icon

Zmeny dobrovoľného nemocenského poistenia od 1.1. 2013

jankaferancova
18. nov 2012

Maminky viete niečo ohľadom nových zmien v DNP?Má pribudnúť nejaký nový balíček DNP.Čo to pre nás znamená?Je výhodnejší??? Ďakujeeeeeem 😉

zalka
31. dec 2012

@machovalucka ano to máš pravdu .. odrátaj si z 1179 svoju hrubú mzdu ... a dostaneš výsledný VZ z ktorého si vyrátaš koľko ti treba platiť ... % sú vyššie .

milagrosss20
31. dec 2012

@zalka a to znamena co pre mna?mam narok ci nie?

zalka
31. dec 2012

@milagrosss20 ak tvoj pracovný pomer trvá 2 a viac rokov tak nárok máš bezohladu na to koľko si bola na PN v čase trvania PP.

milagrosss20
31. dec 2012

@zalka no mne teraz do marca budu 2 roky ale predtym som pracovala tiez,,,rozdiel medzi jednou a druhou pracou je mesiac co som ju nemala...

zalka
31. dec 2012

@milagrosss20 SP na vyplácanie podpory skúma či v období 3 rokov máš 2 roky poistenia ak si mala predtým prácu .. tak toto splňaš .. si porátaj

milagrosss20
31. dec 2012

@zalka ano to viem ze mam viac ako 2 roky odpracovane..mne sa len jedna o to ci mam narok podpory s DNP ku klasickej podpory co by som mala....

zalka
31. dec 2012

@milagrosss20 ak si platíš tak ti to ovplyvní ak si neplatíš tak neovplyvní výšku podpory ...

milagrosss20
31. dec 2012

@zalka tak teraz si to neplatim....lebo som pn..a mam s toho pnku vyssiu...

zalka
31. dec 2012

@milagrosss20 no tak ti to nezvýši podporu ved som ti to písala ... len možno o pár centov .. čo si platila na začiatku DNP ..

milagrosss20
31. dec 2012

@zalka hmm tak nic potom...cize ja budem dostavat len zo zamestnania podporu...nebudem mat narok aj s DNP ...ani kebyze som len pol roka na pn a pol roka na podpore?kokos ☹

zalka
31. dec 2012

@milagrosss20 ved nárok mať budeš ale urobí ti to len pár centov ... ak nič nedáš tak nič nedostaneš .. logicky ne 😀

machovalucka
31. dec 2012

@zalka v tomto prípade by sa to celkom vyplatilo 😀

machovalucka
31. dec 2012

@zalka z dpn sa vypláca aj podpora???to počujem prvýkrát 😕

zalka
31. dec 2012

@machovalucka no jasne ak máš to pripoistenie ... od január nebude povinné pre DNP môžeš si zvoliť balík lacnejší o 2% bez poistenia v nezamestnamestnanosti .

machovalucka
1. jan 2013

@zalka dakujem si zlatá,že tak trpezlivo odpovedáš na všetky naše otázky...prajem Ti krááásny rok 2013 🙂 🙂 🙂

ssuekk
1. jan 2013

@zalka ni je pravda,ze MD sa vypocita iba zo zaplatenych dni, ja som marodovala 1é mesiacov, pred materskou som zaplatila dva tyzdne a vypocitali mi Md zo zakladu,z ktoreho som bola prihlasena na dnp

monika583
2. jan 2013

@zalka Ahoj, som zamestnaná a chcela by som sa dobrovolne nemocensky pripoistiť, bola som si pre tlačivo na socialke a zahlásili mi tam max. vymeriavací základ 3930e. Kedysi tá suma bola okolo 1100e, z toho som si odrátala príjem v hrubom a to som si dala, ako vymeriavací základ. Ty tu teraz spomínaš tiež sumu okolo 1179e. Ako je to teda od 1.1.2013. Ďakujem.

snehulienka2
2. jan 2013

Chcela by som sa opýtať, či by sa mi oplatilo platiť si DNP ak som si ho nikdy predtým neplatila a od 1.1.2013 mám pracovnú zmluvu, predtým som pracovala len na dohodu dlhšiu dobu, a som v 2 mesiaci tehotenstva 🙂 , zamestnávateľ vie o tom a lekár mi odporúča ísť na rizikové tehotenstvo a termín porodu nám vychádza koncom júla, tie 270 dní mi nijak nevychádzajú, je aj nejaká iná možnosť? vopred veľmi pekne dakujem 🙂

zalka
2. jan 2013

@ssuekk na to ti poviem len jedno, vytrhla si si informáciu z kontextu.
Lebo ja som písala, že ak niekto zaplatí 2 dni a ide na PN .. a je na PN 6 mesiacov .. a za dva dni zaplatí 10 eur a má VZ čo ja viem 80eur za tie dva dni .. tak mu tých 80 eur vydelia 2 dňami a nie 6mesiacmi a2 dnami. To len na upresnenie ako som to myslela. PN je vylučiteľná doba, nič neplatíš nemáš VZ tak sa to neráta .. ale dni poistenia sa z toho berú.

