Život rodiny s deťmi vo Švajčiarsku a náklady na život
Som zdravotná sestra a chcela by som s manželom a deťmi odísť do Švajčiarska. Deti sú 13r. a7r. Môj plat by mal byť 5000 chf. Vôbec si to neviem predstaviť ako to ale skutočne bude vyzerať čo sa života, financií a možností pre deti týka. Motivácia pre nás je lepšia ekonomická situácia, ale keď tak čítam o tom ako je vo Švajčiarsku draho rozmýšľam, či sa tam budeme môcť dôstojne žiť. Zaujíma ma s akou sumou výdavkov mám rátať na mesiac, čo sa platí v škole , krúžky, aktivity pre deti popri škole (hrajú na hud. nástroje, šport). Manžel by pravdepod. pracoval ako zdr. asistent (plat cca 4000chf), príp. by si našiel niečo iné. Zaujíma ma aj názor ako hodnotíte, že ste odišli zo SVK a ako ste si zvykli. Budem vďačná za každú informáciu.
mam tu kamaratov aj takych aj takych, kolegov v praci 95%svajciari. a problem ziadny ani so susedmi co su vsetko svajciari. a nielen cudzinci s cervenym pasom....
...zaciatky nie su nikde lahke ale zalezi ako sa clovek k tomu postavi....a ci chce len prist a zarobit, alebo ostat zit....
...ja si osobne zit na svk uz neviem predstavit, nakolko tu mame urcity standard a co mna hlavne na svk rozculuje su pani uradnicky kt. si mysleli ze zjedli vsetku mudrost sveta a pritom jedine co vedia posielat ludi od jednych dveri k druhym lebo ani jedna nie je schopna a ochotna nazriet do pocitaca lebo momentalne robi nieco dolezite, napr. hry na pc....posledny zazitok so slovenskej dovolenky
@cawes no ja som myslela mmt depot Bern, i ked ty si tiez moja kolegyna 😉
ja som bola tri tyzdne a stacilo mi....za 5 minut v 4dverach na urade....a highlight na matrike prac. doba do 11.30 a ked som prisla 11.15 bez toho aby uradnicka vedela co chcem (jedno tlacivo), mi oznamila ze ma nestihne vybavit....
@nelina1 mám tam švagra žije so snubenicou,máme tam pár známych,kde najskor odišiel muž a veru sa za ni pratali aj deti,so ženou,máme tam našich rovesníkov,aj známu ,ktorá tam žije sama so synom,ktorý navštevuje školu ,má 9rokov a chodí za nou jej mamina na prázdniny..nič nie je iba biele a čierné,ale vezmi si,že ona to zvláda sama a nemá tam na ružiach ustlané,ale lepšie než tu ,neboj 😉 všetci maju začiatky tvrdé,záleži kam ideš,aj ubytko máš rozdieľ v meste a 10km od mesta..je rozdiel či budete chodiť na bicykloch,aute,vlaku..to mesačne tiež pekne sumu upraví,rovnako nákupy v de..a s tou prácou to tiež nie je hrozné,agentura ti nájde,doležitý je jazyk,ked sa dohovoríte,bude sa vám ľahšie žiť,ked máš vzdelanie ,snaž sa si ho zvýšiť,to tiež nie je na zahodenie
z nášho okolia sa nikto na Slovensko nevrátil
myslím,okrem brigošov,čo si išli zarobiť na farmu ,na študium a naspať do školy,všetci su tam
A tie potraviny čo nakupujete v deu to sa fakt kontroluje? Tieto obmedzenia čo sa týka nákupov v zahraničí platí asi aj pre aut, či?
