Život rodiny s deťmi vo Švajčiarsku a náklady na život
Som zdravotná sestra a chcela by som s manželom a deťmi odísť do Švajčiarska. Deti sú 13r. a7r. Môj plat by mal byť 5000 chf. Vôbec si to neviem predstaviť ako to ale skutočne bude vyzerať čo sa života, financií a možností pre deti týka. Motivácia pre nás je lepšia ekonomická situácia, ale keď tak čítam o tom ako je vo Švajčiarsku draho rozmýšľam, či sa tam budeme môcť dôstojne žiť. Zaujíma ma s akou sumou výdavkov mám rátať na mesiac, čo sa platí v škole , krúžky, aktivity pre deti popri škole (hrajú na hud. nástroje, šport). Manžel by pravdepod. pracoval ako zdr. asistent (plat cca 4000chf), príp. by si našiel niečo iné. Zaujíma ma aj názor ako hodnotíte, že ste odišli zo SVK a ako ste si zvykli. Budem vďačná za každú informáciu.
ahojky,
nasla som prave dnes tuto uzitocnu diskusiu, lebo je pre mna velmi aktualna. sme vo svajci 2 tyzdne 🙂
a dakujem tiez za rady.
rada by som sa opytala zbehlych zienok tu, ci sa mi viac oplati zajst do at a vybrat peniaze (sme 10km) a zamenit alebo vybrat tu rovno franky. mam slovensku sporitelnu a tak v at neplatim za vyber, alebo len 0.20, ako aj na sr. ale kolko budem platit tu, asi majland? 😀 😠 😉 dakujem.
a poradite este ohladom internetu, nie je nejaky len napr. na mesiac? zatial mame od orangu prepaid usb stick. nechceme sa este viazat na polroka - rok, lebo nemame vsetko tu este iste.
dakujem 🙂
@nelina1 ta ahojte... ja som samozivitelka rodiny... zijem ako opatrovatelka vo svajciarsku uz roky.. podla mna prehnane uvadzate ceny a zivot tu predrazujete... ja mam 4000.- v hrubom plat zijem tu v jednej rodine ako opatrovatelka a zivim aj dva deti a manzela.. platim im aj poistky 600.- mes. Zijem z vyplaty do vyplaty ale zijeme. Na akcie sa tu da kupit lacno jak jedlo tak oblecenie. Najom : zalezi na tom kde. Da sa zohnat aj 3izb.byt do 1000.- len treba hladat... ked si clovek vsima co a ako funguje da sa zit aj lacnejsie. Moje deti maju vsetko co potrebuju a kedze platim vsetko sama uz skoro 3r tak verim ze az bude robit moj manzel tak jeho plat usetrime. Doteraz sme to zvladli aj bez neho a da sa to.. mame sa lepsie nez na slovensku. Zalezi len natom ako vysoko polozite latku. Ja ako samozivitel som dostala aj vyhodu na daniach a premie / zdravotna. Podla mna z 9000 .- sa da krasne zit. Vela stastia.. je nas tu viac slovakov a da sa vyzit aj z nizsieho platu.
@elledj tak teda priznam sa, ze za 13 rokov vo sui som este na tajomstvo, ako vyzit zo 4000hrubeho, 4 clenna rodina neprisla. 3 izbove byty do 1000chf som nasla - v kantone zürich 3 a v kantone aargau 11... takze az tak vela ich nie je...
dalsia vec je, ze zakladatelka ma relativne velke deti, takze ci im niekto prenajme 3 -izbak je otazne, ale nie nemozne 😉
neviem, ako mas stare deti, ale teda, ked si zratam len naklady na starostlivost o deti (len obedy 4x tyzdenne), tak tie ma vyjdu na ca. 500-600chf. druzinu neratam. a to som miesto ani nedostala, hoci nastupujem do prace, lebo je plny. takze musim hladat niekoho extra...
predpokladam, kedze pises, ze platis poistky rodine, ze zijete vsetci tu, ale zaroven pises, ze zijes v tej rodine, tak tomu nerozumiem, ako to presne funguje?
a manzel ma s detmi tiez povolenie k pobytu?
ako nehovorim, ze sa to neda, vsetko sa da, otazne je, ci je rozmne ist do zahranicia s tym, ze budem zit od vyplaty k vyplate bez rodiny, alebo ostat na svk a zit rovnako s rodinou okolo...
