icon

Život rodiny s deťmi vo Švajčiarsku a náklady na život

nelina1
3. aug 2014

Som zdravotná sestra a chcela by som s manželom a deťmi odísť do Švajčiarska. Deti sú 13r. a7r. Môj plat by mal byť 5000 chf. Vôbec si to neviem predstaviť ako to ale skutočne bude vyzerať čo sa života, financií a možností pre deti týka. Motivácia pre nás je lepšia ekonomická situácia, ale keď tak čítam o tom ako je vo Švajčiarsku draho rozmýšľam, či sa tam budeme môcť dôstojne žiť. Zaujíma ma s akou sumou výdavkov mám rátať na mesiac, čo sa platí v škole , krúžky, aktivity pre deti popri škole (hrajú na hud. nástroje, šport). Manžel by pravdepod. pracoval ako zdr. asistent (plat cca 4000chf), príp. by si našiel niečo iné. Zaujíma ma aj názor ako hodnotíte, že ste odišli zo SVK a ako ste si zvykli. Budem vďačná za každú informáciu.

elledj
16. okt 2014

@namornicka 4generacie mojej rodiny ziju takto. Rodicia ziju a staraju sa ako to pojde.. deti chapu taky styl zivota rovnako ako ja som to chapala a chapala to aj moja mama ci babka.. je to tazke? Ssmozrejme ze je.. milujem svoje deti .. to ze ich chcem vzat do swiss ma svoju podstatu.. lepsi zivot, skoly a zivot s rodinou... ja nenecham svoje deti zit na slovensku a zivorit.. 4generacie a dost... moje deti si zasluzia viac.. dlho som bojovala za to aby to vyslo... obetovala som vsetko aby moje deti raz mohli prist zit tu... doma ziju v rod.dome s mojou babkou mamou a bratom.pomahaju aj svokrovci... vsetci na vychode chapu ake to je nemat pracu peniaze a zazemie.. ked neni praca neni co jest neni na oblecenie a dlhy rastu aj rod.zivot a lasko musia ist bokom. Co by som bola za matku keby som nechcela pre deti to najlepsie.predtym som robila ako DJ vo swiss. Nocny zivot a aj ked krasny plat vzat tu deti bolo nerealne stale na inom mieste 6-9mes v roku.. zvysny cas som stravila doma s detmi.. moja politika je ze deti su na 1mieste , a radsej obetovat par rokov a dat detom vsetko ako lamentovat doma ako sa mam zle a co bude s detmi.. nepoznam 1 slovaka hlavne z vychodu co by sa nestazoval ake je to tam tazke. Dlhy odlucenia rozvody nezamestnanost narek.. nie dakujem.. toto ja svojim detom neurobim.zasluzia si lepsiu buducnost. Doma ma byt a bude v nom byvat moj otec kedze je chory nezamestnany aby dostojne dozil. Matka mi ide do nemecka robit lebo nedokaze splatit dlhy a vyzit... je milion dovodou preco som obetovala 12r manzelstva aby sme zili ako ludia a ne cely zivot rozmyslat ci si mozem kupit sunku abo ci vezmem 5alebo 10 vajec.. moje deti nebudu zit z 300€ vyplaty. V skole patria medzi deti co im rodicia zaplatia co je treba.. tristvte triedy su deti co si rodicia nemozu dovolit zaplatit ani prac.zosity.. jak je tym detom.. ja im kupila koberec do triedy .. posielam viac veci na prac.vyucovanie aby deti co nemaju mohli modelovat a stavat s ostatnymi aby sa nemuseli len prizerat... moje deti mi vravia ze som nejlepsia mama na svete.. nie preto co im kupim ale preto lebo sa nestaram len o seba.... oni su moj zivot kiez by kazdi tak zmyslat.

