icon

Zvýšila sa cena plynu na nedoplatky?

barnecka
8. mar 2024

Dobrý deň,náhodou neviete aká je cena plynu? Došiel mi nedoplatok vo výške 1100euro za jeden izbový byt a pritom platím každý mesiac 56 eur za plyn.
To sa tak zvýšilo? Na papieri mam že jednotka ceny 10.2231 a minuloročná faktura že 1.4320

Zvýšila sa cena plynu na nedoplatky?
mk1111111111
8. mar 2024

Ved pises, ze Ti stiahli 300 eur za vodu z tych zaloh, tak Ti to potom chyba na plyne- kureni.

jaroslav81
8. mar 2024

Inak toho roku sa malo nejak meniť vyúčtovanie za teplo v bytoch, písali a tom veľa aj na internete. Inak to vraj rozpočítavajú. Nejak spravodlivejšie, že aj keď niektorý sused skoro vôbec nekúri, aj tak si priplatí viac. Či to náhodou nie je kvôli tomu. A ani nepíšeš či máte vlastnú kotolňu, či je bytový dom zateplený....

jaroslav81
8. mar 2024

@stvura to áno, ale aj tak mi to príde veľa za 40m2...len skoro 100€ mesačne za kúrenie? A kde je ešte fond opráv, voda, elektrina...

mk1111111111
8. mar 2024

@jaroslav81 tak, ak mala radiatory na plne gule, tak to moze tolko byt.
Ved merace jej odratali, moze si prekontrolovat.
A chyba jej preto, ze nedoplatok vody, znizil zalohy, co platila, tak to samozrejme chyba vo vykurovani. Asi sa tam pred tym tak aktivne nebyvalo, nemali dieta, alebo nekurili tolko,.... ved aj voda im stupla, tak problem bude tam, ze nenavysili zalohy, ako bolo treba

7miriam77
8. mar 2024

Mne sa to zdá strašne veľa za 40 m2, veď ani nebola dlhá zima minulý rok, a aj začala neskoro. Máš pustené radiátory v celom byte celé zimné obdobie? Neregulujes to? My napríklad cez deň skoro nekurime, len udržiavame....večer si púšťame a na noc minimum.

erikavesela
8. mar 2024

@jaroslav81 v bytovych domoch je kurenie drahe, hlavne, ked nemaju kotolnu...si treba uvedomit, ze treba zaplatit teplaren, spolocne priestory, uniky, neplaticov...teplarne sa nikdy nesrali s tym, ze maju uniky (vidno ich v zime, ked je napadnuty sneh).. vzdy ich nechali zaplatit odberatelom...aj dnes je tomu tak...zmena nastala v rozpocte tepla na byty...a to v tom zmysle, aby nenastavali situacie (co casto robili dochodcovia), ze nekurili a nechali sa vykurovat okolitymi bytmi, teraz kazdy, bez ohladu na to, ci kuri, ci nie, plati urcitu, statom predpisanu polozku, co je spravne...je to urcene pre tych vychcancov, co sa chceli prizivit na susedoch...

maximiliana
8. mar 2024

Vymeru ma 54,71 m2... ale ma presne napisane, aku ma spotrebu a aka je jednotkova cena... zial, realne sla z 1,4e na vyse 10e... a zalohove platby ma ukrutne nizke, to jej mohlo napadnut, ze bude mat nedoplatok, ked sa vsade hovorilo o zvysovani cien energii 🤷‍♀️

7miriam77
8. mar 2024

@maximiliana ceny by mali byť zastropovane, plyn predsa nemohol ísť tak hore z 1.4 na 10 e ...@barnecka akého máš dodávateľa? Neprestupovala si inde?

lenkahvh
8. mar 2024

@7miriam77 no pred rokom a pol, ked ta vlna prebehla bolo zopar bytoviek, ktore sa osamostatnili, odpojili sa od ustredneho a nemali zazmluvnenu cenu, tam to vedelo pekne zamavat - znama mala predpis 96 a po zvyseni 270 za 3 izbak
neviem, aky je toto pripad

7miriam77
8. mar 2024

@lenkahvh fúha, áno, asi aj toto bude niečo také, buď prestúpili, alebo bohvie, lebo toto sa mi nechce veriť. Veď kúri sa len cca 6 mesiacov v roku, posledné roky kvôli otepleniu ani toľko. Aby platila na mesiac kúrenia skoro 200 e? Blbosť

erikavesela
8. mar 2024

@lenkahvh regulovanu cenu za plyn mozu mat len bytovky pri spotrebe do 100 mw (ak si dobre pamatam)

hiro
8. mar 2024

Ved si pozrite tie fotky - celkove naklady na objekt - rok predtym 2 tisic, teraz 10 tisic. Jedno ako kurila, to nie je jej zalezitost - ale toho kto objednal/dodal teplo za takuto cenu.

