Zvýšila sa cena plynu na nedoplatky?
Dobrý deň,náhodou neviete aká je cena plynu? Došiel mi nedoplatok vo výške 1100euro za jeden izbový byt a pritom platím každý mesiac 56 eur za plyn.
To sa tak zvýšilo? Na papieri mam že jednotka ceny 10.2231 a minuloročná faktura že 1.4320

@viktoriaxxx ja rozumiem, ja mam byt až 80m2, v tom, čo som napisala je čisto byt, ešte som tam nedala plyn, elektrinu, TV.
@barnecka ahoj. Skus si to porovnať s minuloročnou spotrebou. Je to strašne zvláštna faktúra. Píšeš ze je to jednoizbák 40m, pritom na faktúre je uvedená PP 54,7m2 a máš 6 radiátorov. Podľa spotreby kúrite na všetkých.
Spotrebovali ste za vyše 1100 eur, do spoločnosti šlo čosi vyše 350 eur a 700 aj nejaké drobné máš nedoplatok(prepáč nepamätám si presne tie čísla a nechcem sa k nim vracať spätne)
Určite si zájdi na bytové, alebo kam posielaš peniažky a zvýš si zálohové platby tak, ako ti radia aj iné žienky. 70 eur na takúto rozlohu je extrémne málo keď je v tom zarátaný odber teplej a studenej vody, ohrev teplej vody, elektrina za spoločné priestory, výťah... Ako bytovka nemáte fond opráv? O takéto sume za náklady na byt snívame všetci, no o vyúčtovaní fuuuu. Nezávidím ti.
Určite je na mieste zvýšenie tých platieb aspoň o 100€ a aj úvaha o tom, či je potrebné takto vykurovať, doba keď neboli merače a ľudia bezhlavo kúrili a vetrali je bohužiaľ dávno preč😵💫
@barnecka toto dávali kedysi aj v správach. Bola reč o tom, že predsa ceny pre domácnosti sa zastropovali a teda by sme nemali platiť viac. Áno, my čo máme "klasické" svoje byty neplatíme viac, rsp. Platíme, ale nie až toľko. Obecný byt ale nie je bežná domácnosť. Neviem ako to povedať. Proste je to mestské zariadenie a presne ako píšeš... Starostovi už prišla zvýšená faktúra na celú bytovku nie na domácnosť, keďže zastropovanie sa týkalo len bežných domácností.
To je tak ako keď sa hnevali riaditelia škôl, že sa im niekoľkonásobne zvýšili faktúry.
@bluehorsee áno, lebo obec to prenajíma a berú sa asi ako podnikatelia, a ich stropy sú oveľa vyššie..
@barnecka ja mam 2izb byt v ba, teda v teplejsej casti krajiny a ako dom mame kotolnu...mesacne za energie ako TUV, SV, teplo, OLO, spolocne priestory, fond oprav (mame ho pomerne nizky a nemame ako dom hypo) platim 206€ zalohovo a to je vzdy nejaky nedoplatok..tvoje zalohy su kolko? 70€?..a ty sa cudujes nedoplatku v tejto vyske?
@barnecka brat to ma podobne,minuly rok preplatok 60e a tento rok nedoplatok 800e.tiez je vlastnikom bytov nejaka spolocnost,hoci ma merac svoj,pre spolocnost su bohuzial ine ceny za plyn.
@erikavesela doteraz to stačilo,minuly rok som za 400 eur kurila cely rok to máš 33 eur mesačne cca.
Ani tento rok by som nezaplatila o veľa viac lebo som spotrebovala menej ako minulý rok lenže oni si dali jednotkuvu cenu 10,niečo.Rok dozadu bola jednotková cena 1,4 cca.
Neviem ci sa za rok môže zvýšiť kúrenie 10nasobne.
Tiež som sledovala ceny kúrenia zvyšovali ale 10nasobne.
Keby viem ze si dajú takú sumu platím mesačne viac ,kazdy v bytovkach sa stažuje ani len vediet nam nedali ... alebo keby sa zvyši v normálnej cene to kúrenie ale 10 násobne to je chore...ja platím za svetlo zvlášť 60 euro
V 70eurach mesačne mam len vodu spoločnú energiu a kurenie.
@erikavesela tu máš minuloročnú faktúru
@barnecka problém môže byť práve v cene plynu 2022 vs.2023. pre spoločenstvá vlastníkov bytov ktorý majú správcu vznikla koncom roka 2022 specialna kategória zákazníka tzv.zranitelny zákazník mimo kategórie domácnosti rozšírené regulácia ale správca o ňu musel požiadať, je to cena v rámci biznis segmentu najbližšie denníkom pre domácnosť. Ak o ňu nepožiadal a nemá s dodávateľom plynu dohodnutú napr.individualnu cenu nárast ceny bol síce v roku 2023 ale vyúčtovania prišli až teraz.
@barnecka zastupovane boli ceny kde sa reguluje podľa spotreby. U vás mohla nastať situácia napr.mohli ste mať v roku 2022 individuálnu cenu ta mohla byť aj do 20€ za SOPo keď vám skončila a prešli ste na reguláciu podľa spotreby tam bola cena stropovana na 99€. Chcelo by to vedieť v akých kategóriách bol váš spravca
@lukbe áno, presne.. Ešte aj telka a internet 30€..🙈

@lukbe presne tak.. My máme síce väčší byt, 70m2, bývame v bytovke a platíme 299€/mesiac za vodu, vykurovanie, spoločné priestory a pod. Keďže sme pretechnizovany 🤷♂️🙈za elektrinu 50€/mesiac, plyn máme 15€/mesiac(len na varenie) Zatiaľ sme boli vo vykurovaní a vode v pluse (preplatok cca 500€), elektrina a plyn nám vyšiel presne, preplatok možno nejakých 5€, ale s tým, že plyn a elektrinu platíme vždy 11 mesiacov, 12y neplatíme, takže ak by sme platili aj ten 12y, tak sme vo vacsom preplatku.. Neviem či sa mi to podarilo správne vysvetliť 🙈🙈🤷♂️🤣