icon

Zmeny dobrovoľného nemocenského poistenia od 1.1. 2013

jankaferancova
18. nov 2012

Maminky viete niečo ohľadom nových zmien v DNP?Má pribudnúť nejaký nový balíček DNP.Čo to pre nás znamená?Je výhodnejší??? Ďakujeeeeeem 😉

nikolino
6. feb 2013

ak budem na PN tak tiež neplatím nič? a bez PN sa to nedá mám blbú gindu len tak má na pn nenechá koľko by som mala platiť to dnp ako vyrátam keď chcem súbeh zo zamestnaním?

zalka
6. feb 2013

@nikolino počas PN sa neplatí ... a ako to vyrátaš .. určíš si VZ ... a platíš potom 35,15% z toho VZ mesačne ...
pri VZ 393 sa mesačne platí 138,13 eur
Pri VZ 1179 sa platí 414,41 eur mesačne.

mojong
6. feb 2013

@zalka no okej a preco ta PN?

mojong
6. feb 2013

@zalka sorry az teraz som to citala takze ked som na pn tak sa neplati dnp ak dobre chapem, a keby som sa odhlasila tak potom co?

zalka
6. feb 2013

@mojong píš v súvislostiach, neviem ti čítať myšlienky ako čo chceš urobiť ... odkial keby si sa odhlásila .. kedy prečo začo načo? ...

nikolino
7. feb 2013

@zalka na PN ma musí vypísať len ginda alebo aj všeobecný lekár napr. z chrípkou? ak by som bola na PN ja neplatím dnp a ani oni mne nič nevyplatia že.(nemocenské)
ak sa prihlásim 8.2.13 na dnp a ak by som otehotnela v auguste, nepodarí sa mi byť na pn potom si to budem musieť platiť ešte cca 92 dní nie? nechápem keď som si to dnp platila tak sa to vyratavalo : 1153 - môj plat v hrubom 358,50 x 4,4% a vyšlo mi že budem platiť 34,99€ koľko budem platiť teraz keď som na MD a nemám mzdu tak ako to vyrátam kolko si mám dať VZ z min a potom z maxi? a čo ak nebudem na pn potom budem musieť platiť koľko aby som mala maxi materskú je super že sa do toho niekto vyzná...

zalka
7. feb 2013

@nikolino no niekedy si platila len nemocenské poistenie , od minulého roka sa dá len balík preto niekedy si platila 4,4% a teraz treba platiť 35,15%.
A min. rok bol maximálny VZ 1153,50 eur .. tento rok je maximum 1179 eur.

nikolino
7. feb 2013

@zalka na PN ma musí vypísať len ginda alebo aj všeobecný lekár napr. z chrípkou? ak by som bola na PN ja neplatím dnp a ani oni mne nič nevyplatia že.(nemocenské)
ak sa prihlásim 8.2.13 na dnp a ak by som otehotnela v auguste, nepodarí sa mi byť na pn potom si to budem musieť platiť ešte cca 92 dní ? v akej sume? koľko budem platiť teraz keď som na MD a nemám mzdu tak ako to vyrátam kolko si mám dať VZ z min a potom z maxi aby bola materská maxi?

zalka
7. feb 2013

@nikolino môže ťa vypísať hocijaký lekár ... no ak si na PN z DNP tak PN dostaneš zaplatenú a odvody na DNP neplatíš ... vždy ked si prihlásená na DNP a nie si na PN alebo OCR tak za každý den musíš platiť.

monika583
7. feb 2013

Ahojte, vedeli by ste aj mne poradiť? Momentálne som zamestnaná asi 4rok, avšak od 1.4.2013 budem nezamestnaná. Ak by som sa od 11.2.2013 dala DNP z max. VZ a od 1.4.2013 by som išla na PN, dostávala by som najvyššiu PN. Známa mi hovorila, že PN sa od zamestnávateľa vypočítava na základe minuloročných odvodov. Samozrejme DNP by som si platila i naďalej, teda počas PN. A chcem sa spýtať ešte, keď by som ukončila PN a brala podporu, rátala by sa mi aj z DNP? Vy ste tu niekde písali že ano, a minule mi známa povedala, že nie, lebo z toho DNP prispievam len na nezamestnaných a nenavyšujem si príjem pre výpočet podpory v nezamestnanosti. Ďakujem

nikolino
7. feb 2013

@zalka pípala si že mám na otehotnenie rok t.j. môžem otehotnieť aj napr. v decemberi, ak tomu dobre rozumiem prihlásim sa na dnp z minima teraz keď som na MD platiť do konca MD nebudem nič ku dňu skončenia MD sa odhlásim z DNP a znova sa prihlásim z maxima keď otehotniem pár dní zaplatím do 8.dňa v mesiaci nie neskôr a ak by som sa dostala na PN čo by bolo najlepšie lebo v tom prípade nič neplatím. dobre tomu zatiaľ rozumiem?

