Zmeny dobrovoľného nemocenského poistenia od 1.1. 2013
Maminky viete niečo ohľadom nových zmien v DNP?Má pribudnúť nejaký nový balíček DNP.Čo to pre nás znamená?Je výhodnejší??? Ďakujeeeeeem 😉
@monika583 ale ak si v živote neplatila DNP tak nemáš splnenú podmienku 270 dní poistenia z DNP ( alebo ukončeného poistenia ) takže nič nedostaneš .
Lebo ked sa zamestnáš tak máš nárok hned na PN, OCR, ale ked si dobrovolne poistená tak musíš mať splnenú podmienku 270 dní poistenia ... ak ju nemáš tak nič nedostaneš ... treba si aj zákon pozrieť, mohli ste sa zle opýtať na sociálke tak vám zle poradili .... lebo oni nemajú o vás presné informácie ...
Teraz ma napadlo, bola som minulý rok DNP do 26.10.2012 mi skončilo , chcela som íst na materskú, ale som neotehotnela, tak som si podala žiadosť o vrátenie. To už asi aktuálne nebude. A čo sa týka zákonov, sú tak komlikovane písané, že im málokto rozumie, kto s tým nepracuje, veď vidíš koľko báb potrebuje pomoc pri ich výklade. Takže veľké Ďakujem
@monika583 a je rozdiel ak niekedy si mala DNP a ak si nemala ... nič ti nevrátia, proste riziko povolania ... poistila si sa .. nevyužila nič nevrátia ...
a nie je komplikované ... už som ti raz písala, pred nástupom na PN sa poisti z DNP a PN si daj vypísať aj z DNP ... už na akú sumu sa poistíš je to úplne jedno ...
prvých 26t ked sa ide na PN tak je PN len minimálna bezohľadu na to, z akej výšky platíš odvody
ak ideš na PN po 26týždni .. tak je PN rátaná zo skutočného VZ na kt. si sa poistila
viac k tomu sa dodať nedá .
Ešte raz ďakujem, viac k tomu teda už nič nebudem dodávať, a čo sa týka vrátenia, vrátili mi čiastku z rozdielu. Je síce v porovnaní s vloženou sumou zanedbateľná, ale vrátili. Ďakujem.
Ahojte, chcela by som vás poprosiť o radu. Plánujeme mať bábätko a neviem čo je nové ohľadom DNP pre získanie vyššej materskej. Koľko sa teraz platí minimálna čiastka? Oplatí sa to podľa vás ešte? Nemám predstavu o výške materskej pri DNP. Pri prvom dieťati som si DN neplatila. Ďakujem za akúkoľvek radu.
@zalka nejak blbo mi to odoslalo a zmizla časť textu...rada by som sa potom hodila na PN ked by som si dala DP, tak som chcela vedieť či vtedy ked je človek na PN-ke tak nemusí platiť tú čiastku čo si platí alebo štát udradí len minimálnu sumu a ešte že ked by som sa poistila tak po akej dlhej dobe sa môžem dať na PN-ku..
bola som poistená v roku 2010 potom som to k 30.1.2012 zrušila a opäť sa prihlásila 31.1:2012 a potom ma vraj automaticky odhlásilo. tak mi poradili aby som dostávala PN-ku za prvých 6 mesiacov lebo som mala rizikové 2.tehotenstvo.
@manolita no neoplatí sa ti prihlásiť a platiť, ak chceš využiť DNP pre PN .. tak sa stačí deň pred PN prihlásiť a ísť na PN, po PN môžeš DNP zrušiť. Minimálne sa platí 138,13 eur - všetky 3 poistenia, alebo 130,27 eur - 2 poistenia ( bez poistenia v nezamestnanosti ) . Minimálny VZ je 393 eur.
