icon

Prečo kupujete handmade šité oblečenie?

25. aug 2026

Ahojte!
Robím prieskum zaujímajú ma Vaše názory na handmade , šité oblečenie či pre ženy alebo deti kupujete , vyhĺadávate ? Alebo radšej kúpite lacnejšie je ich dostatok v obchodoch? Dokážete nájsť napriklad na seba pekné oblečenie napríklad kabáty, vesty , šaty ? 🙂 Budem vdačná za Vaše názory, a prajem pekný deň 🙂

Strana
z2
anonym_b43f7a
25. aug 2026

@anonym_autor pre mňa osobne sú drahé, naozaj tie kúsky su cenovo vysoko a vizuálne ma natoľko neoslovia aby som bola ochotná ich uprednostniť pred klasikou z obchodou...

vetva99
25. aug 2026

presne, dnes je to drahsie, co samozrejme chapem, ale kedze si nemozeme vsetci dovolit vyhadzovat peniaze, tak ak uz musim nieco kupit, hladam lacnejsie alternativy.

biba_18
25. aug 2026

pre mňa je to drahé, teraz všetko dostať, možno keď má niekto špecifickú postavu, ale ak vie kúpiť konfekciu?
ako, mám veľa handmade výrobkov, kedysi som rozhadzovala peniaze - ale už tak nerozhadzujem - takže aj handmade išlo mimo ...

sara07
25. aug 2026

na sashe ked chcem niečo darovat tak ano
zvyšok je otázka finanacii, ktoré posledne 3 roky šli prudko dole , takže nie je na vyber učet nepusti
a neskutočne rada by som podporila sk alebo cz tvorcov, jednak maju fakt pekne kusky, kvalita a originalita je uplne niekde inde ale hlavny dôvod je že prachy ostavaju tu

anonym_b53763
25. aug 2026

@anonym_autor od jednej mamičky na ig 1-2x za rok objednám čiapky, čelenky, nakrcnik pripadne nejake oblečenie z tych rozprávkových látok. Inak väčšinou nakupujem oblečenia vo výpredaji. Nepotrebujem na tych par mesiacov dieťaťu keď rýchlo rastie za stovku oblečenie ktoré aj tak zničí

sissy27
25. aug 2026

@anonym_autor ak nie v obchodoch, tak na internete určite áno. Na mieru šité veci sú super, len proste cenovo nedokážeš konkurovať veľkovýrobe a to si nie každý môže dovoliť. Navyše je jednoduchšie vybrať si z už hotového a môcť to hneď nosiť, ako ísť ku krajčírke nabrať miery, potom prísť na jednu skúšku, na druhú skúšku a až potom mať nejaký produkt. Pre bežné denné oblečenie toto žiaľ nie je udržateľné podľa mňa.
Ja som si napríklad objednala teraz nohavice z netu za cca 30€ (podobné ako na foto) - jednoduché, letné, široké, bavlnené. Vedela by si ich ušiť za rovnakú sumu alebo lacnejšie, vrátane látky? Ak áno, veľmi rada si objednám.

anonym_9c1315
25. aug 2026

Ja kupujem, deťom poľské handmade značky ako klawo a Helen ( slovenské sú predražené skrz náš daňový systém). Sebe tiež.
Čo mne osobne chýba je business konfekcia, to viem akurát o ozete a Magenta. Na voľný čas je obrovská konkurencia. A ešte by som prijala štýlové kabelky z NELISOVANEJ kože.

anonym_89e2db
25. aug 2026

Rada podporim remeslo

anonym_68aae7
25. aug 2026
@sissy27

@anonym_autor ak nie v obchodoch, tak na internete určite áno. Na mieru šité veci sú super, len proste cenovo nedokážeš konkurovať veľkovýrobe a to si nie každý môže dovoliť. Navyše je jednoduchšie vybrať si z už hotového a môcť to hneď nosiť, ako ísť ku krajčírke nabrať miery, potom prísť na jednu skúšku, na druhú skúšku a až potom mať nejaký produkt. Pre bežné denné oblečenie toto žiaľ nie je udržateľné podľa mňa.
Ja som si napríklad objednala teraz nohavice z netu za cca 30€ (podobné ako na foto) - jednoduché, letné, široké, bavlnené. Vedela by si ich ušiť za rovnakú sumu alebo lacnejšie, vrátane látky? Ak áno, veľmi rada si objednám.

