Ženy s nízkym príjmom na SZČO. Ako ďalej?
Ženy, čo máte mužov živnostníkov alebo ste samé SZČO a máte nízke príjmy, čo ďalej? Plánujete zrušiť živnosť keď dajú povinnosť platiť minimálne odvody a zároveň ich zvyšujú na sumu 400€? Mám živnosť popri starostlivosti o dieťa. Prilepsim si tak len o 200€ mesačne. Pri dieťati je to ale skvelé. Lepšie než nič. Ak budem musieť od januára platiť odvody, môžem to zabaliť. Čo si o tom myslíte? Dá sa to riešiť?
@martinka13 Prečo nesmie?
@gribka1 lebo niektoré témy sa nemôžu komunikovať verejne
@aurelia2000 ja napr niesom szco a ani nikdy nebudem.som zamestnana na tpp, takze o mne nepises. Ale stale iba narazas na ludi ktory podvadzaju, ja neviem ake ty ma skusenosti, ale posobis na mna takym dojmom ze si v duchu hovoris "DOBRE IM TAK, SVINE NENAZRANE" no my sa ti tu len snazime vysvetlit, ze su aj ludia ktori si takto privyrabaju podctivo, ci veris alebo nie. Dokonca aj ludia ktori su na tpp si zvyknu takto privyrabat pretoze nikomu pecene holuby do ust nepadaju, a ked je niekto sikovny, a vie nieco vyrobit a predat tak preco nie. No a teraz sa s tymto privyrobkom mozu rozlucit.a ludia ako ty budu iba tlieskat. Trh prace je mizerny, privyrobit si nemozes lebo viac zaplatis statu ako zarobis.no, co sme chceli to mame. Ja napr som sa prihlasila na vysku, aby som si zvysila kvalifikaciu v mojom odbore a tym padom by som mala mat aj lepsiu sancu zarobit.a vies co? Neoplati sa mi ani to, lebo externne studium popri tpp ma bude za tie tri roky stat tolko, ze sa mi to vrati mozno az po 6tich rokoch prace s titulom.
@dorinecka45 výraz "Svine nenazrane" mi ani len neprebehol mysľou. Nikomu netlieskam, táto diskusia ma zaujala, ale nikomu v nej nič zlé neprajem.
Čo sa tvojho štúdia týka, moje presvedčenie je, že sa ti to určite oplatí.
Plne s tebou súhlasím ohľadom pečených holubov, ani mne nepadli zadarmo do úst, ja som vždy veľa pracovala.
@anonym_autor môžeš ísť pokojne robiť na dohodu, z ktorej sa už odvádzajú aspoň nejaké odvody. Takže možnosti sú. Len chápem, že peniaze chce brat každý, ale platit málokto.
A podstatou podnikania je zisk, pokial tvrdíte ze žiadny nemáte, tak niečo robote bud zle alebo okrádať stat branim peňazí na ruku.
@anonym_ff7b11 nie niesu.precitaj si prosim.prispevky vysiie.ak nechapes tak sa uz prosim ani nevyjadruj.dalsia co len nenavist ide sirit
@anonym_ff7b11 nie niesu.precitaj si prosim.prispevky vysiie.ak nechapes tak sa uz prosim ani nevyjadruj.dalsia co len nenavist ide sirit
@dorinecka45 Prosím ťa, odcituj mi, v ktorej vete šíri nenávisť?
@anonym_autor teraz citam ze predávaš vajcia a džemy
Po prvé, na toto žiadnu živnosť ani nepotrebuješ, nakoľko ide o tzv.prebytky. a keď už to teda robíš oficiálne, mas schválenú hygienu, vybavené veci na úrade a pod.? Asi nie, ze? Načo mas vlastne založenú živnosť? Predmet podnikania? Sprostredkovanie predaja?
@dorinecka45 nesirim tu žiadnu nenávisť. Na predaj vajec a dzemov žiadnu živnosť nepotrebuje.
90% živnostníkov funguje na cashovici, optimalizuju si dane tak, aby nič neplatili, lebo predsa tomuto štátu nebudú nič platiť. Dôchodok potom pýtať, to uz ale áno. To je ale už asi podľa teba OK
@dorinecka45 nesirim tu žiadnu nenávisť. Na predaj vajec a dzemov žiadnu živnosť nepotrebuje.
90% živnostníkov funguje na cashovici, optimalizuju si dane tak, aby nič neplatili, lebo predsa tomuto štátu nebudú nič platiť. Dôchodok potom pýtať, to uz ale áno. To je ale už asi podľa teba OK
@anonym_ff7b11 👍
@aurelia2000 ja vyrábam lekvare a predávam domáce vajíčka, ako sa to baby sa dať na dohodu? Prosím poraďte mi.
