icon

Život rodiny s deťmi vo Švajčiarsku a náklady na život

nelina1
3. aug 2014

Som zdravotná sestra a chcela by som s manželom a deťmi odísť do Švajčiarska. Deti sú 13r. a7r. Môj plat by mal byť 5000 chf. Vôbec si to neviem predstaviť ako to ale skutočne bude vyzerať čo sa života, financií a možností pre deti týka. Motivácia pre nás je lepšia ekonomická situácia, ale keď tak čítam o tom ako je vo Švajčiarsku draho rozmýšľam, či sa tam budeme môcť dôstojne žiť. Zaujíma ma s akou sumou výdavkov mám rátať na mesiac, čo sa platí v škole , krúžky, aktivity pre deti popri škole (hrajú na hud. nástroje, šport). Manžel by pravdepod. pracoval ako zdr. asistent (plat cca 4000chf), príp. by si našiel niečo iné. Zaujíma ma aj názor ako hodnotíte, že ste odišli zo SVK a ako ste si zvykli. Budem vďačná za každú informáciu.

bosoriak
3. máj 2018

@libuska11 zalezi na tom, aku poistku si das. My mame pre deti spoluucast 0, takze platime len 10% z beznych vysetreni. Normalna angina nas "vyjde" tak na 20 CHF vdaka tomu, vratane liekov. S chripkou k lekarovi s detmi nechodim. Zensky lekar jedna prehliadka vychadza tak 400 CHF. Muz mal podozrenie na problem so srdcom a za vysetrenie u kardiologa +celodenny monitor tepu ho vysiel na 770 CHF. Ale zas treba ratat s tym, ze aj prijmy su tu niekde inde. Prvy rok u nas bol tazky, ale potom sa to ukludnilo, aj sme co-to nasetrili, takze uz teraz nepozeram na to, kolko to stoji, proste idem k lekarovi ked treba (ale ja som nechodila s beznou chripkou ani na SK k lekarovi). A odporucam pripoistenia, my mame napr. take, ze nam poistovna preplaca lieky, cestovne poistenie v zahranici, pre deti mame zubne poistenie a pod. Skutocne sa to viac oplati ako potom plakat, ze mame zlu poistku.

libuska11
3. máj 2018

@bosoriak dakujem to su pre nas vsetko uzitocne informacie ,lepsie je mat aku taku realnu predstavu ,ako potom oci otvarat😁 ja viem,ze aj platy su niekde inde...a ake to su pripoistenia?Mate ich vsetci,alebo len deti?mozes mi napisat potom ako to cele poustenie pre rodinu s 3 detmi asi vyzera?
Inak pisalo sa tu o nejakych poistovniach,manzel tvrdi ze najlepsia je Assura,lenze on vtedy pozeral na cenovo najvyhodnejsi ked tu zarabal...a ja som bola s vtedy este len s dvoma detmi doma...nemal problem si to radsej doma na priamu platbu radsej poriesit ked mu co to trebalo...a chodil casto na Sk...s detmi v Ch je to uz ine,potrebujeme byt dobre poisteni,keby cokolvek...

libuska11
3. máj 2018

@bosoriak dakujem ti inac,a aj ostatnym za odozvu,nie je to lahke rozhodovanie a informacie su zaklad...hlavne od ludi z praxe,s podobnou situaciou....

sense
3. máj 2018

@libuska11 ako rodina by som do assury nikdy nesla...ako clovek kt chce co najviac usetrit a nechodi k.kekarovi je assura najlepsia lebo je najlacnejsia ale inak by som do assury nesla...

