Život rodiny s deťmi vo Švajčiarsku a náklady na život
Som zdravotná sestra a chcela by som s manželom a deťmi odísť do Švajčiarska. Deti sú 13r. a7r. Môj plat by mal byť 5000 chf. Vôbec si to neviem predstaviť ako to ale skutočne bude vyzerať čo sa života, financií a možností pre deti týka. Motivácia pre nás je lepšia ekonomická situácia, ale keď tak čítam o tom ako je vo Švajčiarsku draho rozmýšľam, či sa tam budeme môcť dôstojne žiť. Zaujíma ma s akou sumou výdavkov mám rátať na mesiac, čo sa platí v škole , krúžky, aktivity pre deti popri škole (hrajú na hud. nástroje, šport). Manžel by pravdepod. pracoval ako zdr. asistent (plat cca 4000chf), príp. by si našiel niečo iné. Zaujíma ma aj názor ako hodnotíte, že ste odišli zo SVK a ako ste si zvykli. Budem vďačná za každú informáciu.
@bubelko Dobry den dievcata, viem, ze sa tu uz diskutovalo o vselicom, rada by som sa spytala na nazor tych, ktore ziju dlhsie v SUIa ostatne, aky je podla vasich skusenosti optimalny prijem pre 4 clennu rodinu, 2 dospeli a dve male deti( 4 roky a 1,5 roka), aby dokazali normalne zit, plus ist aj na dovolenku a nieco si odlozit. Dakujem velmi pekne.
Mozno som podrobna ale ja na tom nic podrobne nevidim. Ale budis. V dnesnej dobe je tazke zariadit si rodinu az ked je clovek zabezpeceny a pritom nebyt uz starsi . Ja som deti nechcela mat po 30 -40 a ani moj muz.bolo to tazke ale prinieslo to ovocie. Teraz je trend mat deti az ked je clovek starsi . No podla mna uzivat si , a potom ked uz mozem ziskat stabitu v praci a budovat karieru zas pre matersku vsetko zahodit a pak znovu zacinat a modlit sa aby som sa uzivila..poznam mnoheee.. no a vydat sa nadpriemer to tiez akosi... ale budis. Ja to riesila takto. Mozno to mnohi neschvaluju ale poznam vela ludi i mamiciek to tak riesi a ich rodiny sa maju lepsie. No poznam i mnohych co sa stazuju ako sa maju chudobne a nic s tym nerobia. Nelutujem nic. A moja rodina sa bude mat dobre. Nelen ja som si presla tazkym obdobim , to viem.. no vela mladych si za svoje tazkosti moze samo lebo su pohodlni a svoju pohodlnost skryva za vyhovorky typu: uz som stary... uz mam rodinu... uz mam hypoteku... mne je dobre tu.... sak mam tu rodicov .... a su to vacsinou ludia co ziju na ukor niekoho ineho, abo manzel uzivi ci rodicia, a vacsina co znam nemaju zaujem svoju pohodlnost riesit no vecne sa stazuju... tu svajciari ma podporuju vo vsetkom a obdivuju ako som vsetko zvladla... slovaci su ini a preto som stastnejsia vo swiss a budu i moje deti... : ako moja sefova vravi" urobila si vsetko mozne i nemozne aby si dala rodine vsetko a aby stesa mali lepsie a to klobuk dole... " zelam kazdemu nech spi ako si ustelie.... drzim palce vsetkym co si chcu splnit svoje sny... staci vstat a urobit to zvysok su vyhovorky.... papa
@awe dobry den. Viem ze mna ste sa nepytali ale ak ma jeden z partnerov staly prijem / zmluvu tak nejaka hranica je nemat prijem nizsi nez 4400.- v hrubom aspon tak to bolo pisane v liste co sme dostali z kanton solothurn pri zluceni rodiny. To je minimum aby ste prezili ale da sa. Ak chcete zit lepsie a aj usetrit tak to chce vyssi plat. Ja mam vacsie deti 9a 13 a 5000.- v cistom na slusny zivot nam staci ( na byvanie stravu/ i na poplatenie si veci na slovensku ,/ na zdravotnu pre 4ludi, oblecenie i odlozenie) no moje chodia uz do skoly vo swiss nie do skolky. . Zvysok nech vam tu napisu ine zeny...
