Životné poistenie ako investícia. Dajte si pozor na poradcov
Zivotna poistka ako ""investovanie"" – nenechajte sa oklamat financnymi poradcami
Tento post pisem hlavne pre mladych ludi, co zacinaju zarabat. Ked som mal 22, prisiel za mnou kamos, ze robi financneho poradcu a ze mi urobi genialny produkt – investicne zivotne poistenie (IZP). Tvrdil mi, ze tam budem mat aj poistenie a zaroven si tam ""setrim a investujem"" na dochodok, ze sa tie peniaze v nejakych fondoch brutalne zhodnotia. Podpisal som to na 30 rokov, mesacne som tam posielal 70 eur.
Teraz po 10 rokoch som si sadol k vypisom a skoro ma vystrelo. Do systemu som nasypal dokopy 8400 eur. Viete, aka je momentalna odkupna hodnota mojho uctu? Necelych 4100 eur!!!
Ked som zacal patrat preco, zistil som, ze prve dva roky isli VSETKY moje peniaze len na proviziu pre toho kamarata co mi to predal, a zvysok zozeru neskutocne poplatky za spravu fondu, poplatok za vedenie uctu, poplatok za poistne krytie... Je to absolutne najhorsi a najdrahsi sposob, ako odkladat peniaze. Prerobil som tisice eur len kvoli tomu, ze som bol lenivy si o tom nieco precitat a veril som ""odbornikovi"". Moja rada znie: Poistenie ma byt LEN poistenie a investovat sa ma samostatne cez overenych brokerov s minimalnymi poplatkami. Chcem to IZP teraz okamzite zrusit, aj ked pridem o polovicu penazi. Da z takejto zmluvy dako vysudit aspon cast tych poplatkov, alebo som tie prachy definitivne daroval poistovni?
Hlavne si treba uvedomiť. Poistenie je platenie peňazí “keby sa mi niečo stalo” investovanie je na budúcnosť. Keď si pozrieš, čo šlo kam, tak zistíš, že si reálne investovala možno 3-4k, zvyšok bolo poistenie. Napr my máme pri ŽP aj šetrenie - smiešne 10€, lebo potom vyšla poistka o 20€ lacnejšie 🙂. Takže ty si sa poučila, do budúcna sa viac pýtaj.
Ved to je jasne ze Zivotne poistenie ≠ investicne sporenie. Obidva su urcene k niecomu inemu od svojej podstaty.
@anonym_autor ty si sem práve spadol z Marsu či čo? Nerozumieš rozdielu medzi sporením, investovaním a poistkou?
nuz 10 rokov dozadu boli trochu ine skusenosti aj podmienky, bolo velmi malo sprostredkovatelov co uz nepredavali investicka
a koľko z tých 70€ išlo na poistenie a koľko na investovanie?
Zaujimave, ze kazdeho zaujima iba kolko zarobi na poistke, ale to ze mas poistene zdravie "keby nieco" akosi nikoho nezaujima. Uz to nie je ako volakedy. Investovat mas inde a rozumne. Co vsetko mas poistene, aka suma z tych 70€ sa investuje a kolko ide na urazove poistenie? A co vsetko mas poistene? (Rizikove choroby, PN od 1. dna a pod. poistku riadne navysuju) Je v tom obrovsky rozdiel. Niekedy zistis, ze na sporenie ti ide len 20-30€ z celej sumy. To si zisti a potom znova prepocitaj. Prve dva roky sa peniaze investuju, nezarabaju a zhltnu to rozne poplatky a pod. Zaklad, co sa poistovaci na skoleni ucia, ale nikto to nepovie, lebo poistka by nebola. Navyse poistovak za tvoju poistku dostal vyplatu len raz, ked si zaplatila prvu platbu, inak uz ziadne peniaze z toho nevidel.
Ved to sa uz dvadsat rokov nerobi.
@sweet20 ale stale ponukaju kombi investicne a zivotne.
@anonym_autor Ak to poistenie zrušíš, tak urobíš chybu - a prerobíš peniaze.