Ahojte kočky, ozývam sa po čase. Vyzerá to, že čoskoro vycestujem ako ZS do Nemecka./nie ako opatrovateľka/ Nechcem vytvárať novú diskusiu, prácu budem mať pravdepodobne na začiatok na turnusy, neskôr sa uvidí.Chcem sa opýtať, ak by ste vedeli poradiť, ako je to so ZŠ pre deti, keď je nemčina ešte slabšia, či sú v DEU tiež nejaké integračné triedy na začiatok, kým sa zdokonalia deti v nemčine. Počula som, že v Nemecku je to divoké čo sa ZŠ týka. Na Švajčiarsko som nerezignovala, len si potrebujem dorobiť nemčinu na B2.
"ALLER ANFANG IST SCHWER"
@nelina1 o deti sa neboj. Pojdes ich zahlasit do najblizsej ZS a oni sa o ne uz postaraju. A vzdy sa najde aj nejaky ochotny a zvedavy spoluziak, co pomoze. A skoly tu v DE su take "divoke" ako vsade inde na svete. A zalezi aj podla toho kam sa stahujete a potom aj v tom konkretnom meste, v akej stvrti budete byvat. Na so si daj sakramentsky pozor. Ked budete hladat byt, informuj sa uz dopredu, ktore stvrte v tom ktorom meste su OK a ktore nie. Mensie dediny ci male mestecka su väcsinou OK.
@nelina1 ake mas stare deti. ZS je len prve 4 rocniky. Potom je Hauptschule, Mittelschule, Realschule, Gympel.
Integrovane triedy asi ako kde. Tu siroko daleko ziadne. Jednoducho ich daju do normalnej triedy. Ucit sa budu za behu. Pre cudzincov byvaju extra hodiny nemciny. Ale to sa takto pausalne neda povedat. Musi ist do "tvojej" skoly a tam ti uz povedia aky system maju. Popripade budu jeden skolsky rok neznamkovane. Alebo aspon pol rok. Podla toho ako budu napredovat v jazyku. Popripade aj opakovat rocnik: Ale ie ze prepadli, len koli tomu, aby nezaustavali potom ucive. Ono je tu vela systemov. Kazdy Bundesland to ma inak. Dokonca aj skoly v jednom meste sa mozu v tomto odlisovat. Tu nic nevyriesis. Ked budes vediet naisto kam sa stahujete, prve co urob, kontaktuj najplizsiu skolu k vasmu bydlisku a popytaj sa. POpripade pogugluj. Takmer vsetky skoly maju vlastne webky. Pocitaj, napis tam mail. Urcite ti odpisu.
Ďakujem.
@nelina1 ahoj. Ja som pracovala kade tade po svajciarsku/robim 14r z toho/ nemecku taliansku rakusku vsetko mozne a stale sezonne len. Potom som vyskusala vo swiss robit opatrovatelku a musim povedat ze je tu lepsie ako v inych statoch... v zahranici robim 16r a ako opatrovatelka vo swiss cez 3r. Teraz som v jednej rodine uz 2a pol roka , som samozivitel kedze moj manzel je nezamestnany. Zivot tu mozno je drahsi hlavne sluzby ale clovek sa vie do systemu zaradit bez problemov. Platim odvody aj za seba aj zdravotne za nas styroch. Je to 600chf mes. Zarobim 4000chf v cistom a nemozem sa stazovat. Teraz mi vypocitali premie dostanem niekolko tisic spät.Kukam akcie jak na oblecenie tak potraviny . Da sa na tom vela usetrit. Ja vravim ze clovek sa tu vie uzivit aj vyzit aj usetrit. Verte mi ja zacinala od nuly rovno s dvoma detmi. Zili sme oddelene koli zarobku 10r/ manzel v cechach ja v zabranici deti na slovensku.a vdaka swiss a ludom tu sme sa postavili na nohy v relativne kratkom case. Manzelovi som vybavila B povolenie a hladat pracu zacne na dalsi rok lebo sa uci nemcinu. Da sa to zvladnut robi velke pokroky. Detibudu umiestnene do integrac.tried kde sa budu ucit nemcinu aby zvladli skolu. Zaciatky nesu lahke ale da sa to. Ja som zacala robit od nuly a dodnes nelutujem ze som to tu riskla. Ak by obaja rodicia robili da sa dost usetrit , je mi jedno co hovoria ini..ked ja mozem s rodinou dostojne vyzit s 1 platom tak sa da vsetko. Nikdy som nepocuvala inych. Poznam vela slovakov tu a mnohi sa stazuju bo nemaju dost penazi.ale ja vidim jak ziju. Zabava restauracie draha kozmetika bary a vysoke naroky...nechapu ze vyzijem. Verte ci nie, ja som spokojna aj tak jak to je.a to platim na slovensku aj lizing hypoteku a splacam pozicku popri tom..z 1 platu.a nezijem jak zobrak. Ucte sa nemcinu najdite pracu a chodte do svajciarska. Ja aj ked len z 1platu zijeme ako rodina lepsie nez na slovensku. Nic nelutujem. Drzim palce.
