icon

Ako znížiť prenájom pri rekonštrukcii bytu?

jankulka01
3. jún 2024

Ahojte, idem si sem po vaše názory, ako by ste vyriešili nasledovnú situáciu. Prenajímam svoj byt v BA, kde sa nedávno menili stúpačky (práce vo vchode trvali asi týždeň, priamo v byte dva dni). Dva týždne nato sa realizuje aj výmena výťahu, v trvaní jeden a pol mesiaca. Byt je na 8. poschodí, samozrejme je s týmito prácami spojený istý diskomfort v súvislosti s prašnosťou a hlukom. Dlhodobému nájomníkovi som iniciatívne navrhla za tieto dva mesiace zľavu 200€, jemu sa však tá suma zdá nízka. Rozumiem, že aktuálne sú s bývaním spojené komplikácie, ale na druhej strane, aj keby býval vo svojom, musel by ich zniesť a žiadnu kompenzáciu by nemal. Chcem to vyriešiť fér, ale pre obe strany. Ako by ste postupovali na mojom mieste? Ďakujem vopred.

egonsk
3. jún 2024

@jankulka01 podaj prst a odtrhnu ti celu ruku ... nenapisala si aky velky je to byt, ale ta zlava je myslim dost velkorysa.

maranta_leuconeura
3. jún 2024

Tu zlavu si vypytal sam? Nemala si nic navrhovat v prvom rade si myslim 😄 Teraz ti ostava uz si len nastudovat zakon na co ma vlastne narok

pe_mi
3. jún 2024

@jankulka01 ahoj,podľa mňa si sumu prestrelila.ja prenajímam,takúto sumu dole by som nedala.to je fakt veľa, ale čo už,keď si povedala

lucik194
3. jún 2024

ak si navrhla 200 eur tak bud nech ju zoberie,alebo ked sa mu nepaci. nech sa odstahuje. vratis mu depozit

predpokladam nemáte ziadnu klauzulu ohladom rekonstrukcie v dome uvedenu v zmluve ....

danieli
3. jún 2024

Dala by som zlavu, mozno aj tak iniciativne ako ty, ale zaroven by to bola moja jedina a posledna ponuka, ty ho toez nenutis u tena byvat a predpokladam, ze ak mu to nebude vyhovovat, nech si najde nieco ine a aj ty mozes najst ineho podnajomnika, tolko by som naznacila, keby sa chcel hadat, nemam toto rada, ze ustretovo a velkoryso ponuknes ulavu a malo🙈iny by nic nemal

lelelienka
3. jún 2024

Ja by som zlavu neponukala ziadnu, ved predsa aj on bude mat po rekonstrukcii vyssi komforť. Podla mna moze byt rad, ze mu potom nezdvihnes najomne a nie ze este zlavu pytat 😁

anjelicek26
3. jún 2024

Uplna blbost mu nieco ponukat. Diskomfort by mal aj keby byval vo vlastnom, odmenou mu bude krajsie byvanie za rovnaku cenu... co ludia nevymyslia fakt... ved na to 8.poschodie tym novym vytahom bude jazdit kazdy den.

jankulka01
autor
3. jún 2024

@maranta_leuconeura nie, nevypytal. Bol to moj navrh, kedze u mna byva dlhodobo a je bezproblemovy, objektivne bol v panelaku hluk a prach. Ale teda reakciou ma prekvapil, momentalne mam sto chuti mu nekompenzovat nic

jankulka01
autor
3. jún 2024

@pe_mi dakujem, moja chyba. Uz som poucena, v skratke som to zobrala tak, ze obmedzenia su dva mesiace, kazdy mesiac dole stovka. Je to 3-izbak v BA.