@sissy27 tazko, ved tam treba latky a latky na take nohavice, odhadom 2 metre beznej sirky. Ja mam plny ulozny priestor pod postelami, zapratany latkami. A nestiham. Uz nemusim kupit nic a usijem detom od softshelliek po plavky, len ten CAS. Ale keby som si to mala dat niekomu sit, nedam, lebo to vyjde draho. Dcere som kupovala latku na softky a tie sa chystam dokoncit podla konecne padnuceho strihu, co som nasla, lebo jej povodny strih nesedel. A to bolo minuly rok, vyska este 148 cm, ale rozmery uz ako na dospelu zenu, take S/M, v obchode jej bolo vsetko dlhe z damskeho. Tak reku usijem. Tento rok uz uvidim, ci jej nebudu kratke. Ale uz kludne mozem kupit damske, uz ma 156 cm a je to lepsie, ako ked sebe kupujem, lebo ja mam 152 cm 😅. Tak latku zrecyklujem na mladsiu dceru. Alebo ked potrebujem fakt teple leginy pre mladsiu do skolky, tak mam kopu warmkeeperu a su naozaj teple a hrube, v obchodoch sa take tazko zhanaju. To sa usije aj raz dva. Ale sit nejake komplikovane saty, navyse z pevnej latky, kde rozhoduje kazdy mm, aby to sedelo na postave, tak to sa vobec neoplati.

michaela329
25. aug 2026

@anonym_autor ak kupujem niečo ušité, dávam si to šiť na mieru (svadobné šaty, plesové šaty - dvojo, kožuch a závesy). Také tie hand made veci moc nemusím kvôli vzorom, obvykle to býva divočina a draho.

sissy27
25. aug 2026
@anonym_68aae7

@sissy27 tazko, ved tam treba latky a latky na take nohavice, odhadom 2 metre beznej sirky. Ja mam plny ulozny priestor pod postelami, zapratany latkami. A nestiham. Uz nemusim kupit nic a usijem detom od softshelliek po plavky, len ten CAS. Ale keby som si to mala dat niekomu sit, nedam, lebo to vyjde draho. Dcere som kupovala latku na softky a tie sa chystam dokoncit podla konecne padnuceho strihu, co som nasla, lebo jej povodny strih nesedel. A to bolo minuly rok, vyska este 148 cm, ale rozmery uz ako na dospelu zenu, take S/M, v obchode jej bolo vsetko dlhe z damskeho. Tak reku usijem. Tento rok uz uvidim, ci jej nebudu kratke. Ale uz kludne mozem kupit damske, uz ma 156 cm a je to lepsie, ako ked sebe kupujem, lebo ja mam 152 cm 😅. Tak latku zrecyklujem na mladsiu dceru. Alebo ked potrebujem fakt teple leginy pre mladsiu do skolky, tak mam kopu warmkeeperu a su naozaj teple a hrube, v obchodoch sa take tazko zhanaju. To sa usije aj raz dva. Ale sit nejake komplikovane saty, navyse z pevnej latky, kde rozhoduje kazdy mm, aby to sedelo na postave, tak to sa vobec neoplati.

@anonym_68aae7 mne to vysvetľovať nemusíš, to bol názorný príklad pre autorku "prečo si radšej 99% ľudí kúpi v obchode hotové".

autor
25. aug 2026

Ďakujem Vám všetkým za názory, ťahá ma to stále niečím podnikať niečo aj pre radosť ale ámo uvedomujem si že konkurencia je obrovská ale vyžijú a darí sa im myslím že niektorým celkom super možno nemajú státisíce z toho. Tak som len potrebovala vedieť že ako to vidíte vy. Pracujem s oblečením nemenovanej zn. Kde áno kúpote vo výpredaji veci za 1-2 ale napríklad také tie teddy kabatiky pekne detske vzory , softshellky nohavice som si objednala od jednej sikovnej zienky co sije pre deti a cena bola akceptovatelna tym nohaviciam sa nic nestalo a dcera nosila nonstop do skolky. Zase z mojej strany moj styl co by sa mi pacilo a na moju postavu ja ani jednny normalne saty neviem najst v tych fast fashion obchodoch ani nohavice nic proste nepacia sa mi vobec a ani nesedia :D

simca06022011
25. aug 2026

Mna to neoslovilo, malokedy sa mi handmade veci pacia, dnes ak si predstavim napr latky kupovat, uz len to je take nerentabilne, este k tomu praca a je to v malom proste nerealne. Napr pacili sa mi veci z prirodnych materialov, lan, ovcia vlna.. ale to je pre mne neudrziavatelne, a cenovo vysoko na bezne nosenie.

