icon

Nespokojnosť s lekárom, ako ďalej?

krasnulka
11. nov 2010

Mamičky, chcela by som sa s vami poradit,ako riesit lekara,s ktorym ste boli nespokojne. Vcera som bola so synom na detskej neurologii a pri nasom rozhovore sa mi "zhnusil". Bolo to kvoli tomu, ze ked som lekarovi povedala, ze syn ( 3 a pol rocny ) kaka do plienky, tak sa mi lekar otocil chrbtom a potichu povedal sestricke "decko sa boli vysrat" je toto normalne? Zo zaciatku som na lekarove otazky odpovedala jednou vetou a to lekar okomentoval sestricke "to je taka komunikacia" ked som potom zacala viac hovorit tak mna okomentoval sestricke "no aspon k niecomu sme sa dopatrali" u mna by take reci nemali lekarovi ani z ust vyjst a nie to tak este pred nami. Sme objednany na kontrolu,ale najradsej by som tam uz nesla a nasla si ineho lekara. Ako by ste to riesili vy?

maggie2
11. nov 2010

@krasnulka takže nebol problém to zistiť, ambulancia spadá pod nemocnicu http://www.nspskalica.sk/nemocnica/oddelenia a kontakty zodpovedných kam sa možno obrátiť sú tu: http://www.nspskalica.sk/správa-nemocnice/organ...
papa

titkovamiriam
11. nov 2010

urcite by som si nasla ineho lekara 😠 des taketo jednanie 😠 ,ja by som to asi inak neriesila ako sa hovorí lekari jedna mafia drzia po kope a malokedy sa nieco dosiahne.Bohužial ani ked zaprícinia niekoho smrt 😠 😠 😠 .

krasnulka
autor
11. nov 2010

@maggie2 ¨no tak meno tej sestricky ma prekvapilo,to som si ani nevsimla. Ale oni tam boli dve,jedna starsia a jedna mladsia. A hovoril to tej mladsej, ta starsia sa mi zdala byt taka celkom prijemna. Ta mladsia mi zasa pomohla zo slovom adaptovat 🙂 sesticky by boli celkom fajn,ale ten lekar....ta starsia sestricka sa vlastne mala s malym hrat,aby vedela co a ako.Lekar ho sledoval,pytal sa mna na niektore veci co sa tyka spravania maleho atd. A ta mladsia len pocuvala

miriam11
Odpoveď bola odstránená
eaka
12. nov 2010

ahojte kočky, ja by som len chcela podotknúť, že keby takéto správanie pretrvávalo, tak by asi bolo vhodné buď si to s lekárom vydiskutovať, teda dať najavo, že haló, nie sme v krčme a správajme sa láskavo profesionálne, alebo potom riešiť zmenou lekára, ak je taká možnosť (je v blízkosti nejaký iný), v každom prípade máme každý niekedy zlý deň a hoci je samozrejmé, že takto by sa lekár k pacientovi (či jeho mamičke) správať nemal, dala by som mu ešte jednu šancu... Do úvahy treba snáď brať aj odbornosť lekára, ak je napríklad veľmi dobrý vo svojom odbore, ale proste na správanie si nepotrpí (viď Dr.House 😉), furt lepšie liečiť dieťa uňho, ako u niekoho, kto má rečičky ako medík a je strašne milý, ale o svojej robote vie H..., ale samozrejme, toto sú dva extrémy a je prirodzené vyžadovať slušný prístup, len tým chcem povedať, že ak by bol nejaká kapacita alebo proste mohol dieťaťu pomôcť, tak správanie možno skúsiť riešiť iným spôsobom (od "prehltnúť to" po upozornenie, že jeho správanie nie je práve slušné a že sa Ti nepáči a prípadné ďalšie možnosti... skúsiť trošku asertivity, nie hneď utekať, hm? 😉

