Kde na Slovensku robia lumbalku ambulantne?

radakaj
17. aug 2023

Prosím, kde na Slovensku robia lumbalku ambulantne? V ČR robia, ale tam že ma nezoberú .... Ďakujem pekne

jamimo
17. aug 2023

@radakaj ja keď som zisťovala a zvažovala túto možnosť, bolo mi povedané, že len na lôžkovom oddelení počas hospitalizácie. Je potrebné po odbere ležať vo vodorovnej polohe, likvor sa musí (do)tvoriť. Vstávať by sa nemalo kvôli možným závratom a bolestiam hlavy. Neviem či tvojej požiadavke bude vyhovené, ak áno, asi len pri náhode alebo šťastí, možno veľkej známosti 🤔

drake122
17. aug 2023

To je hospitalizačný výkon, ambulantne nikde.

bolarazjedna
18. aug 2023

Ako píšu vyššie, nie je to ambulantný výkon, t. zn. nedá sa to nijako vykázať ambulantne. Musíš byť prijatá na 24 hod. Jedine, že by si nasla nemocnicu, kde ta príjmu, a po 2 hod po výkone ti dovolia odísť, tým ze v systéme by si ostala hospitalizovaná. Samozrejme, nie je to legálna vec (odrbes poisťovňu), a ak sa ti niečo počas tej doby falošnej hospitalizácie stane, napr zrazí ta auto na prechode, tak máš pruser ty aj nemocnica a bude to mať vážne právne dopady, takže pochybujem, že ti to dovolia.....
Moja šéfka jediný krát urobila výnimku a pustila pacientku po niekoľkých hodinách, lebo doma ju čakalo kojené malé bábätko (bola to jej pacientka, takže vedela, že to neni výmysel).
Môžeš ale po lumbalke podpísať reverz a odísť na vlastnú zodpovednosť. V tom prípade však nemocnica to oznamy poisťovní a oni ti môžu dat zaplatiť náklady na hospitalizáciu.

radakaj
autor
18. aug 2023

Len nerozumiem tomu prečo to v Českej republike skoro všade robia ambulantne a atraumatickou ihlou a y nás nikde ...

bolarazjedna
18. aug 2023

@radakaj no lebo v Česku je to zaradené medzi možné ambulantné výkony - iná legislatíva.

alickapusinka
18. aug 2023

Nikde to nerobia to musíš ísť na hospitalizáciu zákrok ti urobia a potom musíš ležať bez pohnutia po zákroku nemôžeš sa ani otočiť na posteli. Jednu noc .Ráno ak je všetko v poriadku môžeš ísť domov. Sprievodný javy po vyšetrení bolesť hlavy, chrbtice, závraty zvýšený KT. Môže ale nemusia byť.

radakaj
autor
18. aug 2023

@bolarazjedna aha to kvôli tomu ...