Zlá finančná situácia
Ahojte.
V prvom rade - nečakám žiadne ľutovanie ani nič podobné, len sa tu potrebujem vyrozprávať a zdôveriť sa. Viem, že na tomto svete sú väčšie problémy a utrpenia, no každý si prechádzame našou vlastnou cestou.
Pracovala som v jednej firme na dohodu. Zamestnávateľ mi prisľúbil, že mi bude dávať o pár € menšiu výplatu a bude mi mesačne posielať peniaze na zdravotku. S týmto nápadom som súhlasila, veď aspoň nebudem mať žiadne starosti, bola som mladá a hlúpa. Samozrejme, že som si to nikde nevypýtala na papier a slepo som niekomu verila, že splní čo prisľúbil.
Nečakane (aspoň pre mňa) mi došla výzva od firmy, ktorá má za úlohu vymáhať peniaze kvôli dlžnému poistnému. V tom čase som už mala riadne zamestnanie na TPP. Veľmi som sa zľakla, že prídem o prácu a že ma budú naháňať exekútori, tak som šla do banky a požičala si peniaze, nebola to malá čiastka, to mi verte....
Manžel si kvôli rodinnej tragédií a následným opletačkám (nechcem tu rozoberať akým, ale boli naozaj vážne) taktiež bral úvery na pokrytie istých výdavkov, ktoré mu spôsobil rodinný príslušník. Taktiež nemalá suma.
Teraz tá najväčšia sranda - otehotnela som. Čakáme bábätko, ale veľmi sa desím. Materská dovolenka je platená super, keďže som nebola na žiadnej PN ani OČR za posledných 5 rokov čo pracujem a hrubý základ mzdy a vymeriavací denný základ mám slušný na túto dobu na môj vek, ale rodičovský príspevok je veľká bieda. Dokopy máme výdavky 1 000€ a to je len nájom, pôžičky a platenie telefónov. Rodičovský príspevok je 378€ a manžel zarobí 800€ v čistom. To nám vychádza, že budeme mať 100 eur na mesiac. Strašne sa bojím, že nebudeme vedieť dať malému čo jesť, oblečenie, atď. Pre mňa za mňa, ja budem na prezlách, ale chcem, aby môj syn mal všetko, čo potrebuje. Aby vyrastal normálne. Bojím sa toho veľmi.
Je tu niekto, kto zažil/zažíva podobnú situáciu a zvládol to? Kto by mi vedel poradiť prácu na doma? Nie som lenivá, robiť viem a peniaze si sama na seba zarábam už od 16 rokov. Budem robiť hocičo, naozaj hocičo len aby sa môj manžel nezodrel (predsalen aj on potrebuje byť s malým a nemôžem dovoliť, aby sa uštval v práci a na brigáde, my ho potrebujeme) a aby sme mali čo dať do úst.
Toto je možno také upozornenie pre vás ostatné ženy. Vždy si všetko kontrolujte, dajte podpísať a užívajte si to, čo máte.
Ďakujem, že ste si to aspoň prečítali. Rátam s tým, že mi tu naložíte ako decku, nič iné si ani nezaslúžim, no ľutovať sa nemienim, mienim bojovať. 👍
Tak dostanes tehotenske dostanes kocarove a nikto netvrdi ze musis sediet doma 3 roky.vies si najst upratovanie alebo ine prilepsenie k rozpoctu.
@anonym_ka neviem asi poradit co mozes robit, pocas MD to asi bude aj narocne... len ze drzim silno palce, aby ste to zvladli.. rodina vam nevie pomoct docasne? vydavky 1000 eur za mesiac su na fixne pomerne vysoke, neviete to znizit, dohodnut sa na odklade splatok a pod? drzte sa 🤞
Zaklad je uvedomit si situaciu, vola riesit a poucit sa do buducnosti. Chodte za financnym poradcom, ci sa pozicky nedaju zlucit, znizit a natiahnut ich dobu splacania. Mozes byt s dietatom doma rok, potom pripadne pomozu so strazenim rodicia a pojdes do prace. Rok, co budes s dietatom doma, potiahne manzel trochu viac. Zoberie dve prace. To zvladne. Potom sa pripojis a zaberiete obaja.
