Normálna detská doktorka, ktorá nás nenahlási za neočkovanie
Dobrý deň,
mám 5 mesačného syna a naša doktorka nás núti do očkovania aj potom, čo vie, že moja sesternica má v zdravotnej karte napísané: AUTIZMUS SPÔSOBENÝ OČKOVANÍM. Brat hneď po očkovaní dostal neurologickú poruchu a ja po očkovaní všetky druhy alergií a intoleranciu. Mohol by mi prosím niekto do správy poradiť normálnu doktorku, ktorá rešpektuje lekárske tajomstvo, zákon o ochrane osobných údajov a taktiež ústavu Slovenskej republiky, že rodič rozhoduje o zdravý svojho dieťaťa a nenahlásila by nás, lebo chceme pre svojho syna to najlepšie a hlavne aby, bol zdravý. Nedovolím, aby mi do syna pichali hliník a iné ťažké kovy... Chápem, že pre ňu je vyliečený pacient, stratený zákazník, no svojho syna si zničiť nedám!!
Ďakujem za každú radu.
Zuzana
Pozri máš dve možnosti.
1. Začať sporiť do prasiatka na pokutu za neočkovanie (každá "normálna" doktorka má povinnosť neočkovanie nahlásiť)
2. Nemusíš mať žiadnu pediatričku a dieťa môžeš v prípade choroby liečiť voľno predajnými liekmi/homeopatikami, lebo veď aj antibiotiká a iné lieky na predpis sú chémia, či? Doktor Google ti poradí.
Vybavené 💁
@zuizana Tým predvolaniam sa asi nevyhneme. No ja som asi divná, no fakt sa nato teším 🙂 Ono väčšinou ti úradníci tam si len točia to svoje dookola a pritom anilen nevedia základné veci o vakcínach. To je vlastne len bububu, tlačenie do podpísania papiera (NIKDY NIČ NEPODPISUJ) a max príde pokuta, ktorá je jednorázová, čo rada zaplatím. Za zdravie môjho dieťaťa mi to rozhodne stojí 🙂
Môžem sa spýtať, ako vidia odmietači povinného očkovania napr. kojenie?
@zuizana A vyhláška je vykonávací predpis na vykonanie zákona. To, že niečo je podzákonný predpis, ešte neznamená, že neplatí alebo (po novom veľmi populárne označenie), že je nulitný. Slúži na určenie podrobností, ktoré nie sú obsiahnuté priamo v zákone (tu konkrétne sa bavíme o zákone o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia).
Iba som v rýchlosti prebehla tú vyhlášku, nič o nahlasovaní len počtu detí som nenašla, je tam však veta: "Ak sa osoba, ktorá má byť očkovaná, nedostaví na povinné očkovanie ani v náhradnom termíne, na ktorý bola pozvaná preukázateľným spôsobom, lekár oznámi túto skutočnosť regionálnemu úradu; lekár oznámi regionálnemu úradu každé odmietnutie povinného očkovania. " A našla som aj formulár na Ohlásenie odmietnutia očkovania (konkrétne zo stránky RUVZ TV) v ktorom sa uvádza aj meno a priezvisko dieťaťa.
A k tomu porušovaniu osobných údajov: "Dňa 10. októbra 2018 sa na Úrade na ochranu osobných údajov SR uskutočnilo pracovné stretnutie zástupcov Úradu verejného zdravotníctva SR a zástupcov Úradu na ochranu osobných údajov SR. Záverom pracovného stretnutia je, že poskytovatelia zdravotnej starostlivosti pri výkone oznamovacej povinnosti - nahlasovaní osôb, ktoré sa nepodrobili povinnému očkovaniu, ktorá im vyplýva z vyššie citovaných ustanovení zákona č. 355/2007 Z. z. a vyhlášky č. 585/2008 Z. z. neporušujú ani GDPR a ani zákon č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov." Páči sa zdroj: https://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conte...
Máš tam k tomu všetkému oficiálne stanovisko UVZ SR ako aj Generálnej prokuratúry SR.
