5 rokov vysokoškolského štúdia mi je na nič
Ahojte,
mám 29 rokov. Študovala som 5 rokov VŠ, dvojodbor učiteľstvo. Skončila som s vyznamenaním, dokonca som mala nejaké ocenenia od dekana. Hneď po VŠ som nastúpila ako učiteľka na strednej škole. Po treťom roku praxe som však vyhorela a potom sa do toho zamiešali psychiatrické diagnózy, až som nakoniec bola na liečení asi 6 mesiacov a PN asi rok. V práci som musela dať výpoveď. Momentálne som nezamestnaná a už mi dochádzajú úspory. Na prácu učiteľky mi lekári nechcú dať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, čo znamená, že 5 rokov vydretého štúdia je mi úplne, úplne na nič. Najviac ma trápi to, že nezáleží ani na tom, na čo na profesii reagujem, väčšinou ma nechcú, lebo mám iba pedagogickú prax (plus práca v drogérii na VŠ).
Posielam si žiadosti na rôzne práce, ktoré by boli možné v súlade s mojím zdravotným stavom. Mám však obmedzenia, ako žiadne nočné, ani 12 hod zmeny a pod. Chcela som robiť aj predavačku, ale tam vždy vyberú niekoho iného, pre nich asi perspektívnejšieho.
Začínam byť vo veľkom strese, pretože účet sa mi zmenšuje rýchlejšie, ako som čakala a práca stále nič. Do toho sa mi ešte pridružil aj úraz, takže ak by som aj chcela ísť niekde fyzicky pracovať, momentálne to nie je možné.
Čo by ste robili v takejto situácii vy?
@zuzikosem a citila by si sa na navrat spat ako ucitelka? mozno na ZS? pripadne asistentka, vychovavatelka?
sprav si na zdrav. škole nadstavbu.
Sedieť a plakať ti nepomôže.
Na zaciatok zobrat hocijaku brigadu, aby boli peniaze a hladat nudnu opakujucu sa pracu, v korej nemusis pracovat s nervoznymi ludmi a kde nevyhoris (statna sprava, IT, uctovnictvo?). Pre vela ludi je VS vzdelanie iba odrazovy mostik a skoncia v uplne inom obore.
@zuzikosem a citila by si sa na navrat spat ako ucitelka? mozno na ZS? pripadne asistentka, vychovavatelka?
@krasneleto ZŠ som mala možnosť skúsiť, nervový systém sa mi totálne zrútil. Mám autizmus. Možno ako asistentka, ale nemám vzdelanie v oblasti špeciálnej pedagogiky.
napada mi doktorandske, ked si bola na akademickej pode uspesna, neslo by to? tam sice potom tiez ucis, ale dospelych ludi, mozno by ti to sadlo viac ako ss.
@anonym_32b0ea To by som musela študovať externe popri práci, ktorú nemám, keďže sa toto štúdium platí. Potom by som nemala z čoho platiť školné. Je to začarovaný kruh.
@krasneleto ZŠ som mala možnosť skúsiť, nervový systém sa mi totálne zrútil. Mám autizmus. Možno ako asistentka, ale nemám vzdelanie v oblasti špeciálnej pedagogiky.
@zuzikosem asistent nepotrebuje mat specialnu pedagogiku
sprav si na zdrav. škole nadstavbu.
Sedieť a plakať ti nepomôže.
@anonym_aedda6 zdravotníctvo ma popravde veľmi láka, obávam sa ale, nakoľko ho budem zvládať s tými diagnózami.
Ucitelstvo akych predmetov mas vystudovane ?
@zuzikosem neviem ako je to so vzdelanim ako asistent, viem vsak ze ich je ako safranu a coraz viacej deticiek ich potrebuje a nie su... skus sa na to zamerat
plus... doucovanie ? zvladla by si?
zdas sa mi trochu , ze si hodila flintu do zita... urcite nie si na zahodenie, pripadne skus skoly mensieho typu- na dedine, kde su malotriedky...
alebo sa venuj doucovaniu.... zvladnes to, len si trochu ver
Nejaka kancelarska praca na urade (obecny / statna sprava) ? Tam sa ludia kvoli platom prilis nehrnu.
