Kam na diagnostiku autizmu a ADHD na severe Slovenska?
Dobrý deň,
mám 19 a už viac rokov podozrievam, že mám nejakú mentálnu poruchu/postihnutie. Na 1. stupni základnej školy som sa učila dobre a bez problémov, ale začiatkom 2. stupňa to išlo dole vodou. Teraz končím strednú školu a pripravujem sa na univerzitu.
Veľmi ťažko sa mi sústreďuje na veci, ktoré ma vôbec nezaujímajú. Aj keď to čítam a mám to hneď pred sebou, tak stále hľadím inde, rozmýšľam nad niečím iným alebo si spievam. Aj keď som sa tú vec dokážem naučiť, tak sa ju iba nabiflím a zabudnem na ňu okamžite po skúške. Hlavne teraz, keď sa pripravujem na ústne maturity. Proste sa nedokážem sústrediť. Skúšala som sa učiť bez zvuku, s hudbou, s videami, ale nefunguje to. Mám viacero ,,hyperfixácií", nad ktorými rozmýšľam denne. Mám pocit, že je moja hlava preplnená úplne nepodstatnými vecami (napr. si pamätám detaily z konverzácií alebo náhodné momenty v živote). Takže zabúdam v tú ranu na veci, ktoré mi niekto povie - niečo urobiť, pripomenúť. Musím si nastavovať alarmy.
Už od mlada využívam internet bez obmedzenia rodiča (ako väčšina gen Z), takže to má v tom tiež prsty. Som taktiež extrémny introvert a z domu vyleziem iba vtedy, keď idem do školy alebo s rodinou niekde na výlet, s kamarátmi nechodím nikde. Na počítači trávim čas celý deň. Rada kreslím a pozerám YouTube. Vyplnila som mnoho dotazníkov a vždy mi vyšlo, že autizmus/anxiety/asperger/ADHD mám - viem, že to neznamená nič, ale chcem to podotknúť.
Vždy, keď som iba spomenula mojej mame možnosť toho, že by som mohla mať nejakú poruchu, to hneď odmietala, pýtala sa či som normálna. Viem, že mentálne poruchy sú stále všade (a hlavne na Slovensku) nepochopené, hlavne autizmus. Zakaždým, keď niekto zmieni autizmus, tak si osoba predstaví úplného ,,retarda" so špeciálnymi potrebami, aj keď to tak nie je - je to spektrum. Mnoho géniov v histórii ukazovali črty mentálnych porúch (hl. sústredenie sa na detaily alebo problémy s komunikovaním), ale to samozrejme nikoho nezaujíma. Autizmus môže byť vlastne aj dobrá vec, aj keď si to mnoho ľudí nemyslí.
Taktiež som počula, že čím starší sú rodičia, keď mali dieťa, tým je väčšia šanca, že to dieťa bude trpieť nejakou mentálnou poruchou (moji sú). Moja spolužiačka má mladšieho brata s ADHD, ale ich rodičia ho odmietajú oficiálne diagnózovať, lebo sa hanbia.
Rada by som vedela či niečo ozaj mám alebo či som proste lenivá. Nevyužila by som to na žiadne benefity v škole, lebo si nemyslím, že nie som na tom až tak zle. Idem na anglickú univerzitu, a angličtina ma zaujíma, takže to možno pre mňa bude ľahšie ako sa teraz učiť na veci, na ktorých mi nezáleží. Uvidím.
Bývam na Orave. Chcela som vedieť či je niekde nablízku niekto, kto sa na to špecializuje. Ak nie Orava, tak stačí sever Slovenska. Keď som to vyhľadávala, tak mi vyšli iba Trnava, Bratislava či iné väčšie mestá. Mala by som najprv zájsť na všeobecnú preventívku? Povedali by mi tam, kde mám ísť? Tabletky na ADHD vraj pomáhajú, tak by som ich rada skúsila.
Ďakujem
@emanuelbacigala no, tie testy na internete, asi nie sú veľmi spoľahlivé. Pozri, ja som právnik a učila som sa hodne, hodne veľa a priznám sa, málokedy som si sadla ku knihám s radosťou. Maturita, príprava na VŠ, to je stres a veľký, málokomu sa chce učiť a učiť a učiť. Prirodzene zabudneš, čo sa naučíš, veď to aj tak má byť. Tiež sa mi nechcelo a s kamoškami sme hodiny kecali cez telefon a nikomu sa nechcelo sadnúť ku paragrafom a biflit. To, že sa ti nechce, že si rozptýlená, že sa ti ťažko učí to, čo je ťažké o čo nemaš záujem a pod. nie je autizmus ani ADHD. Skrátka treba aj oddych, aj iné aktivity ako učenie. Netreba byť na seba taký prísny😎Aj keď budeš študovať odbor, čo ťa baví, nájdu sa veci, ktoré ťa baviť nebudú a nebude chcieť sa ti to učiť. To je normal. Ja sa napríklad za boha sa nevedela naučiť daňové právo, a čo nič sa nedeje, nemusím všetko vedieť. Klidek, nemáš žiadne diagnózy, učenie je vec ťažká a treba disciplínu.