Po roku mozes ist do prace, rodicovsky ti zostane - z toho mozes platit jasle
Nebudem Ti nakladať, ale jednu vec si Ti vytknem, lebo sa to tu často opakuje - a to, že RP je vraj bieda.
Tvoj zdravý silný plodný chlap zarobí mesačne 800 eur (a Ty sa ešte trápiš, aby sa nezodrel😂) a Ty budeš po materskej dostávať cca 2,5 roka polovicu týchto peňazí doslova za nič - len zato, že sa budeš doma starať o Vaše dieťa. Trošku vďačnosti a pokory by to chcelo. A keď dieťa podrastie, hľadať si prácu. Nie si prvá, ani posledná v tejto situácii. Železo sa kuje v ohni, teraz si preveríte svoje charaktery a vzájomný vzťah - ak má dobré základy, bude to pre Vás len a len plus do budúcnosti. Viem, o čom píšem...
@anonym_ka ahoj, moja kamoska bola v situacii trosku horsej, manzel nepracoval, ona materska 800eur a vydavky okolo 1000, bolo to narocne ale zvladli to, rodina pomohla malej doniesli veci kamosi....nejak to zvladnete urcite
@anonym_ka mozes ist do prace a cast platu nechas za strazenie dietata nejakej babke. Ona si prilepsi k dochodku a ty mozes platit dlhy. Takto v cechach strazia babicky vietnamske deti. Mrzi ma tvoja situacia. Kolko mate este do splatenia dlhov? Ved to nemoze trvat vecne.
Buď si chlap nájde lepšiu prácu alebo ty pôjdeš do práce, ako bežné v zahraničí po pár mesiacoch. Nemyslím si, že je iné čarovné riešenie
@anonym_ka chyba bola, že si sa nedohodla na splátkovom kalendári za to zdravotné a brala pozicku.Byvate vo svojom či podnájom?koľko spolu splácate a ešte ako dlho?nemôže Vám pomôcť rodina a ponížiť dlh?ak nie jedine, že nastúpis skôr do práce dostaneš príspevok na jasle...alebo môžeš niekomu strážiť dieťa popri svojom a privyrobiť si.Pripadne chodiť upratovať domácnosti neviem či bývaš v takej oblasti kde to ľudia požadujú a bol by zaujem
Poberáš tú novú tehotenskú dávku? Ak áno, odkladaj si ju.Nepíšeš, koľko zarábaš ty.Kým si v práci odkladaj si niečo na neskôr.Muž môže ísť do zahraničia.Je kopa ľudí, čo tak žijú.Buď si muž nájde lepšie platenú prácu alebo budeš musieť isť po MD do roboty a dieťa do jaslí. Po tvojej MD môže ísť na MD muž a ty do práce až zarábaš lepšie ako on
@anonym_ka zo zaciatku aspon u nas dieta vela nestalo. Oblecenie, kocik, postielka nemusis mat nove a drahe, staci z bazaru. Moja mala takmer vsetko oblecenie bazarove. Skus kojit ak sa podari (umele mlieka su dost drahy špás ale ak to inak nepojde tak hop smola). Dostanes aj kocikovne co je cca 800€, rodicak +pridavok cca 400€, manzel si uplatni danovy bonus na dieta plus aj na teba si bude moct(treba si prezistit kolko bude mat narok). To su len take zakladne body ktore mi napadaju.
