Zlý úhrn o zdaniteľných príjmoch
Ahojte, idem si po radu.
Zamestnávateľ preukazal úhrn vyplatených zdaniteľných príjmov zo závislej činnosti ( v sume 3357,26). Lenže minulý rok som marodoval od októbra 2023 do 15 mája 2024 následne som si čerpal v máji dovolenku s tým, že mám ešte od vyčerpania dovolenky dvojmesacnu výpovednú lehotu táto vypovedna lehota mala byť až do 31. júla. Zamestnávateľ mi vyplatil mzdu za mesiac máj 350eur (čerpanie dovolenky) následne tie dva mesiace co mi bežala vypovedna lehota mi nevyplatí za tieto dva mesiace a ani vyplatne pasky neposlal.... na sociálnej poisťovni ma spatne odhlásil z nepochopiteľných dôvodov k 27.5.( aj keď sa to toľko nedá odhlásiť spatne) tak na úrade práce ma museli prihlásiť k 27. 6.( nepochopitelne su tie datumy,len tal im to vyhodil system) .. Keď som to riešil podal sťažnosti socialna poistovna, zdravotka ruky preč od toho,že nemajú kompetencie na to,že mám sa obrátiť na súd. Polícia tak isto bez odozvy,...jedine co môžem ešte urobiť je podať na inšpekciu prace a generálnu prokuratúru o prešetrenie..
K veci od 27.6 som bol na úrade práce až do 27.1.2025, takže ja som príjem vôbec nemal toľko ako uvádza 3357,26 eur
Byvaly zamestnávateľ vôbec so mnou nekomunikuje ani nič,akurát dnes poslal potvrdenie. Dokonca ani neposlal zápočtový list .
Co mam urobiť? Alebo na koho sa mám obrátiť
@katarinaba rozumiem a keď náhodou sa budem súdiť s bývalým zamestnávateľom a on povie,že mi zaplatil mzdu ?podľa daňového to bude aj sedieť ta dvojmesacna mzda. On bude tvrdiť, že poslal .I keď ja môžem preukázať vypis z bankového účtu, že mi nebola poslaná mzda. To bude podľa mna tak komplikovaný prípad, že sa bude ťahať dlhé roky
@tomasfoj on bude musiet preukazat, ze poslal mzdu sposobom, akym ste sa dohodli v pracovnej zmluve. Cize bud ukaze vydavkovy doklad / vyplatnu listinu s tvojim podpisom, alebo vypis z uctu, kde ta mzda z jeho uctu odisla na tvoj ucet. Rovnako musi preukazat, ze ti odovzdal vyplatnu pasku - mailom, proti podpisu. To plati aj o zapocte - bud podpis prevzatia, alebo podaci listok, kam to poslal. Podla podacieho cisla sa da dohladat, ci si to prevzal, alebo sa mu to vratilo. Ak poslal na zlu adresu, jeho problem. Ak si ty neprevzal, tvoj problem.
Zial, vsetky tieto spory su na dlhe roky. Ale ak si si isty svojou pravdou, ze si mal vsetko v poriadku - zmluvu, vykon prace - tak to nevzdavaj.
Danove zatial urob ako mas potvrdenie, podla neho si povinny podat danove priznanie. Tak aby si nedostal pokutu. Ak sa ti podari preukazat tvoju pravdu, opravia ti potvrdenie, potom podas dodatocne danove priznanie.
A tie dva mesiace, keď bežala výpovedná lehota si do práce chodil?
@katarinaba ďakujem pekne .
Zmluva,výkon práce bol v poriadku .
Pn som bohužiaľ riešil kvôli tomu, že zamestnávateľ výplatu posielal 2-3 dní po splatnosti, cize o mesiac neskor .stalo sa to najmenej 3 krát v priebehu roka.Aj keď som už mal napísané okamžite skončenie pracovného pomeru z dôvodu nevyplatenia mzdy, vždy zázračným spôsobom prišli peniaze 😁Vtedy som ani nemal možnosť sa niekde zamestnať rôzne situácie do toho vstupovali .
Našťastie vtedy boli k dispozícii financie, ale ďalej to takto nešlo...on porušil veľa zákonov,dlhy na poisťovniach má, nezhody s klientami, myslim,ze aj sudne spory nejake ma .
stále sa nemôžem dopátrať k mzde a ani spravodlivosti, lebo všetko trvá tam majú 30, tam 60 a potom predĺženie alebo vyjadrenie v podobe omacok a žiadna podstata vyriešenia...
Každopádne ďakujem za info

No momentalne ti asi neostava nic ine, ako podat danove priznanie. Ak ti strhaval preddavky, tie ti DU vrati.
V ostanom sa musis obratit na inspektorat prace.