bubelko
16. okt 2014

@elledj vy stale nechapete, v com je rozdiel medzi vami a zakladatelkou. Jednak vek deti, jednak praca. Nemala byvanie zabezpecene u zamestnavatela. A deti by museli ostat bud doma s otcom alebo v skole v druzine. Ceny som uvadzala vyssie. Tieto naklady vam odpadli, kedze deti boli v tom veku na svk. A je rozdiel zaplatit mesacne 30chf za stravu v skole a je rozdiel zaplati ju denne. Taktiez - na svk sa prestravuju dve dospievajuce deti za 400 eur tu to maju tak na dva tyzdne.
Ano, vo sui zije vela rodin z jedneho platu,ale nie zo 4000 chf netto. Staci si pozriet priemerne platy v roznych odvetviach a zistite, ze je to predsa len viac. Z dvoch takych platov sa samozrejme vyzit da. O tom s vami nikto nepolemizuje. Ani o tom, ze na svk je zivot tazky. Ja vam len hovorim, ze nemozete vas sposob zivota prezentovat ako standardny. Lebo nie je. Ani ubytovanim, kde mate stastie, ze mozete doviezt rodinu a ani nakladmi, ktore ste pri detoch vo sui dlhodobo nezazili. Taktiez vam nepisem, ze vam to nevyjde, ani vam to
nezelam.
Suhlasim, ze je rozdiel v kantonoch. Ja zijem v aargau, kedze muz pracuje v zürichu. Ani v zürichu ani v aargau slusny byt v slusnej stvrti pod 1500chf nejde, väcsina sa priblizuje k 2000chf.
Tiez s vami suhlasim, ze su taki, ktorym nestaci ani dvojnasobok.

elledj
17. okt 2014

@nelina1 pozrela som byty v grenchen/so,aj s nebenkosten, len pre info:
-5a pol izb. ,132m2, 1370chf
- 3a izb, 80m2, 1150chf
-3 a pol, 61m2, 1100chf
- 4a pol izb, 99m2, 1330chf
-4izb, dachwohnung, 82m2, 1430chf
- 4 a pol izb., 75m2, 1280chf
- 4izb., 103m2, 1363m2
- 4izb, 85m2, 1180chf
- 4izb., 90m2, 1200chf
- 3izb, 62m2 , 1000chf
- 4a pol izb, 85m2, 1260chf
- 4izb, 85m2, 1400chf
- 3izb, 60m2, 1100 chf
- 4a pol izb, 90m2, 1455chf...

to len pre info ze nie vsetky byty su cez 2000chf zalezi od lokality.. toto je 13km od solothurnu.. to len pre zaujimavost... je to mestecko, nie dedina, blizko vsade a pomerne primerane financne unosne... skola aj integr.triedou, vsade sa dostane clovek raz dva. Krasne prostredie.

nelina1
autor
17. okt 2014

@elledj Ďakujem Ti za snahu. Je to pre mňa také povzbudenie. Minimálne najbližší polrok sa nebudem môcť presťahovať do Švajčiarska, ale teším sa za tú možnosť a som vďačná za to, že mám túto šancu. Držím Ti palce, aby ste ako rodina boli čo najskôr spolu, mňa tie začiatky v cudzine ešte len čakajú.

elledj
17. okt 2014

@nelina1 neni zac.. i nabuduce.. ked sa s rodinou zabyvame a budes mat zaujem dam ti vediet ako co a kde... drzim palce aj vam... maj sa

sense
25. nov 2014

nuz my sme rodina s jednym malym dietatom obaja pracujeme (prijem dokopy cca 8tis), nezijeme na velkej nohe ale so 4tis. netto by sme urcite nevyzili, ked len najom je 2200, poistky takmer 800, a len starostlivost o dieta KITA nas vyjde mesacne na 1500chf, a to neratam strava, poistky za auta, dane, poistka za byt, internet, billag (hlavne tie tri veci pokial byvate u zamestnavatela odpadavaju), takze s malymi detmi to take lacne ako bolo par prispevkov hore uvedene urcite nie je....

a to kym sme neboli zobrati sme platili kazdy po cca 4-5% dani, teraz platime kazdy 8-10% co je na plate naozaj citit....
lebo rozdiel je u kazdeho mesacne cca 300chf, co pri dvoch platoch je 600stoviek...

a ceny byto kt su tu uvedene od @elledj su naozaj takmer gratis....ale zalezi od lokality, stavu bytu atd atd....

petafr
15. dec 2014

ahojte kocky, chcem sa vas spytat dost od veci
Mam kamaratku Slovenku, co zije v Cechach a stahuje sa za robotou do Zenevy, nevie este dobre po francuzsky, tak sa za nu kadetade informujem, ja byvam vo FR 🙂
Otazka je, co treba vybavit ked si chce doniest svoje auto, ohladne odhlasovania a prihlasovania vo FR?
mate s tym niektora skusenost? Dovolala som sa tam, kde sa auta prihlasuju, ta pani mi vysvetlila, ako to prebieha u nich, ale na colnicu sa neviem nikomu dovolat... takze kedy treba realne odhlasit auto, ako je to s prechodnymi znackami a poistkou...
Dajte mi vediet, budem vam vdacna a moja kamaratka tiez
diky kocky!

