icon

5 rokov vysokoškolského štúdia mi je na nič

zuzikosem
26. feb 2026

Ahojte,

mám 29 rokov. Študovala som 5 rokov VŠ, dvojodbor učiteľstvo. Skončila som s vyznamenaním, dokonca som mala nejaké ocenenia od dekana. Hneď po VŠ som nastúpila ako učiteľka na strednej škole. Po treťom roku praxe som však vyhorela a potom sa do toho zamiešali psychiatrické diagnózy, až som nakoniec bola na liečení asi 6 mesiacov a PN asi rok. V práci som musela dať výpoveď. Momentálne som nezamestnaná a už mi dochádzajú úspory. Na prácu učiteľky mi lekári nechcú dať potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti, čo znamená, že 5 rokov vydretého štúdia je mi úplne, úplne na nič. Najviac ma trápi to, že nezáleží ani na tom, na čo na profesii reagujem, väčšinou ma nechcú, lebo mám iba pedagogickú prax (plus práca v drogérii na VŠ).

Posielam si žiadosti na rôzne práce, ktoré by boli možné v súlade s mojím zdravotným stavom. Mám však obmedzenia, ako žiadne nočné, ani 12 hod zmeny a pod. Chcela som robiť aj predavačku, ale tam vždy vyberú niekoho iného, pre nich asi perspektívnejšieho.

Začínam byť vo veľkom strese, pretože účet sa mi zmenšuje rýchlejšie, ako som čakala a práca stále nič. Do toho sa mi ešte pridružil aj úraz, takže ak by som aj chcela ísť niekde fyzicky pracovať, momentálne to nie je možné.

Čo by ste robili v takejto situácii vy?

anonym_af5743
26. feb 2026
@patrike

Nejaka kancelarska praca na urade (obecny / statna sprava) ? Tam sa ludia kvoli platom prilis nehrnu.

@patrike teraz sa na úradoch prepúšťa nie že by brali ešte ľudí naviac

magdalienka11
26. feb 2026

@zuzikosem tak si sprav kurzy ak cez úrad práce. Zober brigády.

anonym_909143
26. feb 2026
@anonym_2e1ce3

@anonym_909143 účtovníctvo (záleží čo konkrétne) je extrémne náročné na psychiku, pracuješ nonstop pod tlakom, stresom, s ľuďmi, termíny, školenia, pokuty.

@anonym_2e1ce3 Praca na recepcii (bytove domy, firmy, wellnesy,...)? Klud, skoro ziaden stres, ziadne terminy,... Neskor sa uvidi.

anonym_aedda6
26. feb 2026
@patrike

Nejaka kancelarska praca na urade (obecny / statna sprava) ? Tam sa ludia kvoli platom prilis nehrnu.

@patrike do úradov - štátnej správe sa ľudia nehrnú????? to si asi mimo diania.

mogaa
26. feb 2026

Zdravotníctvo s psychiatrickou diagnozou a tým že si vyhorela - nie, nie a ešte raz nie...ak sa dostaneš do nemocnice kde je to velmi stresujúce, budeš robiť opäť 12-tky....vezmi čo nájdeš a hladaj niečo lepšie....kludne práca v Jednote a popri tom hladaj....

kiki68
26. feb 2026
@mogaa

Zdravotníctvo s psychiatrickou diagnozou a tým že si vyhorela - nie, nie a ešte raz nie...ak sa dostaneš do nemocnice kde je to velmi stresujúce, budeš robiť opäť 12-tky....vezmi čo nájdeš a hladaj niečo lepšie....kludne práca v Jednote a popri tom hladaj....

@mogaa s autizmom nemoze nic zdravotnicke, tam s tym ani neberu na skolu

anonym_b906ec
26. feb 2026
@zuzikosem

@krasneleto ZŠ som mala možnosť skúsiť, nervový systém sa mi totálne zrútil. Mám autizmus. Možno ako asistentka, ale nemám vzdelanie v oblasti špeciálnej pedagogiky.