@bubelko ahoj. Ja mam 4000 v cistom a zijem u jednej svajciarskej rodiny cize s pacientom.. 5izb.byt a tu budeme zit s nim cela rodina. Mam B povolenie manzel tiez a deti tu chodia na prazdniny . Natrvalo od juna dojdu na dalsi rok.da sa vyzit . A ak bude robit aj manzel bude to este lepsie. Som v kantone solothurn tu sa daju byty zohnat lacnejsie.pozerala som. Dokonca kamos ma dom prenajaty a plati 1100chf dokopy s priatelkou v meiringene.Ja platim 1000.- teraz este platim dost na slovensku ale keby nie toho mame sa este lepsie aj z jedneho platu. Asi to vela ludi nechape ako vyzijeme no ja sa nemozem stazovat. Mozno poviete ze ked dojdu tu aj deti ze to bude este narocnejsie.suhlasim. ale to bude robit aj manzel a uz nebudem mat pozicku a lizing na slovensku. Uz tym usetrim vela. Myslim ze kto chce najde sposob. Ja som nasla tak preco nie aj ini... pozdravujem.
@bubelko deti mam stare 12a 8r teraz. Nemyslim si ze aj ked zije clovek od vyplaty k vyplate tu ze je to zle. Na slovensku zit z 400€ vyplaty kde 200€ je len najom /aj ked mam vlastny byt/ je lepsie. Radsej budem tu mne nic netreba a detom nic nechyba ako zit doma v dlhoch ... tu vyzijeme a dost dostojne nato aby som si mohla vyberat. Zila som na vychode slovenska a bolo to strasne. Prace nieto vyplata mala... ze tu sa plati 600chf na skolu? Na slovensku by som zarobila MOZNO 400€ v hrubom a teraz mi dcera dala zoznam co do skoly im treba. Tento mesiac aj s obedami knihami prac.zositami vyletmi atd ma to stoji 85€ a plus davam mame svojej 100€ za to ze ich ma u seba... to je 185€ len toten mesiac. Keby som zila na slovensku z coho to zaplatim.. tu mam 4000chf v cistom a nevyzijem? Zijem tak . Ked bude robit aj manzel este usetrim.
@elledj beriem, ze sa to da, ak rodine neplatis najom a stravu platis rodine na svk. Ale tak uvidis ked pridu, ci to bude stacit a ci este usetrite. Ako pisem, zijem v kantone ag, predtym kanton zh a byt okolo 1000chf sme nezohnali. Ani pred tym ani teraz. Jedine jedna izba vo WG 😖 ale tak kazda mame svoju skusenost. Prajem aby vam to vyslo.