cicimon
15. dec 2014

@petafr preco hned prehlasovat auto? ved ono sa da nejaky cas jazdit aj na zahranicnych znackach, je tu plno slovakov aj cechov na CZ/SK znackach

rudkocam
13. júl 2015

@culia1 @mawka necitala som vsetko, ale od vas ma prispevky uputali. ja chcem len ''povyzvedat'' Mam sestru v SG. Ona momentalne nerobi a pobera nieco ako podporu, co ma schvalene vraj na 2roky. Jej manzel ma zdravotne problemy a tiez nerobi-uz dlho. Dve deti. chlapec ide do prveho, dievca pripravkarka. Manzel sa snazi dopracovat ku invalidnemu, ale nedari, lebo nieco ako IV (ifau-neviem ako sa pise, poznam len z rozpravania sestry) vkuse nieco chce dokladovat a inac neriesia nic. obcianstvo ch nemaju. sestra ma akesi ''mensie'', jej manzel a deti uz dale ''lepsie''. Ona robila v zurichu ako heimhilfe, ale za jugosa. teraz v SG ma vraj problem najst si robotu. spominala, ze je tam daka priemyselna oblast, ale vraj by zarobila velmi malo a neoplatilo by sa, a + ze je to na smeny......No blud na blud.....Mna zaujim vas nazor na tuto situaciu, lebo mne tie informacie akosi nesedia. Aj som jej vravela, ze ja by som v takej krajine 24hodin nezila....nechapem, chcem rozumiet. Vopred vdaka 🙂

culia1
15. júl 2015

@rudkocam ale co by si konkretne chcela vediet? Ja ti poviem, ze keby som chcela ist robit na plny uvazok, tak musim dat obe deti do sukromnych jasli,kedze maju pod 4 roky obe, za jedno decko by som zaplatila v nasom pripade 2500, za obe 5000, co by som vlastne ani nezarobila - cize tiez by sa mi neoplatilo ist robit. Ale pokial je jej manzel na invalidnom a je schopny postrazit deti, cize si nemusia platit za starostlivost o deti, tak neviem preco by sa jej to nemalo oplatit.

rudkocam
15. júl 2015

@culia1 no nie je na invalidnom, len sa o neho snaží. Deti ma vo veku 6 a 5. Prvak, skolkarka. On je schopný sa postarať: Odviest priviest, dat jest. Ved aj keby zarobila 4tis vždy je to viac ako podpora, nie?

culia1
15. júl 2015

Pravdupovediac netusim kolko je podpora... ale ja by som do tej prace sla uz len preto, aby mi doma zo vsetkych neprepinalo :D vsak doma je uz urcite tych 6 rokov

mnamko
15. júl 2015

@nelina1 ahojky rada by som vedela ako to svami nakoniec dopadlo

rudkocam
15. júl 2015

@culia1 nie, taký pokrok. Robila heimhilfe cez dakeho jugosa v zurichu. Teraz sú v SG a tam vraj sa jej nedari nájsť.... Všetko je divne. Tak ma zaujimal postoj človeka, ktorý tam žije a vie ako to tam chodu. Lebo ja nemozem pochopiť ako moze byt niekto v krajine, kde len zivori a trapi sa....uz dávno by ma tam nebolo...

elledj
16. júl 2015

Ja som nikdy nemala problem vo swiss najst si pracu takze kus to nechapem... vie dobre po nemecky? Moj nazor je ze ak ide o rodinu clovek musi urobit vsade vsetko co sa da.. ak muz ma silu postarat sa o deti zena musi robit... mam tu i svagrovu vydatu 20r a vzdy pracovala ma dva deti a ja 17r v zahranici z toho 15vo swiss a tiez som vzdy pracovala.teraz tu mam rodinu uz natrvalo a pracujem dalej... myslim ze sa tu da najst praca vzdy...