@zuzikosem Prosim, neber to tak. Ja som.tiez vystudovala ucitelsvo a po roku som odtial odisla. Ale ja okrem zdravia ( kazdy mesiac chora,) aj kvoli platu. Na poziciu, kde staci stredna skola, ale zas urcite pedagogicke ci psychologicke skillybsa zidu.. a ta praca ma bavi stale, po rodicaku som sice sla do inej firmy, ale pozicia ta ista, len teraz uz niekolko rokov aj zaskolujem novych kolegov.. ale pre niekotych je to len podradna robota a odrazovy mostik na rozbehnutie kariery...

Ak si ucitelka, necitala som vsetko, aky mas odbor? Mnohi robia aj doucovanie. Online..
Alebo nejaka miniskolka pre len par deti.. alebo ak mas vztah aj k starym ludom, opatrovatelka.. hm?
Lebo takych obycko administativnych pozicii je coraz menej, kedze rutinne prace robieva uz robot.....

jeennyv
26. feb 2026

Doucuj online vo svojich predmetoch neviem, ake mas aprobacie…ale dnes ludia hladaju doplnenie vedomosti casto…inak zdravotnictvo ci nieco ine narocne nie….teba moze vypnut a si to vlastne ani neuvedomis a je problem…

kiki68
26. feb 2026
@zuzikosem

Autizmus mi diagnostikovali až pred rokom v dospelosti, keď som mala 28 rokov. Som vysokofunkčný typ a pri nástupe na VŠ o tom nikto nemal ani tušenia. U žien je neskorá diagnóza bežná.

Bolo mi jasné, že sa tu začne šíriť určitá hostilita voči mne. Aby som uviedla veci na správnu mieru, som mimoriadne neagresívny typ a za celú prax sa mi nestalo, že by som na deti bola agresívna, alebo že by som nejak "stratila nervy". Za celú moju kariéru som so žiakmi mala vynikajúce vzťahy, aj s takými, ktorí boli problematickí. V hodnotení som taktiež dosahovala vysoké skóre. Nesúďte, keď človeka nepoznáte.

Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti som nedostala čisto kvôli môjmu osobnému stavu a syndrómu vyhorenia, nie preto, že by som mala konflikt so žiakmi.

@zuzikosem to nemas o tomto, proste to s autizmom skrz predpisy nejde. Nejde ani zdravotnictvo, nejde ani byt napr elektrikarom. To neni o Tebe ako jedincovi, to je o tom, ze ta dg je taka, ze nevies kto z 10 ludi chyti nejaky stav. Ak poznas dalsich ludi s autizmom, tak mi das za pravdu. Lebo 9 je takych ako Ty a ten 10 ked mu rupnu nervy a dostane meltdown pred deckami, tak potes koste

danielahamar
26. feb 2026

Máš aspergera? Lebo ti väčšinou v niečom vynikajú😉, teda väčšina z nich. Ja to zas až tak tragicky nevidím, hoc učiteľstvo asi nedáš, ale tiež mi napadlo ten asistent, pre deti. Z jednej strany niekedy je rodič rád, ak má také dieťa niekoho pri sebe, kt. aj rozumie jeho pocitom a potrebám.

anonym_846b07
26. feb 2026
@patrike

@patrike statna sprava prepusta, tam sa dostanes aj tak vacsinou po znamosti.

anonym_b906ec
26. feb 2026
@anonym_24a688

@zuzikosem načo si študovala učiteľstvo ak nemáš na deti nervy? Sorry ale do školy ťa už neberú, lebo si ťuk . Mne sa zdá že máš samé výhovorky, že nič nemôžeš s diagnózou. Tak chod na ID a na polovičný úväzok do záhradníctva trhať buriny, zametať, upratať. Hádam tam nezrútiš psychicky ak budeš zametať lístie

