icon

Zmeny dobrovoľného nemocenského poistenia od 1.1. 2013

jankaferancova
18. nov 2012

Maminky viete niečo ohľadom nových zmien v DNP?Má pribudnúť nejaký nový balíček DNP.Čo to pre nás znamená?Je výhodnejší??? Ďakujeeeeeem 😉

zalka
19. feb 2013

@kkupka no už nič už len aby zdravé bolo ...

mnpop
21. feb 2013

@zalka chcem veľmi pekne poďakovať za túto radu, myslím, že sa to skutočne nejak obzvlášť neoplatí. Ďakujem ešte raz zalka.

slizik5
22. feb 2013

dobry chcela by som sa spytata ci by ste mi vedeli poradit... momentalne som v stadiu, ze som asi tehotna..chcela by som vediet ako dlho treba platit DNP. mne totiz DR povedal, zepojdem urcite na PN. minuly rok som si platila DNP ale to mi uz prepadlo, tam sme nestihli tu lehptu a mne sa nepodarilo otehotniet. staci . ked to zaplatim raz? neviem co robit...

zalka
22. feb 2013

@slizik5 stačí sa den pred PN prihlásiť na DNP ( kedže píšeš že si si DNP platila min. rok) ... VZ si zvolíš sama minimálny je 393 eur maximálny 1179 eur .
Zaplatíš za ten 1 deň .

Po skončení MD pred nástupom na RD doporučujem zrušiť DNP balík.

slizik5
22. feb 2013

dakujem.. velmi pekne

ivetka2007
23. feb 2013

@zalka
Ahoj... Vedela by si mi pomôcť? Minulý rok som si uplatňovala v daňovom dobrovoľné nemocenské poistenie, ale keďže sa mi prelínali dva roky, tento rok si dávam zvyšnú časť. Pani v SP mi vypočítala koľko som zaplatila, ale na ten list napísala aj koľko mi vrátili preplatok, lebo ja som si platila viac ako bolo treba. Ktorú sumu si môžem teraz uplatniť??? Účtovníčka si myslí, že tú z ktorej odráta ten preplatok,je to tak??? Ďakujem.

zalka
23. feb 2013

@ivetka2007 áno je to tak, ak si zaplatila 100 e a vrátili ti 50e tak uplatniť si môžeš len 50 e. Resp. urob výcuc z účtu bankového a môžeš uplatniť aj tú celú sumu.

janderka
1. mar 2013

@zalka ahoj, tiez by som od Teba poprosila radu. Momentalne som na materskej dovolenke a som s manzelom vo Svajciarsku. Planujem otehotniet ale rodit by som chcela na SR. Materska mi konci v july. Mohla by som sa dobrovolne nemocensky poistit aby som mala porod hradeny z poistovne? Dakujem

zalka
1. mar 2013

@janderka hm... no neviem či sa ti to až tak oplatí, lebo treba platiť oveľa viac ako niekedy... na maximálnu MD by trebalo platiť 414,41 eur mesačne z VZ 1179 eur po dobu 9 mesiacov ( 270 dní ) a MD by bola bajočko 750e vyplácaná 7,5 mesiaca bajočko

janderka
1. mar 2013

@zalka dakujem

janderka
1. mar 2013

@zalka a este sa Ta chcem spytat, pred materskou som bola zamestnana v zahranici tam som potom dala vypoved a bola som na SR nezamestnana. Teraz mi skonci materska v july a ak nechcem nastupit na urad prace mozem sa dobrovolne nemocensky poistit??? A ak otehotniem bude mi priznana materska???

zalka
1. mar 2013

@janderka na to aby bola priznaná MD .. tak musí byť splnená podmienka 270 dní poistenia v SP . Ak ju nemáš tak po narodení dieťaťa Ti patrí rodičovský príspevok .
A nemusíš byť na UP, môžeš sa nahlásiť ako matka starajúca sa o dieťa do 6 rokov na neplatenú rodičovskú dovolenku.

janderka
1. mar 2013

@zalka Takze ak som teraz treti rok na materskej dovolenke, poberam 199 eur, som poistena v SP, tak splnam tu podmienku tych 270 dni??? Prepac za tie otazky ale je to pre mna spanielska dedina.... Mohla by som este nieco spravit alebo dobrovolne platit aby mi druha materska vysla viac.

kvietocek55
1. mar 2013

@zalka prosímťa vieš aj mne poradiť? Som teraz na rodičovskom. Na materskú som nastúpila v júni 2011. Bola som predtým zamestnaná (resp. ešte som, len som na rodičovskej) a platila som si aj DNP. DNP mi automaticky skončilo zo zákona. Znova otehotnieť by som chcela niekedy v lete 2014. V júli 2014 mi končí rodičovský. Viem sa s dr. dohodnúť aj na PN. Viem niečo riešiť s materskou? (keď sa teda dovtedy opäť niečo nezmení)

zalka
1. mar 2013

@janderka si na rodičovskej dovolenke , poberáš príspevok z UP a nie zo SP . A v SP poistená nie si, podmienku 270 dní nesplnaš.
Ved som ti písala podmienky na dobrovolné poistenie ...

zalka
1. mar 2013

@kvietocek55 no z DNP ti MD nevznikne. Ak by ti teraz ešte vzniklo poistenie DNP tak by si mala šancu mať MD aj z DNP ... ale v júli 2014 v žiadnom prípade .. to by si musela sa poistiť pred otehotnením a platiť .. ako som spomínala vyššie.

kvietocek55
1. mar 2013

@zalka aha jasné.. a to sa mi neoplatí.. a nevieš mi ešte povedať ak by som šla od toho júla 2014 na PN (teda po skončení rodičovskej) budem dostávať nejakú PN zo sociálky? Budem vlastne stále zamestnaná, len nechcem nastúpiť do práce, ale rovno otehotnieť..