sense
16. júl 2015

@rudkocam pokial on sa postara o deti nech die ona do prace. Na podporu ma narok na 400 dni ak za posl. dva roky odpracovala aspon 12 mesiacov, inak mozno dostava len socialku a ak nie je evidovana na urade prace tak podporu dostavat ani nemoze, ...ono Vela slovakov v zahranici zivori...resp ziju od vyplaty k vyplate....to je velky blud ze slovaci v zahranici sa maju ako prasce v zite

sense
16. júl 2015

@elledj tiez som nazoru ze praca sa da najst a ak sa nedari chlapovi a ma moznost zena , tak nech die zena do prace

elledj
16. júl 2015

@petafr ... urcite by mala jazdit s autom kym nebude mat B povolenie. Ked bude mat B povolenie ma rok na to aby prepisala auto. Vodicak ako som sa na MFK dozvedela sa musi vymenit do roka od vydania prac.povolenia to jedno ci B abo L . Ak do roka od vydania prveho povolenia nevymeni a bude dalej jazdit hrozia vysoke pokuty. Ak dostane ale B povolenie auto musi ist na swiss znacky. Treba si najst kde je najblizsi zoll amt / ja som bola v berne a tam poziadat o preclenie / v tomto pripade ide o osobny majetok avsak auto musi byt komplet zdokladovane a vlastnit ho musi viac nez pol roka. Potrebovat bude udaje o kupe vozidla ale aj o povode odkial ... vlastne vsetko o vozidle a papiere od vozidla/ z zoll amt dostane formular s nalepkou a s tym formularom musi ist na MFK dohodnut si termin kontrola vozidla.tam ak prejde kontrolou a testami bude vystaveny komplet formular. Tak pride ku swiss znackam. My sme si tym pred mesiacom presli..

elledj
16. júl 2015

@petafr ... a este ak ide o osob.majetok neplati sa clo za auto len 20chf na zoll amt a potom v bettlachu na MFK nas kontrola stala 150.- a vydanie znaciek a dan v strede roka bola vypocitana na 266.- to plati v nasom kantone SO neviem ako inde..
pred prepisom musi mat dohodnute poistenie auta predbezne bez toho to nejde.. po prepise sa poistka dotiahne dokonca. Moze teikasko abo vollkasko. Na nase mame voll a stalo rocne bez dane spolu s parkovanim okolo 1400.- pre 1,4 turbo SW chevi / 1,2 roka stare...

elledj
16. júl 2015

@sense presne tak ja tu mam dva deti a muz sa uci nemcinu uz rok a ja pracujem... da sa vsetko ak sa chce....

rudkocam
17. júl 2015

@sense plne suhlasim. Ja som fungovala aj v Británii aj v nemecku. Nemame to na ruziach ustlane, ako si mnohi myslia. No keď to nejde, tak to nejde. Hladam lepšie miesto pre svoju rodinu. Ja som uz na svk. No aj tak sme sa zbalili s mm a dietatom a odisli z východu na západ. Mame co robiť, aby sme finančné utiahli. Ale mm maka ako drak a ja som išla ako tehotna do práce, aby sme si prilepsili
všade sa musí makat, ked sa chce ako tak zit. No v hentom prípade asi je niekde pes zakopany a sestra nepovie...

rudkocam
17. júl 2015

@elledj aj s Tebou suhlasim. Vo svajci je cez 20r a švajčiarska "dic" ma v malicku.... Preto mi mnohé veci neidu do suvisu....tak makam a snaží sa pre rodinu a nie vyplakavat komusi do telefonu...

dida456
17. júl 2015

😲

🤐

sense
17. júl 2015

@rudkocam ano pes moze byt aj niekde inde zakopany a pravdu uplnu nevies...lebo podla uradu prace pokial si registrovana a beries podporu nesmies odmietnu pracu do 100km od bydliska, a to ze v st. gallene nie je praca? ved vela ludi sa stahuje z kantonu do kantonu aby daleko nedochadzali do prace...moj muz robil denne 120km kvoli praci a pracoval a aj ti co su na IV maju rozne programy a podla postihnutia ich zapajaju do roznych cinnosti alebo sa ich aspon snazia zapojit, ale casto vidiet v novinach clanky o tom ako je niekt. dobre na socialke...ked som videla ze nejaka rodina z balkanu z dvoma detmi ma socialku 5tis tak sa ani necudujem ze vela ludom sa robit nechce i ked je pravda ze vyskakovat si nemozu ...ale prezit sa da