@celasapremenim porovnavat hrusku s detmi ... nooo kazdy po svojom... pre mna buducnost mojich deti je jedina a najdolezitelsia vec co ma zaujima a pre ktoru zijem. Aby sa mali lepsie a slovensko neni buducnost .. nemat tam rodicov ani sa tam nevratim ani na dovolenku..
@awe ono zalezi od kantonu. napr. z 5000chf v zürichu nevyzijete, lebo len za najom date skoro polovicu prijmu. ono sa to tazko posudzuje.
najlepsie je pozriet si, v akej oblasti budete byvat a ako sa asi pohybuju najmy:
napr. tu. http://www.homegate.ch/mieten/immobilie-suchen
pozriet si ceny potravin napr. na netovych obchodoch https://www.leshop.ch/leshop/Main.do alebo coopathome.ch (odrataj si ale ca. 10%, o tolko su potraviny v normalnom obchode lacnejsie).
poistka pre 4. - ca. 500-800ch podla kantonu a poistovne a podla obsahu a modelu
dalej doprava - mhd alebo auto? lebo od toho sa po roku odvija aj poistka za auto, dan za auto a znacky.
plus - mas male deti, skolka je az od 4r. inak platene jasle alebo tagesmutter, ak by si chcela ist robit aj ty. skolka je len dopoludnia, bez stravy.
skola tiez, do 12.00 bez stravy. po obede maju podla rocnikov. mam syna v 2.triede, skolu maju 2x po obede. inak bude chodit na obedy aj s bratom zo skolky - mesacna polozka 600chf... len za obedy a za to, ze pridu domov miesto o 12.00 o 13.45 😉
ono su lacnejsie kantony a drahsie. plus si treba uvedomit, ze zivot na dedine je co sa najmu tyka lacnejsi, ale zas na logistiku (kruzky, nakupy) narocnejsi. mesto je zas jednoduchsie, lebo mas MHD, ale zas ma svoju cenu 😉
Tu sa detom matky venuju viac. Na sk su deti v skole ci skolke a matka od rana do vecera v praci i s muzom.. potom doma utahani a deti sa musia zabavit same... tu su matky s detmi viac. A robia ak tak len na niekolko percent. Poznam matky co su nezamestnane na sk ale deti su v skolke a oni doma nic nerobia... v com su lepsie nez ja? Ja detom zmenim buducnost ale tie na sk sice boli spolu no spolu neboli a buducnost? Doma i po vydaji nezamestnanost .... moje deti si zasluzia viac... teraz sa im venujem 24h denne mam na to priestor moznosti cas i prostriedky. Nieco sme jak rodina obetovali ale ziskali sme ovela viac. Lepsi dostojnejsi zivot... clovek casom lutuje hlavne veci co neurobil nie co urobil... ja idem na maximum a vysledky je vidiet a su pozitivne citelne pre nas vsetkych. Pre mna deti nesu komodita ale zivot.
@elledj mne sa na slovensku paci 🙂 mame sa tu velmi dobre
je mi uplne jasne, ze svajciarsko je lepsie po kazdej stranke, ale my tu mame rodinu a priatelov a je nam tu fajn a kupili sme si vlasny byt hned, ako sme sa vzali a do roznych krajin sa dostavame kazdy rok dva krat, takze v pohode
aaale jednoznacne sa mi svajciarsko paci viac, takze v tom sa mate uzasne
co sa tyka tej hrusky, to ste zjavne nepochopili
ja to beriem tak, ze tu hrusku viem ist pozriet raz za rok, ale aby deti pri mne nevyrastali, to by som nezvladla
a stale hovorim zaroven, ze samozrejme, mali ste inu situaciu a rozumiem vam, co ste riesili a je super pre tie deti aj pre vas, ze sa vam to podarilo, a som zaroven stastna, ze taku galibu som ja riesit nemusela a deti boli pri mne, vyrastali pri mne aj chodia pri mne do skoly, zijeme spolu
to je pre mna najdolezitejsie, z mojho hladiska, vase je ine, lebo ste mali iny zivot
pa
@bubelko zatial chodia do integracnej triedy spolu su nadseni.. prve dva tyzdne maju za sebou su velmi spokojni ze je to lepsie nez slovenske.. bavi ich to spolu sa ucia i pisu ulohy.. dcera vie lepsie uz nemecky lebo sa ucila 2r na sk v skole i sama tak dostala i pochvalu... v matike su dobri obaja ... dufam ze vse bude ok i nadalej... su tu uz skoro 2mes papiere povolenie poistenia vybavene... chodia tu v Grenchene do skoly...
