icon

Zmeny dobrovoľného nemocenského poistenia od 1.1. 2013

jankaferancova
18. nov 2012

Maminky viete niečo ohľadom nových zmien v DNP?Má pribudnúť nejaký nový balíček DNP.Čo to pre nás znamená?Je výhodnejší??? Ďakujeeeeeem 😉

zalka
16. feb 2013

@motylek17 áno správne, záleží od účtovníčky čo napíše do papierov... ak sa za posledné tri roky na firme dvíhal plat tak môže účtovníčka dať aj vyššiu sumu na papier ...

peha81
17. feb 2013

@zalka hm,,teraz neviem ci dobre chapem,,kebyze sa so zamestnavatelom dohodnem aby mi dal 1 den výpoved a na druhy den hned zobral spät s takou istou mzdou aku som mala na prvej zmluve, to by mi nieco pomohlo???? 😅 ako by sa to zaratolo do DNP? alebo na tu druhu zmluvu by som mala mat vyssiu hrubu mzdu? sorry ale nejaak som to nepochopila,,,druha robota pripadne dohoda urcite nie 😒

peha81
17. feb 2013

@zalka a este otazocka,,ked som ja to prve DNP zrusila na konci prvej materskej, pri nastupe na RD, to bol apríl 2011,,to znamena ze este neubehli 2 roky co som to zrusila,,to mi nejako pomôze, ze som to dovtedy mala aktivne???

zalka
17. feb 2013

@peha81 to DNP ti už nepomôže prešlo veľa času ...
ak si tehotná tak Ti nepomôže ukončiť zamestnanie a nastúpiť do nového ... aby sa dalo využiť DNP .. si tehotná už?

peha81
17. feb 2013

@zalka nie nie este nie som tehotna,,planujeme otehotniet az niekedy cez leto,,ale radsej sa pytam uz teraz v predstihu či sa da nieco robit 😅

zalka
17. feb 2013

@peha81 ak sa dohodneš zo zamestnávateľom na skončení PP , a na znovu začatí PP .. aj ked za tú istú mzdu ... a potom otehotnieš .. tak vieš využiť to predošlé zamestnanie ( to čo máš teraz ako DNP ) ...

peha81
17. feb 2013

@zalka no teoreticky by som sa dohodla,,co by to v reale znamenalo,,nechapem preco by sa to predchadzajuce zamestnanie malo potom brat ako DNP,,či to je tak v zakone? a to by ma musel zamestnavatel odhlasit zo vsetkeho a na druhy den znova prihlasit,,ci by to stacilo len medzi nami nova zmluva,,či....sa v tom nevyznam,,ze ci by mal zamestnavatel s tým vela papierovaciek a vybavovaciek 😒

zalka
17. feb 2013

@peha81 no mal by s tým dosť papierovačiek ... musel by to urobiť na SP, a ZP ... ale to všetko elektronicky, takže to také strašné nie je ...
A čomu nerozumieš? Že ak budeš mať druhú robotu a otehotnieš, a sa prihlásiš na DNP tak tá pôvodná terajšia práca sa ti tie dni poistenia pripočítajú k DNP a budeš mať nárok na MD aj z DNP. Ja ti to neviem už ako ináč lopatisticky napísať ... tak hádam si pochopila.

peha81
17. feb 2013

@zalka a potom by som si teda musela kolko platit..tých 270dni,,a stacilo by z minima? zamestnana som u tohto zamestnavatela min. 5r. ztoho od okt.2010 do okt. 2011 na materskej/rodicaku

zalka
17. feb 2013

@peha81 no potom by stačilo 1 deň pred PN alebo MD zaplatiť ... a bol by nárok ... ale toto je možné urobiť len pred otehotnením aby sa stihlo z tej novej práce poplatiť 270 dní odvody .. teda mať také zamestnanie ... po otehotnení sa toto nedá urobiť .. lebo nevýjde.

peha81
17. feb 2013

@zalka wau to vazne, by takto zafungovalo? to znemena ked prehovorim zamestnavatela na papierovacky a ja nasledne dajme tomu o 1-2 mesiace otehotniem,,zatial nic neriesim a staci 1 den pred nastupom na materstku,,to znamena cca v 34tt sa prihlasit na DNP a vysla by mi materska aj zo zamestnania aj z DNP,,,dobre som to pochopila 😅

zalka
17. feb 2013

@peha81 áno presne tak vyšla by ti MD aj z DNP , a samozrejme po skončení MD sa potom bude treba z DNP odhlásiť .. pred nástupom na RD.

