Životné poistenie - skúsenosti

snow92
10. sep 2021

Zdravím. Začínam sa zaujímať o životné poistenie. Podelili by ste sa o skúseností s vašimi poisteniami a produktami? Viem, že je to veľmi individuálne, to len tak pre prehľad zatiaľ. Skúšala som nejaké online kalkulačky na porovnanie (kde som zadávala odpovede na ich otázky o mojej konkrétnej situácii), čo ma viedlo k myšlienke osloviť finančného poradcu alebo oslovovať jednu poisťovňu za druhou a vyzvedať 🙂 No rada by som to zúžila tak na 3 poisťovne. Vopred ďakujem 🙂

jakubvojcik
11. sep 2021

@snow92 Dobrý deň, som finančný špecialista rad Vám poradím.

Momentálne najlepšie produkty na trhu zo životného poistenia sú v NN, Generali, Uniqa a prekvapivo novšia digitálna poisťovňa Youplus ma veľmi dobrý produkt. Metlife aj Allianz som nespomenul lebo tam sú cenovo uletení a neponúkajú v podstate nič prelomové co by ste si nevedeli uzatvoriť inde a rovnako kvalitne.

Ako ste vraveli je to individuálne a treba sa pozerať na veľa faktorov. Každá poisťovňa na trhu ma výluky a obmedzenia o ktorých sa veľmi nehovorí. Dôležité je byt oboznámený aj s čakacími lehotami a takisto tým, ktoré pripoistenia sa kedy vyplácajú.

Ak máte záujem, môžem Vám súkromne alebo cez mail napísať najhlavnejšie veci na ktoré si dať pozor keďže všetky poisťovne mám do detailu naštudované a mám skúsenosti s tým ako dobre každá plní v prípade poistnej udalosti. Plus Vám rovno poviem aj ako by Vám to vyšlo cenovo a poradím ktoré pripoistenia by som vo vašom prípade zvážil.

julka828
11. sep 2021

@snow92 mne teraz znamy robi akurat zivotne poistenie. Tak mame navrhy na generali nn a alianz. Co som si pozerala este celkom dobre ponukala kooperativa

jakubvojcik
11. sep 2021

@julka828 cenovo a krytím najlepšie vychádza momentálne nn a youplus vo väčšine prípadov. Allianz je drahý a kooperativu a komunálnu si neuzatvárajte určite, nie sú to životne poisťovne. Časte problémy s plnením, nedostatočná ponuka pripoistení a dokonca mám aj 2 skúsenosti kedy sa klienti s nimi súdili (síce vyhrali ale po niekoľkých a nikto by si tým nechcel prejsť). Nie je všetko o cene no.

Plus pred uzavretím ak Vám známy nespomenie, vypýtate si od neho čakacie lehoty, výluky a obmedzenia plus aké máte ako poistenec povinnosti a čo robiť v prípade poistnej udalosti. Veľmi dôležité!

jakubvojcik
11. sep 2021

*niekolkych rokoch

evica17
11. sep 2021

@snow92 no dala by som si pozor na zivotne poistenie so sporenim. Lebo to je uplne zbytocne, a aj predazwne poplatky. Radsej oddelene poistenie rizik, to uz ti poradia a sporit si na nejakych fondoch, ktore maju vyssie percenta zisku.

0silvia0
11. sep 2021

@evica17 mna chcela navliect pracovnicka allianz presne do takehoto poistenia so sporenim. Nahanala ma mesiac a ked som povedala, ze o taketo nemam zaujem a nech mi vypracuje ponuku len na poistenie, viac sa neozvala🤪

julka828
11. sep 2021

@jakubvojcik ano ano dakujem uz sme to presne riesili vsetko. Alianz mi pride tiez nejaky drahy. Viac sa mi pozdavaju nn a generali aj tam maju lepsie podmienky

dori2
11. sep 2021

@jakubvojcik prosim vas, viete mi o NN produktoch Ziv poistenia napisat viac do spravy? vdaka

jakubvojcik
11. sep 2021

@dori2 samozrejme

snow92
autor
11. sep 2021

@0silvia0 @evica17 nie určite nie so sporením. Čisto iba poistka. Videla som videa od Martina Babockeho na túto tému a to ma utvrdilo v tom iinvestovať a setrit zvlast.

