Život rodiny s deťmi vo Švajčiarsku a náklady na život
Som zdravotná sestra a chcela by som s manželom a deťmi odísť do Švajčiarska. Deti sú 13r. a7r. Môj plat by mal byť 5000 chf. Vôbec si to neviem predstaviť ako to ale skutočne bude vyzerať čo sa života, financií a možností pre deti týka. Motivácia pre nás je lepšia ekonomická situácia, ale keď tak čítam o tom ako je vo Švajčiarsku draho rozmýšľam, či sa tam budeme môcť dôstojne žiť. Zaujíma ma s akou sumou výdavkov mám rátať na mesiac, čo sa platí v škole , krúžky, aktivity pre deti popri škole (hrajú na hud. nástroje, šport). Manžel by pravdepod. pracoval ako zdr. asistent (plat cca 4000chf), príp. by si našiel niečo iné. Zaujíma ma aj názor ako hodnotíte, že ste odišli zo SVK a ako ste si zvykli. Budem vďačná za každú informáciu.
dievcata nejak tu nikto nechodi ale skusim...chcem poprosit tie ktore vedia poradit syn pracoval v r2017 na slovensku 8 mesicaov vo firm na polovicny uvazok a polovicny min,.mzdu..od septembra pracuje vo svajciarsku na prac.pomer vo firme kde ma slusne zaplatene..teraz je cas podavat na slovensku DP...podava prijem za cela rok a mala by to priznanie urobit slovenska firma ci je povinny sam..sama tomu nerozuiem..a vyzera ze to ze rozdiel bude asi dost vysoky a teda je slobodny nema asi co odratat ....bude podavat len na slovesnku? je nejaka miznost ako si znizit dan? dakuejm @zalka myslim ze ty pomozes ako vzdy dakujem
@jarhal ved som už písala ... DP si podá sám na SVK .. čo sa týka švajčiarska musí aj tam podať DP, to by mal si niekoho nájsť kto mu pomôže.
A na SVK tiež ak to nevie sám tak musí nájsť niekoho kto mu danové urobí. Btw. treba mu potvrdenie od slovenského zamestnávateľa a tiež výplatné pásky zo švarčiarska resp. tiež obdobné potvrdenie o príjme zo švajčiarska ... a z toho spraví na SVK DP
@zalka
@jarhal vo svajciarsku danove nepodava ak plati quellensteuer, ....pidat musi len na svk a zo svajciarska prilozit Lohnausweis o strhnutej dani kt musi pytat od zamestnavatela ak mu ho nedal...zamestn. ma cas do konca marca mu nieco take vystavit...a to pitom musi uviest v slov. Priznani...ale uz si nepamatam presne v kt kolonke...
prosim vas ,ako je to zo zdravotnym poistenim...ak si plati vo svajciarsku kde pracuje ale chodi nepravidelne domov...momentalne je nejak dlho bolavy na vysetrenie tam nechce ist zamesatnavatel mu dal 3 dni volna a stale sa citi zle... a pride na slovensko sa dat vysetrit? ..mozem ho prihlasit na sk aby mal hradene zo vszp? ..dakuejm
@sense nechce ist tam ..ze vraj mu to prejde..ale tri dni a noci nespal boli ho lava cast hlavy..prvy den ucho a potom slych..ma poistku najnizsiu tak vraj si musi platit sam a ja ho neviem presvedcit..ale ked pride chcem s nim ist tu len neviem ako to ak tu nieje pousteny ci ho mozem prihlasit aj dnes alebo zajtra
@tehula ved toho sa bojim najviac..ked mal 2 roky mal uraz velmi tazky.. nastastie prezil...vtedy sa narodil druhy krat.prave .dopadol na tu lavu stranu hlavy...rano cestuje domov,vezie ho kolega..ja by som mu to zaplatila keby som tam bola no nechce ist..ved to tam tisice nemoze stat ..
@jarhal No ak ma najnizsiu poistku, tak ma spoluucast 2500 CHF, cize do tej vysky si plati vysetrenia sam. Na Slovensku ho neprihlasis, ak zaraba v CH a ma CH zdravotne poistenie. Na SK ho to vyjde vyrazne lacnejsie ak si to zaplati ako samoplatca. Kazdopadne si myslim, ze odkladat vysetrenia ak sa nieco zhorsuje neodporucam. Urcite nech ide k lekarovi, uz je jedno ci na CH alebo SK.
@libuska11 ahoj, viem ze to nebolo mne, ale my mame tiez 3 deti a urcite odporucam. Myslim si, ze ak si raz zazila ten rozdiel CH-SK, uz na SK velmi stastna nebudes.