peha81
17. feb 2013

@zalka uhm,,jasne,,aleluja konecne som to pochopila 😀 a este posledna otazocka ( ak mas so mnou este strpenia) potom by sa mi oplatilo prihlasit sa na DNP aj z vyssej sumy ako z minima? kebyze dam z maxima vysla by mi plna materska ci od coho to zavisy (ta hruba mzda je 550e)

zalka
17. feb 2013

@peha81 to by si musela platiť 26týždnov poistenie DNP ak by si chcela z viac ako z minima, alebo by si musela byť na PN ... maximum je 1179 eur ... takže 1179-550 = max. VZ pre DNP.

peha81
17. feb 2013

@zalka aha tak to nie,,tym padom by mi stacilo teda zaplatit z minima ten 1-2dni a mala by som z DNP tu matersku cca 255e + od zamestnavatela hej,,,,neovplyvnuje to teda výska hrubej mzdy z toho prvého zamestnania?

zalka
17. feb 2013

@peha81 nie výška mzdy u prvého zamestnávateľa neovplyvnuje výšku MD alebo PN z DNP .

anaj_janka
17. feb 2013

zienky viete mi niektorá poradit, bola zmena vo výške vyplácania DNP od 1.1.2013? dakujem

peha81
17. feb 2013

@zalka wau dakujem velmi pekne,,si velmi zlata,,ze si mi to tak super vysvetlila,,a aj tu vsetkym ze tak radis,,,velmi velmi pekne ti dakujem este raz,,takych ludi je malo 😉 takze uz ma caka len to vybalit na zamestnavatela 😀 len to sa musim este poriadne odhodlat 😅 a je aj niekde nejaky clanok/zakon kde by som sa toto iste docitala? ci to su uz len take finticky co vie len pár zainteresovaných? 😕

zalka
17. feb 2013

@anaj_janka ak si začala PN v roku 2012 tak stále dostávaš rovnako ... nič sa nemení .. ak ti začala PN v roku 2013 a vzniklo nové DNP tak je PN vyplácaná z VZ 393 eur ...
čo konkretne potrebuješ vedieť ...

zalka
17. feb 2013

@peha81 no v zákone sa to nedočítaš logicky.... na toto som prišla dlhým uvažovaním ... :P ked som riešila potrebu PN pre človeka čo nikdy neplatil DNP ... takže viem že to tak funguje. A na PN zo zamestnania nemusí byť 270 dní splnených ... ako pri PN z DNP.

peha81
17. feb 2013

@zalka dakujem este raz 😵

anaj_janka
17. feb 2013

@zalka nerozumiem tomu, lebo za mesiac 12/2012 mi bola vyplatená iná suma ako za mesiac 1/2013 a nie je to malý rozdiel, tak nechápem

zalka
17. feb 2013

@anaj_janka tak napíš sumy ... a tiež aj dátumy od kedy si na PN ... lebo takto môťžeme len hádať abo veštiť .. a tú gulu som si zatím nekúpila 😝

anaj_janka
17. feb 2013

@zalka 🙂 diky moc. Ale nechám to tak a skočím na sociálku. Tebe dakujem za ochotu a prajem pekný zvyšok vecera 😉 🙂

zalka
17. feb 2013

@anaj_janka ako chceš pekný večer .

kkupka
19. feb 2013

zalka ahoj vidím, že sa v tom vyznáš, mám prosbu. Tri roky som na rodičovskej, čiže nemám odprac. 270 dní. Plánujeme bábo a bola by som rada, keby mi vyšlo DNP, stačilo by mi platiť z minima, len neviem, kedy by som sa mala prihlásiť do SP a či sa to vôbec dá a ak sa dá to DNP by som si musela platiť tých 9 mesiacov až do pôrodu, alebo ako to funguje. A čo v prípade ak už prvý mesiac čakáme bábo - asi sa to už nestihne však? ak sa dá, prosim o radu a ďakujem

zalka
19. feb 2013

@kkupka no minimum sa platí 130,27 eur ... resp. 138,13 eur .. a treba platiť 9 mesiacov .. to sa Ti neoplatí .. lebo MD z toho by bola 255e a RP bez platenia je 199,60 eur ...
Nie si zamestnaná?

kkupka
19. feb 2013

nie, no škoda, mám dve detičky a som celý čas na rp a asi bude tretie tak skúšam ale zase nič z toho

zalka
19. feb 2013

@kkupka no škoda ... ale fakt sa neoplatí keby si si pred rokom bola založila po starom DNP tak možnosť by bola ale vtedy si neuvažovala... nad tým škoda veľká škoda

kkupka
19. feb 2013

aj tak vďaka za radu, neuvažovala, lebo tretie sme plánovali až oveľa neskôr, ale čo narobíš:(