Je ťažké naučiť sa šiť?

16. apr 2023

Je ťažké naučiť sa šiť? Chcela by som šiť hlavne z upletu. Kúpila som si šijací stroj, ale neviem s ním poriadne pracovať, keď začnem, časom sa mi začne niť zasekavat, látka krútiť, na jednom mieste mi vznikne nazberana niť 😔 Niť som kúpila takú strecovu, tam by nemal byt problém. Mám ísť na kurz šitia alebo ako sa to naučiť? Chcem šiť len sama pre seba.

viestta
16. apr 2023

Zacni trenovat na tkanych latkach. Na sitie upletu potrebujes bud overlock stroj alebo aspon overlockovy steh na klasickom sijacom stroji. Treba zacat jednoduchymi kuskamy, rovnymi svami, na nich natrenujes aj nastavenie stroja, napatie niti. Sitie upletov je pre skusenejsich.
A kurz nie je zly napad, naucis sa tam rozne krajcirske finty, ktore sa ti zidu, ale ide to aj bez toho, videi je na youtube vela

ckocka
16. apr 2023

Na klasickom šijacom stroji sa úplet šije pružným stehom a nie strečovou niťou. Na nete sú rozne návody ako šiť pružné tkaniny.

sandra19901990
16. apr 2023

Počas materskej som si kúpila obycajny stroj a sila len uplet a teplakovinu. Vankúše a ruska ma nebavili. Skočila som rovno na teplaky drobcovi a časom na mikinu, vetrovku, a dnes som si uz chystala latky na svoje letné saty 🙂 po čase som si kúpila aj overlock. Ale ten si treba zaslúžiť, vravela som si. Je to uz investícia. Ale u mna, počas materskej, je to super relax sit a obliekať deti a seba. Cize videá kurzy módy na YouTube, Lucia vysvetľuje úplne všetko od zaciatku. Potom fb skupina šití co te chytí. Tam je kooopec strihov zdarma. Schválenie do skupiny trvalo niekoľko dni.
Skúste si najst videá ako na pružne latky 🙂 držím palce

sandra19901990
16. apr 2023

A nite obyčajne polyesterové. Normálne z galantérie. Tie z lidlu sa zvyknú trhať.

zorkahorka
16. apr 2023

Ked som sila smolko ciapky, tak normalnym stehom i nitou. Akurat ihla isla ina

20erika07
16. apr 2023

Treba skusat a skusat, od nití (nastudovat si ,kvalitnejsie nite su dost vyhoda), napätie, používať pružné stehy, ihly na uplet-strech, pritlak patky ak je k dispoziicii,zaciatky su tazke pri vsetkom, teda najma skuska trpezlivosti. Uplet na obyč.stroji nebude nikdy vyzerat ako na overlocku ale da sa pekne ušiť aj s takym strojom.
Ja som zacinala tiez len s obyč.strojom, plus vela videi, kurzy mody na yt, caramilla, a len skusala. Ciapky a ine male veci ma nebavili, rovno som isla na tricka, mikiny, leginy ,šaty. Casom som si kupila overlock, no to uz je ine šitie, ale tiez nemusi sadnut hned, vsade sa treba naučiť nastaviť stroj, zvolit spravne vsetko co treba, navliect tak ako sa ma a malo by to ísť. Kazdy stroj je iny, musis sa s nim proste vžiť a skúšať.
Ak mas moznost ist na kurz, bude to pre teba len prínos, urcite chod 🙂

autor
16. apr 2023

Stroj som si kúpila Janome 920, nite mám kvalitné, aj látky, aj ihly, svojho času som to riešila všetko, akurát že mi to stále nejde ušiť 😀

loliki
16. apr 2023

Ja som tiež musela vymeniť ihlu na šitie úpletu.

roja01
16. apr 2023

Ihly na sitie upletu maju zaoblenu spicku, kvoli tomu, aby nesekali priadzu upletu. Takze ihly na stretch. Aj PES nite (z galanterie, nie z K., L. alebo z T.) su dostatocne pruzne. A napatie hornej aj spodnej nite musi byt perfektne nastavene.

autor
16. apr 2023

@roja01 ano ihlu mám. Neviem nastaviť poriadne to napätie nití v stroji.

roja01
17. apr 2023

Nie len na brzdicke hore sa da nastavit napatie, ale aj na clnku zvykne byt malinka skrutka, ktorou sa pritlaca alebo uvolnuje pritlacne ramienko. Dobre to okrem skusenych siciek vedia nastavit opravari sijacich strojov. Opytaj sa krajcirok v meste kto im servisuje stroje. Ktory je dobry technik.

loliki
17. apr 2023
monillia
30. apr 2023

@autor vieš sa to naučiť aj sama ,ale potrebuješ si naštudovať veľa videii kde to vysvetľujú. Nečakaj, že hneď začneš šiť nejaké oblečenie, keď nemáš žiadne skúsenosti so sitim, mala by si trenovat len na kuskoch latky, ako bolo vyššie spomenuté ideálne tkanina(bavlnené platmo) Chce to trpezlivosť, poriadne si prestuduj svoj návod ktorý ku stroju máš, tam mas vysvetlene ako si upraviť napätie nití