Život rodiny s deťmi vo Švajčiarsku a náklady na život
Som zdravotná sestra a chcela by som s manželom a deťmi odísť do Švajčiarska. Deti sú 13r. a7r. Môj plat by mal byť 5000 chf. Vôbec si to neviem predstaviť ako to ale skutočne bude vyzerať čo sa života, financií a možností pre deti týka. Motivácia pre nás je lepšia ekonomická situácia, ale keď tak čítam o tom ako je vo Švajčiarsku draho rozmýšľam, či sa tam budeme môcť dôstojne žiť. Zaujíma ma s akou sumou výdavkov mám rátať na mesiac, čo sa platí v škole , krúžky, aktivity pre deti popri škole (hrajú na hud. nástroje, šport). Manžel by pravdepod. pracoval ako zdr. asistent (plat cca 4000chf), príp. by si našiel niečo iné. Zaujíma ma aj názor ako hodnotíte, že ste odišli zo SVK a ako ste si zvykli. Budem vďačná za každú informáciu.
Babysitterky od 8.00-35chf za hodinu su odporucane platy zavisi od veku, vzdelania, skusenosti....
U nas napr ibedy resp ASB ausserschulische betreuung zacalo az min rok, v skole nie je jedalen, nas vyjde obed na 22,50 podla platu
@libuska11 mne akurat dnes prisiel rozpis, obed a opatrovanie pocas obeda Mittagstisch stoji na Unterstufe 17 CHF na den.
KiTa je okolo 120 na den, ak je tam dieta cely den, t.j. od 7-18.
Inak co sa uctu za lekarov tyka, nemocnice su extremne drahe. Normalny lekar a nejaka chripka, prip. Muzov ekzem,, vysetrenie a kortikoidy stali nejakych 380 CHF. Mna resp.poistovnu ale stal moj porod, klasicky bez komplikacii 3 dni v nemocnici nejakych 7000.
mna vysetrenie s odberom krvi a EKG, stalo asi 330chf. Kde mi aj tak prd zistili a iba mi dokina poslala smsku, ze je vidno, ze mala som tam hardknakiges Virus, ale ze ona veri, ze je to uz vorbei.
Hlavne, ze som tam sla z dovodu uz 6tyzdnov trvajucich teplot. Este mi labak poslal aj vysledky cudzieho chlapa, cize moje isli asi k nemu tiez....
Ja som tu pre seba s lekarmi skoncila, az budem skapinat, tak pojdem, ale teda uz ja budem diktovat, co sa bude vysetrovat a ake odbery, lebo to EKG mi robila uplne zbytocne, kedze symptomy absolutne nic take nenaznacovali a co som navrhovala spravit v odberoch, tak sa jej nechcelo. Hlavne, ze mi dala HIV otestovat, no katastrofa.
Ja si stale myslim, ze vybavenie je paradne, ale nejake super skusenosti z praxe ti lekari tu moc nemaju, lebo ludia nechodia s kazdou prkotinou, a niektori ani s vaznymi vecami. tak sa nemaju kde naucit.
Pediatricka je ok, hoci na tu, ktoru sme mali na Slovensku sa odbornostou az tak nechyta. Alergolog detsky, bola cista katastrofa, nikdy viac. Po otazke, ci si myslim, ze dieta musi brat tie lieky a hovorim, musi....ze ju testoval pocas medikacie a pod...ani sa nezaujima, ci lieky nepotrebujem predpisat. No nie, zozeniem si sama.
Este notfall je fajn
Ale mimo lekarov sme vo Svajci velmi spokojni.
Ste fakt super zenicky,take informacie sa ani vygooglit nedaju😁
Ja tiez nemam dobru skusenost s lekarom vo svajciarsku. Tri dni som teplotovala, citila som sa zle tak som sla k dr a on povedal ze mi nic nie je a este aj do prace volal sefke ze mi nic nie je. Pritom mi zobral aj krv a aj tam vysiel nejaky zapal v tele.
