Zmeny dobrovoľného nemocenského poistenia od 1.1. 2013
Maminky viete niečo ohľadom nových zmien v DNP?Má pribudnúť nejaký nový balíček DNP.Čo to pre nás znamená?Je výhodnejší??? Ďakujeeeeeem 😉
@zalka na PN ma musí vypísať len ginda alebo aj všeobecný lekár napr. z chrípkou? ak by som bola na PN ja neplatím dnp a ani oni mne nič nevyplatia že.(nemocenské)
ak sa prihlásim 8.2.13 na dnp a ak by som otehotnela v auguste, nepodarí sa mi byť na pn potom si to budem musieť platiť ešte cca 92 dní nie? nechápem keď som si to dnp platila tak sa to vyratavalo : 1153 - môj plat v hrubom 358,50 x 4,4% a vyšlo mi že budem platiť 34,99€ koľko budem platiť teraz keď som na MD a nemám mzdu tak ako to vyrátam kolko si mám dať VZ z min a potom z maxi? a čo ak nebudem na pn potom budem musieť platiť koľko aby som mala maxi materskú je super že sa do toho niekto vyzná...
@zalka na PN ma musí vypísať len ginda alebo aj všeobecný lekár napr. z chrípkou? ak by som bola na PN ja neplatím dnp a ani oni mne nič nevyplatia že.(nemocenské)
ak sa prihlásim 8.2.13 na dnp a ak by som otehotnela v auguste, nepodarí sa mi byť na pn potom si to budem musieť platiť ešte cca 92 dní ? v akej sume? koľko budem platiť teraz keď som na MD a nemám mzdu tak ako to vyrátam kolko si mám dať VZ z min a potom z maxi aby bola materská maxi?
Ahojte, vedeli by ste aj mne poradiť? Momentálne som zamestnaná asi 4rok, avšak od 1.4.2013 budem nezamestnaná. Ak by som sa od 11.2.2013 dala DNP z max. VZ a od 1.4.2013 by som išla na PN, dostávala by som najvyššiu PN. Známa mi hovorila, že PN sa od zamestnávateľa vypočítava na základe minuloročných odvodov. Samozrejme DNP by som si platila i naďalej, teda počas PN. A chcem sa spýtať ešte, keď by som ukončila PN a brala podporu, rátala by sa mi aj z DNP? Vy ste tu niekde písali že ano, a minule mi známa povedala, že nie, lebo z toho DNP prispievam len na nezamestnaných a nenavyšujem si príjem pre výpočet podpory v nezamestnanosti. Ďakujem
@zalka pípala si že mám na otehotnenie rok t.j. môžem otehotnieť aj napr. v decemberi, ak tomu dobre rozumiem prihlásim sa na dnp z minima teraz keď som na MD platiť do konca MD nebudem nič ku dňu skončenia MD sa odhlásim z DNP a znova sa prihlásim z maxima keď otehotniem pár dní zaplatím do 8.dňa v mesiaci nie neskôr a ak by som sa dostala na PN čo by bolo najlepšie lebo v tom prípade nič neplatím. dobre tomu zatiaľ rozumiem?
@monika583 keby si to tak urobila tak by si nedostávala najvyššiu PN .. lebo to nie je možné ...
áno PN sa platí z hrubých miezd predošlého roka ak vtedy trvalo zamestnanie ... a DNP si chceš platiť ? Wau , vieš o akú sumu ide?
Maximálny VZ je 1179 eur ... odvody sú 35,15% z tejto sumy tj. 414,41 eur mesačne ... to chceš platiť? A čo sa týka podpory v nezamestnanosti , tak hore dole jeden dva dni z maxima ... ked sa berie priemer za dva roky ... toto veľmi neovplyvní výšku podpory .
@nikolino minimálny VZ 393 eur .. mesačná platba 138,13 eur
maximálny VZ 1179 eur ... mesačná platba 414,41 eur
Ak si zamestnanec, tak si môžeš dať rozdiel maxima a tvojej hrubej mzdy ... 1179-HMzda = DNP balík platí sa 35,15% zo sumy .
A platiť treba do nástupu na MD, ale počas PN sa tiež neplatia odvody.
moja hrubá mzda v minulom roku bola nejakých 358,50€ keďže teraz som na MD a zamestnanie mi stále trvá tak akú mzdu si mám odrátať tomuto nerozumiem
a pri minime to je koľko 393-358,50x35,15%=12,13€ koľko je maxi materská mini materská?
Vieš čo , spýtam sa inak. Môj vymeriavací základ za min. rok v hrubom z práce bol 679e. V marci končím, do 7dní som krytá, pôjdem na PN a budem dostávať 55% zo 679 zo" zamestnania". No ja sa dám ešte v marci DNP zo sumy 1179-679=500e x 35.15%=175,75e. Na sociálke nám povedali, že počas DNP som od nich krytá a k pôjdem na PN, tak by som mala dostávať aj odtiaľ PN, takže 500x55%. Ide o to, že môj vymeriavací základ z práce a DNP by nemal prekročiť sumu 1179, lebo by som zbytočne preplácala. Práca 679+DNP500 je 1179 a to je max. vymeriavací základ pre výpočet PN.

ak budem na PN tak tiež neplatím nič? a bez PN sa to nedá mám blbú gindu len tak má na pn nenechá koľko by som mala platiť to dnp ako vyrátam keď chcem súbeh zo zamestnaním?