mischy00
12. sep 2021

@snow92 investovať a šetriť, je v poistke to isté 🙂. Ono investovanie v poistke sa oplatí pre tých, čo to berú z dlhodobého hľadiska, určite nie pre ľudí, čo potrebujú vyberať peniaze každý 2 rok. Všetko je o rozhovore s klientom, o jeho investičnom profile a cieli... šetrenie v poistke je prvé 3-4 roky nerentabilné, veľa ide do poplatkov, preto je to produkt na dlhodobé investovanie. Osobne skôr odporucam šetriť v iných produktoch a poistenie si zriadiť hlavne na vykrytie prípadných rizik. Ale ako píšem, všetko je o rozhovore, niekto proste nedokáže našetriť inak ako tak, že mám 2 v 1....aj riziko, aj investovanie.

jakubvojcik
12. sep 2021

@mischy00 no ja nesúhlasím. Človek môže byť rád ak bude vôbec v pluse na konci.

Poplatky vám zožerú veľkú časť investície a s kombináciou podpriemerných alebo priemerných fondov je to viac ako tragický produkt. Najmä investičné životné poistenie.

Vždy je možnosť rozdeliť si to a sporiť si cez kvalitné fondy, kde je minimum polatkov. Každému klientovi, ktorému som analyzoval tieto tipy zmlúv bolo na konci na zaplakanie a väčšinou sme zistili, že dostane ešte menšiu hodnotu peňazí ako tam vložil aj v dôsledku inflácie.

Možno tak sprostredkovateľovi a poisťovni sa to oplatí.

mischy00
12. sep 2021

@jakubvojcik poplatky sú prvé 3 roky, takzvané alokacne percento.....potom už klient začína zhodnocovať, všetko záleží od typu fondu, vždy je to však riziko, nakoľko sa jedná o investovanie...ja osobne vlastnim investičné poistenie ale keďže s tým pracujem, viem, čo a ako😉. Žiadny z mojich klientov nebol vo výraznej strate, všetko je to o Tom, že ak sa tomu aktívne venujete, sledujete, kedy je vhodné to mať v akciových fondoch, kedy už neriskovat a pomaly to nechať dožiť v menej rizikových, tak klient v strate nieje......Ale ako som písala vyššie, všetko je to o dohode s klientom, keďže klientovi nehovorím iba A ale aj B.....

mischy00
12. sep 2021

@jakubvojcik na infláciu je treba si nastaviť na svojej zmluve tzv. Inflačné navýšenie alebo indexáciu....toto však mnoho klientov podceňuje a roky platí rovnakú sumu ....lebo veď platiť každý rok viac sa predsa neoplatí 🙆🙆....a potom sa čuduje konečnému zhodnoteniu

mischy00
12. sep 2021

Poistenie by malo v prvom rade vykryť chýbajúci príjem, čiže treba si poistiť riziká.....investovanie je skutočne iba vedľajší produkt, je lepšie si šetriť v iných na to určených produktoch. Veľa ľudí však chce iba šetriť a na vykrytie rizík ide minimálna čiastka, i keď klient si neuvedomuje jednu vec....že ak sa mu čokoľvek stane, zníži sa mu aj príjem a tým pádom došetril...lebo nieje z čoho.

jakubvojcik
12. sep 2021

@mischy00 ano aj ja s tým pracujem a viem že sa to nikdy neoplatí. Spomenuli ste jeden poplatok a to alokacny, splatný prvé 2 alebo 3 roky. Správcovský poplatok a rizikový je kde? Tie najviac pohlcujú investíciu.

Ak mi poviete jedno investične životne poistenie, kde budem mat 8% v čistom alebo viac na konci, po odrátani alokcneho, správcovského, rizikového, administratívneho poplatku a inflácie tak fajn. Ale sami podľa mna dobre viete že taký produkt neexistuje.