liusa82
8. mar 2024

ako vidím byt sa bohovsky oplatí.Myslím ironicky.Podla mňa ktovie čo tam aj narátali na tom bytovom družstve v rozpise.Neverila by som im ani prd.Oni sa strašne obohacujú a nabalujú.Kdejako to kamuflujú.A najhoršie je že pravdy sa ani nedovoláš.Už je podla mňa pomaličky bývať v byte luxus viac ako v dome.Ja som tak rada že sme odišli z bytu.Súkromie nijaké,platby vyššie a vyššie zálohové.Tiež sme tam platili astronomické pálky za trojizbák a to bol pritom náš nie v nájme.V dome platíme ovela menej a rozloha podobná ešte aj viac o jednu izbu

7miriam77
8. mar 2024

@liusa82 tak určite máš pravdu v tom, že bývanie v dome je o inom, to všetci vieme, no každý človek v dome bývať nemôže, to by sme zastavali celé Slovensko. A čo sa týka toho vyúčtovania autorky, tam bude iný problém... ona možno neskôr ozrejmi

janabordacova
8. mar 2024

@barnecka ja som mala minuly rok takyto nedoplatok , čo mi majiteľka bytu poslala. Skoro ma vystrelo. Čakám aky bude tento rok nedoplatok.

lenkakravcova
8. mar 2024

@jaroslav81 no tak to máš super. My v dome tak 3000-4000€.

lenkakravcova
8. mar 2024

@barnecka pri tej výmere je to bežná cena. Neviem či my sme v KE nemali aj viac na m2.
Mala si nízke zálohové platby. My sme platili pri 80m2 350€ zálohové platby na iba ohrev a teplú vodu.

barnecka
autor
8. mar 2024

@7miriam77 uz som zistila ako co je, toto je bytovka a mame spoločný kotol.Toto je nájomný byt od obce takže režije a nájom sa plati obci.
Za rok 2023 zvýšili tarifu starostovi preto došli nedoplatky,celá bytovka sa nato musí poskladať je jedno ci si kuril viac alebo vôbec podľa výmeru bytu dosiel aj ten nedoplatok,niekomu došlo aj 2000eur nedoplatok.

barnecka
autor
8. mar 2024

@liusa82 presne tak to je aj môj prípad jednotková cena 10
Minulý rok 1.4 strasne..

barnecka
autor
8. mar 2024

@hiro To je aj problém doteraz som nezistila od koho mame kúrenie od akej firmy

barnecka
autor
8. mar 2024

@mk1111111111
@mk1111111111 ano mesačne režije mam 70 eur
5eur spoločná energia
10eur voda mesačne
55 eur kúrenie
To je na rok 840 eur
300 za vodu som platila
60 za spoločne energie
A to ostatne ten preddavok som mala na kúrenie

lukbe
8. mar 2024

@barnecka bodaj by nebol nedoplatok. My síce mame väčší byť, ale za byt platíme mesačne 293, potom okolo 400 preplatky.

ariola
8. mar 2024

@erikavesela 😫 too mi ani nehovor. Zijem sama v byte (64m2)- 2r som mala nedoplatky na kureni, lebo starsie termohlavice to zle regulovali. Min.rok som menila na smart hlavice, takze to kuri, ked teplota klesne pod 21st 🤷🏻‍♀️- takze su dni, ked to nezapne. Takze teraz to vyhodnotia, ze sa prizivujem? 😫 To mam cakat znova nedoplatok? Jemne ma rovno 🥴🥴
Inak platim 160€ mesacne predavkove platby

erikavesela
8. mar 2024

@ariola zial je to tak...poviem ti to z mojho pohladu..okolo mna ziju 2 dochodcovia, kt.nekuria a 1 byt je neobyvany a majitel v nom nekuri vobec...aby bolo v mojom byte teplo musim kurit ako besna...a tym vyhrievam dalsie 3 byty...dochodcom a tomu neobyvanrmu bytu prisli preplatky a mne nedoplatky...preto tu novelu povazujem za spravnu

erikavesela
8. mar 2024

@ariola nie...bude to mat kazdy tak...ci je byt obyvany alebo neobyvany a pokial si dobre pamatam plati to od 9/23

ariola
8. mar 2024

@erikavesela hej chapem, aj ten zamer chapem, preco to spravili. Uvidim, co pride vo vyuctovani, za min.rok. - vykurovat zacali aj tak neskor, kedze dlho teplo bolo. Len mam pocit, ze nic ine pri vyuctovani neriesim, raz vela, potom malo 🤷🏻‍♀️

Kazdopadne,uz som si radsej tie hlavice nastavila na vyssiu teplotu…esteze citam komentare, ked uz ma o tom spravy minuli 😆
A drzim palce, nech si polepsite po tych zmenach 🙏🏼

7miriam77
Autor odpoveď zmazal
7miriam77
8. mar 2024

@barnecka 😡😡no teda...tak to musíte riešiť spolu. Najlepšie cez právnika

ikonica
9. mar 2024

Fuha ale to je brutal narast z 1,4 na 10 😳😳😳

etak
9. mar 2024

@barnecka máte správcu a spoločnú kotolňu?