@zuzikosem neviem ako je to so vzdelanim ako asistent, viem vsak ze ich je ako safranu a coraz viacej deticiek ich potrebuje a nie su... skus sa na to zamerat
zdas sa mi trochu , ze si hodila flintu do zita... urcite nie si na zahodenie, pripadne skus skoly mensieho typu- na dedine, kde su malotriedky...
@krasneleto Citaj poriadne : "Na prácu učiteľky mi lekári nechcú dať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, "
Online doucovanie
Tak podla toho, co pises, by ani zdravotnictvo ani ucitelstvo asi nebolo dobre riesenie... hluk, stres, zvladat kazdy den nepredvidatelne situacie.... doucovanie online na preklenutie toho obdobia a dat nejaku nadstavbu uplne iny smer... a popracovat na zdravotnom stave, nech sa to zlepsi.
@zuzikosem načo si študovala učiteľstvo ak nemáš na deti nervy? Sorry ale do školy ťa už neberú, lebo si ťuk . Mne sa zdá že máš samé výhovorky, že nič nemôžeš s diagnózou. Tak chod na ID a na polovičný úväzok do záhradníctva trhať buriny, zametať, upratať. Hádam tam nezrútiš psychicky ak budeš zametať lístie
@krasneleto Citaj poriadne : "Na prácu učiteľky mi lekári nechcú dať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, "
@patrike citam poriadne... nepise ale aky je dovod, ci to bolo prave strednou skolou, alebo cim... to , ze niekde vyhoris, neznamena, ze napriklad na sukromnej skole ti nevedia vytvorit prostredie... ak su na to vazne dovody, radila som doucovanie...
@zuzikosem načo si študovala učiteľstvo ak nemáš na deti nervy? Sorry ale do školy ťa už neberú, lebo si ťuk . Mne sa zdá že máš samé výhovorky, že nič nemôžeš s diagnózou. Tak chod na ID a na polovičný úväzok do záhradníctva trhať buriny, zametať, upratať. Hádam tam nezrútiš psychicky ak budeš zametať lístie
@anonym_24a688 a ty si daj facku
no ano, vybrala si si vzhladom na tvoj typ osobnosti uplne nevhodne studium
ten autizmus ma celkom zarazil, nezavazilo to pri vybere povolania?
podla toho kde byvas, tak by som isla robit nieco ako wolt, predavat do butiku, hocico len kvoli peniazom a pritom hladat
Ty si autistka a studovala si ucitelstvo? A tam nebolo treba potvrdenie na studium? Lebo tomu velmi nerozumiem...
No ale zbytocne sa ohanas VŠ, to bola tvoja volba, tym nemozes operovat, ze vsak mas VŠ, nech ta tak aj platia...
Neviem v akom stave si, ale tak vybavit ciastocny ID, a zamestnat sa adekvatne stavu. Skus nejakeho karierneho poradcu, pripadne CPPP aby ti poradili ktorym smerom ist... Mozno nejaka rutinna praca pri pase , nahadzovanie udajov do PC...
@anonym_24a688 napisat nieco tak neohladuplne a neempaticke, nefacka ta hanba? Len aby sa ti to nevratilo na detoch ci vnucatach, ty tuk.
A autizmom ofiko nemozes ani ucitelstvo studovat, nesmies robit v tomto smere, cize zle zvolene studium. Za mna ist robit nieco lahsie, napr niekde do obchodu maleho a pritom studovat externe nieco ine a menej narocne, kde nebudes mat problem s tymto. Napr take uctovnictvo a pod smery
@krasneleto s autizmom nemozes nikoho ucit, predokladam, ze zamlcala shored studiom a teraz sa to prevalilo po tom kolapse. Nie, nikto nikoho nepusti s komplexnou pervazivnou poruchou k detom len tak. Keby nema problemy, tak ano.. funguje dalej v systeme, ale takto uz to nepojde. Nikto si nevezme na triko to, ze by mohla napr stratit nervy a ublizit dietatu.
som kariérna poradkyňa a životná koučka - môžem pomôcť s poradením v čom potrebuješ, zameriavam sa na poradenstvo a mentorstvo - mám ukončené vzdelanie PhD. v tejto oblasti.