A ak ešte v roku 2021 pracujete v spoločnosti kde ponúkate investične životne poistenia a myslite si že je to dobrá investícia pre ľudí a že by to nemal lepšie ak by to rozdelil, úprimne v dobrom Vám Radim začnite sa vzdelávať pomimo firmy alebo ju úplne zmeňte. Každý odborník na Slovensku Vám povie to iste, či už to je pracovník konkrétnych poisťovni na vysokej pozícii alebo nie.

mischy00
12. sep 2021

@jakubvojcik čítaj s porozumením....nikde nepíšem že investičné poistenie je skvelý a výhodný produkt....a hlavne je rozdiel investovať tisíce a investovať pár eur mesačne, tu sa už bavíme o dvoch rôznych skupinách ľudí

mischy00
12. sep 2021

@jakubvojcik investičné životné poistenie ponúkajú na trhu ešte stále všetky poisťovne, pracujem v spoločnosti ktorú ste v prvom príspevku označili ako úplne prvú, už dávno nie na pozícii agenta, čiže nepotrebujem si tu naháňať klientov 😉😉...... píšem ako to je, že nieje všetko zlé a dobré,je tam vždy kompromis....ja si osobne vždy budem preferovať čisto rizikový produkt ale pokiaľ klient trvá na investovani, vtedy vedieme rozhovor a plusoch a minusoch

jakubvojcik
12. sep 2021

@mischy00 tak potom prečo ho ponúkate klientom? 😀 veď ste písali že aj vy vlastníte investičné životné poistenie a že žiadny z vašich klientov nebol vo výraznej strate. Z toho som porozumel teda že vaši klienti tieto zmluvy využívajú.

A prečo je rozdiel investovať pár eur mesačne a tisíce? Za to že investujete len 30€ napríklad tak vás to neobmedzuje uzatvoriť si iba investičko a nič iné. Do skvelých fondov viete investovať už od 5 alebo 10€ mesačne.

No a áno, nehovorím že ho neponúkajú, iba vysvetľujem že to nie je výhodný produkt a tak ako si nesporíte v PZP nemali by ste ani v životnom poistení. Ak ide o to že to môže byť menej rizikové, to sú aj dlhopisové ETF fondy napríklad. Nevidím žiadny prípad, kedy by sa klientovi najviac oplatilo investičné životné poistenie. Ak máte konkrétny prípad, kedy nie je klientovi si lepšie uzatvoriť produkty zvlášť, napíšte ho kľudne tu. Ale nemyslím si že nejaký taký existuje.

jakubvojcik
12. sep 2021

@mischy00 Tak to je potom správne, ak to chápem, že pracujete pre jednu značku ktorou je poisťovňa. Nečudujem sa a na vašom mieste by som ponúkal to isté keďže neviem ponúknuť investovanie zvlášť. Myslel som si že ste agent tak sa ospravedlňujem, keďže nemáte na výber to ponúknuť zvlášť.

Ja keďže pracujem s každou značkou to viem rozdeliť a takto to je pre klienta vždy najlepšie.

mischy00
12. sep 2021

@jakubvojcik máme ho v portfóliu, nikde nepíšem že ho ponúkam, keďže investičné životné poistenie je na trhu už celé roky, nevzniklo iba včera...takže spravujeme ludom zmluvy uzavreté x rokov dozadu a nikto nieje v strate, všetko závisí od kvalitného servisu s klientom....Ja už dávno s mojimi ľudmi vysvetľujem tiež, že pre investovanie sú aj vhodnejšie produkty.....

jakubvojcik
12. sep 2021

@mischy00 tak ma mrzí to nedorozumenie. Ako som písal, myslel som že ste agent a z textu som vyrozumel že dané produkty ponúkate štandardne namiesto rizikového poistenia.

