icon

Je odchod do zahraničia lepšia budúcnosť?

24. aug 2024

Ahojte, tak ma zaujima či doma riešite aktuálnu situáciu na Slovensku, kvalitu života a podobne v spojení s odchodom do zahraničia. Registrujem v mojom okruhu že sa zahraničie vracia na “stôl” ale kedže už ide o rodiny z detmi je to náročnejšie. U nás táto téma tiež už padla, v zahraničí sme obaja žili v rôznych krajinách a neplánovali sme sa tam vracať nakoľko na Slovensku sme sa mali dobre. Už ale uvažujeme či to tak bude aj v budúcnosti pretože aktuálne máme pocit že to tak nebude. Na druhej strane ani nevieme kam by sme už išli. Jedina dobra možnosť v EU nam vychadza Švajčiarsko ale ja si to tam neviem predstaviť kedže neviem jazyk. Taktiež mame už dieta a deuhe na ceste tak sa mi vôbec do nejakeho sťahovania nechce a radšej budem “držať hubu a krok”. Tak len tak ma zaujimaju Vaše pohľady, ako sa na to pozeráte doma a podobne. Neni to ani nejaka konkretna otázka skôr námet na diskusiu 🙂

silvike
24. aug 2024

Moja neter sa zas vratila z Ciech na SVK. Tam vystudovala, spromovala a normalne sa vratila na Slovensko, nasla si tu pracu, dokonca dve, zatial bytik ma v prenajme. Spokojna. Vobec neuvazovala, ze tam zostane. Ale ona ma dobre rodinne zazemie prave tu na svk.

dzulli1980
24. aug 2024

A prečo si myslíš, že v zahraničí sa žije lepšie? Áno, zarobia viac, no životné náklady majú tiež vyššie ako u nás ... okrem toho, budete tam cudzinci, si myslíš, že Váš budú vítať s otvorenou náručou? ... nikde nie je život jednoduchý ... my tu už roky žijeme úplne normálny život ... nevyskakujeme, nežobreme, doprajeme si ... a je jedno, či vládne ten či onen.

yoxinka
24. aug 2024

@silvike
Áno. My ani nejdeme do toho istého mesta, kde žijú. Ide skôr o tie informácie, ktoré odtiaľ máme, nejde o to, že tam s nimi budeme vkuse. Budeme sa stretávať toľko, čo sa stretávame aj teraz.

petracandle
24. aug 2024

@yoxinka čože a v čom je akože česká mentalita lepšia? 😃 keby povieš, že sú bohatší, kvalitnejší život- jednoznačne súhlasím. Oni sa posunuli smerom na západ, nie ako my. Ale zrovna mentalita?! 🤦‍♀️ veď to sú rovnakí rasisti, xenofóbi atď ako Slováci..zrovna v mentalite sme stále bratia

petamich
24. aug 2024

Komentare ludi na FB ma nezaujimaju a vedome ignorujem🙂 asi zijem vo svojej bubline s ludmi, rodinou a kolegami, s ktorymi si nazorovo sedime a (aj) nim mozem povedat, ze sa nam tu vzhladom na okolnosti/moznosti zije dobre

autor
24. aug 2024

@lapersefona No toto presne myslim si ze za viac vecí tam dá človek majland

yoxinka
24. aug 2024

@petracandle
Ja som písala, že ma unavuje slovenská mentalita, nie že česká je iná. Aj keď … toto závisí od konkrétnych ľudí. Mňa prednostne zaujíma kvalita zdravotníctva, školstva a služieb. V oblasti v ktorej pracujem sú Česi tak 20 rokov pred nami. Keď som sa bavila s kamošmi, v ich odboroch je to podobne. Pred pár mesiacmi som bola pracovne v Brne, cítila som sa tam ako v Bratislave. Tam žije tak obrovské množstvo Slovákov, že ma to až šoklo.

