icon

Ako nájsť prácu po materskej dovolenke?

13. sep 2026

Ahojte mamky, je tu september, začiatok škôlky, mnohé z vás možno práve teraz riešia návrat do pracovného života. Chcela by som sa opýtať, ako to máte s hľadaním práce, ak ste si predtým, ako ste sa stali mamou, nestihli rozbehnúť kariéru, či už to bolo rovno po škole, počas, prípadne ste pracovali niekde, kde pokračovať nechcete/nemôžete. Mňa to čaká čoskoro, mám strach, bojím sa, aké sú na pracovnom trhu pre mamy s malým dieťaťom moznosti :(

anonym_80cc60
13. sep 2026

@anonym_autor To nemá nič spoločné s nejakými " možnostami mám na pracovnom trhu" ale s tvojou reálnou praxou a odborným vzdelaním. Ak si nič poriadne nevyštudovala, teda nemyslím tým pavedy typu psychológia, socialna práca, filozofia, pedagogika a iné mgr. srandy a vykonávala len nejakú administratívnu prácu, ktorú zvládne aj stredoškolák, tak nejak veľa šanci nemáš.

martinmmartin
13. sep 2026

Uplne najdôlezitejsie je ze co vies robit a kazdy co vie robit iba to co dokaze kazdy druhy nebude mat moc peknu karieru , materstvo nematerstvo

anonym_7bcf4e
13. sep 2026
@martinmmartin

Uplne najdôlezitejsie je ze co vies robit a kazdy co vie robit iba to co dokaze kazdy druhy nebude mat moc peknu karieru , materstvo nematerstvo

@anonym_autor Ja som sa do povodnej prsce velmi vratit nechcela a ani nemohla, lebo redukovali miesta. Ale nejak, ja neviem, podarilo sa mi vtedy si najst hned pracu, len som musela ustupit z financych poziadaviek a zacat s nizsim platom ( ale som tam doteraz, uz 11 rokov). Horsie to bude asi teraz.. keby sa nieco stane, obavam sa, ze sa budu pre zmenu zas pozerat na rok narodenia..

anonym_7bcf4e
13. sep 2026
@anonym_80cc60

@anonym_autor To nemá nič spoločné s nejakými " možnostami mám na pracovnom trhu" ale s tvojou reálnou praxou a odborným vzdelaním. Ak si nič poriadne nevyštudovala, teda nemyslím tým pavedy typu psychológia, socialna práca, filozofia, pedagogika a iné mgr. srandy a vykonávala len nejakú administratívnu prácu, ktorú zvládne aj stredoškolák, tak nejak veľa šanci nemáš.

@anonym_80cc60 Preco pedagogiku ci psychologiu povazujes za pavedy? Titul Mgr.moze mat aj magistra v lekarni, ktora si nespravila PharmDr., no skola, ktoru vystudovala, bola velmi narocna.

anonym_505c78
13. sep 2026

Stretnú sa po rokoch dvaja inžinieri a jeden hovorí druhému: " Ty počúvaj, ja keď si spomeniem ako sme my vyštudovali na inžiniera, tak mám normálne strach ísť k doktorovi!"

fairyy
13. sep 2026

@anonym_autor prvykrat som nastupovala po vyske a dieta malo rok ...moja prva praca nevymyslala som proste prva kde ma vzali zobrala som....druhykrat to uz bolo s 10rocnou praxou a sice na povodne miesto ale nebala by som sa najst si aj inu pracu... cize moja odpoved ked nemas prax, kdekolvek ta vezmu aj za mizerny plat ber, potrebujes nabrat prax ...a hej ja som dieta nikomu nespominala nikdy na ziadnom pohovore ak sa aj opytali nepovedala som vek iba pocet a ze mam starostlivost vyriesenu, co je pravda

i_j_k
13. sep 2026

@anonym_autor veľa závisí od toho ako vyzerá tvoj zivotopis, či si mala aspon seriozne brigady, čo si studovala a v akej lokalite byvas. Držím palce!

anonym_a7a41c
14. sep 2026

Prvé dieťa som mala ešte počas školy, potom ešte jedno. Počas celej tej doby doma som si okrem školy robila aj kurzy. V tom čase fičalo programovanie a všetko IT 😅 ale okrem toho som si urobila aj marketing (našťastie). po práci som sa rozhliadala od mája, nie od septembra. V auguste som si našla prvú prácu, ktorá mi úplne nevyhovovala ale nepreberala som, v novembri som nastúpila do ďalšej a po roku som si našla ďalšiu, kde boli pracovné podmienky aj plat podľa mojich predstav. Čo sa týka práce, ak vieš, kde chceš pracovať, firmy oslovuj napriamo.

anonym_80cc60
14. sep 2026
@anonym_7bcf4e

@anonym_80cc60 Preco pedagogiku ci psychologiu povazujes za pavedy? Titul Mgr.moze mat aj magistra v lekarni, ktora si nespravila PharmDr., no skola, ktoru vystudovala, bola velmi narocna.