@emanuelbacigala no, tie testy na internete, asi nie sú veľmi spoľahlivé. Pozri, ja som právnik a učila som sa hodne, hodne veľa a priznám sa, málokedy som si sadla ku knihám s radosťou. Maturita, príprava na VŠ, to je stres a veľký, málokomu sa chce učiť a učiť a učiť. Prirodzene zabudneš, čo sa naučíš, veď to aj tak má byť. Tiež sa mi nechcelo a s kamoškami sme hodiny kecali cez telefon a nikomu sa nechcelo sadnúť ku paragrafom a biflit. To, že sa ti nechce, že si rozptýlená, že sa ti ťažko učí to, čo je ťažké o čo nemaš záujem a pod. nie je autizmus ani ADHD. Skrátka treba aj oddych, aj iné aktivity ako učenie. Netreba byť na seba taký prísny😎Aj keď budeš študovať odbor, čo ťa baví, nájdu sa veci, ktoré ťa baviť nebudú a nebude chcieť sa ti to učiť. To je normal. Ja sa napríklad za boha sa nevedela naučiť daňové právo, a čo nič sa nedeje, nemusím všetko vedieť. Klidek, nemáš žiadne diagnózy, učenie je vec ťažká a treba disciplínu.
@rejka7 vidis takto som vnimala dlhe roky svoj zivot aj ja a az tento rok som sa odhodlala na diagnostiku a hned po hodke vysetrenia mam uzavrety autizmus (aspergerov syndrom)... keby som to vedela skor kooopu starosti som si mohla odpustit a usetrit a naucit sa inak fungovat v zivote ako sa trapit a predierat sa zivotom... za zdiagnostikovanie nic neda, dolezite je ze po nej si vie nastavit rezim a hranice co uz je lenivost a co je uz vplyv diagnozy
@rejka7 vidis takto som vnimala dlhe roky svoj zivot aj ja a az tento rok som sa odhodlala na diagnostiku a hned po hodke vysetrenia mam uzavrety autizmus (aspergerov syndrom)... keby som to vedela skor kooopu starosti som si mohla odpustit a usetrit a naucit sa inak fungovat v zivote ako sa trapit a predierat sa zivotom... za zdiagnostikovanie nic neda, dolezite je ze po nej si vie nastavit rezim a hranice co uz je lenivost a co je uz vplyv diagnozy
@kacena4 trošku som teraz zneistela, lebo ja teda tiež som taká ako popisuje autor a nikdy som nepremýšľala, že mám diagnózu, ALE, moje dieťa má ADHD a ťažké a aj v rodine, (synovec) nie je v poriadku. Tak neviem, ale je pravda že mám v súčasnosti problem proste niečo začať robiť a fakt ma to riadne ser..., vždy som to pripisovala stresu a vyčerpanosti, ale teda neviem. No, ale myslím že v skoro 50 také to aj tak nemá význam diagnostikovať.🥴Veď jasné autor nech ide skúsiť, len či mu to reálne nejako pomôže, lebo aj tie lieky majú všelijaké vedľ. účinky a skrátka, keď chce VŠ, musí sa učiť🥴
@emanuelbacigala Adept Žilina diagnostikuje aj dospelých..
@emanuelbacigala Adept Žilina diagnostikuje aj dospelých..
@rachel36a ako samoplatca, alebo cez poisťovňu.
@kacena4 Presne kvôli tomu to chcem vedieť - chcem mať istotu. Teraz veľa ľudí (hlavne online) tvrdí, že majú nejakú poruchu pre pozornosť, ale ja to chcem mať oficiálne. Koľko Vás to stálo? Kde ste boli (či v tom Adepte)? Dostali ste nejaké lieky/dali Vám nejaké papiere? Teraz som pozerala recenzie na ten Adept - väčšina je dobrých, ale menšina vraví, že diagnózy neboli správne, a že minuli peniaze pre nič.
@rachel36a ako samoplatca, alebo cez poisťovňu.
@deti95060810 len ako samoplatca...diagnostika nie je hradená poisťovňou...