autor
24. aug 2024

@dzulli1980 My sme žili v zahraničí dosť dlho Anglicko, Amerika, Austrália a Španielsko takže vieme ako sa žije v zahraničí a čo to obnáša 🙂 …. Nám sa tu tiež žije dobre ja som sa na Slovensko vrátila s radostou. Ale pri aktuálnej situácii si myslím že je pochopitelné že začíname mať trošku otázky ohľadom budúcnosti pretože je viac než jasne že aktualna vláda sa snaží potopiť každého s iným názorom, cenzúrovať všetko čo sa im nepáči a podobne. A takéto správanie politikov ešte nikdy neviedlo k ničomu dobrému

petracandle
24. aug 2024

@yoxinka jasné, s tým súhlasím. Ale ty si napísala, že tí vadí slovenská mentalita v kontexte toho, že sa sťahujete do Čiech 😃 mentalita je všade taká, v akej spoločnosti sa pohybuješ. A rôzne je v hlavnom meste verzus v nejakej zaprdenej dedinke

yoxinka
24. aug 2024

@petracandle
To je jasné. Ja som skôr myslela také tie slovenské špeciality, napríklad keď všade všetci zháňajú niekoho, aby im pomohol vybaviť. To je jedno, úrad, doktor, hocičo. Zistíš, že máš rakovinu, obvoláš celú rodinu, ešte aj spolužiakov zo strednej, len nech ti niekto, pre milosť pomôže nájsť doktora. Máme to akurát v rodine. Presne diagnostikovaná rakovina. Pán žije v ČR a je obyčajný random robotník. V priebehu DNÍ mu bola zabezpečená perfektná staroslivosť a top liečba. Nikoho nemusel obvolávať, nikde sa doprosovať, nič. To ma, popravde, trochu šoklo, keď viem, čo tu musím riešiť, keď potrebujem na niečo lekára. Alebo sme sa bavili s rodinou, kde im na dedine permanentne polka ľudí vypúšťa žumpu kade tade. Zase som sa bavila s rodinou v ČR a teta na mňa kukala, že to by si u nich nikto nedovolil. Podotýkam, že žijú v zaprdenej dedine, kde je asi 100 obyvateľov. Také tie vecičky a to sa postupne nazbiera.

egonsk
24. aug 2024

skoda, ze este nikoho vo vlade nenapadlo dotovat z EU fondov tych, co su tu nespokojni a chcu ist zit mimo SK. By som hned zriadil taku moznost a kazdemu kto po tom tuzi spravil co najlahsie podmienky, nech tak spravi a uziva si kdekolvek inde kde si vyberie a ako bonus by som mu este zobral nase obcianstvo a umoznil mu prevziat obcianstvo statu do ktoreho sa nastahovat a rozhodol zit.
Vtedy by sa ukazalo kolko ludi ma len reci a skutek utek. Aspon by sa zakladatelia tohto statu a zakladatelia nasho jazyka krasneho, nemuseli v hrobe tocit ako vrtule, co uz robia teraz, ked vidia ako si ludia nevazia ani jazyk a ani to kde sa narodili. 😋

julish
24. aug 2024

Slovensko milujem, mam dobru pracu, hoci som matka samozivitelka. Vnimam vsak tu sialenu fasizaciu spolocnosti a nevidim to optimisticky, riesim odchod v ramci zachovania profesionalnej drahy, zacnem asi v Slovinsku

drago12587
24. aug 2024

Škandinavia . Ak chceš pokojny život na urovni.. samozrejme zaleži, či ideš s nulou alebo maš nejaky zaklad.. od toho potrva dlzka stabilizacie na dobru životnu uroven... Ked šetrite, dvom vam ostane v pohode 4-5 tisic eur na život.. ( po zaplateni nevyhnutnosti)

autor
24. aug 2024

@egonsk zaujimavy pohľad, podmienky presťahovania su celkom jednoduche ale prave to že ludia chcu ostať bývat vo svojej domovine ich tu drží. Ono je rozdiel medzi láskou ku domovine a svojej krajine a rozdiel ku situácii v krajine kde človek mesiace čaká na adekvátnu starostlivosť, nemocnice padajú pacientom na hlavu a namiesto toho aby sa zlepšovali podmienky na život pre pracujúcich ludí tak sa zlepšujú pre zlodejov 🙂

