icon

Cena handmade pre rodinu a blízkych

Včera o 15:28

Ahojte, keď tu už bola téma o handmade výrobkoch, tak na ňu trochu nadviažem, ale všeobecne.

Pre tie, ktoré tvoríte: Od rodiny a blízkych priateľov, keď majú záujem o kúpu, pýtate plnú cenu alebo dávate niekoľko % zľavu alebo pýtate iba cenu za materiál?

Pre tie, ktoré netvorite: Ak by ste o niečo mali záujem od niekoho z vašej rodiny, blízkych kamarátov, napríklad. handmade kabelku, hačkovanu bábiku, pletené oblečenie; očakávali by ste, že to budete mať za nižšiu cenu, než to ponúkajú na trhu?

Ďakujem za skúsenosti a názory, pomôže mi to 🙂

Strana
z2
anjelicek26
Včera o 15:29

Kedze viem, kolko je na handmade vyrobe prace, tak by som dala skor viac, urcite nie nejaku zlavu...

anonym_249a27
Včera o 15:31

Rodine dám ako darček keď niečo chcú. Ak to chcú oni ďalej podarovať tak plnú sumu, priateľom podobne

martinkatinka
Včera o 15:32

Zalezi aj od toho, co chcu. Napriklad ked si donesu material, tak im to vyrobim. Nepytaam za to nic. Myslim uplne blizku rodinu. Vzdialenejsia rodina ma bezne ceny.
Ked chcu nieco skratit, obsit, opravit, to robim na pockanie a samozrejme bez poplatku.
Moj muz je stolar a rodine (sestry, rodicia) robi za cenu materialu.

nyusika
Včera o 15:34
@anjelicek26

Kedze viem, kolko je na handmade vyrobe prace, tak by som dala skor viac, urcite nie nejaku zlavu...

@anjelicek26 presne tak isto

a0
Včera o 15:38

@anonym_autor nerobím nič handmade na predaj, len pre seba, ale keď sa mi niečo nechce šiť, tak oslovím kamarátku - vždy mi to urobí ako si predstavujem. A jej platím o 10-20€ viac, než si pýta, lebo viem, že si pýta o dosť menej ako by si pytala od iných + viem, čo to stojí námahy, premýšľania a prerátavania.

autor
Včera o 15:41
@martinkatinka

Zalezi aj od toho, co chcu. Napriklad ked si donesu material, tak im to vyrobim. Nepytaam za to nic. Myslim uplne blizku rodinu. Vzdialenejsia rodina ma bezne ceny.
Ked chcu nieco skratit, obsit, opravit, to robim na pockanie a samozrejme bez poplatku.
Moj muz je stolar a rodine (sestry, rodicia) robi za cenu materialu.

@anonym_249a27
@martinkatinka
aj keď sa jedná o vec, čo má trhovú hodnotu 70€+? Materiál by bol do 10€, len ten čas je vyšší

anonym_28fbbf
Včera o 15:54
@anonym_autor

@anonym_249a27
@martinkatinka
aj keď sa jedná o vec, čo má trhovú hodnotu 70€+? Materiál by bol do 10€, len ten čas je vyšší

@anonym_autor Poznám jednu účtovníčku. Celá rodina aj kamarátky ju obťažovali, že či by im neurobila daňové. Keď urobila, tak priniesli čokoládu za 2 €. Jej to zabilo niekoľko hodín času a nemohla sa venovať svojim platiacim klientom.

Tak zaviedla pravidlo - chceš daňové priznanie? Tak zaplať poplatok, čo účtujem klientom. Prečo by to mala robiť zadarmo? Hand made bude obdoba. Prečo by niekto mal niečo vyrábať 5 hodín a potom to zadarmo niekomu dať, lebo ten niekto to chce?

martinkatinka
Včera o 16:00
@anonym_autor

@anonym_249a27
@martinkatinka

@anonym_autor a kolko casu stravis vyrabanim?

mk1111111111
Včera o 16:00
@a0

@anonym_autor nerobím nič handmade na predaj, len pre seba, ale keď sa mi niečo nechce šiť, tak oslovím kamarátku - vždy mi to urobí ako si predstavujem. A jej platím o 10-20€ viac, než si pýta, lebo viem, že si pýta o dosť menej ako by si pytala od iných + viem, čo to stojí námahy, premýšľania a prerátavania.

@a0 ja tiez presne tak, dam viac, ako pyta

behulka
Včera o 16:04

@anonym_autor vymieňam hodiny za hodiny + platíme si navzájom cenu materiálu. Z môjho pohľadu je to fér pre obe strany. Orez stromov, kosenie, pomoc v záhrade, opravy všeho druhu, upratovanie...
Málokto zo známych by dal za výmenu zipsu na bunde 15 € ale keď sa dohodneme na hodine pomoci v záhrade, je to pre toho človeka v poriadku.
Možno aj toto je cesta...

a0
Včera o 16:06
@mk1111111111

@a0 ja tiez presne tak, dam viac, ako pyta

@mk1111111111 veď v konečnom dôsledku ma to väčšinou vyjde aj tak o polovicu lacnejšie než v obchode, keďže si vyberám dosť fancy kúsky, ktoré majú 3-4 cifernú cenovku, pripadne aj keď nájdem niečo pekné ale je to z polyestru, tak si naopak radšej priplatím za kvalitnú látku.

autor
Včera o 16:12
@martinkatinka

@anonym_autor a kolko casu stravis vyrabanim?

