Živnostník - odvody

janaa_1
11. apr 2023

Dobry den,
ja viem, ze sa to tu uz velakrat riesilo ale stale v tom nemam jasno.Tento rok som si otvorila zivnost, viem, ze teraz nemam povinnost platit odvody do socialnej poistovne, to budem mat az buduci rok po podani danoveho priznania. Vedeli by ste mi prosim poradit ako si viem vypocitat kolko budem platit?
Vopred dakujem

katarinaba
11. apr 2023

@janaa_1 vypocet je jednoduchy - najskor pozries ake si mala prijmy za cely rok a potom pozries rozdiel medzi prijmami a vydavkami.
Prvy udaj ti povie, ci ti vznika povinnost platit odvody a druhy ti posluzi ako zaklad pre vypocet.

zenulkaaa
11. apr 2023

@janaa_1 podla toho kolko zarobis. Naklady minus vydavkya= zaklad dane a z toho sa pocitaju odvody. Minimalne odvody su na tento rok nejakych 200eur, kedze sa to kazdym rokom zvysuje, tak buduci rok to bude zas viac.
Len pre priklad. Pri zaklade dane 10 000 € Ti vyjdu minimalne odvody. Cim vyssi zaklad dane, tym vyssie odvody.

liljana
11. apr 2023

Len poviem, ze je to odrb v tomto. Rok si tym padom neplatis socialne, teda ti to chyba v dochodkovom poisteni. Dochodkove platby sa odpocitavaju zo zakladu dane, cize ked nezaplatis dochodkove, mas vyssi danovy zaklad, zaplatis o to viac dani. Stat je spokojny, ma viac dani, ty budes mat mensi dochodok a mas menej odpracovanych rokov. Socialne si mozes platit aj dobrovolne.

888elizabeth
11. apr 2023

štát je zlegalizovaný výpalník, otvor si sro

ale kveci: záleží od zárobku, nájdi si na internete kalulačku

janaa_1
autor
11. apr 2023

@liljana chapem, tazke v konecnom dosledku je lepsie si platit socialne uz aj teraz, dobrovolne..... dakujem

janaa_1
autor
11. apr 2023

@888elizabeth
@zenulkaaa
@katarinaba
dakujem Vam za odpoved. Nasla som aj kalkulacku, ale na vypocet je potrebny zaklad dane. Kedze ja nebudem mat ziadne vydavky, budem si uplatnovat pausalne vydavky - to znamena ze moj zaklad dane = prijem - (60% z prijmu) - (zdravotna) a teda potom z tohto sa urci socialne/zdravotne na buduci rok? Dobre to chapem?

liljana
11. apr 2023

@janaa_1 treba si to prepocitat, aka suma je akurat, aby stat zobral co najmenej a radsej to tebe skoncilo na dochodkovom ucte. Zaroven neplatit prilis vela. Inak iba zasponzorujes vsetkych zdravych lenivcov, co su prisosnuti na socialnu poistovnu miesto prace.

kaja01
11. apr 2023

@janaa_1 Takto do hrubého príjmu cca 16 500€ ročne, platíš minimálne odvody.

draik
11. apr 2023

@janaa_1
(Príjmy-paušálne výdavky)/1,486/12 je vymeriavací základ pre platenie odvodov. Zaplatené odvody neznižujú základ pre výpočet odvodov.

janaa_1
autor
12. apr 2023

@draik dakujem 🙂