krasnulka
autor
12. nov 2010

@miriam11 no ved prave mna teraz mrzi, ze som mu hned nieco nepovedala,ale az doma som zacala nadavat. A co sa tyka tych ponizujucich momentoch, ktore vo mne mohol vyvolat, tak ti poviem, ze som sa tam citila strasne trapne, ze som tam bola pre smiech a aj moj syn. Nech je aky chce, ja si myslim, ze moj syn ma dovod na to,aby kakal do plienky a vie, ze sa kaka na zachod, vie,kedy sa mu chce, ale vzdy si vypyta plienku a ide do svojho "kutika" proste som si uz davno vsimla, ze potrebuje pri tom stat. Ci sa mu chce cez den,alebo vecer ked ideme spat, on sa proste postavy na postel a urobi to do plienky.Ani po lezacky mu to nejde.Vzdy len v stoji. A ked viem, ze to je asi problem a chcem s nim poradit u lekara a vyriesit ho, tak sa mu lekar "vysmeje do tvare" ved podla mna to dieta mozno ani nemoze za to, ze potrebuje na taku vec plienku. Ja neviem, bola som uz aj u psychologicky, ta mi povedala, ze nabuduce ked prideme, tak mi povie co a ako s tym kakanim,ale ze by do plienky nemal. Povedala to slusne, slusne sa s nami rozpravala, no dobra lekarka. A preto by som necakala taku reakciu u neurologa.Dost mna to nahnevalo, keby len narazal na mna "to je taka komunikacia" tak prosim, to beriem, ja ked som v cudzom prostredi prvy krat, tak sa hambim, chvilocku nie som vo svojej kozi,ale o chvilu sa "spamatam" a som komunikativna az moc 🙂 ale narazat mi na syna tak to mna dorazilo.

krasnulka
autor
12. nov 2010

@eaka dakujem za radu, je to tiez celkom dobry napad. Mozno by som tam mala skusit ist este raz, alebo uz nikdy? Neviem...neviem co mam robit. Vies,ked mna ucili slusnemu spravaniu. Je najlahsie mu tam vynadat a odist,ale...Ja som sa tam citila ako cierna ovca. Nemam z toho lekara a tej sestricky dobry pocit. Ta druha bola zasa v pohode. Ja proste neviem co mam robit. Ked kazda mi tu napisete nieco ine 😀 tak potom neviem co mam robit

eaka
12. nov 2010

@krasnulka ja som nenapísala, že máš niekomu vynadať 😉 Asertivita neznamená nadávať, ale vo všetkej slušnosti vyjadriť svoj názor... niečo v zmysle, "pán doktor, nehnevajte sa na mňa (to je formulka, nie ospravedlňovanie sa 😉 ), ale ja som za Vami prišla ako za odborníkom, pretože si uvedomujem, že máme so synom problém a snažím sa ho riešiť. Očakávala som od Vás odborné vyšetrenie a profesionálny prístup a nie, že nás tu budete ponižovať a vysmievať sa nám. Ja sa k Vám správam slušne, správajte sa láskavo aj Vy slušne ku mne a k môjmu synovi, ktorý za svoj problém nemôže a Vašimi poznámkami sa cítil dotknutý."
Proste slušne, ale jasne dať najavo, že s také správanie patrí do krčmy, a nie do ordinácie...
Tento príspevok píšem už niekoľko hodín, tak dúfam, že som ešte stále v téme... 😉
Držím palce!

krasnulka
autor
12. nov 2010

@eaka chapem ako to myslis...len problem uz je v tom, ze mam zly pocit a nechce sa mi tam uz ani ist. Doslova sa mi zhnusil. A ist tam na silu a tvarit sa, vsetko je ok,pan doktor,len sa k nam spravajte ako k pacientom mi zasa nieje po chuti. Mam nanho zlost a tu len tak lahko neprekusnem. Alebo tam ist a tvarit sa ze som minule nic nepocula mi pride hlupe,pretvarat sa ze akoze nic. Ja uz neviem co s tym. Ale strasne mna to mrzi, clovek ide k lekarom preto , lebo musi a mal by sa tam aspon trochu citit prijemne, a nie mat hrozu z dalsej navstevy a zle spomienky na tu prvu.

