Ako začať podnikať v šití: Rady od krajčírky
Veľmi túžim sa živiť šitím.Mám už dosť rokov a za sebou kadečo odžité.Hovorím si že žijem iba raz a láka ma vyskúšať sa živiť šitím.Ale aj sa bojím.Nie som naivná a vidím tie lacné veci v nákupných centrách, výpredaje, akcie.Kedysi ešte za mojich mladých čias bolo vela krajčírskych salónov, dnes sú porušené.U nás ma jedna paní otvorenú prevádzku na úpravu a opravu odevov a pochybujem že ju to uživí.Určite šije niečo a predáva aj cez internet.Šijem pre seba a moje deti už viac rokov, nie som vyučená, šiť som sa naučila cez videá.Myslím že dosť dobre, dávam si záležať.Láka ma šiť kabelky a bytový textil alebo potom šiť pracovné oblečenie pre zdravotníkov.Mám ale deti a treba platiť aj účty, akosi sa bojím začať.A popri robote sa mi nedá rozbehnúť šitie natolko aby som si to odskúšala.Cez net zatial nepredávam, nemám živnosť.Mám fyzicky náročnú prácu, plus domacnosť a deti.Zaujímalo by ma či sa tu nájde nejaká šikulka ktorá sa živí šitím a čo by mi poradila.Našetrené mám a viem si kúpiť profi stroje aj všetko potrebné na začiatok.Veľmi pekne ďakujem.
Aj ja radim nie.robim to ,tak viem o čom pišem
@hmarko Škoda že mi nenapíšete viac.Prečo?
V ktorej časti Slovenska by si to chcela robiť?
Bratislava
@kabinka11 Prečo? Ja by som chcela šiť doma a predávať cez net.Mám na to priestor.
Inak, nikto okrem vás dvoch sa do diskusie nezapája... To už v dnešnéj dobe ženy nešiju?
Nesiju, lebo sa to neoplatí. Mam dlhoročné skúsenosti, keď chceš napíš správu.
@kabinka11 Prečo nenapíšeš skúsenosti rovno v diskusii? Určite nie som sama a pomohlo by to aj iným žienkam.Ďakujem.A ak nechceš dopodrobna tak aapon niečo málo napíš že prečo nie.
Tak neviem akú máš presne predstavu, ale len odvody máš cca 300 eur. Pohybujem sa v tom cez 20 rokov a tvrdím len jedno, ak nemáš prácu stále tak sa to neoplatí. A ty ju nemáš. Chceš predávať bytový textil. To ako? Usijes návliečky a budeš čakať kto ich kúpi? Alebo kabelku? Alebo na zákazku to budeš robiť?
No neviem.pises ze sijes doma pre seba a deti.to znamena,ze si v obraze kolkko stoji kvalitmy metrovy material.uplet,bavlana proste cokolvek.latky su drahe.ak sixkupis latlu pre seba vyjde ta to dost,ak chches na tom zarobit musis pridat cas prace plus energie.a ako pisu odvody.zober si cemy v obchode.new yorker,pepko atd.a teraz si sama odpovedz lto ti da za obycajnu detsu teplakovu supravu 50e ak ju moze mat za.10.s tym ze.deri rastu.ak sit tak potom nieco po com je dopyt a nekupis to lahko.aj ja sijem,dokonca.mam skolu,ale co sa krajciriny tyka tak je to nezaplatena drina.a.robit sama na seba a uchytit sa.tak to je priam nemozne.rozhodne nie.jedine skusit to popri normalnej praci v ramci konicku
@kabinka11
@simoncik Chcela by som svoj eshop.Nie predaj cez sashe kde je obrovská konkurencia alebo tu.Láka ma šiť kabelky alebo bytový textil.Možno ešte tak odevy pre zdravotníkov.Prepočítala som to a musela by som toho dosť ušiť aby som zaplatila odvody a všetko potrebné.Mám takú predstavu že aj šiť a aj predávať material.Ale asi to neni také jednoduché keď ma od toho odrádzate.Ďakujem za rady a prajem pekný deň.
