icon

Zmenili sa podmienky podpory pre podnikateľov?

lela1
15. mar 2024

Dobrý deň,chcela som sa opýtať,včera bol v TV príspevok ohľadom podpory nezamestnanosti a začínajúcim podnikateľom SzCO,to sa zmenili úplne podmienky z Úradu práce,doteraz bola podmienka byť vedený na UP min.3mesiace,vypracovať pod plán a založiť živnosť a včera bolo že pre znevýhodnených občanov,dlhodobo nezamestnaných,vekovo ohraničené.....čiže tie 3 mesiace už neplatia?

9lf9
6. máj 2024

@martus4183 okrem ostatnych podmienok, ktore treba splnit- ak bola szco tak 3roky ak bola szco s prispevkom od statu v minulosti tak 5r.

melanta
6. máj 2024

@martus4183 musíš byť v evidencii aspoň 12 mesiacov, ak si 6 mesiacov pred evidenciou ukončila živnosť. Alebo ukončiť živnosť a evidovať sa až po pol roku, potom bude stačiť byť v evidencii 3 mesiace. Všetko je to tu vysvetlené. https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestnanosti/n... Ale

martus4183
6. máj 2024

@melanta živnosť som ukončila pred rokom a na úrade som 6 mesiacov, ďakujem vám za odpovede co mi teraz poradíte

martus4183
6. máj 2024

@9lf9 príspevok som nebrala, živnosť som ukončila pred rokom a na úrade som 6 mesiacov,

melanta
6. máj 2024

@martus4183 poradím ti, aby si sa informovala na úrade práce. Máš tam predsa kontaktnú osobu.

martus4183
6. máj 2024

@melanta platí toto ešte vôbec? Lebo pani s úradu mi povedala 3 roky nesmiem byt szco ak chcem požiadať o prispevok

martus4183
6. máj 2024

@melanta volala som tam 10 krát ešte nevedia mi povedať nič 100%

melanta
6. máj 2024

@martus4183 tak platí, čo povedala pani na úrade. Aj to má logiku, tie 3 roky. Veď ak si raz nebola úspešná s podnikaním, tak prečo by mal štát podporovať ťa príspevkom, keď nemá dosť peňazí na iné oveľa podstatnejšie dávky.

melanta
6. máj 2024

@martus4183 nevedia povedať na 100%, lebo ešte nevedia, či vôbec budú príspevky dávať. Je to logické, štát nemá peniaze na bežné mesačné dávky, takže rieši čo kde okreše.

zefyra
6. máj 2024

@martus4183 aj ja stále čakám 😔

emka530
Odpoveď bola odstránená
melanta
6. máj 2024

@emka530 áno, žiaľ, toto je realita nielen na úrade práce, ale aj na iných štátnych úradoch. Pokým sa nezmení prístup, že nebudú tam môcť pracovať tí, ktorí svoju prácu robia normálne a poriadne, tak sa to nezmení.

9lf9
6. máj 2024

@martus4183 v tvojom pripade je to 3 roky

zefyra
6. máj 2024

@emka530 na základe tvojho príspevku som teraz volala do Senice kam patrím a povedali mi že to spustia až budúci alebo až ten ďalší týždeň, tak to nechápem, malo by to byť všade rovnako, nie?

tusica
6. máj 2024

Ahojte, tiez som z toho dobry jelen.
Ale tu pani Sebova, ktora ma na starosti media, vysvetluje mediam ze ide o 2 rozne projekty
https://openiazoch.zoznam.sk/financie/chcete-zi...
Ja cakam od septembra na spustenie tohto projektu, ktory mal byt v januari.
A cely cas boli vsade, aj na statnej stranke aktualizovanej v januari 24 ze ak som nepodnikala, na urade prace staci byt 3 mesiace.
Teraz sa dozviem ze 12.
Teta na urade ma presviedca, ze to VZDY tak bolo ze 12 a to som si ista, ze mi predtym ina teta tvrdila, ze stacia 3 mesiace, ved mi tam poradili, ze mam pockat na prispevok.. cize snazim sa byt aj ludska, aj chapava aj vsetko...ale mozog mi nebere uz toto

tusica
6. máj 2024

Oficialne stanovisko od statu je tu:
https://www.upsvr.gov.sk/sluzby-zamestnanosti/n...