Poistenie sa uzatvára na dlhé obdobie a investičné poistenie obzvlášť. Treba si uvedomiť, že poistenie nie je sporenie. Nie všetky peniaze, ktoré zaplatíš, sú uložené na nejakom účte ako v banke a len sa úročia.
Zo zaplateného poistného časť ide ako poplatok za poistenie a zvyšok sa investuje na tvojom investičnom účte. Ani odkupná hodnota ani poistné pri dožití sa nebude rovnať sume, ktorú si za obdobie poistenia zaplatil. Ty hlavne kupuješ poistenie rizika a to niečo stojí. Ostatné je len doplnková služba, aby si na konci poistenia mal vyplatenú nejakú sumu. Aby to nevyzeralo tak, že si celý čas len platil a nič z toho nemáš.
Zvyčajne suma, ktorá sa vypláca na konci poistenia pri dožití sa rovná poistnej sume. Poistná suma je dojednaná na začiatku poistenia. Pozri si zmluvu, akú máš poistnú sumu. Poistná suma je suma, ktorú by pozostalý, koho v poistke určíš, dostali v prípade tvojej smrti. To je hlavným účelom každého poistenia, či je rizikové, investičné alebo kapitálové. Tú sumu by tá osoba (osoby) dostali, aj keby si zomrel týždeň po uzatvorení poistenia.
Veľa ľudí sa nevyzná v poistení a poistkách a preto vznikajú takéto predsudky a mylné názory, že je to podvod. Nie je to podvod, je to normálny finančný produkt, ktorý má svoje využitie. Jasné, že nie pre každého je vhodné životné poistenie.
U6 som raz na MK vysvetľoval, ako funguje to investičné poistenie, najmä v súvislosti s tou províziou počas prvého alebo prvých dvoch rokov. Áno, ten tvoj kamarát zarobil na poistke, ale logicky nikto nerobí zadarmo. Aj ty v práci očakávaš výplatu. Je to bežný štandard. A budeš prekvapený, ale on dostáva províziu počas celej doby, čo ty si tú poistku platíš.
Pozri si v tejto téme, je to tam dosť podrobne vysvetlené, aj keď trochu zjednodušene, ako to funguje.
A poistku nie je dobré zrušiť počas jej trvania. Stratíš poistné krytie a ani si nestihneš našetriť potrebnú sumu, ktorú by si mal na konci poistenia.
@anonym_254ea1 ponukaju, ale ak nie je clovek za opicami tak podla mna taketo veci vie. A kto nevie tak im sadne na lep. Cize asi tak
@sweet20 Síce je pravdou, že dnes už investičné poistenie nie je tak atraktívne, ale neviem, z čoho berieš ten názor, že je to za opicami. Ešte menej atraktívne je kapitálové životné poistenie, pritom v čase, keď som robil v poisťovni, to bol najväčší hit. Vtedy boli garantované úrokové sadzby viac ako 5% a malo to zmysel. Dokonca aj ja mám kapitálové živ. poistenie. Keďže som ho uzatváral niekedy v roku 2000, tak mám garantovaný výnos na technických rezervách tuším tých 5%.
Investičné životné poistenie má svoj význam. Ak si uzatvoríš rizikové živ. poistenie, tak platíš mesačne len poistenie rizika. Pri uplynutí poistenia si veľa ľudí uvedomí, že X rokov platili poistné, nič sa im nestalo, tak si povedia, že to platili zbytočne. Že zbytočne zaplatili 600 € ročne a nakoniec nič nedostali.
Ak si uzatvoria investičné, tak na konci dostanú vyplatené zvyčajne najmenej tú poistnú sumu - teda to, čo by dostali počas existencie poistky v prípade smrti. A ak sa na investičnom trhu dobre darí, tak môžu dostať ešte aj viac.
A hlavne - poistenie nie je sporenie. Nikto nemôže čakať, že dostane naspäť to, čo zaplatil plus nejaký úrok.
Pochopil som, že robíš v poisťovni, tak by si mala vedieť takéto veci.

Investovať cez produkty bánk a poisťovní znamená zisk/pre banku, či poisťovňu/