icon

Oplatí sa opravovať starý šijací stroj Veritas?

1. jún 2026

Ahojte, doma mám starý šijací stroj Veritas, tuším Rubina, po babke, odhadom viac ako 30 rokov. Posledné mesiace preskakuje stehy a servis mi nacenil opravu na približne 85 eur. Šijem len pre seba a zvažujem, či radšej nekúpiť nový Brother X14, ten som si vyhliadla 🙂 Len neviem, či prešije to, čo zvládol Veritas 🙂 Ďakujem za každý názor.

bloger
1. jún 2026

@anonym_autor Niekedy tie staré veci boli oveľa kvalitnejšie. To je ťažko povedať či sa to oplatí. Záleží či sa ti bude chcieť to premázavať a starať sa o neho. Môže to byť aj taká možno pamiatka na babku.

biba_18
1. jún 2026

ja by som opravila svoj starý, ak by som s ním bola spokojná ...

anonym_54c67a
1. jún 2026

@anonym_autor ja som pracne zhanala Veritas, ale mam ten model elctronic, Famula s volnym ramenom, z 89-teho, je to uz ten posledny model, co bol. Kupila som ho za 40 eur na bazosi, ale prisiel mi komplet zhrdzaveny, zadrety motor. Manzel mi to vycistil, rozbehal a pani mi vratila 20 eur nakoniec 🙃😆. Nemas niekoho, kto by Ti to pozrel? Tieto stroje su cista mechanika, len zelezo a mozno treba porozpustat usadeniny, vycistit. Roboty to nie je malo, muz sa s tym hral cely vikend.
Ale poviem tak, ze ja by som si chcela kupit este aj novy stroj, ale skor asi Pfaff, kvoli hornemu podavaniu, vsetko na Veritas sijem s kracajucou patkou, ale ked potrebujem zips, tak uz musim klasiku a na upletoch je to zle nedobre. A napriklad mi nejde automat napriklad na uzavierky na kapsy, gombikove dierky su na 4 kroky a nie je to tak pekne, ako cista automatika. Ale tak dierok ani zipsov nesijem az tolko, predminule Vianoce som dostala Babylock over/cover, to sa mi viac zide na lemy na tricka, dvojihla ma prestala bavit na tej veritaske.
Ak mas Rubinu, tak tam mas uz aj viac elastickych stehov, 3 kroky rovny, cik cak trojity, tym som napriklad presivala lemy na ciapockach, aby to pruzilo a bolo to aj pekne.
Oplati sa ho dat do poriadku podla mna.

autor
1. jún 2026
@biba_18

ja by som opravila svoj starý, ak by som s ním bola spokojná ...

@biba_18 Som s ním spokojná, prešije fakt všetko.

autor
1. jún 2026
@anonym_54c67a

@anonym_autor ja som pracne zhanala Veritas, ale mam ten model elctronic, Famula s volnym ramenom, z 89-teho, je to uz ten posledny model, co bol. Kupila som ho za 40 eur na bazosi, ale prisiel mi komplet zhrdzaveny, zadrety motor. Manzel mi to vycistil, rozbehal a pani mi vratila 20 eur nakoniec 🙃😆. Nemas niekoho, kto by Ti to pozrel? Tieto stroje su cista mechanika, len zelezo a mozno treba porozpustat usadeniny, vycistit. Roboty to nie je malo, muz sa s tym hral cely vikend.
Ale poviem tak, ze ja by som si chcela kupit este aj novy stroj, ale skor asi Pfaff, kvoli hornemu podavaniu, vsetko na Veritas sijem s kracajucou patkou, ale ked potrebujem zips, tak uz musim klasiku a na upletoch je to zle nedobre. A napriklad mi nejde automat napriklad na uzavierky na kapsy, gombikove dierky su na 4 kroky a nie je to tak pekne, ako cista automatika. Ale tak dierok ani zipsov nesijem az tolko, predminule Vianoce som dostala Babylock over/cover, to sa mi viac zide na lemy na tricka, dvojihla ma prestala bavit na tej veritaske.
Ak mas Rubinu, tak tam mas uz aj viac elastickych stehov, 3 kroky rovny, cik cak trojity, tym som napriklad presivala lemy na ciapockach, aby to pruzilo a bolo to aj pekne.
Oplati sa ho dat do poriadku podla mna.

@anonym_54c67a Práve nemám nikoho, kto by mi to vedel poradiť, preto som konzultovala s tým servisom :-/

anonym_d0614b
1. jún 2026

@anonym_autor Servis šijacích strojov je špecifická služba,kde je dobrý odborník vzácny, ale ak stroj je starý poctivý a pevný, mohol by slúžiť ešte dlho a lepšie ako tie, ktoré sa predávajú v súčasnosti..Napr.moj starý Lucznik presil aj "plech,,. Terajšia Singerka to nezvládne.

madeincssr
1. jún 2026

Kvalita a robustnost/zivotnost vacsiny vyrobkov klesa. Pribudaju funkcie, ktore mnohi nepotrebuju/nevyuziju. A pokazenost starych veci je casto riesitelna vycistenim a namazanim, pripadne nahradne diely sa tiez spravidla daju [na webe] zohnat. Problem je, ze nik to nevie/nechce robit KVALITNE, lebo zakaznici by to chceli "za hubicku".
Cize jedinym riesenim je mat na to niekoho blizkeho, ci znameho. A tym padom sa ludom do mysli vryva vsemocny marketing, ze "to je uz stare", "nie je to 'in'" a treba to vymenit za nove - moderne. Casto potom prichadza rozcarovanie, ked to nove vselico nedokaze, kvalita materialov a konstrukcie je len po skoncenie zaruky atd.

janinah
1. jún 2026

Predala som funkcny veritas za 40 eur,len pedal mu chybal.85 za opravu by som nedala.

martinka17
1. jún 2026

Moja mamina má 50 ročný Veritas, ide lepšie ako môj 15 ročný, čo dodať.

xckaretxxx
1. jún 2026

@anonym_autor kúpila som novy sijaci stroj. Všetko plastové. Nedávam mu dlhú životnosť. Starý veritas si nechávam. Daj ho opraviť. To bol iný level.

lubina
1. jún 2026

@anonym_autor mam doma tiez Veritas, taky tiez cca 30-rocny. Vlani sa pretrhol ten tociaci pas, co vlastne hybe ihlou. Tiez som premyslala, ci sa to da vobec kupit. A nakoniec som cez internet nasla, objednala, sama zalozila ten novy pas a funguje dalej. Podla mna tie stare veci su niekedy kvalitnejsie ako tie co su teraz nove. Ide len o to, ze casom sa vsetko opotrebuje. Ja by som opravila ten stary

behulka
1. jún 2026

Mám tiež staršiu Veritasku, som s ním veľmi spokojná. Ja by som za opravu tie peniaze dala.