@kacena4 Presne kvôli tomu to chcem vedieť - chcem mať istotu. Teraz veľa ľudí (hlavne online) tvrdí, že majú nejakú poruchu pre pozornosť, ale ja to chcem mať oficiálne. Koľko Vás to stálo? Kde ste boli (či v tom Adepte)? Dostali ste nejaké lieky/dali Vám nejaké papiere? Teraz som pozerala recenzie na ten Adept - väčšina je dobrých, ale menšina vraví, že diagnózy neboli správne, a že minuli peniaze pre nič.
@emanuelbacigala ak aj máš diagnózy tak na VŠ to nikoho nezaujima, je to dobrovoľne štúdium, sú stanovené podmienky pre štúdium a študent splní alebo nesplní. Je to info viac menej pre teba. Rovnako ako v práci, zamestnávateľa to nezaujíma. Lieky ti dá len psychiater, ani v Adepte, ani iný psychológ ti nedaju. Na tvojom mieste by som šla za psychiatrom, či sa ti vôbec oplatí platiť ( a nie malé) peniaze za diagnostiku, či ten psychiater tam vôbec uvidí zmysel v diagnostike autizmu / ADHD za peniaze. V týchto zariadeniach ako Adept, sú len pohovory, dotazníky, ( za peniaze) ale diagnózu ti dá len psychiater. Na ADHD ak je veľká hyperaktivita, tak ti dajú niečo na ukludnenie, alebo ten Atominex ( asi sa to tak volá) je na sústredenie. Uzkosti ti ani nediagnostikujú v Adepte to len psychiater. Sú aj voľne dostupné lieky viacmenej výživové doplnky na sústredenie pre študentov, na úzkosti.
@emanuelbacigala ak aj máš diagnózy tak na VŠ to nikoho nezaujima, je to dobrovoľne štúdium, sú stanovené podmienky pre štúdium a študent splní alebo nesplní. Je to info viac menej pre teba. Rovnako ako v práci, zamestnávateľa to nezaujíma. Lieky ti dá len psychiater, ani v Adepte, ani iný psychológ ti nedaju. Na tvojom mieste by som šla za psychiatrom, či sa ti vôbec oplatí platiť ( a nie malé) peniaze za diagnostiku, či ten psychiater tam vôbec uvidí zmysel v diagnostike autizmu / ADHD za peniaze. V týchto zariadeniach ako Adept, sú len pohovory, dotazníky, ( za peniaze) ale diagnózu ti dá len psychiater. Na ADHD ak je veľká hyperaktivita, tak ti dajú niečo na ukludnenie, alebo ten Atominex ( asi sa to tak volá) je na sústredenie. Uzkosti ti ani nediagnostikujú v Adepte to len psychiater. Sú aj voľne dostupné lieky viacmenej výživové doplnky na sústredenie pre študentov, na úzkosti.
v prvom rade by som sla na psychiatriu nastavia ta na liecbu napr. pozornosti uzkosti hyperaktivity... a postupvne sa mozes dopracovat aj k dalsej diagnostike. adhd ti dg. psychiater v adepte robia dg. najma autizmu ale aj adhd. plati sa tusim okolo 130€ u psychiatra to mas zadara.
@rejka7 nie je pravda ze ti na VS neposkytnu podporu. ak je potrebna bez problemov sa da poskytnut. tj. ak je niekto na voziku prisposobia mu styl vyucby a pohyb po budove ak je niekto slabozraky prisposobia mu moznosti citania napr. lupu, zdielanie prezentacii a pod.
v prvom rade by som sla na psychiatriu nastavia ta na liecbu napr. pozornosti uzkosti hyperaktivity... a postupvne sa mozes dopracovat aj k dalsej diagnostike. adhd ti dg. psychiater v adepte robia dg. najma autizmu ale aj adhd. plati sa tusim okolo 130€ u psychiatra to mas zadara.
@rejka7 nie je pravda ze ti na VS neposkytnu podporu. ak je potrebna bez problemov sa da poskytnut. tj. ak je niekto na voziku prisposobia mu styl vyucby a pohyb po budove ak je niekto slabozraky prisposobia mu moznosti citania napr. lupu, zdielanie prezentacii a pod.
@kacena4 no to áno, prispôsobenie prostredia pre zdravotne znevýhodnených, ale keď sa nevieš sústrediť na štúdium lebo máš ADHD, a preto neurobíš testy, tak s tým tým nepomôže, ideš z kola von 🤷
@emanuelbacigala nečítala som celý tvoj príspevok ale veľmi odporúčam Adept Žilina

dg stanovuje psychiater ak autizmus tak adept zilina a nasledne psychiater