@anonym_bc204c
@anonym_autor tak buď na "čierno", alebo si založíš napr. jedno osobovú s.r.o. Akurát som dnes počúvala Mihála, že Slováci majú takú super vlastnosť, že sa dokážu zo všetkého nejaké vykrútiť, nájsť cestičky, riešenia ( v preklade vyd*bať so systémom) Teraz sa určite vyroja nápady ako huby po daždi. Musíš to brať pozitívne, ako že nás vláda trénuje, na tvrdé podmienky prežitia. (irónia)
@dadis ale ja nepisem o prilezitostnej cinnosti ani polnohospodarskej vyrobe, pisem o normalnom podnikani ked zaraba sice malo, ale pravidelne a ako priklad som uviedla vyrobu ciapok, ale daj si tam cokolvek podobneho charakteru. Za tento tvoj odsek to neschova, tam jednoducho zivnost mat musi. Polovica zien na sashe si sice mysli ze nemusi, presne z tohto dovodu ze je to “len prilezitostne” alebo este lepsie to chcu napasovat na umelecku vyrobu alebo take nieco, ale to je proste blbost a neda sa im vysvetlit ze nemaju pravdu.
@anonym_autor baby? Ale veď keď mám rok živnosť platím si len zdravotnú lebo som oslobodená od odvodov ale keď prejde toto obdobie tie odvody si človek ako živnostník musí platiť tak ci tak..tak nerozumiem prečo by si kvôli tomu niekto rušil živnosť. Ak môžete, tak mi to prosím vysvetlite. Niesom živnostník ale čítam už niekoľko tému a stále nechapem. Ci tie odvody si ľudia do SP neplatia aj tak aj ked musia? Dakujem
@dadis ale ja nepisem o prilezitostnej cinnosti ani polnohospodarskej vyrobe, pisem o normalnom podnikani ked zaraba sice malo, ale pravidelne a ako priklad som uviedla vyrobu ciapok, ale daj si tam cokolvek podobneho charakteru. Za tento tvoj odsek to neschova, tam jednoducho zivnost mat musi. Polovica zien na sashe si sice mysli ze nemusi, presne z tohto dovodu ze je to “len prilezitostne” alebo este lepsie to chcu napasovat na umelecku vyrobu alebo take nieco, ale to je proste blbost a neda sa im vysvetlit ze nemaju pravdu.
@anonym_21e539 Ja ze sa bavime o autorke..mimochodom..
@anonym_autor baby? Ale veď keď mám rok živnosť platím si len zdravotnú lebo som oslobodená od odvodov ale keď prejde toto obdobie tie odvody si človek ako živnostník musí platiť tak ci tak..tak nerozumiem prečo by si kvôli tomu niekto rušil živnosť. Ak môžete, tak mi to prosím vysvetlite. Niesom živnostník ale čítam už niekoľko tému a stále nechapem. Ci tie odvody si ľudia do SP neplatia aj tak aj ked musia? Dakujem
@anonym_e4d8eb ak nezarobis za rok do určitej sumy, nemusíš platit odvody do SP. Čiže nemusíš platiť aj 5-10 rokov
@anonym_21e539 Ja ze sa bavime o autorke..mimochodom..
@dadis bavime sa o prispevku, na ktory si reagovala, kde som presne uviedla o akom pripade pisem. Pretoze autorka v otazke nenapisala co robi, tak som ako priklad uviedla nieco co robi vela zien na materskej popri detoch. Ale to je jedno, nemusime tu zahltit diskusiu, uz si si asi uvedomila ze pisem spravne, len si reagovala na nieco ine.
@dadis bavime sa o prispevku, na ktory si reagovala, kde som presne uviedla o akom pripade pisem. Pretoze autorka v otazke nenapisala co robi, tak som ako priklad uviedla nieco co robi vela zien na materskej popri detoch. Ale to je jedno, nemusime tu zahltit diskusiu, uz si si asi uvedomila ze pisem spravne, len si reagovala na nieco ine.
@modrahruska Nie?
@anonym_e4d8eb teoreticky, odvody nemusíš platit aj celý život. Ak sa budeš stale tváriť ze zarobíš minimum. Potom by ma ale zaujímalo, ze z čoho ti živnostníci reálne žijú. Žeby z peňazí na ruku?
@anonym_e4d8eb ak nezarobis za rok do určitej sumy, nemusíš platit odvody do SP. Čiže nemusíš platiť aj 5-10 rokov
@anonym_278f8b nie je pravda, toto sa po novom meni, tato hranica sa rusi a platit budes musiet od toho 6. mesiaca mnimalne tych cca 131€
@anonym_278f8b nie je pravda, toto sa po novom meni, tato hranica sa rusi a platit budes musiet od toho 6. mesiaca mnimalne tych cca 131€
@modrahruska vsak konečne. Keď niekto chce podnikať, tak nech platí aj dane a odvody.
Aj SRo musí platiť daňovú licenciu, aj keď ma stratu. Presne kvôli tomu, že zamerne vytvárali stratu, aby neplatili dane
@modrahruska a budú sa tie znížené odvody počítať aj do dôchodku? Co v prípade marodky?
@modrahruska a budú sa tie znížené odvody počítať aj do dôchodku? Co v prípade marodky?
@anonym_278f8b to uz neviem, nemala som cas a zatial ani chut to studovat detailne, to je taka naloz debility ze na to este zhanam odhodlanie 😂 ale ak mozem poradit skus na fb pozriet stranku Jozefa Mihala, tam ma o tom vela
@anonym_278f8b veď to je na tom "najlepšie", že sa to nebude rátať do dôchodku. Normálne táto vláda dokazala zlegalizovať výpalné.