@zalka ahoj,,vidim ze tu radis vsetkým tak ta skusim poprosit aj ja o radu 😉 DNP som si platila zhruba od 1.1.2010, 1.10.2010 som nastupila na materskú dovolenku a niekedy v marci 2011 som si dobrovolne zrusila DNP. robit som opat nastupila 1.1.2011 (ked mal malý rok). teraz ma 2r.4m a uvazujeme ze cez leto zapracujeme na druhom dietati. tak teraz co mi je najvýhodnejsie? platit si ten balik DNP,,to minulé DNP mi uz asi nijako nepomôze kedze je to uz 2r. co som dobrovolne skoncila. hruba mzda co mam na papieri u zamestnavatela je 580e,,,,nie je mi vyhodnejsie ukecat zamestnavatela, ze nech mi plati odvody z vyssej sumy a ja mu ten rozdiel v odvodoch zaplatim,,alebo by to vyslo cca rovnako. ked som to zhruba vypocitala tak by som musela za ten balik DNP do maxima doplacat 200e. a ako dlho by som to mala platit, pred tým ako otehotniem aby mi MD pocitali z toho? dufam ze som to nenapisala moc komplikovane,,budem velmi vdacna za odpoved. 🙂
@zalka prepac som sa pomylila..pozeram do papierov a hrubu mzdu mam na papieri 550e a hladala som aj ten datum ukoncenia prveho DNP ale nic som nenasla,,ale tusim som to rusila tak nejako marec-april 2011, ako mi koncila materska a nastupila som na RD,,,teraz este stale beriem rodicovsnky a popri tom pracujem. 😖
@peha81 hm... myslím, že ak chceš ukecávať zamestnávateľa, tak podľa mna je výhodnejšia možnosť pred otehotnením . Zrušiť zmluvu u zamestnávateľa . Spraviť novú zmluvu .. a potom ti vznikne nárok aj na DNP .. lebo zrušené zamestnanie sa Ti pripočíta k DNP .
Alebo nájsť si nejakú dohodu za pár eur mesačne ... ale takú aby z nej boli platené odvody do SP na nemocenské poistenie. Aj to by mohlo pomôcť k vyššej MD .
maminky, citala som vas a som zmatena... ja si mozem este platit DNP, aby som mala vyssiu matersku?? ci to je o niecom inom???!!! strasne ma stve, ze to zrusili.... chceli by sme druhe, tak premyslam co dalej...
@zalka som zamestnana, no momentalne som na rodicovskej.... co by som mala urobit aby som mohla ist po troch rokoch do dalsej materskej, bez toho, aby som musela do prace a mala viac peniazkov ako rodicovsky??? keby som si to platila, tak kolko by mi vychadzala materska??? mam ist radsej do prace, odrobit 270 dni a potom ist na matersku?
@zalka cize nebudem dostavat na matersku 200 euro (co je rodicovska), bo mi hovorili, ze musim najprv odrobit a az potom mam narok na novu matersku, inak budem poberat tych smiesnych 200 ... a ked som zamestnana a platila by som si pocas 9 mesiacov este tych cca 130 na DNP, tak by sa mi materska zvysila alebo to na to nema ziadny vplyv...
@motylek17 nie MD pri dalšom dieťati dostaneš z predpokladaného príjmu resp. z platu zo zamestnania, záleží kedy Ti výjde nástup na MD ... a MD je 65% z hrubej mzdy.
No neviem či sa Ti oplatí zaplatiť 9x 130,27 eur ... lebo MD je 7,5 mesiaca x 255 e ... musíš rátať ty či sa ti oplatí DNP platiť.

@zalka Vidím, že tu máš toho dosť. Ale my sme tieto informácie dostali na sociálke, a to sme sa pýtali viacerých tam, v rozdielnom čase. Nie DNP som si neplatila, tam nám to tak vysvetlili, že sa mám dať DNP poistiť na sumu akú uznám za vhodné napr. 600e od 1.3. a keď pojdem na PN napr. od 1.4. budem zo sumy 600e dostávať PN, nespomínali nič o 26 týždnoch z nižšieho VZ.