tusica
6. máj 2024

A nejak nikde-naozaj nikde nevidim ze to davaju len znevyhodnenym alebo ludom co su 12 mesiacov na urade. Clovek ked sa riadi podla tohto oficialneho stanoviska ako ja, caka na nieco co neexistuje. Alebo mozno existuje podla pani Sebovej to je este iny projekt. Ale tety na urade mi hovoria len o tomto pre znevyhodnenych. Smutne ze si tuto musime pisat, ked logika da, ze idem na urad-povedia mi.

zefyra
6. máj 2024

@tusica
Ja čakám od októbra, tiež mám pocit že čakám na nič.

9lf9
6. máj 2024

@tusica Narodny projekt, ktory sa na zivnost spustil sa vola: Národný projekt Poradenstvom k zamestnaniu – Profesijné poradenstvo pre uchádzačov o zamestnanie tam treba hladat info a podmienky

zefyra
7. máj 2024

@lela1 tak dnes mi už prišli všetky info do emailu, našťastie tam spadám.

lela1
autor
7. máj 2024

@zefyra prosím a mohla by si mi dať vedieť aké sú tie podmienky?dakujem

zefyra
7. máj 2024

@lela1 napíš mi do správy email, prepošlem ti to

mf23
7. máj 2024

@9lf9 Odkiaľ prosím čerpáš informáciu o tom, že na to aby ti príspevok dali, nesmieš byť predtým 3 roky SZČO? Na úrade ma tiež "potešili" touto poznámkou ale pre mňa je to absolútna novinka. Rovnako sa oháňaju poznámkou o tom, že lehota 8 rokov kedy môžeš opätovne o tento príspevok žiadať, sa zmenila na 5 rokov. Ani jednu z týchto dvoch poznámok neviem nikde dohľadať, nikde o tom nie je zmienka. Práve naopak všade a teda aj v aktualizovanom článku z 24.1.2024 na samotnej ofiko stránke úradu píšu 8 ročnú lehotu pre opätovné žiadanie príspevku a že SZČO musí byť zatvorená alebo pozastavená viac ako polroka predtým ako sa zaevidujem na úrade práce - aby som tam musela kysnúť iba tri mesiace namiesto celého roku. Teda ťa prosím, ak to niekde čítaš na konkrétnej stránke, hodiš sem link, nech to mám čierne na bielom? Už som z toho celkom na nervy, že tetušky na úrade hovoria jedno a ich vlastná stránka a celý internet druhé.. Viem, že ide o dva projekty a mňa zaujíma ten starý.

9lf9
7. máj 2024

@mf23 lebo teraz nie je spusteny prispevok na zivnost ale ide to cez Narodny projekt s vyssie spominanym nazvom a su tam.ine podmienky ako pri klasickom prispevku na zivnost. Je to preplacane z ESF, ked si das do vyhladavaca nazov projektu, otvori ti na stranke ustredia projekt a na boku su subory na stiahnutie. Nestudovala som do akej miery je tam vsetko popisane a doplnene, to si ma "strazit" administrator. Faktom ale je ze na urad sa nam k tomu dostala info az v piatok a tie podmienky su tam takto stanovene, urcene pre znevyhodnenych a mladych.

lela1
autor
7. máj 2024

@9lf9 prosím ťa a nevieš či a kedy sa vlastne spustí teda ten klasický projekt pre živnostníkov kedy bolo možné byť registrovaní iba 3 mesiace?dakujem

9lf9
7. máj 2024

@lela1 pozeram ze tento ma trvat do 2028 alebo dokedy budu peniaze, subezne urcite nepojdu.

bibkapipka
29. máj 2024

@zefyra ahoj, prosim ta mozes mi preposlat tie informacie?

zefyra
29. máj 2024

@bibkapipka áno, zajtra ráno môžem. Napíš mi do správy email. U nás už dnes začalo školenie ktoré sa musí k tomu absolvovať.

emka530
Odpoveď bola odstránená
zefyra
11. sep 2024

@emka530 mne by schválili ale nemienim podstupovať ich nezmyselné požiadavky, tak som sa na nich vykašľaľa a zariadim sa sama.