matkahelka
24. aug 2024

V mojom okoli sa nikto nestahuje ani neplanuje stahovat do zahranicia, sme 40 plus, plus minus mame rovnako starych priatelov a znamych. Kazdy tu ma zazemie, domy, bud dobry TPP alebo vlastny biznis, deti skoly a sportove kluby, rodicov, kt. uz treba pomahat. Moj muz roky budoval vlastnu firmu, obetoval tomu nekonecno casu, aj na ukor rodiny, odtrhali sme si ako rodina od ust a teraz, ked sa mu dari a mame sa dobre, by ho odtial zo Slovenska nedostali ani parom volov. Mame znamych, muz ma sesternice, rodiny, co sa zo zahranicia vratili spat po dlhych rokoch. Nikde nepadaju pecene holuby z neba ani na stromoch nerastu stoeurovky a zacinat v takom veku od 0, budovat zazemie, dostat sa na nejaky standard, vsak to su roky driny a odriekania. Deti predpokladam, ze odidu von, starsia dcera sniva o erazme a myslim, ze sa chopi prvej erazmovej prilezitosti. Ja si tak snivam, ze budem mat vnucata v nejakej stalo-teplej krajine, kedze zboznujem teplo a leto a slovensku jesen a zimu vobec nemusim.

autor
24. aug 2024

@matkahelka To zazemie uplne chapem my sme teda
len 30tnici ale mame tu uz nehnutelnosti aj prace zabehnute tak sa uz ani nam nechce. Len tie veci co nam zacinaju vadit sa nejako hromadia. Vnucatka v staloteplej krajine Vam prajem o zivote v takej krajine snivam i ja😁 Zatial to tak mame ze mozno na dochodok by sme do takej krajiny odisli pripadne investovali do letneho “sidla” aby sme tam mohli tráviť vwla času 🙂

dzejny656
24. aug 2024

My sa tu máme dobre, máme obaja dobrú prácu, dobré príjmy, žijeme v BA kde okolo seba máme bublinu rovnako nastavených ľudí ako sme my. Napriek tomu viackrát už u nás táto téma bola, vôbec sa nám nepáči ako sa to tu vyvíja. Manžel by išiel hneď, mne sa do odchodu až tak nechce, predsa len máme tu rodinu, priateľov, zázemie. Obaja však máme jasno, že ak by sa to extremne zhoršilo (napr. by sme smerovali k vystúpeniu z EU), ideme preč. A dúfame, že naša dcéra pôjde co najďalej, už srednú by sme boli radi ak by si vybrala z zahraničí. Zatiaľ má 5 a dali sme jej dali aspoň jazyk, hovorí plynule anglicky.

bosorkabb
25. aug 2024

@yoxinka toto však neplatí paušálne. V ČR mám sestru, otec tam žil aj zomrel. Mal rakovinu. Nedostal hneď super starostlivosť a to žil pri Prahe. Mal vlastný dom, stredná trieda.
Dostal rovnakú zdravotnú starostlivosť ako na Slovensku moja mama.
A prekvapim ťa u nich vypustali žumpu do potoka, keďže nemali kanalizáciu. Už majú.
Sestra doteraz nesaparuje odpad aj susedia okolo. Čo sa týka mentality je rovnaká.
Jedna vec ako sa s tebou bavia oficiálne a druhá čo si myslia.
Teda sestra má za muža Čecha a stretávame sa aj s jeho rodinou, kamarátmi a ich názory sú cca podobne tým na Slovensku.

yoxinka
25. aug 2024

@bosorkabb
Jasné, chápem … nejdem sa hádať. V mnohom je to o konkrétnych ľuďoch a situáciách. My sme sa proste rozhodli tak, ako sme sa rozhodli. Všetky oficiálne štatistiky hovoria, že v Česku je lepšia životná úroveň a predbiehajú nás v rebríčkoch takmer všetkého 🤷‍♀️.

pieksamaki
25. aug 2024

Keby sme nemali až tak veľa detí by sme šli, teda ja....manžel nie.....

bosorkabb
25. aug 2024

@yoxinka tak áno štatistika. Osudy konkrétnych ľudí môžu byť iné.
Otec v ČR žil roky a sestra s ním tiež. A ja som spomedzi nich a ich okolia najviac liberálna.