petusko
12. nov 2010

@krasnulka , ked ide o odborneho lekara, nemusis tam viac ist, ani mu nic vysvetlovat. staci sa objednat k inemu.
ja som takto chodila so synom po ortopedoch a stretla som sa dokonca aj s takym spravanim, ze nas lekar takmer ignoroval, ked zistil, ze sme navstivili aj ineho odbornika.
kamoska mi odporucila si aspon precitat
http://www.zdravie.sk/sz/content/482-29802/mini... a poviem ti, ze stacilo, ze som len uplne s pokojom v hlase povedla, ci mu nieco hovori tato charta, ze ja viem, na co mam pravo a prosim ho teda o dostojny pristup.
drzim palce 😉

eaka
12. nov 2010

@krasnulka ad1 bola si tam včera, tá horkosť vyprchá a ja som iba napísala, že si máš rozmyslieť, či budeš hľadať nového doktora, alebo sa postavíš výzve a niečo spravíš s týmto doktorom... ad2 čo napísala @petusko sa pomerne zhoduje s mojim názorom, dôstojný prístup si "vydupala" tým, že vedela, čo má povedať, vedela, na čo má právo a čo môže od lekára vyžadovať, ale zároveň, ako je napísané, to povedala slušne..
Inak, samozrejme, úplne chápem, ako sa cítiš, tiež som si to zažila a tiež som nereagovala ako ideál asertívneho pacienta oboznámeného so svojimi právami a tiež som sa tým trápila...ale pýtaš radu, tak radím 😉 ale zároveň chápem, že to nie je ľahké, len som poukázala, že zmeniť lekára nie je jediná cesta, ale Ty si vyberieš, po ktorej sa vydáš 😉

petusko
12. nov 2010

@eaka teraz uz viem, ale tiez mi to trvalo, kym som si nasla odvahu otvorit si usta 😅
a preto to tu aj pisem, aby ostatne maminy tu odvahu nasli skor 🙂

krasnulka
autor
12. nov 2010

@petusko
@eaka baby dakujem za vsetko

eaka
12. nov 2010

@krasnulka a nezabúdaj, že žiadna kaša sa neje taká horúca, aká sa uvarí 😉 predýchaj, ukľudni sa a porozmýšľaj s chladnou hlavou, čo bude pre Vás najlepšie!!! 🙂

krasnulka
autor
12. nov 2010

@eaka asi este vyskusam tam ist na kontrolu a potom sa uvidi ako dalej-podla jeho spravania. Ale ked mi predpisal lieky pre syna, tak som ihned volala detskej, ci su vobec vhodne pre jeho vek. Takze moja dovera k tomu lekarovi je na nule. Ako odbornik moze byt dobry, ale spravanie je hrozne. Keby to aspon povedal uplne potichu,lenze som to pocula a to som sedela od neho asi 3 metre.

maggie2
12. nov 2010

@miriam11 Ako môžeš povedať dopredu, že so sťažnosťou krasnulka nemá šancu? Je jasné že lekári sa navzájom poznajú, sú i kamaráti, áno, ale keď príde oficiálna sťažnosť, sú povinní sa s ňou zaoberať. A takisto keby krasnulka nebola s výsledkom prešetrenia sťažnosti spokojná, môže podať podnet následne na ÚDZS. To, že vy ste vo Vašej rodine boli so svojou sťažnosťou neúspešní, neznamená, že človek má prestať veriť v spravodlivosť. Ja hovorím z vlastnej skúsenosti, ver mi.

krasnulka
autor
13. nov 2010

@maggie2 baby,len mi to stazujete🙂 ja teda neviem co mam robit. Uz som bola rozhodnuta ze tam skusim ist na kontrolu a teraz zasa vaham, pretoze zasa nechcem,aby sa to stalo dalsej mamicke. Nechat tak,alebo konat? Neviem...