@anonym_ka nečítala som ostatné príspevky ani neviem odkiaľ si ale možno by sa ti dalo nájsť si k svojmu dieťatku ešte stráženie iného nejakej mam iný co ide do prace. Alebo ak máš dat komu drobca napr babka, ochotná kamarátka tak možno nejaké upratovanie/zehlenie u niekoho doma ja viem nič moc ale kým sa vrátiš do prace aspoň niečo zarobíš, resp doučovanie jazykov ak vieš alebo deti do školy to sa dá aj online keď drobec spi resp môže byť s tatinom v tom čase... Nič lepšie ma momentálne nenapadá ale možnosti je asi dosť. Resp ak si robila nejakú administratívu v práci možno sa vieš dohodnúť so šéfom že budeš mať home office na skrátený úväzok a môžeš robiť keď je tati o s drobcom..... Držím palce
aby sa teda manžel nezodral tak po návrate z práce nech stráži dieťa a ty do práce - nejaké upratovanie, dokladanie tovaru, na víkendy brigáda - Tesco, hocaké malé potraviny.....ono zvládnuť zvládnete, lebo budete prinútení, ale budú tam hádky kvôli peniazom......ty si urob rozpočet a kupuj len to na čo máte....muž má obedy v práci, tkaže na večeru mäso nemusí a ty keďže budeš doma sa tiež prestravuješ či chleba s maslom rajčinou alebo cestoviny....ak varíš tak na 2-3dni a ak niečo ostane mrazák.....veď nemusíš byť na RD celé tri roky....takže okolo 1,5-2rokov - jasle, súkromná škôlka a ty naspäť do práce.....skús sa zamestnávateľa spýtať na nejakú prácu HO alebo niečo na víkend ked bude muž s dieťaťom alebo si niečo zožeň, hoci aj upratovanie v nejakej firme alebo upratovanie vchodov....
rovnako si môžeš dať inzerát u vás v meste že si na RD a rada postrážiš pracujúcej mamičke dieťa keď bude v práci či odvedieš staršie dieťa na krúžok, vyzdvihneš ho zo škôlky/školy.....môžeš postrážiť dieťa pracujúcej mamičke keď bude choré, pomôcť nejakej dôchodkyni s upratovaním, či nákupmi.....
ahoj, treba osloviť vo svojom okolí finančného sprostredkovateľa, ktorý by vám s tým isto vedel pomôcť, alebo aspoň poradiť.. isto nie ste v situácii, ktorá by bola bezvýchodisková, držím palce... 🍀
Evidentneczarabas viac ako muz, takze ty po md do prace, on na od, potom rd.
On keby šiel do Rakuska, tam nukaju platy chlapom nad 2000e a budete sa mat fajn 2400-1000 ostane vam 1400 a ked vieš gazdovať a využiješ akcie na potraviny,Kaufland a Lidl, a v Pepcu maju na maličke deti krasne šatočky za 2.3eura, Kvalita sice nie je na najvyššej urovni, potreby do domacnosti za doslova par eur tam kupiš, alebo sa daj do skupiny Ako ušetriť, možno tam najdeš par tipov, čo ti pomože. Ja som až teraz zistila, že cez eshop lekarne si kupim v akcii nejake lieky, doteraz som palky za lekaren v obchodnom centre platila, v DM ke drogerii nejake body zieraš tam sa da lacno kozmetika a to su len take zaklady, ked si ceny porovnáš s inymi obchodmi
Ženy zlaté. Ďakujem vám krásne za podporu a za všetky nápady, ktoré ste mi dali. Mne by toľko možností samej ani nenapadlo.
Ani neviete ako veľmi si vážim názor a radu od každej jednej z vás.
Na zadku určite sedieť nebudem, budem sa snažiť nájsť si prácu. Zájdeme aj za nejakým financnym poradcom, to bol dobrý bod.
Nejako to zvládneme, musíme, hlavne kvôli malinkemu. 🥰
Ste úžasné, ďakujem ešte raz 🥰
@anonym_ka odkladaj tehotenske, odloz aj kocikovne. Ako rezervu. Veci zoženies z bazara/darovane, na fb je skupina nevyhadzujte, darujte....vo väčších mestách bývajú swapy.oblecko, kočík, všetko sa dá zohnať za minimum, keď nie si náročná.... skúste tie pôžičky prejsť s finančným poradcom, zlúčiť, refinancovat s nižšou splatkou. Ešte teraz, kým zarábas.. Po materskej skús čiastočný úväzok, alebo prácu na doma.