Ja svoje dieťa neockujem, ale teda bádateľ dorazil aj mna. Potom sa nedivím, že sa na nás niektorí ľudia dívajú ako na psychopatov. Ak nechceš ockovat, neockuj. Musíš rátať s tým že pokuta prísť môže 🤷🏽♀️ Čo iné k tomu poviem. Ja viem prečo neockujem, nepotrebujem na to teda badatela, a ani som nehľadala dr ktorá má nenahlasi. Hľadala som dr ktorá je dobrá lekárka, ktorá vie poradiť a rieši veci.
@katym77 a co ma kojenie s ockovanim?
No a k tomu samotnému očkovaniu. Absolútne a úplne rešpektujem každého rodiča, všetci sa zhodneme asi na tom, že chceme pre naše deti to najlepšie. Mužova krstná dcéra tiež nemôže byť očkovaná, u nej aj bola jedna nežiaduce reakcia, ktorú pripisovali očkovaniu, ale z dôvodu, že ma iné veľké zdravotné problémy, pre ktoré sa ani neodporúča očkovať a je ťažko zdravotne postihnutá od narodenia, bez akejkoľvek vyhliadky na zlepšenie stavu. Opakujem, od narodenia. Ona už ďalšie očkovania nedostala.
Tiež mi nebolo všetko jedno, keď mal byť očkovaný môj syn, človek má taký rešpekt predtým, myslím si, že je normálne mat nejaké obavy. Ja osobne sa viac bojím chorôb, proti ktorym sa deti ockuju.
Preto opakujem, rešpektujem. Veľmi mi však štípe oči, ak sa do toho mieša ta právna stránka a šíria sa somariny, preto som to chcela ozrejmiť, ako to je. Som zároveň zaskočená, ako sme v 21.storoci dospeli k sebavedomím vyhláseniam o tom, že tie choroby by sa už stratili tak ci tak, ved hygiena a imunita a spol. Naozaj citam o bagatelizacii chorôb typu pravé kiahne, brusny tifus, čierny kašeľ a spol.? Lebo môj dedo sa dožil vysokého veku a nebol očkovaný? Ale veď plno jeho rovesníkov to neprežilo. Resp. deti z generácie pred ním. To sú predsa historické fakty.
@mamamasama dosť! Ale určite nedávajú náhrady a snažia sa kojiť čo najdlhšie?
@zuizana zaujala ma info, ze pred 27 rokmi vedeli diagnostikovat autizmus po ockovani. V rodine mame "chlapca" autistu, ktory ma 30 rokov a prvych 5 rokov mu ani nevedeli stanovit na Slovensku diagnozu. Mozno pred 20-25rokmi sa zacal diagnostikovat aj to velmi opatrne a pomaly. S autizmom sa ockovanie zacalo spajat mozno pred 15-30 rokmi (nasledne to bolo vyvratene), takze nieco tu nesedi, kedze pises, ze sesterka ma 27 rokov...
@nafka0483 omyl, lekar nie je povinny udavat mena neockovsnych deti. Ma len nahlasit pocet neockovanych, to, ze udavaju aj mena, je len ich prehnana iniciativa. Ja mam dceru 5 r a syna 3,5 r. Zatial (asi) nie sme nahlaseni, ale co viem, v nasom meste nikto pokutu nedostal, aj ked ich nahlasili a to poznam dost vela neockujucich
@katym77 ja som "odmietac povinneho ockovania", ako si to nazvala, pre niekoho eko bio natur matka, kojila som dceru do 3 r,kedy sa odstavila sama a syn ma 3,5 koji sa stale, prestat podla vlastnych slov, neplanuje. Ale nerozumiem, co si svojou otazkou chcela povedat 🤷♀️ nie kazdej zene sa podarilo spustit laktaciu a mnohe sa pre to psychicky dost trapia, takze ak si tvoju otazku precitala nejaka matka, ktorej sa to tyka, tak ju to asi zabolelo.