kaja73
13. nov 2010

@krasnulka No,moj nazor je ,že ked si si to vtedy nechcala a neriešila hned na mieste,tak sa na to vykašli.Bude to tvrdenie proti tvrdeniu,sestrička bude určite ne jeho strane-podpri jeho verziu- a ty sa budeš citiť ešte horšie.A nič tym v podstate nevyriešiš.On bude ambulovat nadalej,arogantny bude nadalej-ak to ma v povahe,a ty stratiš kopu času.Radšej rieš zdrav. stav svojho dieťaťa, ked treba s inym doktorom a na toto proste zabudni.A do buducna sa snaž zastat sa seba,svojej rodiny hned ,ked to je aktualne. 🙂 Keby spravil medicinsku chybu,to by bola ina situacia.Tam si treba ist za svojim a domahat sa pravdy,ale taketo slovne potyčky sa spatne tažko dokazuju,hlavne ked nemaš svedka.Ako som pisala na sestričky sa nespoliehaj.Im ide o miesto a plat.

vanish1
Autor odpoveď zmazal
miriam11
Odpoveď bola odstránená
krasnulka
autor
14. nov 2010

@miriam11 Dnes som bola u kamosky,medzi recou som jej spomenula moju zlu skesenost s neurologom. A ked som jej povedala ktory to je lekar,tak mi ona povedala, ze u neho raz bola zo synom, kde ho poslala lagopedicka a kamoska povedala o tom lekarovi, ze je to obycajny chrapun. Ze je panovacny a mysli si o sebe ze je niekto. A ze je rada, ze u neho bola len raz a viac krat nemusela.Takze ten lekar to ma v povahe tu hrubost a uzasny slovnik na ukor pacientov.

jankajs
14. nov 2010

@krasnulka, ak je to takto, ako uvádzaš v poslednom príspevku, tak ja osobne by som na tú kontrolu šla, ale aj s manželom. To ho možno trošku pribrzdí, a nezaškodí, ak sa manžel zmieni o tom, že je tam kvôli tomu, aby sa doktor správal primerane svojmu vzdelaniu, a že na jeho blbé poznámky nie je zvedavý. A nespokojnosť s lekárom je vraj účinnejšie riešiť na zdravotnej poisťovni, ktorú má ošetrovaný - teda teraz tvoj syn. Už tu bolo spomínané, že oni sú vlastne platení odtiaľ, nie od riaditeľa - tomu len platia nájom a réžie, pokiaľ je súkromník. Držím palce. 😉

krasnulka
autor
15. nov 2010

@jankajs no keby isiel manzel so mnou a lekar by mal nejaku hlupu pripomienku, ppochybujem,ze manzel by mu povedal nieco v ramci slusnosti. On je na taketo veci strasne haklivy a neznesie, ked niekto povie nieco zle na dieta (aj ked nie je moj manzel biologickym otcom maleho) a na mna tiez nie. Ten by tam bol schopny urobit "sou" keby som mu nepovedala co som si ja vypocula a pocul by to on prvy krat tak by mu este povedal slusne,ale ked uz to bude opakovane,pochybujem,ze sa udrzi. Ale mozno by bolo naozaj dobre, keby som sa o nespokojnosti niekde zmienila. Nie len si "stazovat" ale aj to niekde spomenut. Napadla mna detska lekarka, ked si k nej pojdem pre novy listok tak by som jej mohla povedat,preco nechcem ist k tomu lekarovi,ale najst si ineho. Mozno by aj ona sama povedala co a ako. Na tu kontrolu este pojdem, ci z manzelom alebo bez neho,to sa uvidi, ale kontrola bude nasa posledna navsteva.Viac sa tam neukazem,aj keby bol najmilsi na svete.

maggie2
15. nov 2010

@jankajs je pravda čo píšeš, v tom ako to funguje po stránke ekonomickej, lenže lekár je na výplatnej páske nemocnice, nie je zamestnancom poisťovne. Nadriadeným toho lekára nie je zdravotná posťovńa ale riaditeľ. Preto zo zákona sa musia ľudia sťažovať u nadriadených.