zalka
2. jan 2013

@monika583 no ak si si pýtala maximálny VZ tak ten je naozaj 3930 eur.
Ale MD alebo PN je rátaná z 1179 eur. Takže ak sa nahlásiš na maximum tak musíš z toľko platiť .
Odporúčam sa nahlasiť len na tú sumu 1179 lebo z vyššej sumy MD ani PN nedostaneš, a zbytočne budeš platiť štátu.

monika583
3. jan 2013

@zalka Ďakujem a ešte by som sa chcela spýtať, či si mám z tých 1179e odrátať ten môj hrubý príjem. Ďakujem.

domeli
3. jan 2013

Neviem, či to patrí zrovna sem, ale:
Ak ste mamičky, ktoré pracujete na dohodu k 1.1.2013, prečítajte si toto!!!

Matky - dohodárky sa musia odhlásiť z dôchodkového poistenia

28.12.2012
Sociálna poisťovňa upozorňuje poistencov štátu, že ak pracujú na dohodu, od 1. januára 2013 nebudú spĺňať jednu z podmienok byť poistencom štátu, pretože budú dôchodkovo poistení ako zamestnanci z tohto právneho vzťahu (z dohody). Ide o tých poistencov, za ktorých poistné na dôchodkové poistenie platí štát z dôvodu starostlivosti o dieťa (napríklad matky na rodičovskej dovolenke), poberania peňažného príspevku na opatrovanie alebo z dôvodu výkonu osobnej asistencie. To znamená, že ak takéto osoby v minulosti podali prihlášku na dôchodkové poistenie, sú povinné podať odhlášku z dôchodkového poistenia najneskôr do 9. januára 2013. Dôchodkové poistenie im zanikne 31. decembra 2012. Odhlásia sa v pobočke Sociálnej poisťovne podľa miesta trvalého pobytu.

Poistencom štátu naďalej môže byť len fyzická osoba, ktorá nie je dôchodkovo poistená ako zamestnanec alebo ako povinne poistená samostatne zárobkovo činná osoba.

Dokument bol revidovaný: 28.12.2012

ssuekk
3. jan 2013

@zalka ale to sa tyka asi len podpory,vsak?

zalka
3. jan 2013

@monika583 áno z 1179 odrátaj hrubú mzdu

zalka
3. jan 2013

@ssuekk ale figu aj PN aj MD ... ved ti nemôžu poistné zaplatené za pár dní rozrátať na pár mesiacov .. to by si mala na figu podporu , MD aj PN ..

ssuekk
4. jan 2013

no tak ja som zivy priklad, ja som cely cas poistenia bola PN, takze som bola oslobodena od platenia, pred nastupom na matersku som PN skoncila,zaplatila si 2 tyzdne a teraz poberam matersku z max zakladu. Rozhodujuci je len predchadzajuci ukonceny mesiac,pred nastupom na matersku,alebo nemocenske.teda v jeden mesiac si musis zaplatit a az na dalsi nastupit na PN,alebo MD, aby ti vyplatili nieco.

ssuekk
4. jan 2013

@zalka Rozhodujúcim obdobím pre výpočet nemocenskej a materskej je spravidla kalendárny rok predchádzajúci kalendárnemu roku, v ktorom vznikol nárok na dávku, obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho roka predchádzajúceho kalendárnemu roku, v ktorom vznikol nárok na dávku, prípadne obdobie od vzniku nemocenského poistenia do konca kalendárneho mesiaca, predchádzajúceho kalendárnemu mesiacu, v ktorom vznikol nárok na dávku. Pre výpočet nemocenskej dávky a materskej je dôležité aby dobrovoľne nemocensky poistená osoba mala v rozhodujúcom období vymeriavacie základy, bez ktorých nie je možné vypočítať nemocenskú dávku.

sendynka01
4. jan 2013

@domeli Ja akurat maturujem nad tym RLFO lebo neviem do ktorej kolonky to mam napisat a volam do SP, aby mi poradili, ale nikto mi tam nedvyha..som to chcela poslat postou...takto sa tam budem musiet v pondelok trepat..

jankaferancova
autor
4. jan 2013

@snehulienka2 ahoj co sa tyka vyssej materskej,tak z ohladu platenia DNP to uz nestihas to je pravda.co sa tyka PN,tak sa skus poradit este,lebo ked si platis DNP nemusi sa to tykat len vyssej materskej,ale mozes to vyuzit aj vtedy ked budes na PN

zalka
4. jan 2013

@sendynka01 no ja odporúčam radšej to dať RFLO osobne, nakoľko pošta sa môže stratiť, môže meškať pár dní a bude nesúlad v dátumoch tvojej prihlášky a ti ju nevezmú a ty sa na to budeš spoliehať že máš platné poistenie.
Také veci sa vybavujú najlepšie osobne.