Zmluva o požičaní peňazí známemu

20. jan 2023

Ahojte existuje vzor zmluvy o pozicani peňazí? Známy si totižto odomna chce požičiať vyše 5000€ nie žeby som mu neveril no mám možno trochu strach. A kde ju spísať overiť a čo mu hrozí v prípade že nebude splácať na čas pripadne vôbec. Ďakujem

janinah
20. jan 2023

Rozmysli si to dobre.Hlavne uviest datum dokedy to ma vratit.My sme tak požičali.nevracal,vybavoval sa papier o uznaní dlhú.. a dotyčný zomrel.

jamimo
20. jan 2023

samozrejme že existuje zmluva o poskytnutí pôžičky. Mala by obsahovať všetky údaje o veriteľovi a dlžníkovi, výšku sumy, dĺžku splatnosti, výšku úrokov z omeškania, a samozrejme predmet ručenia, napr. auto, garáž, byt....my sme tak požičali v minulosti kamarátovi ručila aj manželka, pre prípad, že by sa jemu niečo stalo. Všetky strany upovedomené, podpísané u notára, peniaze vrátené ešte v predstihu. Porádek musí byť!

babulkomale
20. jan 2023

To nema s nedoverou nic. Zajtra ju moze zrazit auto a mas po peniazoch.

rony2255
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maranco
20. jan 2023

požičaj len takú sumu o ktorú si môžeš dovoliť prísť a neohrozí to tvoje fungovanie a rodinu
a zváž ak je to len známy, je to naozaj nevyhnutné, alebo chce rozbehnúť nejaké podnikanie
čo ak mu to nevyjde a nebude ti mať z čoho splatiť?
vieš o ňom aký má príjem, aké má záväzky, či ti bude chcopný splácať?
prečo nezoberie normálne úver cez banku? prečo mu nechválili úver?

zoeeoz
20. jan 2023

Kamosi si od seba nepoziciavaju a znamy uz vobec nie..ak si poziciava od teba tak ktovie kde este ma dlzoby..pozicaj len tolko kolko uz nemusis uvidiet lebo ani neuvidis😁..a nlak zmluva, bez notara nema zmysel, na to nezabudni

maranco
20. jan 2023

Mohol by si ho požiadať aj o výpis z týchto registrov
https://www.sbcb.sk/sk/
https://www.nbcb.sk/sk/
má majetok z ktorého by sa dal vyrovnať dlh keby sa niečo stalo?
jeho najbližšia rodina vie o plánovanej pôžičke? si s nimi v kontakte?
tebe môže nakecať hocičo a skutočnosť môže byť celkom iná

maranco
20. jan 2023

aký je účel pôžičky, čo chce s tou sumou urobiť?

melanta
20. jan 2023

Hlavne je dobré myslieť na to, že aj keď budeš mať zmluvu, podpísanú u notára, ak ti peniaze nevráti, zmluva ti nijak nepomôže. Ak by si to aj vymáhala súdnou cestou, musela by si preukázať jeho úmysel požičať si peniaze s úmyslom nevrátiť ich. A to nepreukážeš. Tisícky ľudí by ti vedeli hovoriť o tom, ako im peniaze nevrátili ľudia, za ktorých by predtým dali ruku do ohňa. A ako tu už odznelo, zaujímal by ma na tvojom mieste dôvod, prečo mu nepožičia banka a chcela by som od neho vidieť výpis z registra exekúcií a výpis z úverového a neúverového registra.

karinss
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maranco
20. jan 2023

tiež by som chcel vidieť výplatné pásky koľko zarába, či po odrátaní splátky mu vyjde na živobytie, tam by mali byť uvedené aj zrážky zo mzdy ak spláca exekúciu, alebo výživné

autor
20. jan 2023

Dotyčný je už 5 rokov nezamestnaný. S mojou požičkou potrebuje zaplatiť exekútora aj hlavne kvôli tomu aby mu nezobrali byt a následne mohol začať podnikať. Vraj som jeho jediná možnosť. .

nikaeli
20. jan 2023

5 rokov nezamestnaný? a ešte len chce začať podnikať? hádam si nemyslí, že bude mať hneď taký zisk, že môže ísť na Hawai 🤦🏻‍♀️ kedy ti tie peniaze vráti? asi to nebude malá suma, keď ide o byt, že?

joannita
20. jan 2023

@melanta toto odkial mas prosimta.?? Toto co pises by bol trestny cin PODVODU ("úmysel požičať si peniaze s úmyslom nevrátiť ich") to ale s klasickou pozickou nema nic spolocne. Samozrejme ze by uspela na sude keby mala podpisanu zmluvu o pozicke a toboz overenu notarom. Spojila si 2 uplne odlisne veci.