Môj muž tam robí 8 rokov majú tam firmu my sme na SR s detmi ale z 5000 by sme nevyzili nám to tam nestačilo a to sme mali zadarmo byt a žiadne skolky a podobne možno spolu s manželovým príjmom to už bude u Vas lepšie. Za tie roky čo tam je vidí že to tam neni s medom ani ľudia ani úrady a hodnoty sa tam točia okolo €. Ale dúfam že deti až raz budú veľké možno si tam nájdu cestu a pôjdu za prácou či za štúdiom aj tam....
@bubelko
@tehula Ja myslim, ze je to presne tak ako v inych krajinach - su lekari dobri a su lekari zli. My zatial s Hausarztom len pozitivne skusenosti, doteraz mala vzdy pravdu a dala aj na moju skusenost. S pediatrom zatial neviem, lebo najmladsia este nepotrebovala akutne nic no a poradne boli dokladne a ockovanie normalne.
@libuska11 Rozhoduj sa kvoli zasadnym veciam, ako si pisala, zivot v krajine, kde to funguje vyrazne viac, nez na Slovensku, kvalitnejsie skoly, jazyky a podobne. Lekari a tak, to su veci, ktore nevyuzivas urcite kazdy den a daju sa vymenit.
@dorothea221 no vidis, ja som teploty mala 6tyzdnov, k tomu priznaky vsetky do jedneho, ako u leukemie byvaju, jedine teda, ze som nestracala na vahe, ale tak isla som uz teda k lekarovi, lebo som ozaj mala strach.
No zaroven som jej hovorila, naco som sa liecila v minulosti, a ze moze byt, ze sa to vratilo a chcela som to otestovat v odberoch, no ona nechcela, ze netreba blabla....hlavne, ze HIV a EKG uplne odveci riesila.
Ale uz som pocula od viacerych zle referencie na tamto zdr. centrum, takze na smrtelnej posteli sa teda obratim na nejakeho ineho lekara, hentam uz nejdem ani bohovi.
Ale vseobecne aj co u kolegov vidim a pocujem, niekedy take pre mna uz samozrejme veci, riesia s lekarmi, akoby to tu bolo novo objavene. Neviem, mam trochu ine naroky, ale nejdem pausalizovat, holt mala som smolu tuna zatial na lekarov okrem tej pediny. Ale tak ani na Slovensku to nie je ruzove, dobreho lekara treba hladat....vybavenie a zariadenia otras, ved vieme....tot som bola v ortopedickej klinike, co aj pre samoplatcov funguje a zas oznamy na wcku, ze nehadzat servitky do wc....a tam niekto pripisal, ze dajte toaletak....
Ani detsky stomatolog vo Svajci ma nepresvedcil, aby mi po RTG povedala, ze tak ja neviem, co teda urobime?
Akoze wtf....naco potom snimky robi, clovek to plati a ich uzasne konzultacie a ziadne rozhodnutia nepadnu....
JA si preventivky a zubara riesim na SLovensku vsetko ako samoplatca, cize ani gyndaka tu neplanujem si hladat.
Ale mimo lekarov, ja nemozem krive slovo povedat a funguje to tu paradne, ze Slovensko 300r za opicami, ma sa co ucit
@tehula a ak sa smiem opytat ako dlho ste vy v CH a ake stare mas deticky?
@bubelko
@bosoriak vas by som sa chcela este opytat,ci vas niekedy napadlo,ze by ste sa koli niecomu chceli vrati na SK,lebo mame tam par znamych s detmi,ktore sa narodili tam a niektori sa vratili,ale doma vidia ze zobrota,aj ked zacali podnikat a maju tu postavene domy,a niektori tam len nariekaju,ze doma je doma,ale financie ich zatial nepustili sa vratit....moj pocit z toho...
Viem,ze kazdy sme iny,ale ci sa tam necitite stalw iba ako cudzinci...alebo fakt zalezi od konkretnej situacie tej ktorej rodiny...