zalka
1. mar 2013

@kvietocek55 ale áno zo zamestnania po RD by si mala nárok na PN ..

kvietocek55
1. mar 2013

@zalka no aspoň niečo.. prípadne keď tak teraz nad tým premýšľam mohla by som ukončiť pracovný pomer a ísť na ÚP, veď aj na podporu by som mala mať nárok, nie?

zalka
1. mar 2013

@kvietocek55 hm... no to áno ... ale potom nezabudni čerpať 1 den dovolenky a zvyšnú si nechaj preplatiť.
Ak to samozrejme bude platiť aj v roku 2014 .

kvietocek55
1. mar 2013

@zalka OK, super ďakujem 🙂 možno sa do r. 2014 zmení niečo k lepšiemu xi xi 🙂

zalka
1. mar 2013

@kvietocek55 veľmi pochybujem , šak je stále horšie a horšie

nikolino
2. mar 2013

a nevadí že je szčo?
na potvoru som sa v pondelok dozvedela že v zamestnaní to ide dole vodou tovar sa nepredáva a moje miesto po skončení RD nemám isté a teraz rozmýšľam čo spraviť plánujeme aj druhé bábo počas RD. ako reťazový pôrod.preto by som chcela využiť tu podporu napr. po skončení MD ale ani neviem koľko by mi to vychádzalo čítala som niečo o maxi podpore počas RD vedela by si mi poradiť? koľko je teraz tá podpora ja som pred MD mala cca 358€ mzdu.
som cca 7 rokov zamestnaná a stále trvá, dnp som si doplácala zo zamestnania od 17.5.11 z tohoto DNP som sa odhlásila a znova prihlásila 5.1.12 materská mi vyšla maxi. pôrod bol 15.11.12 DNP mi skončilo 4.10.12. znova som sa prihlásila na balík z minima ale bez poistenia v nezamestnanosti dňa 11.2.2013

vrabecvrabec
3. mar 2013

Ahojte-kto by mi vedel poradit?
Pracujem už cez 3 roky u jedného zamestnávateľa-bola som s malou na očr-ke 11 dní. 11 den mám prerušené poistenie z dovodu,že očr sa vypláca 10 dní.Na další den som sa šla pripoistit na DNP a šla som na PN. Po PN nastupujem na materskú.Dostanem vyššiu materskú z DNP? Mám na to nárok?Nevien či tých 270 dni sa počíta len od zamestnávatela či aj 270 dní musím mat z DNP.

zalka
3. mar 2013

@vrabecvrabec na MD musíš mať splnenú podmienku 270 dní z každého poistenia. Takže MD mať určite vyššiu nebudeš.

lin123
3. mar 2013

ahoj @zalka, chcem ta poprosut o radu...som na MD a je mi vyplacana MD aj z DNP, Som zamestanec. 6.4.mam posledny den MD, chcem sa opytat, kedze planujeme este jedno babo, ale najskor v r. 2014, ci je mozne nieco poriesit ohladne DNP. Mam moznost ho nejako este vyuzit? PN, OCR, vyplacanie dalsej MD z DNP?
A este jedna otazocka, v praci mi tvrdia, ze po MD si mam prist vypisat vykaz, ze si cerpam dovolenku a az po nej mam nastupit na rodicovsku dovolenku, ze vraj je to tak lepsie, lebo inak mi dovolenka zanikne, kym nastupim do prace po troch rokoch, je to pravda?

zalka
3. mar 2013

@lin123 v práci ťa klamú ... ohľadom dovolenky
Zákonník práce hovorí
§112
(2) Zamestnávateľ nesmie určiť čerpanie dovolenky na obdobie, keď je zamestnanec uznaný za dočasne práceneschopného pre chorobu alebo úraz, a na obdobie, počas ktorého je zamestnanec na materskej dovolenke a rodičovskej dovolenke. Počas ostatných prekážok v práci na strane zamestnanca môže zamestnávateľ určiť zamestnancovi čerpanie dovolenky len na jeho žiadosť.

§113
(3) Ak si zamestnankyňa (zamestnanec) nemôže vyčerpať dovolenku pre čerpanie materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky ani do konca nasledujúceho kalendárneho roka, nevyčerpanú dovolenku jej (mu) zamestnávateľ poskytne po skončení materskej dovolenky alebo rodičovskej dovolenky.

Takže žiadna dovolenka Ti neprepadne môžeš si ju vyčerpať po skončení RD ... a to by som aj tak urobila . A čo sa týka DNP ... a jeho využitia, počas MD si sa nenahlásila na DNP? Kedy Ti zaniklo DNP?

lin123
3. mar 2013

@zalka jeej, dakujem ako pekne si mi to tu dala, mne sa to tiez nezdalo,ale takto mozem aspon argumentovat.
a co sa tyka DNP, niekedy v oktobri mi zaniklo automaticky zo zakona, na MD som nastupila v auguste a tak som stihla, ze mi je vyplacana MD z DNP.

zalka
3. mar 2013

@lin123 tak cca do konca roka 2013 vieš využiť ešte to DNP .. teda prihlásením sa na nové ... do konca roka Ti SP nájde 270 dní poistenia v 2 rokoch ... Takže bud skoré tehu alebo dáka PN to predlži kus.

lin123
3. mar 2013

@zalka takze mala by som sa po skonceni MD prihlasit na nove DNP, napr. ten novy balik, a ist hned aj na PN a tak mi bude PN vyplacana z DNP, chapem to spravne? A po skonceni MD znamena v posledny den MD cize este 6.4. alebo 7.4. ci je to jedno?
skore tehu nemoze prist do uvahy nakolko som mala cisarsky.