Pediater v Bratislave, ktorý neberie neočkované deti
Ahojte, mam asi opacny problem ako vacsina mamiciek v dnesnej dobe 🙂 Hladam pediatra v Bratislave, ktory vyslovene neberie deti mamiciek, ktore odmietaju ockovanie resp. pozaduju odklad ockovania. Idealne by bol taky s vlastnou ordinaciou a nie na spolocnej chodbe v poliklinike ci nemocnici. Poznate taketo?
Ja sa nebudem vyjadrovat k teme ktora sa zase meni na vax / antivax zabomysiu vojnu. Dovidenia.
@slimstar Ja nemám panický strach z neočkovaných detičiek, myslím, že ani autorka nehľadá stopercentne "sterilné prostredie", ale logicky, lekár, ktorého vyhľadávajú antivax naladení, bude s najväčšou pravdepodobnosťou mať vyšší počet neočkovaných. Chodiť by som tam nechcela zo štatistických dôvodov. Keďže aj my prispievame ku kolektívnej imunite, radi by sme ňou boli chránení.
@slimstar Ale ja neočakávam, že deti s kontraindikáciami budú nútené do očkovania, ani že mi očkovanie poskytne 100% záruku ochrany. Len by som rada navštevovala lekára, ktorý má menší podiel bezdôvodne neočkujúcich. Myslím, že je to prirodzené ako to, že neočkujúci vyhľadávajú lekárov, vďaka ktorým sa vyhnú pokute..
v prvom rade is treba uvedomit, ze ockovanie nie je “ochranny stit”, od ktoreho sa vsetky virusy a bakterie odrazia a clovek sa nimi nemoze nakazit. ak sa clovek stretne s virusom/bakteriou, ktora chorobu sposobuje, imunitny system musi zareagovat. no imunitny system nereaguje na nasej pokozke, ani v 5 cm bubline mimo nasho tela. aj zdravy clovek moze preniest virus/bakteriu napr. na svojom obleceni a nakazit nou imunitne oslabeneho jedinca. nehovoriac teda o tom, ze aj zdravy clovek s dobrou imunitou, rychlou tvorbou protilatok (ci uz vdaka ockovaniu alebo napriek nemu, alebo silnym organizmom), moze v inkubacnej dobe sirit virus/bakteriu o ktorom ani nevie, ze ho/ju niekde chytil. a choroba sa u neho neprejavi, lebo si s nou jeho imunitny system poradi.
izolovat od bakterii a virusov sa teda neda. skor sa ako matka ma zakladatelka temy zamysliet nad tym, aby telicko jej novorodenca cim skor osidlili tie bakterie, ktore mu pomozu budovat zdravy a silny imunitny system. je uplne pochopytelne, ze sa o svoje dietatko boji a chce ho chranit. neockovane deti sa jej zdaju najrizikovejsim faktorom. ale zbytocne. neockovane neznamenaju nakazene a mnohokrat ani rizikovejsie. z pohladu ockovanych chorob je rovnako rizikovy akykolvek jedinec, neockovane dieta ba aj vlastny otec ci babka. takze ak sa zakladatelka boji chorob v cakarni s neockovanymi detmi, nech zacne svojou rodinou. zaockovat a preockovat vsetkych clenov rodiny, ktori pridu do styku s novorodencom este pred druhou davkou hexy, co je cca 6.-8. mesiac. stavim sa, ze pan manzel ani tvoja mama nemaju zaockovanych aspon 3 zo 6 chorob, proti ktorym sa hexou ockuje. a cierny kasel? posledne desatrocia sa siri hlavne bakteri b.parapertussis, proti ktorej sa neockuje ani sa nikdy neockovalo. ockuje sa proti b.pertussis, ale ta sa dlhodobo podiela na mizivom promile ochoreni cierneho kasla. aj ja som cierny kasel mala pred styrmi rokmi. trvalo to celych 6 tyzdnov, kym mi lekarka spravila rozbory a zistila to. kamoska dopadla podobne tento rok. ak je lahky priebeh, ako som mala ja, lekari to ani nezistia, len predpisuju 2-3 antibiotika po sebe. medzitym ti chori, jemne pokasliavajuci, (ale pritom ockovani proti b.pertussis kedysi pred 20-30timi rokmi), behaju kade tade po meste a napriklad aj so svojimi ockovanymi detmi k lekarom, kde sa stretavaju aj s inymi rodicmi a ich ockovanymi detmi.