@sense hej to poznam. Mna najviac teraz dostalo ked som isla do knihkupectva a isla som pre konkretnu knihu 20minut pred zatvorenim a ona mi vravi no rychlo sa pokukajte mi zatvarame. Nad tym sa vzdy pozastavim pretoze x krat sa mi stalo ze som vbehla do coopu 5minut pred zatvorenim a nornalne som si nakupila bez toho aby mi niekto nieco povedal.a o uradoch mlcim son rada ze nic nevybavujem
@cawes naši si na začiatku museli dávať pozor,prvý rok,druhý rok,všetko kontrolovali,teraz po rokoch už tiež nie ,ale ani už toľko nejazdia
čím su dlhšie tam,tým menej vsetci jazdia ,to asi vsade platí 🙂
@nelina1 teraz sa kontroly sprisnili. kontroluju aj podla toho, ake mate znacky na aute... my sme teraz prichadzali z prazdnin a pred nami brali auto von... kamarata tiez zastavili a prezerali - mal o 6l mlieka naviac, boli ale mili - poslali ho vratit to do obchodu. a iny kamarat zas prevazal mäso - klobasy - 7kg - tak ho vysli veeelmo draho. kamosku mäso tiez - nahoda je blbec....
inak kamoska v basli nikdy problem nemala...
@barcelona94901 lenze je ine zit z 5000chf sam pripadne so snubenicou, ci matka samozivitelka s jednym 9r dietatom (lebo ak ho ma aj v horte, tak zaplati cca. 1000chf) alebo zije z toho isteho platu 4-clenna rodina. to nie je o tazkych zaciatkoch, ale o tom, ze je to nerealne...
@bubelko vsak to je jasne,ja dávam áno všetkým tvojim príspevkom ,ale tie začiatky myslím celkovo..je rozdiel prísť na slovenskej značke,"ovládať len tak,tak jazyk, nemať potrebné vzdelanie a rozdiel,ked už máš ten začiatok za sebou,ked už máš tu svoju koľajničku zabehnutu a už si možeš vyberať aj smer ,aj lepšiu prácu,lepšie bývanie ,všetko..ked už maju svojich známych..ked už deti su tam,je to uplne iné,no a to čo píšeš,prevážanie masa , to ja som známemu piekla kačicu s lokšami a sa ma vystrašene pýtal ,koľko váži..pretože išli štyria ,každý bol z domu nabalený,tak mal bobky ,lebo ich známu češku,tak chytili a veľmi mastnu pokutu dostala,no odkedy su už "tam" su to už roky,tak v pohode,ale oni ani neriskuju,
ale je pravda ,tu niekto hodil link na drahotu,je pravdou aj to,že zas pre nás..tu ,výchadza kopec vecí lacnejšie ,hlavne z de ,ked dovleču handry,elektro,nábytok ,hry pre decká ,maškrtky a potraviny su neporovnateľné s kvalitou ,to je obrovsky rozdiel a áno je rozdiel platiť poistku trebars za auto tu a tam ,taku opravu auta zvážia či daju do de,či sem..tam málokto...,no nič nie je biele,ani čierné
mne švagrík povie,som slušný občan,narobím sa ako moriak,ale som tam šťastný,robím a zarobím na seba ,žijem a neprežívam ,to je ten rozdiel
na dovču letia vačšinou z de ,alebo sadnu do aut a zvezu sa k talianom
jáj ja si pamatám take kontroly tovaru,ešte ked sme mali bratov čechov,tam vychadzalo vsetko lacnejšie a my sme na hraniciach vyložili ,kartony mlieka,atd..boli neuprosní 😝 ešte že to je už preč 😀
@bubelko myslím, že časom by to nad tých 10 000 chf mohlo ísť, keď nám obidvom uznajú vzdelanie. A napriek tomu, že budeme žiť v che budeme musieť šetriť, ale to pre nás nie je nič nové. Dúfam, že sa to časom zlepší. Neviem, či ostaneme v che, alebo sa vrátime, len niečo mi hovorí, že keď raz odídem zo SVK, viac sa nevrátim.