@anonym_7bcf4e Lebo tie absolvetnky pavedy typu psychologia a pedagogika vačšinou končia mimo svojho odboru v neodborných robotách niekde v administratíve banky, poistovne alebo iného korporátu. U nás vo firme robia tieto absolventky dokonca asistentky a recepčné 😀
Magistra v lekárni robí odbornú prácu vo svojom odbore, farmacia nie je paveda.

anonym_5127aa
14. sep 2026
@anonym_80cc60

@anonym_7bcf4e Lebo tie absolvetnky pavedy typu psychologia a pedagogika vačšinou končia mimo svojho odboru v neodborných robotách niekde v administratíve banky, poistovne alebo iného korporátu. U nás vo firme robia tieto absolventky dokonca asistentky a recepčné 😀

@anonym_80cc60 pripájam ešte bezpečnostný manažment, kulturológiu, verejnú správu. Keď vypíšem inzerát mám odtiaľto reakcie. Plus sociálna práca a učitelia vyštudovaní. Ale aj takí, čo skúsili rok - dva a utekajú odtiaľ.

anonym_d458f1
14. sep 2026
@anonym_5127aa

@anonym_80cc60 pripájam ešte bezpečnostný manažment, kulturológiu, verejnú správu. Keď vypíšem inzerát mám odtiaľto reakcie. Plus sociálna práca a učitelia vyštudovaní. Ale aj takí, čo skúsili rok - dva a utekajú odtiaľ.

@anonym_5127aa a keď ti na inzerát reagujú ľudia s týmto vzdelaním, co urobíš?

anonym_5127aa
14. sep 2026
@anonym_d458f1

@anonym_5127aa a keď ti na inzerát reagujú ľudia s týmto vzdelaním, co urobíš?

@anonym_d458f1 zamietnem ich. Hľadám ľudí so skúsenosťou v odbore, čiže ak sa mi prihlási študent sociálnej práce alebo verejnej správy, alebo učiteľ, zamietnem ho. Ale aj sa mi prihlási absolvent strojáriny, elektrotechniky, manažmentu kvality, logistiky, výrobných technológií apd, zvážim.

lucik194
14. sep 2026

nie nemala som problem, si najst po materskej pracu, ale na druhej strane mam skonceny " zamestnatelny odbor", takze je uplne jedno, ci mam/nemam dieta.... lebo na moju pracu nepride na pohovor 200 CV zo vsetkych moznych a nemoznych skol

anonym_d458f1
14. sep 2026
@anonym_5127aa

@anonym_d458f1 zamietnem ich. Hľadám ľudí so skúsenosťou v odbore, čiže ak sa mi prihlási študent sociálnej práce alebo verejnej správy, alebo učiteľ, zamietnem ho. Ale aj sa mi prihlási absolvent strojáriny, elektrotechniky, manažmentu kvality, logistiky, výrobných technológií apd, zvážim.

@anonym_5127aa dobre a ešte sa zo zaujímavostí opýtam. Keď mám vyštudovaný podobný z odborov čo si spomenula kde zamietaš ľudí ktorí ho majú vyštudovaný, ale mám 7 rokov skúseností v logistike v zahraničí kde som pracovala v Office (chvíľu som pracovala aj ako quality auditor) a ty hľadáš ľudí s týmito skúsenosťami, dala by si mi šancu? Sú pre teba dôležitejšie reálne skúsenosti aj keď vidíš v životopise že vzdelanie je iné alebo je pre teba dôležitejšie mať vzdelanie v odbore?

anonym_5127aa
14. sep 2026
@anonym_d458f1

@anonym_5127aa dobre a ešte sa zo zaujímavostí opýtam. Keď mám vyštudovaný podobný z odborov čo si spomenula kde zamietaš ľudí ktorí ho majú vyštudovaný, ale mám 7 rokov skúseností v logistike v zahraničí kde som pracovala v Office (chvíľu som pracovala aj ako quality auditor) a ty hľadáš ľudí s týmito skúsenosťami, dala by si mi šancu? Sú pre teba dôležitejšie reálne skúsenosti aj keď vidíš v životopise že vzdelanie je iné alebo je pre teba dôležitejšie mať vzdelanie v odbore?

@anonym_d458f1 najdôležitejšie sú reálne skúsenosti v odbore. Následne pokiaľ hľadám juniora, eventuálne vedela by som zvážiť juniora, idem po vzdelaní a po jazyku. Ideálny junior je človek, ktorý už má parciálnu skúsenosť popri škole vo svojom odbore, stáž, brigáda, part time apd.