Pre deti, to je take diskutabilne, da sa, predsa aj materialu tam potrebujes menej atd. urcite cast rodin bude mate zaujem aj o handmade, veci na celu sezonu atd, lebo ja som kupovala znackove drahsie veci, ale napr moje dieta malo dvoje nohavice vonkajsie, jedny cizmy, jedny topanky, ... cize realne osm kupila kvalitu kludne drahu. Vzdy najdes zakaznikov, ale na prezitie, potrebujes vela zakaznikov alebo velmi vysoke ceny. A ak uz je ich "vela", sama to nedas a musis riesit, kto ti to bude sit.. napr Lull dakedy zacinal s par produktami, kupovala osm ich ked fakt boli v plienkach, ale napr kvalita az takaaa uzsana nebola k cene :DDD bolo to ale ine, a material prijemny. A zase zakazkove sitie, neviem ci by islo.. dnes... ved jasom si len obrus isla usit a latka bola drahsia ako obrus v obchode a to ani nehovorim o praci este :DD

natalka13
25. aug 2026

som minimalista a radsej kupujem domacu a cesku vyrobu.
napr. Jadberg
ale kupujem aj dost veci v taliansku vyrobenych v taliansku.

katkazatka
25. aug 2026

Mna hand made neoslovuje. Su to zvacsa zvlastne kusky za vysoke ceny. Dnes si kupite handry za par eur a od vymyslu sveta. Pre mna hand made nema pridanu hodnotu.

anonym_76aa28
25. aug 2026

@anonym_autor zvykla som kupovať čiapky šaty od jednej pani...ale teraz tie šaty 40e plus posta a velkost 110 co ozaj neni nadlho ..starsia ked sla do skolky som jej kupila aby mala take ine ako ostatne..ale na V je tolko peknych siat ze za tu cenu ma 3 kusky .Teraz som tam hodne nakupila dokonca detsky nosič čo stoji 160e som tam kupila za 60 a poviem ti uplne ako novy.Nie uz nejdem do noveho

bielasovicka
25. aug 2026

My sme mali susedu, krajčírku. Šila šaty, normálne mala zákaznícky, chodili k nej. Šila aj pre moju maminu. A ušila aj mne pekne saty na moju stužkovú. Bolo to pred 40 rokmi😉

anonym_c464a8
25. aug 2026
@anonym_autor

Ďakujem Vám všetkým za názory, ťahá ma to stále niečím podnikať niečo aj pre radosť ale ámo uvedomujem si že konkurencia je obrovská ale vyžijú a darí sa im myslím že niektorým celkom super možno nemajú státisíce z toho. Tak som len potrebovala vedieť že ako to vidíte vy. Pracujem s oblečením nemenovanej zn. Kde áno kúpote vo výpredaji veci za 1-2 ale napríklad také tie teddy kabatiky pekne detske vzory , softshellky nohavice som si objednala od jednej sikovnej zienky co sije pre deti a cena bola akceptovatelna tym nohaviciam sa nic nestalo a dcera nosila nonstop do skolky. Zase z mojej strany moj styl co by sa mi pacilo a na moju postavu ja ani jednny normalne saty neviem najst v tych fast fashion obchodoch ani nohavice nic proste nepacia sa mi vobec a ani nesedia :D

@anonym_autor hand made neobjednávam, len si dávam šiť na mieru..

anonym_fddfd0
25. aug 2026

@anonym_autor Sijem a strikujem si sama, lebo ma to bavi, este by bodlo mat viac casu. Keby som sa na to pozrela, ci sa to vyplati a porovnam si ceny s beznymi obchodmi typu H&M, tak nevyplati, ale je to moj relax a navyse mam presne to, co chcem a original. Ak porovnam cenu s lepsimi obchodmi, resp. handmade tvorbou, tak sa to uz vyplati a dokonca aj co sa kvality vyhotovenia tyka.

anonym_85a5c3
25. aug 2026

Par rokov som sila oblecenie pre deti ako privyrobenie si popri praci. Pri sucasnych nakladoch a poklese zaujmu by som si uz ani tie odvody nezaplatila...
Pomaly uz prestavam sit aj pre seba a svoje deti, ked mam kupit kvalitnu latku a venovat tomu cas, neoplati sa to. Radsej kupim z bazara.
Za mna by to malo mat pridanu hodnotu, nieco, co bezne nekupis.

anonym_aab8d9
25. aug 2026

Rada by som, ale žiaľ nemôžem si dovoliť dať toľko za oblečenie, mám iné priority. Jedine z druhej ruky, ale to sa asi neráta do tvojho prieskumu.

anonym_0101c3
25. aug 2026

odrádza ma cena.
v obchode kúpim handry za pár e.

anonym_96e245
25. aug 2026

Ja handmade nekupujem najma z dovodu, ze je to vacsinou na zakazku online cize vopred nevidim, nechytim a neviem dietatu vyskusat a co s tym potom ak nesadne. To, ze je to drahe by nevadilo pri produktoch, ktore naozaj stoja za to. Maly ma napriklad len softshellove nohavice ktore sme ale dostali a super sadli, tak som sa odvazila nasledne zacat kupovat, ale inak to neriskujem. A ja si kupujem len veci co si osobne vyskusam, handmade nema pre mna zmysel.