elledj
17. júl 2015

@sense presne... !!! ak niekto nieco chce da sa vsetko. ja nadavam na ciganov a swiss na darmozracov pristahovalcov... proste 17r beham po svete ale na urade prace som nebola.. aj keby som na vozicku skoncila i tak budem mat snahu zamestnat sa.. a kde neni praca abo ked ma nieco prestane bavit odidem inde a zmenim i profesiu... a swiss ma kadejake moznosti centra i ludi raktiez kurzy atd aby pomohli sa ludom integrovat... v kazdom pripade na zadku by som nesedela a na podporu ci invalidny by som necakala.. sorry som jaka som ale da sa vsetko.. nerada zivorim takze vzdy zrobim co sa da aby som nezivorila a nikoho nepotrebovala...

rudkocam
17. júl 2015

@elledj chcem sa ešte Teba opýtať. Tuším pracujes ako opatrovatelka-ta mobilná? Sestra to v zurichu robila cez dakeho jugosa. Chcela by do heimu, ale to nejde so svk kurzom. Ty si robila kurz vo svajci, ci ako? Poprosim Ta o bližšie info, ak to nenarusa Tvoje súkromie. Dakujem 😊

celasapremenim
17. júl 2015

@elledj a deti vam nechybali?

elledj
18. júl 2015

@rudkocam ja som sukromna opatrovatelka na trvaly prac.pomer na 1 mieste pre 1 pacienka uz cez 3r predtym som bola na sk zivnost a predtym rakuska zivnost ale na tu v rakusku ale len rok na striedanie. uz nesom mobilna. tu moze robit opatrovatelka i v heime ako pomocna sila... ak chce vyssiu funkciu existuju kurzy a rozne skoly. tiez tu zavazia referencie a skusenosti. ak je dobra, i firma ci institut ponukne skolenia preskolenia atd. koli postupu i kompetenciam. ja mam len slovensky kurz ale bo swiss mam viac skusenosti. komunikujem s lekarmi staram sa o pacienta cisto iba Ja . ak si na nieco netrufam zavolam spitex a oni to urobia.
spitex je firma mobilna pre pacientov podla potreby ci zavaznosti.. poloprivatna i privatna. ak by som niekedy chcela odist niekde inde ci do heimu rozhodne by som si urobila kurz i tu vo swiss.. zalezi na tom co a kde by som robila.

elledj
18. júl 2015

@celasapremenim jasne ze mi chybali.. zo zaciatku som trpela tazkou nespavostou no casom som pochopila ake je to dolezite.. 13r od kedy mam deti volala som domov denne cez mobil ci skype viber ci tel.budka vzdy kolko slo.. a s nimi som bola vzdy ked to slo. dakto povie ako som to mohla takto.. jednoducho.. zivorit sa neda ak mate rodinu a chcete pre nu to najlepsie... mojim snom a prioritou bolo vzat celu rodinu do swiss. no to sa nedalo. do swiss som zacala chodit este na viza a ako DJ som mala nocnu pracu a to by s malickymi detmi neslo... a peniaze trebalo.. doma hypoteka sipo ucty... z coho sme to mali platit.. taky zivot som svojim detom nechcela prichystat.. ono sa to stale zlepsovalo postupovala som ivyplata sa zvacsovala... deti rastli a teraz hned jak to slo som ich vzala tu.. mame byvanie peniaze deti tu chodia do skoly vsetci sme spokojni a spolu konecne. deti boli vychovane ako ja : takto to muselo byt aby sme sa mali lepsie. deti to chapali. vyrastali s tym i s pripravou na odchod z sk. bolo to tazke? bolo ale na sk som nechcela zivorit a teraz ked vidim ako zijeme a jak sme tu spokojni urobila by som to znova. nam sa splnil sen. co je 13r v porovnani s tym ze deti budu cely zivot zit lepsie. pre mna ako matku dokonala predstava... manzel ma vzdy podporil i s detmi to mi pomahalo ..

celasapremenim
19. júl 2015

@elledj chapem, muselo to byt velmi tazke a super, ze ste spokojni a spolu
ako sa poznam, ja by som sa na to vy a riesila by som to inak, nemohla by som byt niekde bez deti fyzicky, chvalabohu ma nikto ani donutit nemoze