neockovane deti v cakarni su podstatne mensim rizikom, ako nespravne vysetreni dospeli, co si myslia, ze su zdravi, lebo boli kedysi davno ockovani. v idealnom svete by to malo fungovat tak, ze kazdy by mal nosit minimalne rusku na ustach a nose, ked ma akykolvek zdravotny problem. ale ani to neochrani, kedze infekcny pacient moze byt este akor, nez ochorenie prepukne. a dokonca neockovane deti su rovnakym rizikom ako deti ockovane, ak si ich rodicia myslia, ze ockovanim svojim detom navliekli skafander, ktory spali na uhol vsetky bakterie a virusy uz pri prvom dotyku. tak ockovanie ani imunita nefunguje, to len v reklame na bifidus actiregularis tak ukazuju ;)
takze maminka, radsej svoje dietatko dojci co najdlhsie, tak ho aj v tej cakarni ovela efektnejsie ochranis od akehokolvek virusu ci bakterie od ockovanych, neockovanych, alebo od kohokolvek. a aj od tych, co tam moze doniest ockovane dietatko na topanke, lebo predtym behalo po trave, kde sa vykakal nejaky vtacik, a ty na tom mieste prejdes kolieskom kocika a doma ten kocik odparkujes v chodbicke, na ktoru potom stupis svojou topankou a topanku si vyzujes vlastnou rukou a nebudes si nahodou tu ruku umyvat mydlom aspon 1 minutu, lebo ti to dietatko zaplace a ty skoncis 54-tej sekunde a nestihnes zabit 99,9% bakterii a virusov, ako tvrdi reklama na mydle. fakt, dojci a dietatko ochranis ovela ucinnejsie nez svojim strachom z neockovanych deti v cakarni tvojho lekara...
mimochodom, vies kolko milionov virusov a bakterii na nasej planete moze sposobovat rozne vazne aj banalne ochorenia? a vies proti kolkym z nich sa ockuje? nezaoberaj sa chorobami, ktore realne tvoje dieta nema ako dostat. lebo vacsina z nas je neockovana a predsa nas tie bakterie a virusy este nezabili... neber to ako vysmech, naozaj to tak nemyslim. len media su silnym manipulatorom a v dnesnej dobe je fakt in robit strasiaka z kazdej drobnosti.
👍dlho som necitala tak k veci a jasne,zrozumitelne a logicky napisany prispevok.
@maciatkolulu
To mas sice pravdu, ale aj tak pochybujem, ze zaberie tam, kde by mal. Ked ma niekto svoju pravdu, tak logicke argumenty su pre neho nedostacujuce. Staci vplyv nejakej uznavanej osoby (mama, dr) a zozerie jej to vsetko aj s navijakom.
Ja som nedavno stretla byvalu spoluziacku, jej dieta bolo zababusene v kociku, moja pesi pobehovala. Akurat isli na ocko a sa ma spytala, kedy sme ockovali my. Tak som jej povedala, ze hexa moja nema ukoncene a mmr zatial ani.nerozmyslam a normalne baba cukla tym kocikom, akoby mal na jej malu mor skocit aj cez dva metre 😂 takze odniekial tie famy naozaj beru, ze neocko deti su najvacsia hrozba. Moja bude mat pomaly dva roky a este nejak chora nebola, ked neratam raz sople od zubkov, ale ATB este nemala (klop, klop), u lekarky sme tiez neboli, od kedy netreba chodit na poradne, v obchode ani na ihrisku zatial nic nechytila... Stretavame sa s kamoskami v podobnom veku, btw vacsinou neockovane deticky a vsetky su zdrave...
@lindusss2016 len ono je dost smutne, ze v dnesnej dobe je tak neuveritelna neinformovanost...vid tvoja kamaratka...alebo aj zakladatelka temy, musim povedat, ze tak naivna osoba tu uz davno nepisala. A najsmutnejsie je, ze mamicky si nezistuju veci, podstatne veci, ktore mozu mat velky vplyv na zdravie ich deti...autorka by chcela ockovat dieta v styroch tyzdnoch, povedz, ake informacie moze o ockovani mat, ked neovlada ani len takyto zaklad? A neockovanci su pritom za najvacsie monstra...ako bez urazky, ale kazdy rodic, co sa rozhodol neockovat, vie o tejto teme podstatne viac, nez hocijaky proocko maniak
@wolfie
Suhlasim uplne.
No je to velmi smutne, ze chce do takeho drobceka pchat tie hnusy a este si mysli, ze ho tym ochrani. Ja studujem o vsetkom moznom aj cele dni, nez sa pre nieco rozhodnem. Niekto si len povie, ze takto to bolo roky a je to dobre...