Platim aj na sk aj v ch najmy... aj hypoteku aj lizing aj na deti komplet vsetky vydavky.. pomaham otcovi s najmom doma platim pozicku na sk ziv.poistenia x4 mobily internet zijem z toho aj tu . Mam tu aj svagrinu /muzova sestra/ 22r vydatu hovorili sme aj s nou a ze ta je sporovliva s muzom a dokazala si kupit dom vo swiss aj postavit dom na sk. Ma dve deti a funguje. Nevzala si bohateho. Kto chce zvladne vsetko. Z dvoch platov sa da krasne vyzit. Treba len najst sposob ako a kde sa da usetrit. Vezmite si len mobil. Vlastnim niekolko kariet yallo coop lebara a orange sk. Kto vola len z jedneho robi chybu. Na slovensko volam s lebara za 0,01chf za min na pevlinku.coop ma volania na coop a orange zdarma a yallo volam na yallo za 0,05chf za min. Mesacne ma stoji mobil vo swiss 7-8chf. Moji znamy platia niekolko stoviek. Internet v mobile cen cez wifi. Moj kamos ma tv pev. linku a net za 60chf mes. Co viac dodat. Nakupujem oblecenie hracky vo vypredajoch a outletoch nikdy nie v bazary. V migros outlet dokazem kupit zim.topanky pre celu rodinu do 80chf lebo su za stvrtinovu cenu. Komplet skol.vybavu od gumy az po aktovky dokazem kupit pre dva deti dve nak.tasky do 100chf.skuste to na slovensku.Nabytok? Pozerala som a spalna s velkou skrinou postelou manzel.a noc.stolikmi sa da kupit do 300chf.elektronika je tu lacnejsia nez na slovensku. Z jednej vyplaty som schopna zariadit byt komplet.skuste no ns slovensku. Kadernik je drahy..striham celu rodinu sama aj pecienta a jeho sestru. Atd. Toho je vela ked dokazem ja dokaze to kazdy ak bude chciet.
Dakujem aj vam nech sa dari.
A este mam macku zo slovenska kupujem jej zradlo piesok a zverolekara platim...
keby sme vsetci pozerali na to ake je svajciarsko drahe komplikovane a co vsetko sa neda nik by tu nechcel zit... a pritom tu ludia ziju a stale novi ludia tu hladaju i vacsina najde stastie..
🙂 tak to je... z mojich znamych co tu po mne prisli i ti co ich znam sa 99% z nich nechce uz vratit domov..vela stastia vsetkym.
@elledj mna presviedcat nemusite. Ja tu zijem 12 rokov. Deti sa narodili tu. Maju tu konicky, kamaratkv. Viem ako to tu bezi a kde sa da usetrit. Preto tvrdim, ze 4 ludia, s malymi nesamostatnymi detmi, plne zijuci tu a nie rozdelene z takeho platu nevyziju. vase vydavky su skutocne väcsinou na slovensku.s takym platom vam vo sui nikto hypoteku neda, ani leasing. Hej na svk pokryjete vsetky vydavky, aj pomozete rodine, ale tu zijete len vy, deti chodili doteraz na prazdniny. Plus mate velke deti, takze ak pridu sem, odpadaju vydavky na druzinu a asi aj obed, kedze si vedia uz zohriat sami. Plus ak budu chori, lekari tiez nieco stoja. To su vsetko vydavky, ktore momentalne mate v slovenskych relaciach so sui platom... a ano, da sa zariadit byt z jedneho platu, aj elektronika je lacnejsia...
A strihanie - hej chodim k holicovi, moje deti tiez. Neviem ostrihat rovne vlasy tak, aby sa im kamarati nesmiali...
Nikde netvrdim, ze zivot vo sui je zly,ale drahy je. Hlavne s malymi detmi, ktore potrebuju opateru. Staci sa pozriet kolko zien s malymi detmi robi, pripadne na ake penzum...
Kedze platim vsetko vo swiss aj na slovensku tiez viem po 16r v zahranici ako to je. A vydavky na deti mam na swiss pomery aj ked ziju na sk lebo vsetko im kupujem vo swiss. Zdravotne poist.im platim tu uz teraz a to tu niesu. Oblecenie , hracky, skol.potreby, ...a mobily na slovensku. Ked tu pridu deti natrvalo , doma mi odpadnu vydavky v sume 600€ mesacne co je 750chf/skola zaujmy platenie mame za ich pobyt skol.obedy atd/ ... za rok a pol mi konci lizing pozicky atd doma .mesacne usetrim 1060€ ktore mozem pouzit na deti a ich zabezpecenie...to je okolo 2000chf mes na deti bez zdravot.poitenia ktore uz davno platim tu.nehovorte ze je to malo.. a mam nieco nasporene. Ja vyzijem a detom nikdy nic nechybalo..
