icon

Život rodiny s deťmi vo Švajčiarsku a náklady na život

nelina1
3. aug 2014

Som zdravotná sestra a chcela by som s manželom a deťmi odísť do Švajčiarska. Deti sú 13r. a7r. Môj plat by mal byť 5000 chf. Vôbec si to neviem predstaviť ako to ale skutočne bude vyzerať čo sa života, financií a možností pre deti týka. Motivácia pre nás je lepšia ekonomická situácia, ale keď tak čítam o tom ako je vo Švajčiarsku draho rozmýšľam, či sa tam budeme môcť dôstojne žiť. Zaujíma ma s akou sumou výdavkov mám rátať na mesiac, čo sa platí v škole , krúžky, aktivity pre deti popri škole (hrajú na hud. nástroje, šport). Manžel by pravdepod. pracoval ako zdr. asistent (plat cca 4000chf), príp. by si našiel niečo iné. Zaujíma ma aj názor ako hodnotíte, že ste odišli zo SVK a ako ste si zvykli. Budem vďačná za každú informáciu.

ksilviak
7. aug 2017

@sense dakujem za odpoved...a viem ze moze byt zamietnuta

bosoriak
7. aug 2017

@ksilviak Tak ono to zalezi od mnohych veci. Lokalita, pocet zaujemcov, ako rychlo je schopny prenajimatel spracovat ziadost (je ine, ak je to nejaka sukromna osoba a ak je to firma). My sme dostali odpoved do 24 hodin v kantone ZH, co je podla vsetkeho vec nevidana 🙂
Drzim palce!

vilma7
7. aug 2017

@ksilviak alebo aj na to, že ak dajú byt iným, že źiadnu odpoveď nedostanete, mne sa stalo žiaľ aj to.

ksilviak
7. aug 2017

Tak som zvedava ako to bude u nas...byt je po rekonstrukcii a ponuku sme nasli cez Livit realitku

niiiiini
9. aug 2017

Ahojky baby vidim, že tato diskusia je už starsia ale snad niekto napise. Partner dostal dobru ponuku v CH a premyslame ze by sme tam isli zit. Mame 4 ročneho syna a preto by som rada vedela kto mate takto male deti ako je to zo skolkou, co vsetko treba vybavit a ci mi viete poradit nejake dobre stranky kde najdem vsetko potrebne... Kto tam zije ako sa vam zije? s detmi? Neviem mam z toho aj obavy bojim sa hlavne kvoli malemu viem deti sa naucia rychlo jazyk, len sa bojim akoby to prijal ... Dakujem za odpovede

sense
10. aug 2017

@niiiiini povinna dochadzka je od 4rokov, cize hned by musel do skolky, ta ale nie je ako u nas na svk, ze rano dieta donesies a o tretej ides ponho....napr nasa bude chodit v pondelok,stredu a st rtok od 8.00-11.35 a v utorky od 13,30 do 15.30 v 1.kindergarten, je pivinna cize dieta do skolky musi, ako ked chodi do skoly, co sa tyka jazyka sa neboj nauci sa rychlo...co sa tyka skolkysama vybavovat nwmusis nic lebo ked budete vo sviss oficialne prihlaseni pridu ti papiere z gemeinde

bosoriak
10. aug 2017

@sense Tiez sme isli v +- takom obdobi, nase dcery mali 3.5 a 5 rokov. Mladsia nastupila do Spielgruppe (nepovinna, platena), lebo v nasom Gemeinde idu deti od 4.5 do skolky. Starsia isla do skolky, ostala o rok dlhsie, kvoli tomu aby nesla rovno do skoly s recovym handicapom. Obe sa bez problemov adaptovali a do pol roka stebotali so spoluziakmi, teraz po dvoch rokoch ich nejde rozoznat od svajciarskych deti. O deti sa bat netreba, tie sa ucia najrychlejsie. Trochu zalezi aj od kantonu, lebo napr. v ZH je velmi vela pristahovalcov a aj ucitelky vedia lepsie pracovat s detmi s inou materinskou recou.

Urcite to aspon vyskusajte, ak by sa nieco nevydarilo, vratit sa mozte vzdy. My sme prisli asi 3 mesiace po tom, ako manzel zacal v CH pracovat. Muz nasiel byt, prisli sme, asi po 3 dnoch sme isli na Gemeinde prihlasit sa ako Familiennachzug. Do dvoch tyzdnov nam prisli Auslandersausweis. Ja som sa sama proaktivne pytala v skolke, ako to chodi, tam mi vysvetlili, dali popodpisovat nejake papiere a po prvych prazdninach nastupila dcera normalne do skolky. Oni sa tu moc neparaju s nejakou adaptaciou a to je aj dobre, najlepsie sa adaptujes pocas normalneho zivota, svet sa nezastavi kvoli cudzojazycnemu dietatu. Prvy rok dcera skor pozorovala, nez ucila sa, ale potom akoby preplo a normalne sa rozrozpravala. Plus mavaju specialne hodiny nemciny pre inojazycne deti.

Neviem, co chces este poznat, linky na to, co potrebujes vediet su v tejto diskusii uz viackrat, ja som nejake davala o stranu spat.