@anonym_24a688 Velmi hnusny prispevok od teba!
Ludia casto nieoc vystuduju a venuju sa niecomu inemu.
Lebo ich chyti nieco ine. Odkial mala vediet, ze vyhori? Tu nejde o pracu s detmi, castokrst si clcike vela pripusta, viac ako ostatni a vtedy pride vyhorenie. Mala som kamosku, co zobrala pracu supervizora a po roku odisla z tej pozicie. Lebo nema hrosii kozu ako niekto, prosto vninama to vsetko velmi poctivo, zodpovedne a to nie kazdy zvlada. Teraz robi inde a je spokojna. Ona vyhorela, ty nevies, co je oraca s detmi ( ale aj s ludmi zjavne). A ona zjavne sa na viac ako 100%. A kazdy mame inak nastavenu hranicu.
Tak sa najde v inom povolani.. len sa musi najst.

willacontella
26. feb 2026

Nejaká menšia škola, malé triedy. Pripadne miestny úrad? Kde by si sa ďalej venovala školským veciam?

anonym_af5743
26. feb 2026

@zuzikosem to čo ťa láka vieš najlepšie ty a na ten smer sa treba zamerať.
Len tak okrajovo: Chlapec od susedov s bc a blbý odbor, bez uplatnenia pracuje ako operátor výroby. Bratranec má vyštudované prekladateľstvo a pracuje na čerpacej stanici (keď má voľno robí preklady). Ďalší bratranec pracuje ako skladník, vystavuje dodacie listy, prijíma tovar na sklad. Švagor(aj so švagrinou ) má predškolskú pedagogiku a vychovávateľstvo a pracuje ako kontrolór. Manžel má kolegyne napr so sociálnou prácou u železníc, a moja šéfka je manažerka
(zahradníčka) ale vypracovala sa za dlhé roky, niekedy bola ,,iba,, sekretárkou.
Kým moje deti dokončili povinnú školskú dochádzku odišilo z danej školy niekoľko pedagógov, učiteľ informatiky má obchod s Pc potrebami, určiteľ biológie má záhradníctvo, ovocnú školku, ďalší sa stal starostom, angličtinarka je už boky v súkromnom sektore , jedna prevzala kvetinárstvo po rodičoch, ďalšia si našla kancelársku prácu, jedna taká staršia šla za opatrovateľku do Rakúska. Švagriná síce teraz učí v MŠ ale boli casi keď robila asistentku na zs alebo mala baby obchod.

lucia.t
26. feb 2026

@zuzikosem denne doktorandské a dovtedy hocičo, len aby si prežila. Mňa by zaujímalo, aké máš vlastne prejavy ako autistka, keď sa to zistilo až v dospelosti? V čom si iná?

sulavikova
26. feb 2026

@zuzikosem ako asistentka učiteľa v ZŠ, práca s podobnou diag. ako máte vy, kurzy cez NIVAM sú bezplatné, prebiehajú online. Otázne je, či MuDr. potvrdí žiadosť.

anonym_0b1542
26. feb 2026

mas tam napisane okres Nitra. uved presnejsie a mozno ti budem vediet nieco dohodit, mozno prave teba hladame.

anonym_11cd74
26. feb 2026

Aj za mňa stojí za skúšku to denné doktorandské alebo súkromné doučovanie, prípadne sa popýtať v súkromných klinikách, napr. zubných, či nepotrebujú na recepciu niekoho. Knižnica by pre teba mohla byť fajn alebo práca v múzeu ( možno máš vyštudovaný dejepis, resp.históriu ). Ja poznám chalana, ktorý bol iný celé detstvo, ale PAS mu bolo diagnostikované až počas doktorandského štúdia, keď psychicky odišiel a nedokončil ho. Tiež vyštudoval učiteľstvo, ale nikdy vo svojom odbore nepracoval. Nakoniec sa uchytil v archíve. Ale jemu veľmi chceli pomôcť známi a rodina, ktorí mu to vlastne vybavili. Tak či tak, držím palce.

anonym_32b0ea
26. feb 2026

@zuzikosem myslela som denne doktorandske, zisti si podmienky

anonym_9bedcc
26. feb 2026
@anonym_32b0ea

@zuzikosem myslela som denne doktorandske, zisti si podmienky

@anonym_32b0ea Ale ona potrebuje pracovat, minaju sa jej uspory.

anonym_32b0ea
26. feb 2026
@anonym_9bedcc

@anonym_32b0ea Ale ona potrebuje pracovat, minaju sa jej uspory.