@martinkatinka 13-15 hodín

autor
Včera o 16:14

Ale máte výborný postreh, dala by sa tato otázka prirovnať aj k iným prácam/účtovníctvu

martinkatinka
Včera o 16:18
@anonym_autor

@martinkatinka 13-15 hodín

@anonym_autor no to by som si veru dala asi zaplatit.
Aj ked, moj muz zase pri tej vyrobe nabytku tiez stravi par dni a peniaze za robotu nepyta.

anonym_0b3c59
Včera o 16:33

urobila by som ako darcek ak by niekto velmi blizky chcel. ale urcite nie len tak, ze zrazu by kazdy znamy chcel a ocakaval by to zadarmo...mne by to ani nenapadlo nieco take ziadat..ak je nieco menej pracne, tak mozno len za cenu materialu...ale to ozaj len najblizsim...

angeli121212
Včera o 16:38

@anonym_autor sama tvorím a dala by som viac keďže i tak je to často nezaplatená robota

jamimo
Včera o 16:51

@anonym_autor nikdy neočakávam zľavu. Mám rada vo veciach jasno a nemám rada podlžnosti, záväzky a nešťastné očakávania po. Vždy vopred nech si predávajúci povie cenu a ja súhlasím alebo nie.

jaroe
Včera o 17:05

@anonym_autor nečakala by som zľavu. Viem, že čas je vzácny.

danica2711
Včera o 17:07

pre rodinu a blízkych priateľov robím handmade výrobky z lásky, ako darček, nikdy ma nenapadlo pýtať peniaze

anonym_5467cb
Včera o 17:18

Žiadne z veci čo som kedy vyrobila som nepredával na trhu tak neviem aká môže byť trhová cena. A materskej som mala dosť času tvoriť teraz už nie.
Ak aj niečo vyrobím na objednávku je to pre priateľov, kolegov, známych. Je to úzky okruh ľudí. A je toho čoraz menej , kedysi som mala doma veľa materiálu ale doba je taká aká je. Ľudia šporia na všetkom. Tak keď si niekto kúpi radšej umelý kvietok z temu za pár ceny, ten by aj tak nedal peniaze za kvietok ktorý vyrobím zo stúh lupienok po lupienku. K cene.iba toľko, aj keby som počítala minimalnou mzdou by 90%ludí ofrflalo.
Tak som sa toho vzdala

anonym_fba2b0
Včera o 17:37
@anonym_5467cb

Žiadne z veci čo som kedy vyrobila som nepredával na trhu tak neviem aká môže byť trhová cena. A materskej som mala dosť času tvoriť teraz už nie.
Ak aj niečo vyrobím na objednávku je to pre priateľov, kolegov, známych. Je to úzky okruh ľudí. A je toho čoraz menej , kedysi som mala doma veľa materiálu ale doba je taká aká je. Ľudia šporia na všetkom. Tak keď si niekto kúpi radšej umelý kvietok z temu za pár ceny, ten by aj tak nedal peniaze za kvietok ktorý vyrobím zo stúh lupienok po lupienku. K cene.iba toľko, aj keby som počítala minimalnou mzdou by 90%ludí ofrflalo.
Tak som sa toho vzdala

@anonym_5467cb toto kanzashi tvorenie je celkom zrut casu. Trva dlho, kym to vyrobis. Ten cas ti nikto nezaplati

anonym_5467cb
Včera o 17:54
@anonym_fba2b0

@anonym_5467cb toto kanzashi tvorenie je celkom zrut casu. Trva dlho, kym to vyrobis. Ten cas ti nikto nezaplati

@anonym_fba2b0 robila som fľaše zdobené kvetmi, vianočné ozdoby v kvetmi, čelenky, sponky s kvietkami, červené kvietky s menom na kočíky a ďalšie veci zo stúhbako falošný patchwork potom ozdoby na svadbu na svadobné auto, až po drobnosti na výslužky.
Moje deti sa tak naučili siť strikovat, hackovať, servitkovú techniku, základy práce s drôtom a pod.

biba_18
Včera o 18:15

podľa toho komu a čo… ak musím nakúpiť materiál, tak nakúpim a pýtam prniaze za to - a robím zadarmo…

biba_18
Včera o 18:17

a kolegyňa mi urobila vec ktorá reálne mohla stáť materiálom tak 3€ + čas, dala mi to len tak, urobila mi z materiálu čo mala zvyšný doma a že tiež sa pri tom zabavila večer, že to je nič…

domkakvet
Včera o 18:45

@anonym_autor dala by som to zadarmo.