Vela zdaru!

bosoriak
10. aug 2017

@niiiiini moja odpoved mala byt tebe, nie @sense 🙂

elledj
18. aug 2017

Deti sa ucia rychlo nebojte sa.. moje su uz starsie 11(syn az preskocil rocnik) a 15(dcera prestupila medzi nadanejsie deti) a to po 2r a velmi sa im tu paci..vraj ovela lepsie jak na sk..jak ucitelia tak deti. Inak kto chce prist do CH mal by sa poponahlat od 1.1.18 budu muset firmy hlasit volne miesta na urad prace a dalsich cudzincov vezmu len ak sa preukaze ze nemozu zohnat ludi z tych co si tu hladaju pracu a povolenie uz maju.. inak zial im nemusia schvalit povolenie i keby ste zmluvu dostali..

sense
18. aug 2017

@elledj tak tobolo aj pred vstupom do unie, boli to papierovacky pre zamestnavatela plus sa dlhsie cakalo....

elledj
18. aug 2017

@sense ja viem zazila som to.. este aj viza som zazila predtym este 😉

bubelko
20. aug 2017

@dorothea221 @sense ak ma niekto zmluvu na 3m a je nahlaseny len cez kurzmeldeverfahren (robia to tak casto temporärbüros), to na 3 mesiace staci, tak nedostane na tie 3 mesiace nic. Ani to L.

Bez ausweissu otvori ucet len postova banka, ale plati sa 20chf mesacne.

bubelko
20. aug 2017

@niiiiini ako pisu bosoriak a sense - skolka je sucastou povinnej skolskej dochadzky. Nadtup je po dovrseni 4.r do urciteho datumu (u nad je to do 31.7.) Je len dopoludnia, niekedy po obede, ale bez stravy. Obedy musis riesit doma alebo platit druzinu.
Ostatne info je super rozpisane na predchadzajucej strane.

ksilviak
31. aug 2017

@bosoriak Ahoj...asi pomohlo to držanie palcov, byt bol dnes prevziať manžel takže sme mali šťastie 🙂

marusia12
31. aug 2017

@nelina1 Tam by som nešla už ani zadarmo. Švajčiarsko je plné imigrantov, prakticky 100% nárast obyvateľstva len vďaka nim.

jarhal
31. aug 2017

@marusia12 vazne..syn robi pri zurichu a oproti nemecku je ich malo

sense
31. aug 2017

@jarhal to nie je pravda....keby je 100% narast o yvatelstva tak by tu bolo 14mil ludi a tolko ich tu nie je...

ostorha
31. aug 2017

@marusia12 Mas pravdu sice sme pred 3 rokmi nadobro odisli zo Swiss,ale my sme sa roky pohybovali medzi Lausanne a Genevou a strasne vela magrebincov tam zilo -kvôli francuzstine,tak asi preto je ich v nemeckom kantone malo lebo nevedia jazyk.Ale ani o ciernych,albancov a turkov nie je nudza.My sme mali dobre vztahy s portugalcami,spanielmi a talianmi.Ja nemam nejake extre rasove predsudky ale magreb ci uz alzir,tunis,maroko velmi zvlastna sorta ludi maju v ociach pohrdavost, nasilie a nevyspytatelnost...

jarhal
31. aug 2017

@sense ? ja pisem nieco ine...nevsimla si si?

marusia12
31. aug 2017

@sense Nerozprávaj keď nevieš 😀 Je tam cca 8 mil, z toho sú 4 prisťahovalci....

sense
31. aug 2017

@marusia12 zvlast ked ty tu nie si a vies...

sense
31. aug 2017

@jarhal si si to inak vysvetlila....ako to bolo myslene, ...

sense
31. aug 2017

@marusia12 z 8mil su cca 2mil cudzinci takze tazko 4mil...

marusia12
31. aug 2017

@sense to, aby som vedela tam predsa nemusím byť, stačí mať oficiálne štatistiky, ktoré sa dajú kdekade nájsť... že? To, že na vašej ulici máte dvoch arabov v štyroch bytovkách neznamená, že to nie je pravda. Švajčiarsko sa stalo dierou a dávno boj s imigrantami vzdalo. Tak ako Nemecko a celý západný svet.

sense
31. aug 2017

@marusia12 my nemame ziadneho araba v bytovke....a najviac vo swiss je talianov a nemcov....a k tym poctom treba citat spravne statistiky...pripadne ma poucit a posli zdroj na tu tvoju 4mil statistiku

sense
31. aug 2017

@marusia12 velmi rada sa niecomu poducim a pri najblizsom skoleni nam pridu rozpravat z migracneho uradu tak im poviem ze nas zavadzaju

marusia12
31. aug 2017

@sense školenie z migračného úradu? 😀 No áno, zavádzajú... tak ako nás tu Fico zavádza, že je na SR 76 imigrantov.... ďalšia naivná.

sense
31. aug 2017

@marusia12 ved posli tu ustatistiku...nie som naivna ...a neverim vsetkemu co nam vypravaju ale rada uvidim a precitam si tvoj zdroj o statistikach vo svajciarsku...

a to kolko je imigrantov na svk ma nezaujima nezijem tam a ani sa nechystam...

marusia12
31. aug 2017

@sense No vidiš :_D Tak si hľadaj sama, ak sa o to zaujímaš. Ja som už dávno vyrástla z toho, aby som niekomu niečo ukazovala, vysvetľovala a stále diskutovala. Zodpovednosť je na každom občanovi, nech sa zaujíma. Švajc je v rovnakom trape ako Nemecko.

sense
31. aug 2017

@marusia12 nuz nemusim sii hladat sama...ale vzhladom ze neviem predlozit relevantny dokaz alebo konkretnuu statistiku tak tvoje vyjadrenie nema pre mna ziadnu hodnotu, a okrem toho ak moze ti byt jedno ci je svajc trapny alebo nie ked tu nezijes, mne sa v trapnom svajci plnom migrantov zije celkom dobre....urcite sa mas na slovensku lepsie...pekny vecer...