jankulka01
autor
3. jún 2024

@lucik194 nemame

mistymay33
3. jún 2024

@jankulka01 u mna robili presne tieto prace, najprv vymena stupaciek a tym padom rozbita kupelna s toaletou, takze boli bez vody a za par tyzdnov vymena vytahov. Cele to trvalo par mesiacov, lebo mame 12 poschodi a fakt tam bolo dlho prašno. Najomnikom som sa ospravedlnila za diskomfort, ale najomne som neznizila ani o cent. Najomnici sa nestazovali, chapali, ze za to ja nemozem a musia strpiet rekonsteukciu v bytovom dome. Boli s tym uplne v pohode.

jumama
4. jún 2024

Si zrejme vynimocny clovek, podla mna by to nikoho nenapadlo sameho od seba 🙂 Chapala by som motivaciu, ak by dlhodobo trvala oprava a hrozilo by, ze najomnik odide a bolo by to tazsie prenajatelne. Za dobrotu na zobrotu sa hovori. Ja tiez som vela krat z vlastnej iniciativy vysla ludom v ustrety, a vacsinou je to potom naozaj tak, ze u ludi to vzbudi skor chamtivost ako vdaku 🙂
A chovas sa aj sama k sebe podobne zodppovedne ako k najomnnikovi? Teda po rekonstrukcii zvysujes najom, pretoze urcite sa vam to prejavi v mesacnych platbach za byt...?
A este sa spytam - mate vytah len jeden alebo dva? U nas ked sa menili vytahy, tak to spravili celkom rozumne, ze jeden siel a druhy robili a potom naopak... Mame maly a velky vytah. To uz by som naozaj potom nechapala, aky diskomfort...

martinka13
4. jún 2024

Zachovala si sa absolútne fér. Dokonca nadštandardne. On predsa bude využívať vyšší komfort po rekonštrukcii. Keď sa mu nepáči, daj mu teraz vyššiu úľavu na nájomnom, ale potom mu zvýš mesačné platby, za zvýšenie kvality bývania....

slovenka753
4. jún 2024

No ja som asi z druheho tabora, ale podla mna je zlava ale ze uplna nutnost. Pri najme si platis za byvanie v nejakom standarde. Vysku zlavy posudit neviem, kedze nepises o ake percento z najmu ide, ale v zasade by ta zlava mohla pokryt znizeny komfort. ako problem by som vsak vnimala ak by som mala napr. mesiac chodit len peso na 8, a tiez ak by som bola nutena zostat kvoli robosom v byte a neist do prace - tam je na mieste vyraznejsia zlava z najmu.

ekira1
4. jún 2024

@jankulka01 a tebe dajú zľavu za to, že tam niečo opravujú? Viac by som sa k tejto téme k nemu už nevyjadrovala. Nesúhlasí, tak nedáš nič a hotovo..

simca06022011
4. jún 2024

Dala by osm tych 200 ako si navrhla a viac nie. Uz by som nevyjednavala. Este by som kludne povedala, ze nie je standardne vobec nejake zlavy davat, ale pride mi to fer, lebo predsa schody na 8 poschodie.. .
Co by som ale urobila, navrhla by som ze pridem, ak musi ist do prace, ak ma byt doma kovli vymene stupaciek a sposobilo by mu to nejaku financnu ujmu a pockam kym to urobia v byte a idem prec. Ak teda nema nejake obavy o veci a tak. My sme vtedy dali foliu na dvere do vedlajsich izieb, stupacky sa nam otvarali iba vo wc, a spina teda ostala len v chodbe = diskomfot ziadny extra... rovnako pri prerabke vchodu, nam robili vsetko od stien, schodov, okien v schodiskach, vytah - folia, vyzuvacky pred dverami. Len teda po tej spine sa trepkat 8 poschodi..