Ak sa teda zhodneme na tom, že je to najlepšie rozdeliť, tak to je dobre. A áno, niekedy boli iba také zmluvy so sporením a po tých veľa rokoch sa to už ani neoplatí rušiť a vtedy to treba spravovať ako ste písali.

mischy00
12. sep 2021

@jakubvojcik a úprimne férových maklérov je ako šafranu, vždy ponúknu to najlepšie ale realita je vždy úplne iná, mala som tú česť byť na pár stretnutiach a musím povedať, že žalúdok sa mi obracal ešte týždeň z tých kvetnatych rečí....vybrali iba to, kde to bolo pre nich provizne najvýhodnejšie, ani zdaleka neponúkli iné produkty od iných spoločností....vždy som odchádzala s 1 akože super ponukou 😄😄 netvrdím, že je to váš prípad ale ja v tejto brandži pracujem už roky rokúce a to čo robím, robím s tým, že nikdy neponuknem nič, čo by som si sama nekúpila. Inak by som už minimálne chodila kanálmi, ale to nehrozí.....

jakubvojcik
12. sep 2021

@mischy00 Áno s tým sa stotožňujem. 😀 bol som na veľa akvizičných stretnutiach a ani raz som nemal pocit že sedím s profesionálom ktorý rieši top portfólio pre svojich klientov.

Je veľký rozdiel v tom či niekto hovorí rozprávky alebo ukazuje fakty. A úprimne si myslím že aj tak nie je žiadna výhra a nemá zmysel ani pre človeka bez morálky ponúkať niečo viac provízne ak je to menej kvalitné, lebo potom raz narazí človek na kvalitného špecialistu a bude musieť vraciať províziu za obchod lebo jeho produkt sa stornuje. Za to viem že mám čisté svedomie a ponúkam top splužbu lebo ešte sa mi nestalo žeby moju zmluvu niekto stornoval a nahradil inou.. Samozrejme aj tým že mám tie veci naštudované.

mischy00
12. sep 2021

@jakubvojcik žiaľ toto mi nevyriešime, keďže sa naboruju ľudia nie na kvalitu ale na kvantitu. Jedno školenie a hurá, poradca je na svete🙂🙂. Ale tak vždy je to aj o charaktere človeka, môžme ho vyškoliť ako treba, keď niekto nemá chrbtovú kosť, tak ju proste nemá...

jakubvojcik
12. sep 2021

@mischy00 presne

evica17
12. sep 2021

@0silvia0 aj mojho muza, tiez z alianzu prehovroila na to investicne poistenie, pred asi 7 rokmi a est ejedno pred troma, ze urobi este jednu, lepsiu zmluvu a bude mat dve moj muz. Ale to sme sa este nepoznali, a ona bola kamoska jeho mamy. A ked sa ozenil, ked sa narodilo babo, ked sme kupili auto, furt vyvolavala a chcela vsetko poistovat, lenze ja mam o tom nacitaneho dost. Tak sme zrusili zmluvu tu novsiu, co mal muz a ona mu hned nato volala nasrata , ze preco to urobil, ze sebe zle urobil a polhodinu o tom mu rozpravala a muz sa nedal a odvtedy sa neozvala. A ked bol muz rusit tu poistku v alianzi tak mu jeden agent povedal ked videl tu zmluvu, ze to je fakt zmluva co sa neoplati, ani poriadne krytie rizik nebolo.

Ale svokra sa dala nahovorit na strasne vela tych investicnych poisteni, ze si setri hlavne tam. Touto kamaratkou svojou.

barrilla
20. sep 2021

@jakubvojcik máte pravdu vo všetkom. Môj muž tiež robí ako sprostredkovateľ pre všetky poisťovne a nikdy by poistenie so sporením nikomu neponúkol, skôr vysvetlí prečo sa majú v poisťovni iba poistiť. Stotožňuje sa s vaším názorom.

jakubvojcik
20. sep 2021

@barrilla to som rád. Zdá sa mi, že podľa štatistík je takých zmlúv na Slovensku cez 2 milióny ak sa nemýlim. Čiže je dôležité aby čo najviac z nich vedelo o tom produkte čo najviac a neprichádzalo o peniaze ak je ešte čas a výhodné to zrušiť (pri zmluve rok pred koncom to je už jedno napríklad).

Teraz som ešte sledoval ako Kooperativa poisťovňa nakúpila pri investičnom životnom poistení akcie dcérskej spoločnosti Arca Capital a asi tretina ľudí prišla o značnú časť prostriedkov. Dali aj príklad jedného poisteného/sporiteľa, ktorý tam vložil dokopy 60.000€ a vrátilo sa mi 20.000€. Nonsens.

lenicka1125
3. nov 2021

@jakubvojcik Mam záujem