@elledj ano odpadnu, ale pridu obedy v skole, ktore su ca 15ch/dieta. Ak budu jest vobec v skole. A ako pisem, este neboli u dr, zubara atd. Nemaju tu konicky a zaluby. Plus nemusia do druziny, ktora tiez nie je zadarmo. Kdezto deti do sekundarstufe same doma oficialne byt nemozu a jedno poobedie v skolskej druzine vyjde na 55-60chf. A to su realne ceny. Nie kazdy pracuje a byva u zamestnavatela a deti mozu prist za nim zo skoly. Vas zivot nie je nemozny, ale nemozete ho prezentovat ako vzor, ako to vo svajciarsku funguje. Co by ste robili, keby ste u zamestnavatela byvat nemohli, deti k nemu tiez po skole nemohli? To by vam tych 1060 bolo malo. Plus by ma zaujimalo, ako mozu byt deti poistene tu a chodit k dr na svk, kedze oficialne to mozne nie je. Dalsia vec, ak bude muz robit a prekrocite to minimum co mate teraz, co mate kedze vam vracaju premie, tak uz ani tie sa vamvracat nebudu, plus ako doppelverdiener vam stupne danove percento.
Este raz, nevravim, ze vasim detom nieco chyba. Len je rozdiel platit im to hobby na svk a tu. Vobec neznizujem vasu skusenost v zahranici, ale zivot s malymu detmi (do 10 rokov) ste vo sui nezazili, kefze ste tu le tfi roky. Takze naklady na jasle, tagesmutter ci kita, neskor v horte ci mittagstisch nepoznate. A ako pisem, nezijeme kazdy v byte svojho zamestnavatela...
Takze:
Obedy v skole moje deti nemusia mat ani druzinu. Konicky maju moje deti kreslenie a minigolf. Co tiez usetrim kedze ja som maliar grafik ucim ich sama a minigolf ich uci moja sefka kedze je majsterkou swiss.. deti doma same nebudu u nas doma je stale niekto. Ano mam stastie a mam taku pracu. Plus ore mna.
svoj zivot neprezentujem ako vzor no z dvoch vyplat sa tu da vyzit. Mam kamaratku vydatu tu. Ma 4deti ( 12,10,3a7mes)vydaje na mesiac s najmom mobilmi netom skolou skolkou zdravotnou atd ma 7-8tisic mesacne. Z dvoch vyplat vyziju. Kolko by podla vas museli ludia tu zarabat aby vyzili.. to by ma zaujimalo a kolko su podla vas vydaje na deti mes podla vas. Aby som nezabudla som tu vo swiss dlhsie nez vy, nie 3roky ... stokrat som to preratala a porovnala z inymi znamymi co tu ziju a vlastne nechapem aky standard zarobku je pre vas optimalny a zidpovedajuci.
Dalej co sa tyka poistenia zdravotneho... ja jak samozivitel platim zdravotne svojej rodine podla zakona v krajine kde zijem ja . Moje deti su poistene aj s mojim muzom vo swica za swiss ceny a doma na sk chodia k lekarovi. Maju sk zahranicny preukaz a swica to preplaca. Tak to musi byt. A ked su tu maju swica kart.poistenca a mozu chodit k lekarovi tu.. to ze potom premie nebudem mat nevadi. Su len raz rocne a ked bude mat moj muz mes.prijem tak je to predsa len lepsie.
ohladom poistenia google a urady vam vysvetlia jak to chodi.
o nakladoch viem vela kedze to tu za 14r tu poznam. Mam vela znamych a rodinu s detmi tu takze sa mame kde informovat. Ani na chvilu si nemyslite ze netusim co ma caka... manzelova sestra tu zije 22r priblizbe ma male deti uz vieme co potrebujeme vediet...
Vtipne je to ze bolo tu povedane zeby bolo dobre aby nejaky samozivitel napisal ako funguje. Ked napisem ako fungujem a ako budem fungovat podla toho co vsetko som si zistila je to zpochybnene. Nikdy by som neohrozila buducnost svojich deti keby som si nebola ista... bezpochyby poznam aj zeny ktore minaju same na seba vsetky prachy a decku nedaju skoro nic. Take by som nikdy nenechala otehotniet ale poznam aj take co ziju same s deckom z jedneho platu bez vyzivneho a ziju slusne z 1platu.. ja som si za 16r v zahranici zvykla na tento zivot aj s minimom penazi kedze som 8/10tin platu cisteho vzdy poslala domov rodine. Neviem si predstavit zit na slovensku z 400€ mes. Tu som nastavena tak ze fungujem z jedneho platu a da sa.. a budeme z dvoma platmi tiez fungovat. Inak by som tu nezila a netahala by som tu deti. A tiez nesli by tu tolki cudzinci s rodinami keby sa tu nedalo vyzit. To je realita. Zelam prijemny vecer.