Este ma zienky zaujima info, co sa tyka liecebnych postupov vo swiss..... Je to tak, ze prakticky pri zdravotnych problemoch posielaju na vysetrenie na psychiatriu?? Je to tam dakym pravidlom, ze sa musi prechadzat automaticky aj psychiatrickym vysetrenim? Lebo teda svk nie je na takej urovni ako swiss, ale ked ma niekto problemy so zaludkom, tak ide na gastro....kto je naliaty vodou a pod....riesia to na internom......a tam poslu cloveka na psychiatriu???
@bubelko tak na sk boli medzi najlepsimi... rada by som aby studovali.. dcera by chcela raz veterinarka inokedy dizajn... uvidime podla integracie a syn by chcel architekta robit tak uvidime.. obaja kreslia to mame v rodine ale exceluju v matike a rychlo sa ucia... uvidime no ... iste budeme komunikovat i s ucitelmi tak potom v priebehu integracii budeme tuto vec riesit... obaja su dobri bola by skoda aby svoju hlavu nevyuzili. dcera je na jazyky nemcina jej ide stale lepsie uz sama komunikuje a chce sa ucit i dalsie ...ale to az postupne. syn ma vyhodu ze co vidi a pocuje si pamäta ... uvitelia ich tu chvalia tak snad ;) cas ukaze
@bubelko vdaka... budeme sa snazit co najviac.. obaja budu chodit i na minigolf trenovat tak i o zabavu bude postarane ;) moja sefova sa cez vikend stala opät majsterkou swiss co je jej 40 titul majsterky tak budem mat minigolfistov aspon 🙂 ona nam pomaha a detom i nam je velkym vzorom... zelam i vam uspechy a vsetko dobre
@elledj hej riesim. zatial len so starsim. je nahlaseny na svk v kmenovej skole, teraz pojde na prve skusky - na jesen. tak som zvedava, ako to dopadne. mladsi len pojde vo februari na zapis.
a povinnost neodpadla, len ju upravili, t.j. nemusia chodit kazdy rok ale raz za stupne, co ale bolo v podstate aj teraz.
@cicimon hej, pri starsom. a kedze zapis bol cez sportferien a boli sme v bratislave, tak bol pritomny na zapise. ale viem, ze sa da aj cez splnomocnenie 😉 a tiez viem, ze kamoska bola na zapise skor - po dohode s riaditelkou. je to velmi individualne, celkovo. kazda skola ma iny pristup.
nam napr, dali bez problemov (a lekarskych osvedceni) odklad, lebo lukasovi vo sui zle vychadzaju roky, tak aby nesiel do 1. triedy na svk o rok skor. kamoske nedali...
U mna na sk bolo ze zo slovenciny a zalezi na nas ci raz rocne abo az pri ukonceni a to len zo slovenciny a zvysok bolo volitelne... nasi si vzali matiku obaja... ale v telke bolo ze tato povinnost skusania odpada uz od noveho skol.roka.. ta neviem...
http://www.ta3.com/clanok/1066222/skolakom-stud...
Toto som videla.. sak uvidime ako to bude... ked sa daco dozviem dam vediet... pa

@celasapremenim viem a chapem co myslite ale ak clovek nema peniaze a 4generacie ziju v 4izbach a dlhy sa kopia ... to neni zivot a cakat na zazrak sa nevyplati... no i napriek vsetkemu nelutujem. A dalsia vec : zivot naucil a dobre tvrdo naucil zit i postarat sa o seba aj nikdy sa nevzdat... i nas za to trapenie odmenil skvelym zivotom s dobrymi ludmi.. a rodina ma vsetko rovnako ako auto byt a sme bez dlhov a deti budu mat kvalitne vzdelanie. Ja som sa zas na to ne VY 🙂 , lebo som to robila pre nich... ale kazdy sa musi rozhodnut ci chce co urobi a ako sa rozhodne tak bude zit.. i jeho rodina. Ja drzim palce kazdemu kto robi VSETKO co moze aby sa o rodinu postaral.. rodina nadovsetko