A teda neriesila by som, ze bude mat novy vytah najomca:D jemu je to myslim, jedno.. takouto rekonstrukciou najviac predsa ziskavaju prave majitelia bytov, nie najomcovia :D

orangeblue
4. jún 2024

Ja som neznižovala cenu vôbec, ale po ukončení prác som zaplatila službu na komplet hĺbkové umytie a upratanie bytu. Okna, kupelky wc, podlahy dvere… stalo to viac ako 200 eur ale aspoň som si spravila audit. Povedali mi v akom stave je komplet zariadenie a výbava bytu. Zistila som že sa nič nezničilo - to mi ťa to stalo

fido69
4. jún 2024

@jankulka01 Zachovala si sa správne a fér. Nech berie alebo nechá tak. 😉

sense
4. jún 2024

@jankulka01 sa ho spýtaj a koľko by si predstavoval on, a ci potom bude tak veľkoryso súhlasiť aj s navýšením nájmu keďže sa mu konforr zvýši...
Druhá možnosť, ponuku môže prijať alebo odmietnuť...
Klobúk dolu pred tvojim návrhom, zvyčajne takýto podnet zo strany prenajímateľa nepríde, len ak si nájomca na študuje právo a žiada on

hellwant
4. jún 2024

Tiez si myslim, ze si to urobila ferovo. Vysvetli mu takto tu zľavu- ze sice sa mu môže zdať mala, ale kedze po prve nemate klauzulu, nie si povinna zlavu dat a po druhe po tej rekonstrukciii sa vynovia veci a zlepsi sa standard, mohla by si pytat viac a to nebudes, najom ostane aky bol pred znizenim za diskomfort.

katkaseiner
4. jún 2024

necitam komentare, ja by som ta brala za prenajimatelku. Mna by zlava potesila, za to ze je byt na 8. poschodi, to je smola ale rekonstrukcia nie je nieco co ty nastavíš na cas ked nebudes mat najomnikov. Mna by popravde nenapadlo dat zlavu ale keby si pytali tak mozno 50e by som znizila....hoci teda za co presne? Ten diskomfort by mal ten clovek aj vo vlastnom a to ti nikdy nikto nepreplati

jankulka01
autor
4. jún 2024

@simca06022011 ano presne toto som mu navrhla, ze v case vymeny stupaciek budem dva dni na byte ja, povedal ze to zvladne. Ale potom bol prekvapeny ze wecko nebolo tie dva dni k dispozicii, ze co to vlastne vymena stupaciek realne znamena. Kupelne sa vymena nastastie nijako nedotkla. Vytah je v bytovke len jeden.

jankulka01
autor
4. jún 2024

@sense spytala som sa ho, ze co teda navrhuje on, zatial sa neozval. Ale ja som teraz nastavena naozaj tak, ze uz nemam chut mu ani tych 200€ odpustit

jankulka01
autor
4. jún 2024

Dakujem vam vsetkym, pomohlo mi to. Doteraz s tymto najomnikom nebol nikdy problem, on je skor taky neprakticky typ, prve samostatne byvanie a niektore veci mu nedopnu (ze vymena stupaciek nie je o tom, ze niekto poklepka kladivkom a za 5 min odide, ze by si mal spravit nakup tazkych veci, kym vytah funguje napriklad, ze proste rekonstrukcia so sebou obnasa aj nepohodu). Ale ja nie som jeho mama ani charita, vyriesim to sposobom ber zlavu 200€ alebo chod hladat inde. Pekny den!

sense
4. jún 2024

@jankulka01 a ak aj s tým bude. Súhlasiť, ošetriť zmluvné od kedy do kedy úľava platí aby to potom nebral ako samozrejmost

simca06022011
4. jún 2024

Tak my sme to mali nejak bleskovo ze fakt sme.bez WC neboli :D

kiwi3
4. jún 2024

v zivote by ma nenapadlo ako podnajomnikovi riesit s najomcom zlavu. kto da zlavu ludom, ktori byt vlastnia v nehnutelnosti? ved sa tam riesi uplne bezna a nevyhnutna rekonstrukcia, ktora bude viest k vyssiemu standardu. preco by mal najomca nieco kompenzovat? z mojho pohladu je to cele blbost.