anonym_110743
Včera o 19:00

Rodine handmade veci darujem a blizkym priatelom tiez, vacsinou na sviatky alebo prilezitostne a keby to uz bolo ze by chceli nejako vela, tak by som povedala nech teda zaplatia material, ale v zivote by mi nenapadlo si pytat za pracu. Ale handmade vyrobky nepredavam, mam to ako hobby. A od rodiny, ktora vyraba handmade (oni aj predavaju) dostavam veci ako darcek tiez.

anonym_da6d93
Včera o 19:09

Trochu z iného súdka.. manžel má autoservis a rodina a znami, kamaráti a známi našich známych - každý koho pozná po mene čaká zľavu alebo že zaplatia len diely.. ,,veď sme kamoši" .. problém je (ako píše vyššie pani príklad s účtovníčkou), že možno 75% zákazníkov sú známi a ich známi, jednoducho niekto odporučil, niekto niekoho dotiahol k nemu a on nemá čas na platiacich zákazníkov.. každý čaká zľavu a nikto si neuvedomuje, že muž každou zľavou uberá peniaze svojej rodine. Pretože keď si vypýta namiesto 100€ iba 20€ tak väčšina je aj tak ohrnutá, že si dovolil niečo pýtať a neuvedomujú si, že práve ukratil svoju rodinu o 80€ nákup alebo výlet. Takže aj na základe tohto hovorím nie, nedávať zľavy.
Neviem čo vyrábaš, avšak zo začiatku bude tvoja klientela hlavne kamoši a rodina pravdepodobne. Takto si nezarobis ani na materiál a aj keď si vypýtaš iba 10€ za materiál, aj tak sa bude niekomu zdať veľa, pretože ,,koľko už toho materiálu za 10e minula na toto..."
Akože ak to máš ako koníček a potom nevieš čo s tým, napr ako keď niekto vyšíva, vyrába náramky alebo domáce dekorácie a chce sa toho zbaviť, nech ma miesto na ďalšie výrobky a nejaké eura na nový materiál tak kľudne za materiál. Avšak ak chceš niečo rozbehnúť a mať to ako brigádu so zárobkom tak musíš pýtať.

20erika07
Včera o 19:21

Rodine robím zadarmo , a tiez aj najlepsej kamoske pre jej deti. Na oplátku od všetkých nieco dostanem ,co je buď z ich tvorby, alebo ich práce. Ak robim kolegom, co su moja druhá rodina obrazne, vyuctujem len materiál, ale kazdy sam od seba automaticky da podla svojej vole aj za robotu. Pri znamych privriem oko, a dam lepšiu cenu za robotu, pri menej známych a cudzích normalne vyuctujem vsetko.

anonym_fba2b0
Včera o 19:26
@anonym_da6d93

Trochu z iného súdka.. manžel má autoservis a rodina a znami, kamaráti a známi našich známych - každý koho pozná po mene čaká zľavu alebo že zaplatia len diely.. ,,veď sme kamoši" .. problém je (ako píše vyššie pani príklad s účtovníčkou), že možno 75% zákazníkov sú známi a ich známi, jednoducho niekto odporučil, niekto niekoho dotiahol k nemu a on nemá čas na platiacich zákazníkov.. každý čaká zľavu a nikto si neuvedomuje, že muž každou zľavou uberá peniaze svojej rodine. Pretože keď si vypýta namiesto 100€ iba 20€ tak väčšina je aj tak ohrnutá, že si dovolil niečo pýtať a neuvedomujú si, že práve ukratil svoju rodinu o 80€ nákup alebo výlet. Takže aj na základe tohto hovorím nie, nedávať zľavy.
Neviem čo vyrábaš, avšak zo začiatku bude tvoja klientela hlavne kamoši a rodina pravdepodobne. Takto si nezarobis ani na materiál a aj keď si vypýtaš iba 10€ za materiál, aj tak sa bude niekomu zdať veľa, pretože ,,koľko už toho materiálu za 10e minula na toto..."
Akože ak to máš ako koníček a potom nevieš čo s tým, napr ako keď niekto vyšíva, vyrába náramky alebo domáce dekorácie a chce sa toho zbaviť, nech ma miesto na ďalšie výrobky a nejaké eura na nový materiál tak kľudne za materiál. Avšak ak chceš niečo rozbehnúť a mať to ako brigádu so zárobkom tak musíš pýtať.

@anonym_da6d93 inak cez koronu, robila som z domu. A aj sila ruska. Cely panelak za mnou chodil, ze usi aj mne. Ale realne som nemala tolko casu, lebo ja som fakt pracovala cez pocitac 8 hodin a potom som az vytiahla sijaci stroj.... A uz ani material som nemala a potom vsetci len kritizovali, ze som chcela material, ze uz nemam z coho sit...

anonym_da6d93
Včera o 19:30

Najlepšie keď napíšeš o čo ide a poradíme ti. Veľa ľudí tu píše ako dávajú zadarmo, avšak je rozdiel dať niekomu náramok, štrikované ponožky alebo sviečku (koníček, hotové za pár minút, možno jeden večer pri telke) a iné keď robíš ten výrobok za účelom privyrobku a robíš to 13 hodín ako píšeš (aleno ako píšem ja vyššie príklad s mojim mužom). Napíš o čo ide a bude vedieť lepšie poradiť.

Strana
z2