romanovic
26. aug 2026

@anonym_autor ja napr. uprednostnujem uniformitu, jednofarebne oblecenie, takze do nejakej 45-ky som chodila vylucne v ciernej. Teraz moja skrina obsahuje cca 30 bielych pulovrikov, 15 sivych, 15 ciernych, 2 hnede, 10 cierno-bielo pruzkovanych, 20 ks modrych Levi's, 5 ciernych, 5 sivych, jednofarebne saty a obleky. Kabelky velke, strohe, kozene. Vsetko vyriesim v par obchodoch, nemusim tomu venovat vela casu. Neviem si predstavit obliect si nejaku kvietkovanu, viacfarebnu alebo inak pestru divocinu a hand-made veci, ktore som videla, boli z tej kategorie.
V kazdom pripade drzim palce s podnikanim a verim, ze si najdes klientelu.

anonym_247fec
26. aug 2026

@anonym_autor neviem či by som to nazvala handmade oblečením ale podporujem slovenské a české značky ako Mile, Dupeto, Jožánek, Diobo, Woollies… Ale teda prevažne kupujem odtiaľ pre dieťa a nie pre seba. A som ochotná za to dať viac peňazí kvôli tomu kto ho šije a ako kvalitné to oblečenie je. Nehovoriac o tom, že na bazari sa dá predať za super cenu. Napríklad baggy tepláky z jožánka sadnú synovi perfektne a stoja cca 10€. Fakt žiadna strašná cena, zrovnatelná s fast fashion. Za merino kúsok dám peňazí viac. Ale keby niekto ponúka tepláky ničím nezaujímavé za 30€, tak ich nekúpim.

blackcat8885
26. aug 2026

Mne sa tie handmade veci oblečenie nepáči väčšinou také divoké vzory látky, milión farieb pre deti aspon čo som videla. Ale tak ja som skôr sekacovy typ mám odtiaľ 80% veci a deti tiež niečo. Zvyšok Sinsay, Pepco, Kik, Tesco atď cenovo dostupné. Odmietam dat za handmade tepláky pre syna 20-30€ keď onedlho na nich budu diery na kolenách

autor
26. aug 2026
@romanovic

@anonym_autor ja napr. uprednostnujem uniformitu, jednofarebne oblecenie, takze do nejakej 45-ky som chodila vylucne v ciernej. Teraz moja skrina obsahuje cca 30 bielych pulovrikov, 15 sivych, 15 ciernych, 2 hnede, 10 cierno-bielo pruzkovanych, 20 ks modrych Levi's, 5 ciernych, 5 sivych, jednofarebne saty a obleky. Kabelky velke, strohe, kozene. Vsetko vyriesim v par obchodoch, nemusim tomu venovat vela casu. Neviem si predstavit obliect si nejaku kvietkovanu, viacfarebnu alebo inak pestru divocinu a hand-made veci, ktore som videla, boli z tej kategorie.
V kazdom pripade drzim palce s podnikanim a verim, ze si najdes klientelu.

@romanovic noo handmade som nemyslela nejak prehrotene ale ze nie hned firma s profi strojmi ale heden clovek a predat to napriklad na trhoch alebo na eshope a tak , nemusi to byt farebne kvietkovane 🙂 napriklad ja vobec nie som ten typ skor neutralne jednoduche veci sa mi páčia 🙂 dakujem 🙂

anonym_18ff37
26. aug 2026

Ja som dnes obliekla styri deti na buducu letnu sezonu,plus nieco na tuto jesen za 244€ v kvalitnom nemeckom obchode vo vypredaji povodne by to bolo podla uctenky 655€.Takze handmade u nas nehrozi.Kvalitnu sofshelku myslim bundu a nohavice som dnes kupila za 18€ spolu.Za tu cenu to nikto neusije.

anonym_426904
Včera o 04:40

@anonym_autor ja nekupujem, neoplati sa to, dnes su handry lacne. Ak by som potrebovala nieco specialne, usijem si radsej sama a to som 25 rokov nesila.

weleda123
Včera o 04:52

Od jednej pani kupujem dcérke softshell nohavice na zimu a tento rok mi šila aj 2 korunky a takú letnú čelenku so šatkou. Ale inak bežné oblečenie už nie. Raz som objednala handmade sukňu pre dcérku od jednej slovenskej značky, fotka super, všetko, rýchlo prišlo a obrovské sklamanie. Pochopila som veľmi rýchlo, že fotka bola upravená s AI a to čo mi prišlo okolo tej fotky ani nešlo. Trvala som na vrátení a odvtedy takéto veci radšej obchadzam.

Strana
z2