@kkl82 nádherne si to vystihla...ale kto nechce,nepochopí...ľudia potrebuju mat vodcu stáda...priklonia sa k silnejšiemu a média sú v dnešnej dobe extrémne manipulatívne...ale kto chce,zaujíma sa....🙂☺️
@wolfie antivax je super informovany clovek a pŕovax je maniak🙂 prepac ale dost to vypoveda o tvojej objektivnosti a nefanatizme😉
@lindusss2016 ja nepoznam neockovane dieta okrem mojho syna ( zo zdravotnych dovodov) a predstav si ze nepoznam ani chorlave dieta - ziaden zaostaly, ziaden autista a dokonca ani alergik😉
@kkl82 myslim ze toto pisat nemusis a kazda sudna matka si vsetko toto uvedomuje... zaroven ale informovany rodic chape co je kolektivna imunita a nebude si nahovarat ze mnohe choroby vymizli z nasho sveta vdaka tomu ze sme si zacali umyvat ruky ci jest viac dovezenych pomarancov☹
@dai, podla mna to nebolo myslene vseobecne ale na zakladatelku tejto diskusie. Ta tu siri plamenne reci, ako sa orientuje v problematike a evidentne nema ani paru ani len o ockovacom kalendari. Cela tato diskusia je uplne nezmyselna, lebo neverim, ze existuje lekar, ktory by ti takuto informaciu SMEL podat. A keby tak aj urobil, ako preveris, ze je to naozaj tak? Ak som striktne za ockovanie, vyberiem si lekara, ktory je verejne znamy svojim postojom (napr. MUDr. Spanikova), zrejme u nej vela neockovanych v databaze nebude. Ale hladat lekara, ktory selektuje pacientov podla individualneho nazoru je podla mna zvlastne (rovnako zvlastne by mi pripadalo, keby hladala naprikla deckara, ktory berie len katolikov). Ja osobne by som k lekarovi, ktory vopred selektuje, o koho vobec je ochotny sa postarat (vramci svojho odboru a kapacity, pochopitelne), nesla vobec. Vo mne by budil prudku nedoveru (aj taky, ktory by tvrdil, ze uprednostnuje neockovanych pacientov)
@dai ja nie som fanatik 😀 ale ja som aspon schopna si pozistovat informacie a na zaklade nich sa rozhodnut...bohuzial drviva vacsina ludi si nepozistuje ani to, kedy sa ockuje, nevie o tom absolutne nic a bude sa rozdrapovat, ze ockovanie je to najlepsie, co ta moze postretnut a neockovancov by pozatvarala...popripade su tu este ovecky, co poslusne idu na ockovanie, lebo tak to je proste uz zauzivane, tak preco by nieco zistovali alebo nedajboze protestovali...co na tom, ze vakciny su uz diametralne odlisne od tych, ktorymi sme boli ockovani my...ak sa clovek informuje a na zaklade realnych informacii sa rozhodne ockovat, no nech sa paci, uznavam
@dai
Akde som ja tvrdila, ze ockovani su chori alebo ze poznam autistov? Ja som tym.chcela povedat, ze v zivote mala nic nechytila od neocko.deti. Poznam ale ocko deti, ktore mali reakcie, vacsinou to sice ostalo bez nasledkov (aj ked som na vlastne oci videla alergicku reakciu na ocko, kedy slo o zivot), poznam aj dievcatko, co po mmr totalne stratilo imunitu a velmi dlho bojovali s tym, aby jej ju nastartovsli znovu, ostala jej alergia na laktozu a to uz je 4 roky po. Dalsej kamoske tiez maly chytil prudku reakciu na laktozu po ocko hexa a to jej priznali uz aj v nemocnici, ze to nemozu vylucit ako pricinu.
@p_z len taku otazku..ked mas taky panicky strach z neocko deti to sa to tvoje s takymi ani nebude moct hrat?ci na ihrisku si budes pytat mamicoek ocko status a ked tam nahodou bude neocko dieta tak to svoje zoberies a budes nohy lamat domov lebo sa neicko dieta d9volilo hrat na ihrisku s tvojim ocko dietatom,?