Vsetko u nas prebehlo bez problemov, stahovanie bolo narocnejsie, ale v pohode sa to dalo zvladnut. Integracia - 4 a 6 rocne deti (vtedy) sa adaptovali do 2 mesiacov, najstarsia ma teraz 9 a zrusili jej vyucbu nemciny pre cudzojazycne deti, vraj to nepotrebuje. Deti su najrychlejsie co sa adaptacie tyka.
Ak budete zarabat obaja, nie je o com a budete sa mat urcite lepsie, nez na SK. Ja sa na SK urcite nevratim, v ziadnom pripade.
@annamari4 no treba prist, najst si pracu, dostat povolenie a je to. Prve 3 mesiace tu clovek moze byt ako turista, povolenie k pobytu a s tym spojene prava a povinnosti (zdravotne poistenie, moznost prenajat si byt, trvaly pobyt, deti do skoly a pod.) dostane akonahle bude mat pracovnu zmluvu. Su rozne druhy povoleni s roznymi obmedzeniami. Ale v principe je to pre nas Slovakov ako clenov EU jednoduche - treba si najst trvaly pracovny pomer, dokazat, ze vies uzivit seba a rodinu a dostanes povolenie na 5 rokov. Je to jednoduche, len je tu vsetko drahe. 🙂
@alobalka isla by som cez airbnb.com. hotely su tak od 150 chf na osobu na noc, airbnb je urcite lacnejsie. Listok na MHD celodenny je cca 25/osobu, deti maju polovicny. Jedlo, tak +-2 az 3 nasobok SK. Hotdog 7 chf, hamburger 15, vstupne do zoo je tusim 26 dospely, 13 dieta. Vsetko je to cca a orientacne. je tu draho, ale tak ako dovolenka by to nemal byt problem, na dovolenku sa nechodi setrit. 🙂
@bosoriak dakujem za odpoved,a ako ste tam uz dlho vy?a ake mate ubytko s 3 detmi?Ja ratam ze budeme potrebovat asi 4,5 izb.A este ako ste riesili skolku,az po prichode tam s detmi,alebo vopred?Ja mam 11 a 13 roc.skolopovinnych,popripade aka je postupnosy?Praca,ubytovanie,skola?Cize by musel ist manzel ako prvy a riesit to?
@libuska11 nech ide najprv muz al ty, ten kto sa vude vedietk rychlejsie uplatnit. Ked bude povolenie a distatocny platsa bude musiet poziadat o Familiennachzug, kde bude musiet dokladovat kolko zarobimas a ci je to dost nato aby vas uzivil,a ci. Ma dost velky byt...vo vasom prip.min 3,5-4,5izbovy, ak pre vas povolenie dostane a prihlasite sa tu oficialne tak pridu aj papiere kvoli skole resp to vybavite ba gemeinde
@libuska11 u nas to bolo tak, muz dostal ponuku a zmluvu, prisiel do CH, dostal povolenie, zohnal byt (4.5i) a prisli sme. To trvalo asi dva mesiace (ale v pohode by sme to stihli za mesiac). Ked sme prisli, poziadali sme na Gemeinde, kde sme byvali, o Familiennachzug, dolozili vsetko co potrebovali a do dvoch tyzdnov sme mali povolenie. Potom som kontaktovala skolu a oni mi povedali, co a kedy treba. NAjlepsie by bolo keby ste prisli cez prazdniny, to sa vsetko vybavuje v pohodicke bez stresu, aj decka zacinaju vo vacsej pohode.
@bosoriak este sa mozem opytat ako to funguje ked deti ochoru na bezne sezonne choroby,chripka,teploty atd.viem ze to je co sa tyka poistiek podla spoluucasti...ale kolko tak platite ked ochoreju a treba ich prezriet,nieco predpisat?Alebo ste uz riesili napr kozneho lekara...
Len aby som mala predstavu,lebo predpokladam ze pri tych lacnejsich poistkach je spoluucast do 2500fr.a teda sa plati skoro vsetko pri takych osetreniach...alebo sa oplati drahsia poistka?Nasi su chori,tak 1-2 rocne tak asi ani nie....aku mate skusenost vy?
A zensky lekar je vraj kolo 300fr?Niekto tu vyssie pisal?ci to je len preventivka?
Dik...
@libuska11 s beznym prechladnutim.malokto ide k lekarovi.al klas chripkou,, ibaa ak teplota je vysoka a neklesa al dlhsie....vacsinou prvych 5min u lekaranas je cca 90-120chf a potomaj zalezi co robi , kontroly su uz lacnejsie...kontrola znamienok min rok vysla na cca 300chf, gynekolog podla tojo co robi

@marusia12 hlavne ze Kaliland s Kotlebom su rajom na zemi. Nech sa dobre byva