netrápi, či z tých pár vajec zaplatíš daň a odvody. A domace lekvare, to aj niekto kúpi? Neznáme zloženie, nekontrolovana hygiena - takisto by som nekúpila sušené huby, domáce mäsové výrobky a pod.

@aurelia2000 ja napr niesom szco a ani nikdy nebudem.som zamestnana na tpp, takze o mne nepises. Ale stale iba narazas na ludi ktory podvadzaju, ja neviem ake ty ma skusenosti, ale posobis na mna takym dojmom ze si v duchu hovoris "DOBRE IM TAK, SVINE NENAZRANE" no my sa ti tu len snazime vysvetlit, ze su aj ludia ktori si takto privyrabaju podctivo, ci veris alebo nie. Dokonca aj ludia ktori su na tpp si zvyknu takto privyrabat pretoze nikomu pecene holuby do ust nepadaju, a ked je niekto sikovny, a vie nieco vyrobit a predat tak preco nie. No a teraz sa s tymto privyrobkom mozu rozlucit.a ludia ako ty budu iba tlieskat. Trh prace je mizerny, privyrobit si nemozes lebo viac zaplatis statu ako zarobis.no, co sme chceli to mame. Ja napr som sa prihlasila na vysku, aby som si zvysila kvalifikaciu v mojom odbore a tym padom by som mala mat aj lepsiu sancu zarobit.a vies co? Neoplati sa mi ani to, lebo externne studium popri tpp ma bude za tie tri roky stat tolko, ze sa mi to vrati mozno az po 6tich rokoch prace s titulom.