@anonym_9bedcc za denne doktorandske dostavas peniaze.

anonym_aedda6
26. feb 2026

dievčatá zdravotníctvo to nie sú len zdr. sestry. to sú aj iné odbory. Laboranti, maséri... len treba zisitiť kde berú študentov externe.
Sedieť v labáku je stresujúce? však nepríde do styku s polomŕtvym.

anonym_aedda6
26. feb 2026
@anonym_32b0ea

@anonym_9bedcc za denne doktorandske dostavas peniaze.

@anonym_32b0ea celkom slušné - okolo 1800 -2000e. a to bolo pred 5 r. teraz to môže byť lepšei.

domkakvet
26. feb 2026

@zuzikosem preco sa chces vratit do skolstva, ked ti to prinieslo zdravotne problemy?

petronelag
26. feb 2026

@zuzikosem Mohli by ste skúšať aj brigády, alebo call centrá (telefonovať), jedna známa nechcela robiť v školstve, tak si robila v Trnave kurz na prednášanie pre dospelých a teraz robí školenia.

petronelag
26. feb 2026
@anonym_24a688

@krasneleto
@cdt Hold, to je pravda. Keď je na hlavu, nikto nechce riskovať

@anonym_24a688 Tí vysokofunkční autisti nie sú na hlavu, len si musia nájsť prácu vhodnú k tomu, čo zvládnu (napr. niektorí nezvládajú hluk, hodí sa im samostatná práca, nie vo veľkom kolektíve a pod.) a potom pracujú veľmi dobre a zodpovedne.

letfenixa
26. feb 2026
@anonym_7cbdb0

Ty si autistka a studovala si ucitelstvo? A tam nebolo treba potvrdenie na studium? Lebo tomu velmi nerozumiem...
No ale zbytocne sa ohanas VŠ, to bola tvoja volba, tym nemozes operovat, ze vsak mas VŠ, nech ta tak aj platia...
Neviem v akom stave si, ale tak vybavit ciastocny ID, a zamestnat sa adekvatne stavu. Skus nejakeho karierneho poradcu, pripadne CPPP aby ti poradili ktorym smerom ist... Mozno nejaka rutinna praca pri pase , nahadzovanie udajov do PC...

@anonym_7cbdb0 nie, pred štúdiom učiteľstva som nedavala žiadne potvrdenie o mojom zdravotnom ani o psychickom stave.

anonym_61ee93
26. feb 2026

ahojko aj ja mam AS pracujem v skole, odporucam asistenciu prave kvôli tomu ze lahko nevyhoris z tej prace. popr zacni 1/2 uvazkom. a ak ta to chyti vies si dorobiť 2r špeciálnu pedagogiku popri praci a robiť specialneho pedagoga. ucitelstvo ti bude prínosom. ak chces pokecat napis ozvem sa ti do ip drzim palceky❤️❤️

anonym_513290
26. feb 2026

Asistenta by som nerobila. Ak dostanes problemove dieta,tvoja psychika pojde rapidne dole.Robim v skole,ver mi,ze viem,o com hovorim.

anonym_e7453c
26. feb 2026

ake predmety si studovala? nevies doucovat niekoho, bud jednotlivca alebo mensiu skupinu? Pripravu na prijimacky na 8r.gymnazia, nejake mensie deti? Alebo aj trosku vacsie, priprava na monitor, na prijimacky na strednu? Tam si vies aj vybrat, koho si ochotna doucovat - ak niekto, koho to vobec nezaujima a ide len kvoli rodicom a nic naozaj nevie, tak odpinkas a nemas taky stres ... Doucujes len takeho, koho ten predmet naozaj bavi a chce sa tomu venovat