@simoncik Píšeš že krajčírina je drina.Horšia ako robiť predavačku? Alebo za pásom vo fabrike, prípadne upratovanie? Alebo v gastre?
tak ja dam pohlad z opacnej strany,ja by som napr krajcirku vo svojom okoli privitala, lebo ja nemam rada tieto obchody teraz. Velmi tazko si vyberiem a velmi malo veci mi aj sedi,radsej dat si usit kvalitnu suknu alebo sako a mat to na dlhsie nielen na jednu sezonu,Samozrejme ze viem ze by ma to nestalo 13€ 😀 to viem,ale ked si kazda krajcirka povie ze ju to neuzivi tak nemame kde si dat sit......a teda kto nakupuje v pepcu oblecenie tomu klobuk dole, to je uz ina kvalita 👍
Nezabudni na jednu dôležitú vec. Ak ideš do prace a robis5ako predavačka alebo v tej fabrike, tak prídeš od robíš a máš zarobené. Keď si vybavíš živnosť prácu si zháňaš sama. A k tej látke na predaj by som Ti vedela tiež povedať..
Autorka-treba si polozit aspon dve otazky.
1. Si na tom tak dobre, ze vies urobit strih roznych odevov na rozne postavy, aj menej standardne? Aby si bola schopna napr. vyhoviet tomu, co tu popisuje @agajka22 ? A ratat s tym, ze klientka napr. bude nespokojna a budes to musiet n-krat presit, mozno nakoniec z dalsej latky?
2. Ak by si nechcela robit to, co popisujem v prvom bode, mas nieco, co na trhu chyba a len tak by sa za tym zaprasilo? Lebo to je dalsia moznost, ze by si zaplnila dieru na trhu.
Ak si vies aspon na jednu z mojich otazok odpovedat kladne, tak do doho chod, ani nie, tak si dalej pre seba a deti a maj to ako relax.
Ja ta ale povzbudim. Mam 4baby krore siju do mojho obchodu. Vsetky 4 som nasla cez net lebo sa mi pacila ich praca. Ja som ten co sa stretava s koncovym zakaznikom. Ludia nemaju problem dat 30€ za sofshellove nohavice, ci 50€ za soft.kabatik pre dieta co to bude nosit sezonu, max dve. Kopu ludi neznasa pepca vratane mna a rucnu pracu vedia ocenit. Na nete je ale neskutocne vela krajcirok, kopu z nich neplati odvody alebo dph cim podliezaju ceny pre tie co to robia poctivo. Za mna vyskusaj popri robote, po veceroch. Najdi si kamennu predajnu nech to vedia vyskusat. Ine je ked dieta vidi na nete nieco a mama to nemusi kupit. Ine je ked dieta zbada (vymyslim si) nohavice s paw patrol a pisti ze bez nich neodide. Mamina vie ze je to kvalitny material, je to funkce a vie to vydrzat 2 sezony, tak kupi. Za mna skus
Este doplnim. Nikdy sa nerad s ludmi co nikdy nepodnikali. Alebo to neboli schopni ani len skusit, len radia ze to je blbost, to ti nepojde atd. Ak chces radu oslov priamo tie co to robia a funguje im to. Skus nasit zdrav.oblecko a obehnu si nemocnice s ponukou napr.
Sicka za pasom je drina.a velka a hlavne nezaplatena.kazda praca ma svoje klady a zapory no ja pisem krajcirina je nezaplatena.a zrejme ani nikdy nebude.tu ide o to ze trh zaplavili lacne veci a 80%slovakov je rado ze moze usetrit.aj ja som zvazovala.sit doma nok ed som si to prepocitala a uvedomila si financnu situaciu mnobych rodin na slovensku tak mne to vycchadza tak ze nie.ale skus.ak najdes medzeru v ponuke mozes uspiet
Ja som z tých, čo od doma šijúcich žien objednávajú, ALE musí to byť naozaj kvalitné, čo je žiaľ často problém,a zároveň sa mi to naozaj musí páčiť a to je tiež často problém. Šancu na úspech vidím v tom, že by si šila niečo, čoho je na trhu málo.
Každéj jednéj ďakujem za rady 😊👍
@thoughtfulweirdo Áno, mám niečo čo na trhu chýba. Vyššie som písala že chcem šiť kabelky, bytový textil alebo oblečko pre zdravotníkov.Ale toto budem šiť len tak doplnkovo. Ale tam kde momentálne pracujem, vidím čo chýba a čo by pomohlo aké pomôcky a toto by som chcela hlavne šiť.Nejde ale o oblečenie.Popozerala som eshopy a nikde to čo chcem neni.Nechcem povedať čo to je, lebo jasné že mi nejaká šikulka nápad prebere ale i tak časom to bude, to mi je jasné.