veci pre dieta stacia z druhej ruky kupis na bazary alebo ak mas rodinu isto pomozu ... snad sa dieta kojit to usetri tiez dost penazi .. manzel nech si najde brigadu ... troska sa uskromnit a pojde to .. dieta moze do jasliciek alebo babky posttrazia a ty nadad do prace hned po kojeni aspon n apolovicny ..alebo robit vikendy a muz cez tyzden cim usetris na vydavkach za dieta ... teraz sa to zda tazke ale zvladnete to .. ja osm na malu bola a som sama od jej narodenia bez rodiny etc a uz to taham 7my rok a davam to..obcas je to tazsie ale nestazujem si ..
Ahoj, po novom aj tehotne dostavaju tehotensky prispevok, to by vam mohlo trosku pomoct, dalej je tu kocikovne, MD je podla mna celkom normalna ciastka, no RD tych 378€ + 25€ ako pridavok na dieta… teoreticky by si mohla supnut dietatko do jasliciek po skonceni MD ako to robia v zahranici, ale teraz nikto nevie co bude, kedze covid, tak hadam zase vsetko nezavru ako minulu zimu…
Inak podla mna male babatko nie je taka strasne velka investicia, ako tu niektori pisu/ hovoria… teraz velmi vela veci hlavne oblecka kupis plne vrecia hoci aj tu na bazari za par supiek, dietatu je do isteho veku dost jedno, ci bude nosit z druhej ruky, pepca, Tesca alebo zo Zary… kocik mozes tiez z druhej ruky, vela mamiciek si kociky velmi sanuje, nie kazda ho znici tak ako ja 😂😅
Ďakujem kočky.
Áno, všetko si odkladame poctivo. Snažíme sa zbytočne neminat a uskromniť sa už teraz co nám ušetrí peniažky 🙂
Kojiť sa posnažím na 100% 💪. Veľmi mi pomohlo vyrozprávať sa a veľmi ste mi aj vy pomohli pozerať sa na vec normálne a nie ako na nevyriesitelny problém. Dakujem!
@anonym_ka
1. Muz nech sa obzera po lepsie platenej praci alebo nejakej brigade, fuske
2. Ty odkladaj tehotenske a co najviac odkladajte z vyplat aby ste mohli pokryt neskorsi pokles prijmu
3. Vybavicku ries doslova zadarmo - na bazaroch ludia mnoho veci daruju, alebo predaju za postovne, symbolicke ceny - v takom pripade nepozeraj na skvely dizajn, len nech babo ma kociar, postielku, nevyhnutne oblecenie
4. Dojcenie bude velka vyhoda, to pises, ze sa budes snazit
5. Kozmetiku a drogeriu, to babo vela nepotrebuje, plienky sa snazit kupovat najlacnejsie - snad budu vyhovovat, pripadne mozes skusit z bazaru latkove a doma prat
6. Drzim velmi palce aby ste boli zdravi, aj babo a nemuseli minat vela v lekarni na rozne doplnky, lieky a pod.
7. Skonsolidovat uvery, aby ste platili co najmenej
8. Keby bolo velmi zle, tak predat co sa da - nevyuzivana elektronika, kuchynske spotrebice co pouzijes mozno raz za rok, mozno sportove vybavenie...
@anonym_ka nerozmýšľali ste, že by ste sa potom s manželom vymenili na materskej? Ty by si sa vrátila do prace a on by ostal s malým? To by ste mali este pól rok k dobru. My sme sa s mužom vymenili a bolo to skvele pre všetkých 😉 Ale urcite si nebola jediná, čo natrafila na takého zamestnávateľa- ja len dúfam, že tieto bezcharakterne indivíduá raz karma dobehne 😞

@anonym_ka manžel si musí nájsť lepšie platenú prácu. Bohužiaľ, aj my sme tak boli, chodil na tyzdnovky, víkend doma. Nedalo sa inak, ak človek chcel prežiť. Chodia vonku na turnusy trojtyzdnove, šesťtyzdnove, veľa ľudí tak žije.