Návrat do práce po materskej: skrátený alebo plný úväzok?
Čaká ma návrat do práce po materskej (5 rokov doma) a priznám sa, že mám z toho zmiešané pocity.
Na jednej strane sa teším medzi ľudí, na normálny režim a aj na pocit, že som zase trochu „ja“. Na druhej strane si neviem predstaviť skočiť rovno do plného úväzku, škôlky, chorôb, domácnosti a večer ešte fungovať ako človek.
V práci by možno bol priestor aj na skrátený úväzok, len sa bojím, že potom budem robiť skoro to isté za menej peňazí. Plný úväzok je finančne lepší, ale mám strach, že ma to zomelie hneď prvý mesiac.
Budem vďačná za info, ako ste sa do práce vrátili vy. Či ste v pohode zvládli plný úväzok. Ďakujem.
ja som isla po materskej na skrateny a nelutujem. ale dali mi naozaj menej prace, nech to stihnem. po skonceni pracovnej doby som vypla pocitac a odpisovala som az dalsi den. ked si nastavis hranice, pojde to.
@anonym_autor ak vam to vychadza pod na pol, na druhej strane zvladaju ine zeny plny zvladnes aj ty. Zas neprehanaj ze nastup do prace je extremna velka zataz. Mesiac dva a si spat zvyknuta
U nas v praci (korporat) je skrateny uvazok to iste co plny :D valaju ti rovnako vela roboty. Dobu maju vsetci flexibilnu a sice ofiko robis polovicu hodin ale prace mas navalane ako na plnom uvazku takze baby len stresuju a nadavaju… je to ofajc
Ja som sa vrátila normalne na plný úväzok. Však deti máme dvaja
tak ak máš možnosť na skrátený úväzok a netlačia vás peniaze, jednoznačne skrátený....veď na plný sa vieš vrátiť vždy....
@anonym_autor
Ja som išla na skrátený a neľutujem, zatiaľ vôbec neplánujem meniť to, lebo mám čas na rodinu, ale ja robím v nemocnici, takže odrobím predpísané hodiny a idem domov.
@anonym_autor ja som šla na skrátený (6h), ale chodila som fyzicky, čiže po 6h som vypla PC a šla domov
presne rozumiem, o čom hovoríš...tiež som šla na skrátený, už tak robím niekoľko rokov, dávala som výpoveď, a to som mala zmluvu na neurčito... takže som menila prácu - som učiteľka, deti som mala v 40, tak aj to bol dôvod.... a na plný už ani neplánujem, je to tak dobre nastavené - domácnosť , práca , čas na seba i deti
U nas v praci (korporat) je skrateny uvazok to iste co plny :D valaju ti rovnako vela roboty. Dobu maju vsetci flexibilnu a sice ofiko robis polovicu hodin ale prace mas navalane ako na plnom uvazku takze baby len stresuju a nadavaju… je to ofajc
@anonym_676d3f hej, ja som sla na 7 hodin a roboty rovnako ako ti na plnom, ale potrebovala som kazdy den utekat do skolky, neskor aj do skoly, tak som to prezila. Pocas pandemie a plnom HO som presla na plny, ono ta praca sa neda ani za 8 hodin stihnut, tak nech mi aspon platia. Teraz mam vacsinu casu HO, deti na druhom stupni, pridu same zo skoly, co je kusok. inac by som hladala nieco nove, este nechcem, aby boli stale sami do piatej alebo aj neskor.
Ale ked boli mensie a musela som do prace, tak som ocenila, ze prisla som pomaly o deviatej a vypadla pred 16.30. A to za starych cias byvali skolky dlhsie, po pandemii som mala pocit, ze vacsina deti je do stvrtej doma, aj skolka upravila zatvaranie.
Autorka, sama si premysli, ci par rokov nebudes aspon oficialne kratsie. Ja som chodila s detmiaj na ihrisko napriklad.
bola som na skratenom pol roka a potom som isla na plny. Pre mna to nebol az taky rozdiel, pravdupovediac, materska bola vacsi zahul ako 8h pri PC 😅 Na zaciatku som vsak tiez mala obavy, preto polovicny… syn mal v skolke dlho adaptacny, tak to vtedy pomohlo, striedali sme sa s manzelom.Kebyze si vsak mozem vybrat a nechyba nam to financne, robila by som 6h s pevnymi hranicami bez nadcasov..