@bubelko to bol iny pripad. Ten RTG robila lebo nevedela sa rozhodnut, to chapem jasne. No ani z toho nebola mudrejsia. Tak som rozhodnutie urobila ja s tym ze ak by cosi, ozvem sa a prideme. Ak nic tak az v lete na preventivke to zas kukne. No a na jar mi poslala list ze sa mam objednat s dcerou. No neviem naco, naco zas platit za konzultaciu o nicom, ved pred letom aj tak pojdu cela trieda tak to kukne a dohodneme dalsi potup.
@kikuta tak mne este nikto nedal pocitit ze nie som svajciarvka a to byvame medzi svajciarmi jediny cudzinci v nasej bytovke., platovo tiez nie som na tom horsie ako kolegovia,kedze mame tabulkove platybez atd...a nemam problem povedat ze, som cudinka a ze po svajciarskom pase netuzimna a, ani sa nehram na svajciarku al ineho poloboha len preto ze som sa tu narodil ako to robia podaktori cudzinci napr aj ti z baljanu (samozrejme nie vsetci)
@libuska11 Nie. Po pol roku tu som citila total na 100% ze sa nevratim. Nie na Slovensko. Ak by som z hocijakeho dovodu musela odist z CH, ideme dalej Kanada, Nemecko a podobne.
Co sa toho vztahu k auslanderom tyka - oni su chladni. Rezervovani, slusni a chladni. Mne trvalo dva roky sustavnej snahy, kym nas zacali mat radi (pravdepodobne proti svojej voli, ale co uz ked sme taki mili 😀 ). Pomahala som na kazdom druhom vylete v skolke, odvazam deti znamych ak treba, pozyvam na kavu, robim veducu v Krabbelgruppe, proste pomaham kde sa da. Robila som to aj na Slovensku, robim to aj tu.
Vela Auslanderov nevie pochopit ten odstup a uzatvara sa do komunit so svojimi krajanmi a potom sa cuduje, ze ich velmi nemusia. To je taky priklad - drviva vacsina Svajciarov rozumie po anglicky, aj vie rozpravat. Ale kym sa ty nebudes snazit rozpravat po nemecky, mozes sa aj na hlavu postavit, nikdy s tebou nebudu rozpravat tak uprimne. Neviem to poriadne vyjadrit, to su take nuancy, ktore sa daju pochopit az ked tu dlhsie zijes. Je to vela drobnosti, ktorymi ti vedia dat najavo, ci si vitana alebo nie. Ale zase ked to porovnam s pretvarkou napr. susedov na Slovensku, tak je to tu uplne iny level. A samozrejme, nacionalisti a idioti su v kazdej krajine, na to sa treba pripravit tiez.
@kikuta
@sense
@bosoriak opat vam musim pekne podakovat za odpovede,to som ani necakala ze sa tu da takto dobre na tuto temu pokecat,ja mam to Svajciarsko v hlave stale,uz roky...mne sa tam velmi pacilo,napisledy sme tam boli s detmi pred 5 rokmi na dovolenke ked tam este manzel pracoval a detom sa tam naramne pacilo tiez...len realita zitia tam je zasa nieco ine a preto som vellmi vdacna za vase hlavne pozitivne prispevky...a ze ste si nasli cas ...vidno ze uz nezijete na Sk😁
@libuska11 my sme tam nešli len chodime tam na prázdniny a tak ja by som nemohla odísť tu mám všetko, rodinu kamarátov a samozrejme úplne iný zivotny štandard (a manzel pracuje mimo už 12 rokov takze som zvyknutá že chodí prec ale je to max. 4dni cestuje hore dole takze sa to dá zvládnuť) ... tam by som prežívala s rodinou aj keď je pravda že dovolenky a veci sú tam isto lacnejšie ako u nás a na potravíny sa chodí do Nemecka

@libuska11 po pobyte v nemocnici si vybavil v tom roku este vsetky potrebne vysetrenia, operaciu lipomov. Vsetko platila poistovna, on uz len 10%.
Obedy v skole - ako kde. U nas zaviedli pred 4 rokmi. Cena od vysky platu. Nas stal obed 15.50 na den pre 1 dieta. Obed bol formou cateringu. Nasi v skole jedalen nemaju.