sense
3. máj 2018

Moj muz ma len zakladnu.lebo.vzhladom na diabetes ho nikde nechceli pripoistit ,franchise ma 300, ja mam aj zusatz+ franchise 500, a dcera ma tiez zakladnu.0franchise,plus pripoistenie ambulantne,spital, zuby, unfall,, dokopy platime cca 850-900mes., dvaja dospeli plus dieta, ono poistovne ponukaju na pripoistenie deti zlavu pokial sa aj rodicia pripoistia

bosoriak
3. máj 2018

@libuska11 my mame sanitas. Mesacne platime za 3 deti a dvoch dospelych 920 chf. My s muzom mame 2500 franchise, deti 0. Decka maju pripoistenie zubov, takze za pripadne osetrenie zaplatime max 350 rocne a 20% spoluucast. Potom mame vsetci pripoistenie Family, kde su preplacane lieky, nejake preventivky, nejake spitalversicherung, cestovne a pod. do vysky 28000 za rok. Oni maju podmienky na nete, ale tak ja som to len tak zbezne citala, zas my chori nie sme a islo mi len o vaznejsie choroby alebo urazy. Zatial sa nam to celkom vyplatilo. V zmysle, ze sme nemuseli naraz vyplazit velke sumy, ale radsej platit mesacne menej a mozno v celkovom sucte viac. To je mi jedno, ale u nas zaraba zatial iba muz a nasetreneho zas nemame tolko ze by sme vedeli povedzme zo dna na den zohnat 5000 chf pre oboch. Ja som radsej za istotu, preto aj Hausratversicherung a Rechtsschutz mame v co najsirsom zabere, nech nemame problemy.

sense
3. máj 2018

@bosoriak mate aj prämienverbilligung? neviem sice co robi tvoj muz a kt. ste kanton ale ak robi len on nevychadza vam to s troma detmi?

bosoriak
3. máj 2018

@sense nemame, ale tak on dost zarobi aj na svajciarske pomery, takze asi kvoli tomu.

sense
3. máj 2018

@bosoriak tak ak ma cez 10tis mes. Tak potom asi hej

libuska11
3. máj 2018

@sense dakujem za odpoved
@bosoriak aj tebe velmi pekne dakujem...
My mame deti 11 a 13 a teraz este najmladsiu kt.ma len 1 rok tak si to musime vsetko zvazit a prepocitat...ake by boli moznosti a aj nase ocakavania 😊

libuska11
4. máj 2018

Zienky mozem sa este opytat ako ste to riesili ak ste mali deticky mladsie ako 4 roky,pretoze by som chcela ist samozrejme aj pracovat ja,nie len manzel..teda,pocitam ze sukromne jasle su najdrahsie...vyssie sa pisalo ze 2500chf,ale niektora z vas pisala o vydavkoch na starostlivost o sume 1200 eur...
A co je to KITA?
Teda ake su vase vlastne skusenosti,alebo teda dalsie moznosti co sa tyka starostlivosti o taketo male dietatko?A ako to vlastne riesia samotni svajciari,to by ma tiez zaujimalo,ved zeny tam ani nemaju matersku dovolenku,pokial viem...
Vopred za odpovede dakujem...

sense
4. máj 2018

@libuska11 kita su g podstate jasle sukr cca 120na den, subventionovane (kantonalne) podla vysky platu, pri troch detoch treba zvaxit ci savti to oplati ist robit jedze ak pracujunobaja spadas do inej danovej tarify ako kef robi len jeden a platia sa vyssie dane a deti chodia na obef domov a poobede spat do skoly

sense
4. máj 2018

Samotni svajciari niek zeny sa vracaju do prace, vela na ciastocny uvaxok,niekt su doma lebo muz dobre zaraba, ine su doma lebo sa im neoplati robit jedze to co zarobia daju na opatrovanue a dane

sense
4. máj 2018

Okrem kity mas moznost,au pair,kt byva u vas, babysitterky jt pridebobcas , kinderbetreuerun kt pride k tebe al.tagesmutter denna matka

libuska11
Autor odpoveď zmazal
sense
Autor odpoveď zmazal
sense
5. máj 2018

@libuska11 vyzijes z jedneho olatu , zalezi ale od vysky platu, a cim viac deti tym menej dani platis. My by sme s muzovho nevyzili a zas sme bechceli zeby on bol doma a ja nas zivila. Tak robime obaja, on plny uvazok ja ciastocny a opatr.malej cca 1100ch mesacne

bosoriak
5. máj 2018

@libuska11 no ano, nie je to jednoduche. Nas by zatial vsetky opatrovania plus obedy pre 3 deti vysli jednoducho viac, nez moj plat (ktory by som mala mizerny, kedze nemam ziadny papier o ich vzdelani zatial). A najma, zatial to financne nepotrebujeme, takze vyuzivam to, ze mozem byt flexibilna pre decka a nemusim sa klepat, co ked ochoreju.