@zuizana nevymizli, neboj sa. Cierny kasel je tu, keby si videla tu paniku, co sposobilo jedno dievcatko nakazene ciernym kaslom v skolke, mamicka neockovaneho dievcatka letela ako raketa po nu do skolky. Aj osypky su tu, maju reprodukcne cislo 18!!!, ked koronavirus ma 1,3, mame tu paniku, ze ake strasne, mali sme moznost vidiet to sirenie. Ale nieeee, opypky vymizli a ked by aj nie, tak su v pohodeeeeee...
Tiez napriklad mam kontraindikaciu na ockovanie proti covidu, deti mam ockovane individualne a nedam im napichat hocico, ako to napisala autorka, ale 2x si rozmyslim, ci chcem, aby sa nakazilo takym tetanom, napriklad. Teraz jej to nepride take hrozne, ale ked deti budu mat skolkarsky vek a zacnu sa hrabat v pieskoviskach a hline, tak to pride. Aj u mojej znamej to prislo.
@oblecenie99 čierny kasel tu je, vyskúšala som si ho na vlastnej koži 2 roky dozadu. Dcéra neocko ho odomna nedostala. Nič neni len čierne alebo biele. Ani ocko, ani neocko, ani choroby.
@oblecenie99 presne tak, moja starka, zomrela ako 86 rocna, pred 11 rokmi, zila po prvom infarkte este cez 10 rokov, nikdy napriklad nebola u gynekologa. Mala nejake lieky na srdiecko, samozrejme. Jej brat zomrel na brusny tyfus, ked mal 9 rokov, ostala jedinacikom. Na tu dobu bolo nezvykle mat len 2 deti, viac nemohli mat. Presne pre toto...Lebo niekolko z deti sa nedozilo dospeleho veku. Tyfus, prave kiahne, mor, aj osypky su hnusne, napriklad mozu sposobit neplodnost, podobne ako mumps u chlapcov, muzov. Tie choroby veru nevymizli, len su potlacene, lebo nemaju hostitelov. Ale ked bude klesat zaockovanost, tak sa to znova bude sirit. Najprv po malych ohniskach. A najnachylnejsie na to budu deti, kedze ti starsi, co su este ockovani, maju ake-take protilatky (ked je zena tehu, tak sa toho dost zistuje), ale ciste deticky neockovane, to bude fajny hostitel.
@lucia147852 ano, to je oka, nedostala, nemusela. Je to super. Ale mohla dostat. Mozno moja by to dostala. Zazila som uz, ako sa mi dieta dusilo, bolo to strasne. A ked by sa Ti dusila, ine veci by si pisala. Takze hej, je to individualne, ale nemozeme to nechat len tak, lebo jednemu zo 100 sa nic nestalo, je to v pohode, ale ti ostatni to stastie nemali. Ako s covidom. Ja mam soplik a kamarat na plucnej... Vies ako.
@lucia147852 ale ja ani netvrdím, že nie je, mala ho aj moja kolegyňa a nikto ho od nej v kancelárii nechytil, a to sme boli zatvorení spolu dosť dlho a ona intenzívne kaslala 🙂 očkovaní sme asi? všetci, aj ona a predsa sa stalo, že to schytala. My zase nie. Ja očkovanie nevnímam ako niečo čo je 100 percentne, na nič na svete tak nehľadím, a mam rešpekt aj pred samotným očkovaním, ale aj pred týmito chorobami, vyššie som aj písala, že tiež mi nebolo všetko jedno, keď sme dávali očkovať syna, proste to človek má v sebe ze ci ak... Preto chápem obavy iných rodičov. Aj rešpektujem.
Ale taky čierny kašeľ sa liečil a zisťoval ináč v minulosti a teraz.. Jasne, ze sa na to pozeráme inou optikou pri súčasnej medicíne, a áno aj imunite a hygiene, ako v minulosti, keď proti tej ktorej chorobe bolo najúčinnejšie fakt iba to očkovanie. Mne sa malý dusil toto leto (jeden a pol ročný) boli sme predtým na infekcnom lebo hnackoval a bol dehytratovany, a v nemocnici schytal "niečo". Čierny kašeľ to napokon nebol (je očkovaný) ale doktorka to spomenula, že či náhodou a ze snáď nie.. . Pomohli az antibiotiká a kortikosteroidy, ale ten kašeľ neprajem zažiť nikomu.. Konkrétne sme ho v noci brali späť na urgent a nemohli sme ho dat ani do detskej sedačky v aute, lebo by sa zadusil kašľom. Bola som rada, že to bolo niečo iné, tiež ale veľmi nepríjemné, čo ma vystrašilo.