@bubelko k tym vydavkom co mi odpadnu.. 600€ mi odpadnu vydavky na deti na slovensku a 1060€ vydavky za lizing pozicky a ine.. dokopy 1660€ mi odpadnu vydavky na slovensku co je 2000chf a tie budem moct pouzit pre deti. Je to malo???? Ale prosim vas... rozpiste prosim vydavky na domacnost podla vas..z cisteho platu.. skola jedlo mobily dom.zvieratko hobby oblecenie ... kolko podla vas stoja dva deti... nech mame predstavu.dakujem
@elledj Píšeš, že si 16 rokov v zahraničí a deti sú u tvojej mamy. Považuješ svoj život za kvalitný keď s deťmi nezdielaš ten každodenný život, tú realitu, rutinu, horšie aj lepšie dni, to čo vytvára vzťah? Ja viem, ekonomická stránka je dôležitá, ale neviem si toto predstaviť. Je aspoň tvoj muž, ich otec s nimi, keďže je nezamestnaný? Ono je iné žiť v malej izbietke, mať zahraničný plat a z toho posielať domov na SK peniaze ako živiť naozaj 4-člennú rodinu v konkrétnej zahraničnej realite. Ja to neodsudzujem, mňa to iba fakt zaujíma ako matku, či je toto dlhodobo únosné takto žiť.
@elledj vy asi necitate, co pisem. Bezna rodina nebyva u zamestnavatela, ale plati najomne. Minimalne tych 1000chf, ale väcsina co poznam plati viac.
Len strava mesacne pri 4 clenoch vyjde 1000chf, ak jedia mäso, ovocie a zeleninu. A to pri setreni.
Poistky su 600, ale len basis. Ak mate pripoistenie, tak uz to ide vyssie. Napr. zuby, rehabilitacie, alternativna medicina...
A este ste neboli u lekara, telefon, listok na dopravu pre deti do skoly ci benzin, oblecenie, skolsky vylet. Moje deti tiez nenosia znackove veci, a kupujem vo vypredajoch.
To, ze ste 3 roky vo sui, ste pisali vy. Taktiez celkovo 16 rokov v zahranici. Asi som vas teda zle pochopila...
A ja budem nadalej zastavat nazor, ze 4000netto je pre rodinu,, ktora zije komplet vo sui, malo. Ak tolko zarobia obaja, uz je to ok.
ja som vase skusenosti neznevazila, anj vam ich neberiem. Ale z toho, co pisete mi vyslo, ze s detmi - kym bolj male - ste vo sui nezili...
@elledj to vám nikto neberie, čo platíte a čo budete, keď vám deti prídu a že viete vyžiť z toho čo máte ... ale zakladateľka témy zrejme nebude bývať u zamestnávateľa a ani deti, keď prídu na obed domov, nebude tam mama z obedom .... bude platiť nájomné a obedy a družinu a to je tá položka /podstatne veľká ako čítam/ ktorá jej zhltne dosť z platu, možno bude mať auto na cestu do práce, príp. platiť cestovné ... bubelko sa s vami neháda ... len každý asi pochopil, že jej zo skúsenosti radí, že zo 4000 nebude vedieť 4 členná rodina vyžiť - pokiaľ si bude platiť BÝVANIE ... máte výhodu, že ráno vstanete a ste v práci 🙂
Ja ho hovorim ako zijem ja. Tiez som nepovedala ze s detmi tu budeme zit z 1platu.cely cas hovorim ako tu zijem ako samozivitel a ake skusenosti mam aj v inych rodinach ako ziju. Dva platy pre 4clennu rodinu budu stacit. Ja sa nehadam ale vravim ze ako je mozne zit tu. Tiez mam skusenosti. Teraz som hovorila s mojou sefkou. Svajciarkou. Mnohe rodiny ziju z jedneho platu tu. Mnohe maju dva platy a ani nahodou nemusia mat dokopy 8tisic a ziju aj s detmi.. ze byvam v rodine je plus samozrejme ale tiez tu nebyvam a ani nebudeme byvat zadarmo. Ak zena zarobi 4000 v cistom a aj muz.. tak zaplatit si najom zdravotnu skolu neni problem. Zijem tu dlho poznam vela rodin a aj ked je tu v mnohych ohladoch drahsie v mnohom zas lacnejsie nez na slovensku. Kolko krat musim este napisat ze ja najom 1000chf platim. Oblecenie lekar zuby reha doprava skol.vylety neplatite ale kazdy mesiac. Jeden mesiac je viac iny zas menej... 