pre tak male dieta (18mes.) by som ratala min. 1200 CHF mesacne pausalne opatrovanie. Ale s dvoma platmi je to zase uplna pohoda.

libuska11
Autor odpoveď zmazal
libuska11
5. máj 2018

@bosoriak znova za tvoju odpoved dakujem,ste zlate,zienky tuto😊

bosoriak
5. máj 2018

@libuska11 ozaj inak, 13rocne dieta uz mozes nechat doma aj sameho, myslim ze aj to 11 rocne ak bude spolu s nim. Obedy nie su zas taka palka. No a to najmensie das do KITA a hotovo. Ono takto ti to poviem - ak budes chciet riesit svoju pracovnu situaciu, tak vo Svajciarsku mas vyrazne viac moznosti opatrovania deti, nez na SK. Ano, su drahe, ale rovnako mas vyssi plat. A ak tu CHCES pracovat, tak pracujes. A za mna, skoly, urady, zdravotnictvo, sudy, pracovny trh, vsetko funguje viac-menej OK. Nie je to ideal, nie je to utopicka krajinka, kde vsetci maju dost a rovnako. Ale tie moznosti su tu niekde uplne inde. Nehovoriac o tom, ze deti dostanu jednoducho uplne iny level vzdelania.

A nie, vobec ma to neobtazuje, ja si pamatam, ze som tu tiez otravovala @bubelko ked sme dostali ponuku byvat vo Svajci a tiez som mala milion otazok, takze sa pytaj kolko potrebujes 🙂

sense
5. máj 2018

@libuska11 pre mna nebila tagesmutter spravna opatera, my sme potrenovali niekoho flexibilneho aj cez vikendy a taxisto som chcela niekoho kto bude u nas...a mne osobne sa nepaci to resp si nevuem predstavit ze sa nuekto dokaze rovnocenne spravat k vlastnemu a cudziemu dietatu...takze rok sme mali au pair, a potom chodika do kity pkus babysitterka,teraz mame zas aupair kedze naj zdvihki kitu o 250chf ja mesiac kedze som sla s platom hore

sense
5. máj 2018

Casivo mam kazdy raz inak mam velmi nepravidelnu prac.dobu

bosoriak
6. máj 2018

@sense mozem mat aj ja otazku? Vy ste obaja slovaci? Babysitterku ste mali slovenku alebo svajciarku?

sense
6. máj 2018

@bosoriak babysitterku svajciarku, au pair 1x slovenku a teraz mame cesku do leta

bubelko
6. máj 2018

@bosoriak horty v skole su do konca 1.stupna, takze 13 rocny uz musi byt sam.
@libuska ja som mala deti kazdy den v skole ns obedy, vychadzalo to v priemere 600 CHF mesacne. Teraz uz 3 mesiace mam takmer 11r s 8r cez obedy doma. Bud si prihreju alebo starsi vari cestoviny.
Kvoli praci - postrazit mozu starsi surodenci, pripadne najst pracu a striedat sa s muzom. Zalezi od toho co chces robit, ako ovladas jazyk.
Lekari - muz platil za 2 noci v spitali, s CT hrdla - 2400chf.

bubelko
6. máj 2018

@libuska11 sorry, odpoved vyssie bola tebe😊

libuska11
6. máj 2018

@sense a mozem sked mate au pair,byvate v byte akom velkom,da sa to?Ja som este ako svoju uplne prvu pracu robila au pair,Anglicko,neskor Svajciarsko,u americanov,ale mali velke domy a ja svoju izbu,dost velku....platovo to bolo v ch 700 chf
Teraz to je kolko?
A kolko beru Ch babysitterky? ,A su to studentky vacsinou,alebo cez agentury?

libuska11
6. máj 2018

@bubelko tak to tam radsej sa do nemocnice nedostat...ale nad 2500 uz by neplatil,ak je tam spoluucast 2500,ci?
A teda maju v skole jedalne a obed stoji 15chf na jedneho?

libuska11
Autor odpoveď zmazal