@nelina1 ako zdrav. asistent by robil normalne zdrav. asistenta bud v spitali alebo v heime. zarabal by menej ako ty, ale nie zle na zivot v nemecku. je tu nedostatok akehokolvek zdrav. personalu, takze v pohode by ste si vedeli najst robotu obaja a myslim si, ze aj v rovnakom spitale, v nejakom vacsom.
hod si do googlu pflegefachkraft jobangebote a vybehne ti tam kopa inzeratov. samozrejme, ked uz by si aj hladala, hladaj s tym, ze ides tam zit napriklad. lebo vela sloveniek sa podcenuju, zoberu vsetko, aj za malo penazi. vies, co chcem povedat. netreba sa bat ani podcenovat a podmienky sa daju vyjednat tiez. kto vie jazyk, nie je problem. oni nevyjednavaju s tymi agenturnymi. agentura zhrabne a clovek ma potom mensiu vyplatu. treba to brat tak, ze chcem tam zit a rovno si kukat origos inzeraty, nie nasu profesiu. to je sama agentura a obabravaju ludi.
Neviem kto to spominal, ze Svajciari sa staraju do veci do ktorych im nic nie je ako pradlo na balkone a vysavanie v nedelu. Ak by si si raz precitala domovy poriadok, je to tam jasne zahrnute a celkovo sa tieto jednoduche veci dodrziavaju takmer v kazdej krajine (samozrejme na SVK nie).
Svajciari su taki ako sa clovek ku nim adaptuje. Som von Svajcu teraz pomaly uz dvanasty rok a dodnes sa s najlepsimi kamaratmi navstevujeme.
Nemcina aj francuzstina sa da v pohode naucit, dialekt tiez a ked sa clovek snazi, da sa vypracovat. A aj to, ze ked ludia vidia, ze clovek chce a ma snahu, pomozu.
.. a Chaes Chuechli su uzasne 😀
@briketa pisala som to ja 😉 a citala som domovy poriadok - suhlasim s kludom cez obed, nocnym kludom. ale to vysavanie (ak mam normalny vysvac), tak predsa nikto nepocuje. a pradlo? ked mam vyhradeny na praniie v bytovke den nedelu, tak kam ho mam vesat, ak ho v byte nesmiem (tiez bytovy poriadok) a v susiarni nedoschne? to su pre mna dodnes nepochopitelne veci a trocha uletene. suhlasim s tym, ze vrtat, trieskat ci ine hlucne prace (ako je to zvykom v panelakoch na svk) by sa v nedelu fakt nemalo.
napr. kamoska mala v bytovom poriadku aj zakaz splachovania a sprchovania po 22.00 😉 a to uz mi teda pride dooost od veci 😉
@nelina1 tak ako som pisala nebolo to jednoduche...ale to,ze chces ist zit do CH je len tvoja vec.... len tak sama zistis ako to je! Ak budes mat stasticka pojde Ti to lahsie a ak pomenej tak sa budes musiet snazit inak sa neda.... ja som zacinala v Nemecku,tak Rakusko a nakoniec Svajciarsko! Vsade som zacinala od "spodu" ako sa vravi...... to znamena,ze nie zdrav.sestra ALE opatrovatelka =pflegehilfe.... nemohli ma dat za sestru,LEBO som nerozumela dialektu.... si predstav,ze mas zodpovednost...nadriadeny ti zavola telefonom a povie dialektom,aby si mu priniesla take a take dokumenty ohladom pacienta a hm.... 😒 . stoho som porozumela asi,ze nieco che ale co..???.... 😒 samozrejme mozes povedat,ze prepacte zopakujete mi to este raz?...nooo mozno tak 2,3 krat ti to budu opakovat potom stratia nervy... 😀 takze sme sa s nadriadenym dohodli,ze zacnem 9 mesiacov robit ako pflegehilfe,najmä koli tomu dialektu...a aj ja sama som tak chcela nechcela som nic pokazit..to nieje sranda...potom ma dal za gruppenleiterin....snazila som sa bol spokojny...vsetko potrebuje cas..je to ina krajina a podla mna vsade je to tak! Treba mat ciel a ist si za nim noo stavat od zakladov to v cudzich krajinach plati asi najviac!
