Cena handmade pre rodinu a blízkych
Ahojte, keď tu už bola téma o handmade výrobkoch, tak na ňu trochu nadviažem, ale všeobecne.
Pre tie, ktoré tvoríte: Od rodiny a blízkych priateľov, keď majú záujem o kúpu, pýtate plnú cenu alebo dávate niekoľko % zľavu alebo pýtate iba cenu za materiál?
Pre tie, ktoré netvorite: Ak by ste o niečo mali záujem od niekoho z vašej rodiny, blízkych kamarátov, napríklad. handmade kabelku, hačkovanu bábiku, pletené oblečenie; očakávali by ste, že to budete mať za nižšiu cenu, než to ponúkajú na trhu?
Ďakujem za skúsenosti a názory, pomôže mi to 🙂
Takto: ak mi niekto niečo ponúkol, tak to bolo zvyčajne zadarmo, alebo som ponúkla barter... Niečo za nieco. Ak som niečo chcela ja , tak som zaplatila koľko si vypýtala, neočakávam nič také ,že len suroviny/materiál a už vôbec nie zdarma.
Takisto keď chcel niekto známi pomôcť/info k daniam. Nemám problém , ale čo sa týka času ,musia sa prispôsobiť mne. Ak by chceli ho vyhotoviť resp spraviť kompletne ,nechala by som si zaplatiť.
dávala som vždy ako darček,či už rodine,alebo kamoškám
Inak je obrovský rozdiel výrobok a výrobok ja vyrábam vždy niečo ale robím len pre seba a moje deti a manžela výnimočne blízka rodina a dôvod je jednoduchý zväčša mám tak časovo náročné výrobky, že by mi to.jednoducho nikto ani nezaplatil a času popri dvoch deťoch málo... Napríklad teraz vyrábam kostým pre syna a reálne by som ho ani nemohla predávať lebo bok tak časovo náročný, že by jednoducho stál veľa a teda takéto veci by som ja osobne nedávala len tak niekomu zadarmo lebo chcel

@anonym_da6d93 inak cez koronu, robila som z domu. A aj sila ruska. Cely panelak za mnou chodil, ze usi aj mne. Ale realne som nemala tolko casu, lebo ja som fakt pracovala cez pocitac 8 hodin a potom som az vytiahla sijaci stroj.... A uz ani material som nemala a potom vsetci len kritizovali, ze som chcela material, ze uz nemam z coho sit...
@anonym_fba2b0 presne toto je taký príklad. Ľudia čakajú všetko zadarmo a vôbec si neuvedomuju, že teba to stojí kopec času, úsilia a k tomu na prekvapenie aj materiálu. Za dobrotu na žobrotu.