anonym_6f23e7
14. sep 2026

Praca sa hlada este pred skoncenim rd.Nikdy som nemala problem sa zamestnat ani po 11r na md,rd.Hoci nechcela som robit predavacku,ale po skonceni 11r md,rd som robila v nasej dedine a to hned po skonceni rd.Vyhoda bola,ze som nedochadzala,ale mna to nebavilo,no predsa som isla do dalsieho nasho obchodu,este blizsie k domu.V nedelu skoncila v 1 obchode,v pondelok nastupila do 2heho.Joj,tie pohlady ludi,ze ci robim v oboch naraz.
No proste predavacka,nebola pre mna.Ja som sa nasla vo vyrobe.Robila som si sama,mala som klud a pokoj,potom prisla dalsia md,rd.Vyroba skoncila,prestahovali sa prec,ale este predtym,od roka maleho som isla do inej vyroby,kde som uz pocas skoly praxovala,kde sami vyucuju moj odbor,co som mala aj ja.Kde som chcela pracovat hned po skole,az po 20r sa mi to podarilo,lebo znamosti.
Takze skus ist aj touto cestou cez znamost co ta odporuci,dosadi,do tlaci.

anonym_7bcf4e
14. sep 2026
@anonym_80cc60

@anonym_80cc60 Ale aj magistra ma titul Mgr.
Cize podla teba ti, co poskytuju psychologicke poradenstvo vystudovali pavedu. Ti, co vystudovali odbor pedagogicka s niecim ( napr.lebo chcu pracovat ako treneri), vystudovali teda pavedu. Rovnako aj buduci ucitelia sa okrem svojich odbornych predmetov vlastne vzdelavali aj v pavedach, kedze v ramci pripravy na ucitelske povolanie absolvuju aj x semestrov v ramci pedagogiky a psychologie.. 👌🏿👌🏿👍🏿👍🏿

anonym_12ba1d
14. sep 2026
@anonym_5127aa

@anonym_5127aa Ty si ale obmedzená, normálne som v šoku, že niekto taký, ako si ty, existuje.

anonym_7bcf4e
14. sep 2026
@anonym_5127aa

@anonym_5127aa a tvoje deti ucia asi sama, hej? ked teda ucitelia vystudovali pavedu. Tak asi by ti ich nemai ucit.

anonym_3bbb4f
14. sep 2026

@anonym_autor čo si vyštudovala a akú máš prax? Inak je to bezpredmetný dotaz. Ale upratovačky a pomocné sily hľadajú do obchodov a prevádzok stále - a tým nemyslím absolútne nič zlé ani dehonestujúce, práve naopak. Práca sa dá nájsť vždy, len treba chcieť.

anonym_80cc60
14. sep 2026
@anonym_7bcf4e

@anonym_5127aa a tvoje deti ucia asi sama, hej? ked teda ucitelia vystudovali pavedu. Tak asi by ti ich nemai ucit.

@anonym_7bcf4e Ty asi nebudeš najostrejšia ceruzka v peračníku, že 😀 Inak by si si vedala dať veci do súvisu, ale takto nevieš. Tu boli spomínaní absolventi rôznych "neprespektívnych" odborov ktorí nechcú pracovať v svojom odbore ale veselo sa tlačia do iných odborov, kde sa na ich nesúvislý odbor pozerá ako na pavedu. Chápeš už? Teda to nie je o učiteľovi čo ide robiť učiteľa, ale o učiteľovi čo sa tlačí do banky alebo strojariny (kde nemá čo hladať). No tak teraz to už vieš, môžeš ísť plakať inde.

anonym_7bcf4e
14. sep 2026
@anonym_80cc60

@anonym_7bcf4e Ty asi nebudeš najostrejšia ceruzka v peračníku, že 😀 Inak by si si vedala dať veci do súvisu, ale takto nevieš. Tu boli spomínaní absolventi rôznych "neprespektívnych" odborov ktorí nechcú pracovať v svojom odbore ale veselo sa tlačia do iných odborov, kde sa na ich nesúvislý odbor pozerá ako na pavedu. Chápeš už? Teda to nie je o učiteľovi čo ide robiť učiteľa, ale o učiteľovi čo sa tlačí do banky alebo strojariny (kde nemá čo hladať). No tak teraz to už vieš, môžeš ísť plakať inde.

@anonym_80cc60 Moja zlata. Ja som si len do teba rypla. Lebo sa velmi hnusne a arogantne vyjadrujes.
Teba musia mat tvoji kolegovia strasne "radi".

anonym_80cc60
15. sep 2026
@anonym_7bcf4e

@anonym_80cc60 Moja zlata. Ja som si len do teba rypla. Lebo sa velmi hnusne a arogantne vyjadrujes.
Teba musia mat tvoji kolegovia strasne "radi".

@anonym_7bcf4e Ja pracujem na odbornej pozicii s odborníkmi, ktorí vyštudovali svoj technický odbor, nie nejakú humánnu trapošinu a je tam super prostredie. Tak si svoje rýpanie nechaj pre kamarátky na materskej čo sa s nimi stretávaš na pieskovisku 😀

anonym_7bcf4e
15. sep 2026
@anonym_80cc60

@anonym_7bcf4e Ja pracujem na odbornej pozicii s odborníkmi, ktorí vyštudovali svoj technický odbor, nie nejakú humánnu trapošinu a je tam super prostredie. Tak si svoje rýpanie nechaj pre kamarátky na materskej čo sa s nimi stretávaš na pieskovisku 😀

@anonym_80cc60 Ja uz daavno nie som na materskej 😅😅😅