Veď normálnej povedz pediatričke, že nejdeš očkovať a nahlási ťa. Tak zaplatíš pokutu, čo je na tom? Ale o Bádateľovi sa nezmieňuj. Nehovorím, možno je na tom niečo, že u niektorých slabších jedincov s predispozíciou sa môže z očkovania vyvinúť "niečo", ale nikto nemôže popierať koľko dobra očkovacie vakcíny spravili. To je ako povedať, že keď idem do Afriky nedám sa zaočkovať proti malárii, či denge chorobe, či čo to tam majú. Ani by vás tam nepustili.
@angel993 Ani psa ti nezaočkujú, keď je chorý a má teplotu. Aspoň normálny veterinár.
Bádateľ? To je ta super stránka, kde autor lieci rakovinu pitím 6 pohárov čistej vody a ze aj diabetici si prestanú pichat inzulín 😀 niekedy rozmýšľam ako zle je na tom naše školstvo, keď existuje toľko jednoduchých ľudí, ktorí tomu veria. A očkovanie nespôsobuje autizmus. Ja len rozmýšľam čo je to za mater, ktorá dobrovoľne ohrozuje svoje dieťa a radšej ho nechá niekde na infuziach zápasiť so smrteľnou chorobou akoby ho dala raz pichnúť ihlou, nech je zaočkované. A ešte keď mi tie matere tvrdia aký je to farmabiznis, pritom to majú poobjednavane rôzne “prirodne produkty” od rôznych indivíduí aj za 60€ a viac. A najkrajšie je, keď tieto indivídua tvrdia, ze všetkým ide o biznis, iba im nie, len si kúp tu ich vodičku zo zachodovej vody za 30 euri.
@lindusss2016 Podloz prosim niecim svoje tvrdenie co je lekar povinny nahlasit, pretoze uz tu niekto dal odkaz priamo na RUVZ, kde sa to riesilo aj po pravnej stranke a lekar ma hlasit aj meno. Takze ak tvrdis ine, tak uved kde je to takto urcene, lebo z oficialnych zdrojov je pravda to co som pisala ja.
Výrok, že moja sesternica ma v karte, že jej očkovanie spôsobilo autizmus je na úrovni výroku, že ma v karte, že ju uniesol drak. Proste blbosť, rozprávka, nezmysel. A to mam od očkovacej pirane dosť ďaleko, mam doma dve neockovane deti. Ale páčia sa mi aj "argumenty" opačného tábora o pravých kiahnach, tyfe ci more. Lebo proti tým sa totálne ockuje, fakt 🤣🤣🤣 Taky mor párkrát vyzabijal viac nez tretinu Európy. A zmizol bez akéhokoľvek očkovania. Hoci viac než sto rokov experimentálna vakcína existuje...
@oblecenie99 ja iba dodám, že keďže je tam "oznámi" nie "môže oznámiť" je toho jeho povinnosť, inak porušuje zákon lekár a hrozia mu z toho sankcie. takže rovnako som zvedavá na toho doktora aj kto tu napíše jeho meno. šup mu pokutu🙂
Jezisi, a je to tu zas…..🤦🏻♀️
Odfot tu zdravotnu kartu (bez os. udajov) a zaves to sem, potom sa mozeme dalej bavit.
@zuizana myslím, že najväčším problémom tvojho dieťaťa nebude to, či bude alebo nebude očkované

@zuizana nie vsetko podlieha ochrane osobnych udajov a lekarskemu tajomstvu. Ale kedze "Badatel" - zrejme budes jednoduchsia..Netrap sa tym... Povedz dr, zenechces ocko. Nutit ta nemoze.