suem
15. nov 2010

@maggie2
@krasnulka Tak to sme sa asi nepochopili. Nie som toho nazor, ze sa lekar moze spravat ako maly boh z titulu bieleho plasta, to v ziadnom pripade. Ale moje bohate skusenosti s lekarmi na Slovensku, su take, ze ozvat sa musis priamo v ordinacii pocas vysetrenia. Neskorsie dokazovanie je na dlhe lakte. Nebudem tu krasnulke radit ako ma pisat staznost riaditelovi nemocnice, ked je velmi realne, ze na daneho lekara nema dosah. Aj ked ku konfrontacii dojde, co sa budu pytat? Ci bola spokojna s lekarskym osetrenim ako takym - predpokladam ze o odbornost neslo - teda krasnulka povie ze ano. Tak s cim nebola spokojna - s blbymi komentarmi nahlupleho doktora - no mal zly den, zle ich platia, maju vela sluzieb, bla, bla, bla... to bude kvakat.
No a vysledok aky? Nijaky!
Preto si myslim, ze radsej napisat na taketo forum upozornenie na jeho neadekvatne spravanie, pripadne aj na Urad pre dohlad - sice nic z toho nebude, ae aspon bude mat dotycny lekar potahovacky.
To je vsetko co som chcela k teme - branit sa hned v ordinacii - lekar je tu pre teba, nie ty pre lekara. Ma sa spravat s respektom a uctou k pacientovi aj pacient k lekarovi. MM ked sme chodievali s dietatom po vysetreniach par krat upozornoval lekarov nech vazia slova, ze tam nie sme z volnej chvile, ale preto ze mame problem tak nech sa skonsoliduju a jednaju slusne a ludsky, clovek je v nemocnici vyklepany aj bez nich dost. (vacsinou blbe komentare maju neschopni lekari - tak sme tam boli 1. a posledny krat).
Drzim palce a budem cakat ako si dopadla krasnulka.

maggie2
15. nov 2010

@suem jasné rozumiem, máš pravdu. Ale právo na dôstojné zaobchádzanie je zakotvené i v zákone, nie je to o nič menej než právo na odborný prístup. Samozrejme že je ideálne sťažovať sa už na mieste ihneď. Lenže niekedy sa stane, že pacient je tak vyjavený, tak zaskočený, resp. i v takom stave že nemôže nijako reagovať, pre také prípady je právo sťažovať sa také isté. Nejde o to, či sťažnosť sa uzatvorí ako opodstatnená či nie, či sa podarí preukázať nedôstojné zaobchádzanie alebo nie. Ide o to, aby mala Krasnulka pokoj na duši, že urobila čo mohla. Sťažnosťou sa musia zo zákona zaoberať, nejde to len tak odhodiť do koša, keď človek napíše, že chce byť o výsledku prešetrenia sťažnosti písomne informovaný. A navyše, akokoľvek sa uzavrie sťažnosť, Krasnulka nesmie byť nejako prenasledovaná, nakoľko jej to zákon umožňuje a zdravotníkom prikazuje, že sťažujúceho pacienta nesmú z tej príčiny nijako prenasledovať ani podnikať voči nemu nejaké kroky.

jankajs
15. nov 2010

@maggie2, je to možné, že sú na výplatnej páske nemocnice, ak ich táto zamestnáva, ale ak je lekár súkromný, myslela som, že má zmluvy so zdr. poisťovňami a s vedením nemocnice má len zmluvu o prenájme priestorov. V podstate takýto lekár môže mať ambulanciu aj mimo nemocnice.

maggie2
16. nov 2010

@jankajs bože, ale veď čo sme robili doteraz? Veď sme zistili na nete, že ten lekár spadá pod nemocnicu, okrem toho poisťovni sa spravidla len sťažuje pokiaĺ ide o nezrovnalosti s platbami, vyúčtovaním a pod. poisťovne nemajú dosah ani právomoci na riešenie takýchto problémov ohľadne prístupu k pacientovi a pod.

jankajs
17. nov 2010

dobre @maggie2, nerozčuľuj sa, už ani nemuknem a vec okolo "lekára" prenechávam erudovanejším 😉
PS. A tip na sťažovanie sa na lekára (ako pacient) práve vo svojej poisťovni som paradoxne dostala práve od zdrav. personálu, takže??? Už som ticho.

ywana
17. nov 2010

@krasnulka ...ked som nespokojná s lekárom, zmením ho...ak si nespokojná (a myslím, že si), zmeň ho...nemá význam chodiť k lekárovi, ktorému nedôveruješ a necítiš sa pri jeho vyšetrené dobre...