@anonym_e4d8eb teoreticky, odvody nemusíš platit aj celý život. Ak sa budeš stale tváriť ze zarobíš minimum. Potom by ma ale zaujímalo, ze z čoho ti živnostníci reálne žijú. Žeby z peňazí na ruku?
@anonym_278f8b
@anonym_ff7b11 čiže do tých 6500 cca? A teraz to urobili, že hoc aj 1000 eur ročne príjem tak mesačne treba platiť odvody minimalne 400€ do SP? Plus zdravotná cca 100€?
@anonym_autor ja kupujem domáce vajíčka od rôznych chovateľov, v živote som blok nedostala, ani žiadnu pokladňu ti ľudia nemajú. U nás napr upratovačka predá bez problémov 200 vajec mesačne, ale to je len na prilepšenie, to nie je živnosť. Keby nemala robotu, tak nevyžije.
@aurelia2000 čiže ty na jednej strane kupuješ vajíčka "načierno", na druhej takúto prácu odsudzuješ, že nepriznávajú všetko. Dobrý pokrytec..
@aurelia2000 čiže ty na jednej strane kupuješ vajíčka "načierno", na druhej takúto prácu odsudzuješ, že nepriznávajú všetko. Dobrý pokrytec..
@kristiii Co je "nacierno" kupit od kolegyne 20 vajec?
@gribka1 a potom sa nájde "uvedomela občianka" a ťa uda pri takých privýrobkoch.
Sú ľudia, poctivý co chcú mať všetko legálne aj keď zarobia par supov, lebo činnosť robia sústavne pravidelne a vo vlastnom mene, co je definícia živnosti. A vláda ich dorazí odvodmi vyššími ako ich príjem.
@anonym_bc204c teoreticky som našla informáciu že predaj z dvora je oslobodený od byrokracie do 500€ ročne príjmu. Tak by som to mohla viesť touto cestou? Síce môže byť toho viac, ale zvyšok načierno? Skutočne neviem ako inak.
@anonym_autor teraz citam ze predávaš vajcia a džemy
Po prvé, na toto žiadnu živnosť ani nepotrebuješ, nakoľko ide o tzv.prebytky. a keď už to teda robíš oficiálne, mas schválenú hygienu, vybavené veci na úrade a pod.? Asi nie, ze? Načo mas vlastne založenú živnosť? Predmet podnikania? Sprostredkovanie predaja?
@anonym_ff7b11 ja som práve predávala za 2200€ rocne spolu a tým pádom mi bolo povedané že živnosť mať musím. Ale asi to pôjde aj bez nej ako čítam iné príspevky.
@anonym_278f8b
@anonym_ff7b11 čiže do tých 6500 cca? A teraz to urobili, že hoc aj 1000 eur ročne príjem tak mesačne treba platiť odvody minimalne 400€ do SP? Plus zdravotná cca 100€?
@sandra49 áno presne tak. A pri mojom prijme 200€ mesačne tie odvody za 400€ neviem uhradiť.
@modrahruska vsak konečne. Keď niekto chce podnikať, tak nech platí aj dane a odvody.
Aj SRo musí platiť daňovú licenciu, aj keď ma stratu. Presne kvôli tomu, že zamerne vytvárali stratu, aby neplatili dane
@anonym_ff7b11 u mňa nejde o podnikanie ale o privyrobenie si popri starostlivosti o dieťa. Radšej nemám zarobiť nič a sedieť so založenými rukami? To bude lepšie?
@anonym_autor to, co robis je predaj z dvora
@christie11 predaj z dvora mi hovorili že môže byť len do pár eur mesačne. Ale nie 200€. Našla som informáciu že 600€ ročne. Ja mám 2000€ ročne približne.
@anonym_autor tak buď na "čierno", alebo si založíš napr. jedno osobovú s.r.o. Akurát som dnes počúvala Mihála, že Slováci majú takú super vlastnosť, že sa dokážu zo všetkého nejaké vykrútiť, nájsť cestičky, riešenia ( v preklade vyd*bať so systémom) Teraz sa určite vyroja nápady ako huby po daždi. Musíš to brať pozitívne, ako že nás vláda trénuje, na tvrdé podmienky prežitia. (irónia)
@janettdamian len či účtovníctvo na sro nebude viac než štvrtina môjho prijmu. Och. 😭

Vela zivnostnikov skonci a vlade zostane len oci pre plac,ze opet sa to nepodarilo.Prave naopak,mnohi pojdu na podporu,urad prace a este viac bude stat platit.Nakoniec ten dalsi rok podporu zrusia uplne.
@anonym_autor môžeš ísť pokojne robiť na dohodu, z ktorej sa už odvádzajú aspoň nejaké odvody. Takže možnosti sú. Len chápem, že peniaze chce brat každý, ale platit málokto.
A podstatou podnikania je zisk, pokial tvrdíte ze žiadny nemáte, tak niečo robote bud zle alebo okrádať stat branim peňazí na ruku.