Len mi neni jasné ako ďalej postupovať. Čo by bolo lepšie.Svoj eshop alebo osloviť s mojou ponukov iné eshopy?
Hovorí sa že o troch veciach nemáš nikomu hovoriť. O svojich financiách,o tom ako si milovaný a o tvojom ďalšom kroku. Ja si myslím a mám to na sebe odskúšané že keď niečo naozaj chces celý vesmír sa spojí aby si to dokázala. Naozaj všetko. Máš jasnú víziu a to úplne stačí. Stačí si veriť. Keď budeš hovoriť okoliu o tvojom sne vždy sa nájdu ľudia ktorý sa buď boja niečo podniknúť a vtebe zasmejú pochybnosti. Ja som pred mnohými rokmi
šila doma na zákazku popri robote,neuzivilo má to ale! Vtedy ešte nebol internet taký rozšírený napr. na reklamu čo je celkom potrebné a ani mobilu vtedy ešte neboli čo je tiež dosť podstatné ak nechceš sedieť celý deň doma a čakať na zákazníka ktorý zabudol prísť na skúšku. Určite sa materiál o dosť zdražel a všetko okolo toho. Ale ja by som to tak negatívne nevidela lebo naozaj na úpravu odevov ľudia námahu ku komu ísť už pomaly nikto nešije. Tiež sú ľudia ktorým klasické konfekčné veľkosti nesedia a v poslednom rade ponuka je všetko na jedno kopyto. Bez originality bez smrcu ako cez kopirák že máš problém si niečo vybrať. Ja ti radím do toho ísť ale zo začiatku popri práci skús čo bude určite zo začiatku náročné ale ak to robíš srdcom zvládneš to. Rozšir podnikanie aj na úpravu odevov medzi to si uši niečo originálne a dávaj to hore na eshop atď. Ceny len postupne navyšuj ,lebo keď vidím ako sa predáva nap. jednoduchá sukňa z bavlny za 200e tak si myslím svoje aj keď je to hand made je to prehnane. Skúšaj a choď si za tým. Kedy sa nechali zo začiatku všetky ľudia odradiť ktorý vytvorili krásne diela nič by sme tu nemali. Veľa šťastia ti prajem
@lamar11 Ďakujem ❤
Mám o rok menej ako ty a v takomto veku už máme čo to odžité.Asi mám poslednú možnosť splniť si svoj sen aby som potom v 70tke neľutovala.Mám za sebou aj rôzne zamestnania, pracujem celý život manuálne a už cítim že starnem a nevládzem už tolko ako kedysi.Tam kde teraz pracujem som narobená tak že vkuse ma bolí telo.Rozmýšľala som že od júla sa zamestnám na polovičný úväzok a začnem popri tom šiť a uvidím či sa mi to rozbehne.Mala som v hlave tento môj sen viac rokov a šetrila som na to.Takže aj keby sa mi nedarilo, nevadí, ale budem mať dobrý pocit že som to vyskúšala.Stanovila som si hranicu 1 rok.Prvý rok živnostník neplatí odvody do socialnej poistovne, len zdravotné takže to rok vyskúšam.Len jedno neviem ako mám urobiť a čo by lepšie.Či svoj eshop ( toto bude finančné nákladne ) alebo osloviť eshopy a ponúknuť im moje výrobky, tam ale musím ísť s nižšou cenou.
Keď budeš šiť na cudzie e-shopy zas si budeš niekoho robotník..Reklama je asi najdôležitejšia. Začala by som asi soc.sietami na začiatok sú ľudia ktorym sa začalo dariť práve takto. Kamaráti známi to uvidia prezdialaju. Naozaj nie som podnikavý typ ale ja by som asi takto nato išla a po čase ak by si ma už dostatočné množstvo ľudí všimlo tak by som ten vlastný eshop otvorila. Ja keď som začala doma šiť tak som sama nevedela ako len som mala víziu že toto chcem. Ale musela som najprv niečo ponúknuť aby si to ľudia všimli. Tak som nakúpila látky a sila pre netere,a tak si to ľudia všimli v škole v škôlke a už sa to rozbehlo. Vždy sa dá ušiť niečo naozaj originálne kde inde to dostať nedá,a to je výhoda.
Dobrý deň, podarilo sa vám rozbehnúť podnikanie a akú máte skúsenosť?

V dobrom Ti radím, nie a ešte raz nie. Tu Ti rozpisovať nebudem, ak chceš napíš ss.