Oplatí sa opravovať starý šijací stroj Veritas?
Ahojte, doma mám starý šijací stroj Veritas, tuším Rubina, po babke, odhadom viac ako 30 rokov. Posledné mesiace preskakuje stehy a servis mi nacenil opravu na približne 85 eur. Šijem len pre seba a zvažujem, či radšej nekúpiť nový Brother X14, ten som si vyhliadla 🙂 Len neviem, či prešije to, čo zvládol Veritas 🙂 Ďakujem za každý názor.
@anonym_autor ja som pracne zhanala Veritas, ale mam ten model elctronic, Famula s volnym ramenom, z 89-teho, je to uz ten posledny model, co bol. Kupila som ho za 40 eur na bazosi, ale prisiel mi komplet zhrdzaveny, zadrety motor. Manzel mi to vycistil, rozbehal a pani mi vratila 20 eur nakoniec 🙃😆. Nemas niekoho, kto by Ti to pozrel? Tieto stroje su cista mechanika, len zelezo a mozno treba porozpustat usadeniny, vycistit. Roboty to nie je malo, muz sa s tym hral cely vikend.
Ale poviem tak, ze ja by som si chcela kupit este aj novy stroj, ale skor asi Pfaff, kvoli hornemu podavaniu, vsetko na Veritas sijem s kracajucou patkou, ale ked potrebujem zips, tak uz musim klasiku a na upletoch je to zle nedobre. A napriklad mi nejde automat napriklad na uzavierky na kapsy, gombikove dierky su na 4 kroky a nie je to tak pekne, ako cista automatika. Ale tak dierok ani zipsov nesijem az tolko, predminule Vianoce som dostala Babylock over/cover, to sa mi viac zide na lemy na tricka, dvojihla ma prestala bavit na tej veritaske.
Ak mas Rubinu, tak tam mas uz aj viac elastickych stehov, 3 kroky rovny, cik cak trojity, tym som napriklad presivala lemy na ciapockach, aby to pruzilo a bolo to aj pekne.
Oplati sa ho dat do poriadku podla mna.
ja by som opravila svoj starý, ak by som s ním bola spokojná ...
@biba_18 Som s ním spokojná, prešije fakt všetko.
@anonym_autor ja som pracne zhanala Veritas, ale mam ten model elctronic, Famula s volnym ramenom, z 89-teho, je to uz ten posledny model, co bol. Kupila som ho za 40 eur na bazosi, ale prisiel mi komplet zhrdzaveny, zadrety motor. Manzel mi to vycistil, rozbehal a pani mi vratila 20 eur nakoniec 🙃😆. Nemas niekoho, kto by Ti to pozrel? Tieto stroje su cista mechanika, len zelezo a mozno treba porozpustat usadeniny, vycistit. Roboty to nie je malo, muz sa s tym hral cely vikend.
Ale poviem tak, ze ja by som si chcela kupit este aj novy stroj, ale skor asi Pfaff, kvoli hornemu podavaniu, vsetko na Veritas sijem s kracajucou patkou, ale ked potrebujem zips, tak uz musim klasiku a na upletoch je to zle nedobre. A napriklad mi nejde automat napriklad na uzavierky na kapsy, gombikove dierky su na 4 kroky a nie je to tak pekne, ako cista automatika. Ale tak dierok ani zipsov nesijem az tolko, predminule Vianoce som dostala Babylock over/cover, to sa mi viac zide na lemy na tricka, dvojihla ma prestala bavit na tej veritaske.
Ak mas Rubinu, tak tam mas uz aj viac elastickych stehov, 3 kroky rovny, cik cak trojity, tym som napriklad presivala lemy na ciapockach, aby to pruzilo a bolo to aj pekne.
Oplati sa ho dat do poriadku podla mna.
@anonym_54c67a Práve nemám nikoho, kto by mi to vedel poradiť, preto som konzultovala s tým servisom :-/
@anonym_autor Servis šijacích strojov je špecifická služba,kde je dobrý odborník vzácny, ale ak stroj je starý poctivý a pevný, mohol by slúžiť ešte dlho a lepšie ako tie, ktoré sa predávajú v súčasnosti..Napr.moj starý Lucznik presil aj "plech,,. Terajšia Singerka to nezvládne.
Kvalita a robustnost/zivotnost vacsiny vyrobkov klesa. Pribudaju funkcie, ktore mnohi nepotrebuju/nevyuziju. A pokazenost starych veci je casto riesitelna vycistenim a namazanim, pripadne nahradne diely sa tiez spravidla daju [na webe] zohnat. Problem je, ze nik to nevie/nechce robit KVALITNE, lebo zakaznici by to chceli "za hubicku".
Cize jedinym riesenim je mat na to niekoho blizkeho, ci znameho. A tym padom sa ludom do mysli vryva vsemocny marketing, ze "to je uz stare", "nie je to 'in'" a treba to vymenit za nove - moderne. Casto potom prichadza rozcarovanie, ked to nove vselico nedokaze, kvalita materialov a konstrukcie je len po skoncenie zaruky atd.
Predala som funkcny veritas za 40 eur,len pedal mu chybal.85 za opravu by som nedala.
@anonym_autor kúpila som novy sijaci stroj. Všetko plastové. Nedávam mu dlhú životnosť. Starý veritas si nechávam. Daj ho opraviť. To bol iný level.
@anonym_autor mam doma tiez Veritas, taky tiez cca 30-rocny. Vlani sa pretrhol ten tociaci pas, co vlastne hybe ihlou. Tiez som premyslala, ci sa to da vobec kupit. A nakoniec som cez internet nasla, objednala, sama zalozila ten novy pas a funguje dalej. Podla mna tie stare veci su niekedy kvalitnejsie ako tie co su teraz nove. Ide len o to, ze casom sa vsetko opotrebuje. Ja by som opravila ten stary
Mám tiež staršiu Veritasku, som s ním veľmi spokojná. Ja by som za opravu tie peniaze dala.

@anonym_autor Niekedy tie staré veci boli oveľa kvalitnejšie. To je ťažko povedať či sa to oplatí. Záleží či sa ti bude chcieť to premázavať a starať sa o neho. Môže to byť aj taká možno pamiatka na babku.