zalka
7. feb 2013

@nikolino áno môžeš kludne i v decembri ... áno teraz si na MD prihlás sa na DNP stačí z minima po skončení MD zrušíš DNP .. a potom sa prihlásiš pred chorobou alebo pred OCR .. alebo po otehotnení a pred nástupom na PN rizikové

zalka
7. feb 2013

@monika583 keby si to tak urobila tak by si nedostávala najvyššiu PN .. lebo to nie je možné ...
áno PN sa platí z hrubých miezd predošlého roka ak vtedy trvalo zamestnanie ... a DNP si chceš platiť ? Wau , vieš o akú sumu ide?
Maximálny VZ je 1179 eur ... odvody sú 35,15% z tejto sumy tj. 414,41 eur mesačne ... to chceš platiť? A čo sa týka podpory v nezamestnanosti , tak hore dole jeden dva dni z maxima ... ked sa berie priemer za dva roky ... toto veľmi neovplyvní výšku podpory .

nikolino
7. feb 2013

@zalka keď otehotiem napr.december ako dlho to budem platiť až do nástupu na MD? prihlásim sa z maxi to je ´koľko v mojom prípade keď nemám teraz mzdu lebo som MD môžeš mi napísať sumu a tiež z nimina poprosím.

zalka
7. feb 2013

@nikolino minimálny VZ 393 eur .. mesačná platba 138,13 eur
maximálny VZ 1179 eur ... mesačná platba 414,41 eur
Ak si zamestnanec, tak si môžeš dať rozdiel maxima a tvojej hrubej mzdy ... 1179-HMzda = DNP balík platí sa 35,15% zo sumy .

A platiť treba do nástupu na MD, ale počas PN sa tiež neplatia odvody.

nikolino
7. feb 2013

@nikolino zabudla som chcela by som si uplatniť daňové z dnp za rok 2012 neovplivní to nejako materskú alebo pn-ku? a tiež by som mala mať nejaký preplatok dokedy môžem o tieto dve veci SP požiadať, koľko majú na vyjadrenie?

zalka
7. feb 2013

@nikolino SP potvrdenie vydá na vyžiadanie, takže hned .
A ako by malo ovplyvniť MD alebo PN podanie DP na DU?

nikolino
7. feb 2013

moja hrubá mzda v minulom roku bola nejakých 358,50€ keďže teraz som na MD a zamestnanie mi stále trvá tak akú mzdu si mám odrátať tomuto nerozumiem

zalka
7. feb 2013

@nikolino no ved z maximálneho DNP 1179 si odrátaš svoju hrubú mzdu .. ( z tej budeš mať nárok aj na druhú MD pri reťazovom pôrode ) ... takže 1179-358,5 = 820,50
Takže ak si založíš DNP z 820,50 eur tak budeš mať druhú MD maximálnu ... a mesačne sa platí 288,40 eur.

nikolino
7. feb 2013

a pri minime to je koľko 393-358,50x35,15%=12,13€ koľko je maxi materská mini materská?

zalka
7. feb 2013

@nikolino a prečo od minima chceš ešte odrátavať? ha? to sa dá len pri maxime .. logika ...

nikolino
7. feb 2013

aha no veď hej....koľko je teraz maxi a mini matreská

nikolino
7. feb 2013

@zalka aha no veď hej....koľko je teraz maxi a mini matreská

zalka
8. feb 2013

@nikolino ved som ti to už písala ... ak sa prihlásiš z rozdielu maxima a tvojej hrubej mzdy tak budeš mať maximálnu MD
ak sa prihlásiš z minima tak budeš mať MD z DNP 255 e + MD zo zamestnania

monika583
8. feb 2013

@monika583 No ja som to myslela tak, že keďže sa ráta do PN minuloročný hrubý príjem plus DNP aktuálne. No a počas PN sa od zamestnávateľa odvody neplatia, keďže nemám žiadny príjem. Viem, že si mám odrátat z 1179 príjem x35.15percent.

monika583
8. feb 2013

Som to poslala, sama sebe, to som chcela pre zalka. Ďakujem

monika583
8. feb 2013

@zalka No ja som to myslela tak, že keďže sa ráta do PN minuloročný hrubý príjem plus DNP aktuálne. No a počas PN sa od zamestnávateľa odvody neplatia, keďže nemám žiadny príjem. Viem, že si mám odrátat z 1179 príjem x35.15percent.

zalka
8. feb 2013

@monika583 nechápem o čom píšeš ...

monika583
9. feb 2013

Vieš čo , spýtam sa inak. Môj vymeriavací základ za min. rok v hrubom z práce bol 679e. V marci končím, do 7dní som krytá, pôjdem na PN a budem dostávať 55% zo 679 zo" zamestnania". No ja sa dám ešte v marci DNP zo sumy 1179-679=500e x 35.15%=175,75e. Na sociálke nám povedali, že počas DNP som od nich krytá a k pôjdem na PN, tak by som mala dostávať aj odtiaľ PN, takže 500x55%. Ide o to, že môj vymeriavací základ z práce a DNP by nemal prekročiť sumu 1179, lebo by som zbytočne preplácala. Práca 679+DNP500 je 1179 a to je max. vymeriavací základ pre výpočet PN.

zalka
9. feb 2013

@monika583 stále som mimo, v marci ti končí pracovný pomer? Platila si si DNP? vieš nepamätám si každú holku kt. radím ... ale prvých 26týždnov z DNP sa platí PN z VZ 393 eur .. a nie z VZ na kt. je človek prihlásený.