@lindusss2016 Jedna lekarka z Čiech u ktorej som bola na prednaske hovorila, ze prva davka hexa je v 4. tyzdni dietata. Uz som zistila, ze na Slovensku je to az v 3. mesiaci 🙂 Ostatne informacie si nemienim vyhladavat na webe ako vacsina z vas ako tak pozeram. Ja respektujem lekarov a vazim si ich nazor. Ocakavam, ze mi vsetko vysvetli a poradi pediatricka - prave preto ju hladam 🙂
@belllinka Narozdiel od niektorych z vas mam aj zivot a nejake tie povinnosti. Netravim vsetok cas na modrom koniku 🙂 A nevidim dovod reagovat na vase urazky a podpichovanie. Kazdej, ktora odpoveda na moju otazku a poradila mi som odpovedala a podakovala.
@shiny_finy hladas lekarku, ktora odmieta brat neockovancov...ocakavas snad, ze od takejto lekarky dostanes objektivne informacie?
@p_z Je uplne strasidelne, ze z tolkych diskutujucich m
@p_z Je uplne strasidelne, ze z tolkych diskutujucich moju otazku pochopili len asi 3-4 zeny. Dufam, ze tieto diskusie na modrom koniku nereflektuju realnu spolocnost, lebo to by som sa za nas hanbila 🙂 Napisat takuto otazku na modrehokonika bol asi fakt blby napad. Skusim obvolat/obehat lekarky v nasom obvode a pozistovat si to takto. Viacere z vas pisali, ze lekarky to maju napisane na dverach, alebo to hovoria ako prvu otazku, tak snad budem mat stastie. Ked nieco zistim, napisem sem, lebo verim ze to zaujima viac ludi, len asi nechcu riesit tieto urazky...
Nechodim sem takze neviem ako sa to robi, ale uzatvaram tuto diskusiu 🙂 Nikam to nevedie. Obeham si to osobne 🙂
@shiny_finy
Ano, tak by to malo byt... Ze ti vsetko.poradi a vysvetli doktor a ty mu mozes 100% doverovat, bohuzial, realita je ina.
Napr.som chodila k jednej koznej, co bola u nas povazovana za najlepsiu, kolkokrat som tam prisla, tolkokrat mi predpisala masticky, ze vzdy som v lekarni nechala min.15€, maste nikdy nezabrali, nakoniec problem sa dal vyriesit aj za 1,50€ s mastou, co mi namiesali v lekarni. To uvadzam len priklad, ze aku mozes mat doveru v lekara (samozrejme, nie vsetci su taki, ale bohuzial vacsina z nich ma nejake zmluvy s farmaceutickymi spolocnostami, proste biznis je biznis a prachy su nad zdravie cloveka).
Co sa tyka ceskej lekarky a ockovacieho kalendara v CR, to je podla mna uplne irelevantne, vzdy sa musis riadit tym, co je platne u nas, v inych krajinach mozu mat vakciny aj ine zlozenie.
Hanbit sa nemusis za narod ani za diskutujuce, ja by som sa hanbila za to, keby som do eteru vypustila, ze mam ine povinnosti ako sa zaoberat zdravim svojho dietata a preto slepo verim doktorom... Aj my mame ine povinnosti, ale na zistovanie informacii o vychove a zdravi dietata di najdem vzdy cas. Keby si na vlastne oci videla reakciu po ockovani ako ja, tak by si si to zistovala asi aj ty.
@lindusss2016 Mam ine povinnosti ako reagovat na vase urazky a odpovedat na vase nezmyselne otazky. Ak si ani to nepochopila, tak chapem ze ani moju otazku nechapes.
@shiny_finy prosim ta a o co presne ti ide? Lebo realne kazda jedna lekarka ma v dispenzary zarucene aj neockovane deti nie iba "ockovancov".... kazda. Preroze je xy deti s roznymi problemamy,kde je nemoznost ockovat.... a tych deti je viac nez dost. A to aj tieto hadze medzi "neockovancov" vies s kolkymi neockovanymi detmi pride tvoje do styku a nebudes mat o tom ani potuchy😂..... a kludne moze byt rodic rozhodnuty ockovat,tesne pred si to.rozmysli a co ich dr vyhodi???? Vyradi? Prepac toto je nerealne a myslim,ze ockovaci kalendar by si minimalne mala.mat pozistovany skor ako dr,ktora berie/neberie neockovane deti..... ale kazdeho vec a ja zase dufam,ze vela.takychto zaslepenych ako.ty nie je.

Typický koník, minimum odpovedí na otázku ale múdrostí okolo toho až až. Zakladateľka neodpovedá, pretože ako inteligentná osoba vie, že nemá zmysel diskutovať s tými, koho názor si neváži. Prvá otázka našej pediatričky bola, či chcem dať svoje dieťa zaočkovať, lebo inak nás nezoberie. Žiaľ, nie sme z Ba, takže meno neporadím.