Ženy vraj autizmus vedia veľmi dobre skrývať, jednoducho sa pri výchove na to hlavne v minulosti až tak nebral ohľad. Sama mám autisticke črty, aj keď ako dieťa som sa naučila maskovať ich. U autorky to asi zhoršil práve ten stres a vyhorenie bol už len následok tej kombinácie. Ako to už bolo spomenuté, skúsila by som nejakú kancelársku prácu. Aj tam bude síce nejaká forma stresu a tlaku, ale pravdepodobne to bude viac predivatelne prostredie.
Autizmus mi diagnostikovali až pred rokom v dospelosti, keď som mala 28 rokov. Som vysokofunkčný typ a pri nástupe na VŠ o tom nikto nemal ani tušenia. U žien je neskorá diagnóza bežná.
Bolo mi jasné, že sa tu začne šíriť určitá hostilita voči mne. Aby som uviedla veci na správnu mieru, som mimoriadne neagresívny typ a za celú prax sa mi nestalo, že by som na deti bola agresívna, alebo že by som nejak "stratila nervy". Za celú moju kariéru som so žiakmi mala vynikajúce vzťahy, aj s takými, ktorí boli problematickí. V hodnotení som taktiež dosahovala vysoké skóre. Nesúďte, keď človeka nepoznáte.
Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti som nedostala čisto kvôli môjmu osobnému stavu a syndrómu vyhorenia, nie preto, že by som mala konflikt so žiakmi.
Skusaj prejsť reštaurácie a iné prevádzky, či nepotrebujú pomoc do kuchyne, poprípade čašníčku, skús obchody ako Lidl, Kaufland, dokladanie tovaru...nepíšeš z akého mesta si. Ak je to maličké mesto, tak tých možností je menej a aj preto sa ti nedarí. Držím palce 🍀, určite sa ti niečo zadarí
@anonym_32b0ea To by som musela študovať externe popri práci, ktorú nemám, keďže sa toto štúdium platí. Potom by som nemala z čoho platiť školné. Je to začarovaný kruh.
@zuzikosem doktorandské napadlo aj mne hneď ako prvé, nezahodíš tým štúdium, zostaneš v tom ku čomu máš vzťah, ale z výskumnej stránky a učiť pár hodín na VŠ je o úplne inom… myslim klasika denné štúdium, kedy ty dostávaš “výplatu” formou štipendia, ktoré sa momentálne pohybuje v celkom pekných sumách a pravidelne sa zvyšuje a neplatíš školné… jediné čo je, že po 30 by si musela platiť sama zdravotku…
@anonym_24a688 tak toto je komentár za všetky drobné 🙊
Na zaciatok zobrat hocijaku brigadu, aby boli peniaze a hladat nudnu opakujucu sa pracu, v korej nemusis pracovat s nervoznymi ludmi a kde nevyhoris (statna sprava, IT, uctovnictvo?). Pre vela ludi je VS vzdelanie iba odrazovy mostik a skoncia v uplne inom obore.
@anonym_909143 účtovníctvo (záleží čo konkrétne) je extrémne náročné na psychiku, pracuješ nonstop pod tlakom, stresom, s ľuďmi, termíny, školenia, pokuty.
@anonym_24a688 napisat nieco tak neohladuplne a neempaticke, nefacka ta hanba? Len aby sa ti to nevratilo na detoch ci vnucatach, ty tuk.
@krasneleto
@cdt Hold, to je pravda. Keď je na hlavu, nikto nechce riskovať

napada mi doktorandske, ked si bola na akademickej pode uspesna, neslo by to? tam sice potom tiez ucis, ale dospelych ludi, mozno by ti to sadlo viac ako ss.