yoxinka
25. aug 2024

@bosorkabb
Tak ešte záleží na xy faktoroch. My tam máme časť rodiny, ktorá je veľmi vzdelaná, rozhľadená, zcestovaná s výbornou prácou, ale aj ľudí, ktorí si myslia, že Putin je superhero … čo ja osobne nijako neviem pochopiť, ale OK. Ja sa snažím nevnímať národ ako jednu osobu, beriem to od človeka k človeku. Ale objektívne je život tam lepší. Ešte taká blbosť mi teraz napadla. Kamoška má ťažko hendikepovanú dcéru. Na Slovenku bol problém úplne so všetkým. Otec kamošky žije v Česku, chodia tam na prázdniny. S malou mohla ísť do každého hradu, zámku, pamiatky, všade nebol problém. U nás, keď chcela ísť s ňou niekam, tak že oni nevedia, ako s ňou na vozíku, že nech ju nechá na vrátnici a pozrie si hrad sama. Odpálilo mi dekel.

bosorkabb
25. aug 2024

@yoxinka no počkaj ja mám autistu aj sestra tak môžem porovnávať. Niečo majú lepšie v ČR, niečo na Slovensku. Si to dosť porovnávame.
Dosť záleží či žiješ v meste alebo na dedine.
Sú veci na ktoré sestra nadáva napríklad systém rodinných prídavkov.
A obaja s manželom veľmi dobre zarábajú, majú sa fajn tak podobne ako my s manželom.

sense
25. aug 2024

@lapersefona za škôlku nedá nič, je súčasťou povinnej školskej dochádzky, aj keď to nie je taká škôlka ako na Slovensku. Plati sa len KITA (jasle)

amelia89
25. aug 2024

v ČR uz davno nie je rovnaka mentalita, odvija sa to uz historicky hlavne pre to ze tu je majorita spolocnosti ateisticka, s tym je prave spojene napr. presne to- menej homofobie ( teraz sa odsuhlasilo sobasenie parov rovnakehi pohlavia). Nehovorim ze su najprivetivejsi,najmenej rasisticky narod na svete, ani ze maju mentalitu napr švedov - to urcite nie. Ale urcite tam ten rozdiel od slovakov uz naozaj je a je značny.
Zdravotnictvo vidim rovnako na uplne inej urovni, vsimnite si ked napr na slovensku ma dieta nejaky vazny problem tak ho posielaju na operaciu do Motola…
Nevyjadrujem sa k tomu ci niekto chce alebo nechce odist zo SR len k tomu ze rozdiely medzi SR a CR je a to vo viacerych oblastiach.

maminkadeticiek
25. aug 2024

Isla by som jedine,keby som bola extrovertny svetobeznik bez partnera,bez deti.Nic z toho sa mna netyka.Vo svete to je teraz v takmer kazdej krajine nahnute,neverim,ze je niekde trava zelensia a naruce orvorene.Budem zit najlepsie ako viem a cakat kym bude lepsie.A ja verim,ze bude.

sense
25. aug 2024

Môj brat žije v Čechách, nesťažuje si. Kúpil si tam dom, na Slovensko naspať sa nechystá. Žijem vo Švajčiarsku, a na Slovensko sa nechystáme,keďže pre moje dieťa je domovom Svajciarsko. Život v každej krajine má svoje plusy aj mínusy. Žiadna krajina ti nedá nič zadarmo, musíš vedieť krajine aj niečo ponúknuť. A potom sa budeš mať dobré kdekoľvek

btus
25. aug 2024

my sme zvožavali Slovinsko. A možno na dochodok tam aj pojdem. Dúfame však, že naše dieťa odide skor ako my. Na Sloensku to ide dolu vodou. Ak tu všetko predám, tak na dochodok vyžijeme aj tam. Ale mať okolo 30 a ovládam jazyk tak neváham. My sme sa žiaľ v škole učili len rusky.

yoxinka
25. aug 2024

@btus
Tak jazyk sa naučiť vieš hocikedy 🙂, hovoriť si, že “v škole sme s učili len rusky” je zbytočne limitujúce 🙂

btus
25. aug 2024

@yoxinka áno, ovládam trochu nemčinu a angličtinu, ale v mojom veku to učene už nejde tak ľahko. A áno, učím sa jazyky aj teraz. Len ich k svojej práci nepotrebujem. Ale nie je to ovládanie jazyka na úrovni, aby som si jeho základe dokázala nájsť prácu. Dohovorím sa, nestratím sa, len neviem, či by to stačilo na pohovor. Ale manžel rozpráva plynulo po anglicky.