3r som v jednej rodine ak by ste si precitali dalsie prispevky videli by ste ze v zahranici som 16r z toho vo swiss 14r. S malymi detmi som vo swiss nezila. Viem ze je to drahe a koli tomu som ich tu nebrala. Boli s manzelom ked som robila ja a potom naopak , na slovensku.. teraz zijeme zo 4000chf v cistom .. deti na sk manzel a ja tu.. no vydavky na sk mam teraz vyssie nez tu. Teraz mame povolenie B .. mozem si tu priviest rodinu a manzel s B povolenim najde pracu . Nemohol si nic najst koli nemcine a ze bol bez povolenia. Logicky by som tu nebrala deti keby som vedela ze to nezvladneme.. 4000 v cistom je dobre na najom 1300chf stravu 1500chf a pre deti vydavky. A manzel az bude robit tak zbytok... priblezne... ja sa nechcem hadat ale vravim ze sa da vsetko. Ja viem ze swiss standart mnohi predsenuju aj podcenuju. Podcenuju zdravotnu starotlivost podcenuju sporenie atd naopak viem ze niektori aj ked ziju sami aj keby zarabali 10000 bolo by im malo kazdy si musi nastavit latku podla svojich moznosti.mam kamaratku co zaraba nieco ako ja a nevyde z toho a to zije sama.bar restiky draha kozmetika atd.zvykli si na vyssi standart a jasne ze nedokazu si predstavit z toho vyzit aj s rodinou ci deckom. Naopak mam druhu kamosku co ma 2800chf v cistom zije s priatelom plati najom stravu tanecnu aj vela usetri. Vsetko je to o ludoch a o tom ako vydia hospodarit. Co sa tyka zdravotnej.mnohi to podcenuju platia najmenej kolko sa da no ak musia k lekarovi trhaju si vlasy kolko musia platit. Je rozdiel platit si 330chf mes.alebo 170chf mes. Ja to viem vy to viete ... rozdiel s najmom je tiez otazkou kantonu. V interlakene koli turizmu je najom pomaly raz taky ako v kt.solothurn. Je tazke povedat kolko kto ake mes.vydavky ma ked kazdy sme ini. Mne by vychadzalo keby som zila sama s rodinou najom podla ponuk tu z dvoch platov : najom 1000-1200chf. Strava1200 chf skola mozno 1000 mozno obcas viac, a na benzin a drobnosti navyse .. Mozno je to nerealne ale ja myslim ze by to bolo realne. Druhy plat by bol na vydavky navyse. A da sa aj usetrit. Z 8-9tis.platov v cistom dokopy sa to da. Vobec som nemala v umysle tu niekomu ublizit ale skor ukazat aj iny pohlad zo zivota. Ved uvidime.. az tu budem mat deti a budem mat rozpocet na mesiac urobeny tak vam dam vediet. S pozdravom a pekny den...

@alice107 ano sak o tom pisem, ze vlastne by zacinala od podlahy. aj tak by ju nikto nepustil samu na oddelenie skor ako po zacviku, najskor by robila len pod sluzobne starsou sestrou, nikdy nie bez nej a plat by sa odvijal aj od jazykovych zrucnosti. a strasne tazka je odborna nemcina. upplne s tebou suhlasim. no niekedy je lepsie na zaciatok stat pevne na zemi a budovat si ten zivot postupne. nie, samozrejme, ze ju nevezmu hned s 3000 e platom robit neviem aku sestru. lenze niekedy ludia maju velke oci a s vidinou velkeho zarobku idu, klapky na ociach, hlavne ze to posype a potom sa sklamani vracaju domov. paradoxne najmenej sa vracia tych, ktori sa museli sakramentsky uskromnit na zaciatok a nevyskakovali. je to tak.