Ďakujem Vám všetkým za príspevky, ste fakt zlatí, všetci čo ste sa mi snažili poradiť. Ako tu už niekto raz napísal, niektorým by za to mali platiť. Teba @bubelko si pamatám aj z iných diskusií, že si babám fakt dobre a k veci radila. To si mala ešte taký venček na fotke. Ale aj ostatní - dík. Pre dnešok už musím končiť. Nech sa Vám v živote darí a možno sa v tom che čoskoro stretneme.
micha7 ešte som si všimla, že si mi napísala. Ja pôjdem pravdepodobne tiež na začiatok do deu, pretože moja nemčina ešte nie je na B2, keď dám nemčinu trochu viac dokopy, chcem skúsiť aj ch nárečie, ale to bude na dlhšie. Tak si šikovná, keď si to dotiahla na gruppenleiterin. Ja budem tiež začínať "od spodu" a viem si predstaviť, že to nebude žiaden med. Som rada, že si napísala. A vakom zariadení robíš? Ozvem sa ti zajtra.
Budem rada, keď sa mi ešte niekto ozve, ale už teraz nemôžem odpisovať. Odpíšem zajtra. Ahojte. 🙂 🙂
@nelina1 možno hej,nás tam tiež lanárili..mali by sme to jednoduchšie v tom,že "niekoho tam máš" máš kde zaklopať na dvere..ale zatiaľ na to nemáme gule,hoci tiež hovoríme,že my sme tu už takí tí poslední,čo ostali..že asi fakt zhasneme 😀 držím palce 😉
Chcela som prispiet ale vlastne vsetko ti opisala @bubelko 🙂 k tej akole, ak ti ju uznaju v CH mas moznost na vyssi plat, a tak ich svajciarstina sa da casom naucit, oni ked pocuju ze rozpravas ,,hochdeutsch,, tak sa prisposobia 🙂 ja som tu v celku spokojna 🙂 inak neviem ktora baba tu pisala ze tu teraz na sk, veru aj my sme momentalne tu na prazdninach ale uz sa neviem dockat kedy pojdeme naspät, pre nas je domov tam 😉
@mawka mas pravdu, ze ak ide o por.asistentku je to iny level,ako opatrovatelka . ale v cistom ty poznam taku, co zaraba 3000 eur v .de? hlavne cudzinka s levolom B2"? v de musi mat na to nostifikaciu cudzinka, ak chce vykonavat toto povolanie. ziadna maturita z sk je nepomoze byt uspesna. väcina je v de na zivnost. v de su vysoke odvody, dane komplikovane atd. preto nemecke zdravotne sestry/aj lekari/ idu pracovat do zahranicia/che, at , norsko a pod/ . v podstate ale teraz pisme obe to iste. ze treba odlozit naivitu, najskor sa musi dotycna zoznamit s reelitou v de /ak tam che zit/musi pr eregistracii pobytu preukazat, preco che zit v de/ che, ist sama, spocitat si naklady na zivot, naucit sa dobre jazyk/podla odboru ,kde bude pracovat potom pripada do uvahy odborna nemcina/. pre zdravotnu sestu je dolezite dohovorit sa spoacientom , aj s lekarmi. v de aj che ma zdravotna setra ine postavenie ako na sk. robi len to, co je v jej kompertencii.nemiesa sa do odbornej prace lekarov. samozrejme instumentarka sa musi naucit iste odborne veci aj terminy .
ak je to por.asistentka, tak tie zpracuje v ramci svojej kompetencie. a jazyk je dolezity faktor. ale nepoitrebuje ziadnu maturitu ci vysoku skolu v zap.eu. to len an sk bolo take razenie nezmyselne.
jasne mas pravdu, ze vela zien z ske zacinalo v at ci de aj v che v mensom mnozstve a posielalo peniaze na sk. vsetko zalezi od toho,co ocakava kto od konkretnej situacie .
ale ist na ´´blok´sdetmi uz tak velkymi bez poriadnej pripravy je trosku nezodpovedne.a aj naivne.
ani jedna tu neche dotycnu odradit.len jej ukazat realitu.

@mawka myslim ze okrem jednej dotycnej ju nikto neodradza skor je to realny pohlad na ziti vo Sviss, a rada viacerych znela nech ide najprv jeden a az potom zvysok rodiny.