jamimo
20. jan 2023

tak v takomto prípade by som vôbec nepožičala. Keď vyplatí exekúciu, odkiaľ vezme financie na splátky tebe a financovanie vstupného kapitálu do podnikania? (nájom, odvody, auto, účtovníctvo...) Utópia...🙄

sunshine_18
20. jan 2023

Ja by som nepozicala.. Smrdí to podvodom (teda, že ti tie peniaze nevráti) to ich môžeš rovno splachnut do záchoda a bude to to isté.. Mysli na seba a nato aká je doba..

lienka.7
20. jan 2023

Jedine cez notársku zápisnicu s exekučným titulom

joannita
20. jan 2023

Autor!!! NEPOZICIAVAJ!!
Preboha nie! Clovek ktory ma exekucie a hrozi ze mu vezmu majetok? Rovna sa, nikdy neuvidis svoje peniaze!! Aj ked ho das na sud a vyhras ho (co vyhras), peniaze ti nebude mat z coho vratit.
Never mu. Spravis osudovu chybu.

joannita
20. jan 2023

Autor a este sa pytas co mu hrozi ak nebude platit. Ak nebude mat majetok, tak mu nehrozi absolutne NIC. Kedze mu nemaju co vziat. A za nesplatene pozicky sa do basy nechodi ak myslis toto.

rony2255
20. jan 2023

Roky nezamestnanému človeku s exekúciou na krku by som nepožičala. Ako píšu baby vyššie, peniaze už neuvidíš...

jamimo
20. jan 2023

autor, určite nepožičiavaj... jedine ak nevieš čo s peniazmi, tak radšej pošli 5 000 niekomu kto ich SKUTOČNE POTREBUJE.... na vodiaceho psa, SMA, Biela pastelka, Ľudia ľuďom, Dobrý anjel, Cesta von, Plamienok.... ❤️

maranco
20. jan 2023

Tak 5 rokov nepotreboval riešiť, zvykol si na život bez práce, ignoroval dlhy a veriteľov a teraz ty ho máš zachraňovať? Odrazu už bude poctivo pracovať, podnikať, zarábať a splácať dlhy?
Tvojou pôžičkou len odloží problémy a posunie ich na neskôr.
Ak by naozaj chcel má možnosti ako to riešiť.

Aby mu predali byt, musí mať viac exekúcií, nie len jednu.

https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1...
§ 63 Exekúciu predajom nehnuteľnosti, v ktorej má povinný prihlásený trvalý pobyt alebo prechodný pobyt podľa odseku 2, možno vykonať výnimočne na základe schválenia súdu, ak sú voči povinnému vedené viaceré exekúcie, v ktorých sa vymáhajú pohľadávky prevyšujúce v súhrne 2 000 eur a exekútor preukáže, že peňažná pohľadávka nemôže byť vymožená iným spôsobom.

§ 134
(1) Exekúciu predajom nehnuteľnosti možno vykonať len vtedy, ak oprávnený s exekúciou predajom nehnuteľnosti označenej v upovedomení o začatí exekúcie predajom nehnuteľnosti (ďalej len „upovedomenie o začatí exekúcie“) súhlasí a ak sa preukázalo, že nehnuteľnosť je vo vlastníctve povinného.

zoeeoz
21. jan 2023

Haha, 5 rokov nezamestnany ...robit sa mu nechce ale ty mu mas zachranovat byvanie a este aj nad tym naozaj uvazujes? Naozaj si taky hlupy/naivny?

O pol roka novy prispevok: pozical som a nevratil mi..co mam robit? 🤣

evkys
28. dec 2023

Ahoj , takto na konci roka ako si dopadol?
Dnes som zistila ,že môj muž dal (už ich neuvidí na 99%,) asi podobnú sumu svojmu super kamošovi ,ktorému sa nechce robiť,a má dlhy kde kade 🤷🤷🤷

autor
30. dec 2023

@evkys ahoj, koncom januára požičiane, s tým že do roka mala byt splatená celá suma (pracuje v zahraničí) do dnešného dňa vrátené 1000€. Takže nikdy viac.

autor
30. dec 2023

Išla na mňa jeho celá rodina psychicky na to. Nechal som sa oblbnúť… už som sa zmieril že peniaze nikdy neuvidím aj keď si každý mesiac dajkam niečo. Iba raz za mnou prišiel s tou 1000kou asi aby sa nepovedalo. Pritom viem že sa mu darí… nove auto, zariadenie do bytu atd…

denisah6
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
maranco
22. apr 2024

Ako pokračuje pôžička, splatil niečo okrem tých 1000€?