Tiež som sa vracala po 5 rokoch. Ponúkli mi skrátený úväzok a bola to paráda. Roboty menej, mala som čas na deti, na seba. Po 1,5 roku som šla na plný.
Ak by nas to financne netlacilo, vybrala by som si skrateny. Pretoze vacsia pohoda doma (kedze by som lepsie stihala to, co chcem a treba aj okolo deti a domacnosti) by mi stala za tie peniaze. Opakujem - ak sme financne ok.
Ak nie sme ok, nevymyslis nic.
A samozrejme, skrateny by som si na zaciatku vykomunikovala ze je skrateny - nie len obsahom hodin, ale proste aj obsahom prace. To neznamena, ze budem robit za 6 hodin vsetko to co za 8 a vyplujem dusu a bude to este horsie.
@anonym_autor ahoj, nedala si dôležité info- či máš manžela, ktorý má možnosť byť s dieťaťom doma, ci máš blízko rodinu atď, ci ideš "zapracovavat do systému" 🙂 mladšie dieťa ako 3 roky..(tipujem, že áno podľa rokov na materskej), ako ste na Tom finančne...
Určite odporúčam prácu na pol úväzku, prip.cely len s možnosťou home office.
Lebo áno,nehovorím že vždy je, ale hrozí vysoká miera tvojho "zomletia" hneď v prvý mesiac. Nie preto, že nezvládnes, nie preto že nechceš, ale preto že okolo toho je tak strašne veľa nepredvídateľných situácii, že až..od nezvladnutej adaptácie dieťaťa v škôlke, cez choroby, vymyslacky učiteliek v škôlke, až po kadejaké nároky, úlohy, zadania, s kt.moze zamestnávateľ prísť..tak radšej pozvoľna, nech si to najprv očekuješ
ja som sa vracala od dvojičiek do práce ale chcela som skrátený, aj mi vyhoveli , ale práce skoro ako na plnom, takže som to po mesiaci vzdala a išla som na plný. Nejako sme to s mužom dali. Držím palce akokoľvek sa rozhodneš.
@anonym_autor vratila som sa na 6-hodinovy a bolo to vyborne. Bez problemov som deti dala do aj zo skolky/skoly a ked som bola unavena, sla som si domov na chvilku oddychnut a az potom pre deti. Za mna perfektne nastavenie. Teraz robim 7-hodinovy, uz sa tazsie nadraba ak obcas potrebujem odist skor ale stale je to fajn. Deti mam na starosti ja, kedze mam pracu 5min peso od ich skoly. Manzel ma dolezitejsiu a narocnejsiu pracu, nemusi sa starat o vydzvihovanie. Riesi nakup.
@anonym_autor v mnohých prípadoch budeš aj tak robiť viac ako 4 hod ,navyše nemáš ani ten gastrac. Cize za mna určite nie. A neviem, čo sa divím, 5 rokov si bola doma, odvykla si si pracovať. Je to ako keď začínaš uplne od znova. A aj vlastné budeš.
@anonym_676d3f vsak jasne, co budu brat 2? To sa im vôbec neoplatí, radšej vezmú chlapa.
vraciaš sa po rodičovských, nie materskej.
tak raz to muselo prísť.....
vratila som sa na skrateny. Ak vyzadovali viac prace, preplacali nadcasy s priplatkom a gastrolistky podla realne odpracovanejo casu. Po roku a pol ked bolo dieta v skolke zabehnute som sla na plny. Bolo to super obdobie, mala som cas aj na svoje konicky, dieta a socializaciu v praci.
@anonym_autor v mnohých prípadoch budeš aj tak robiť viac ako 4 hod ,navyše nemáš ani ten gastrac. Cize za mna určite nie. A neviem, čo sa divím, 5 rokov si bola doma, odvykla si si pracovať. Je to ako keď začínaš uplne od znova. A aj vlastné budeš.
@anonym_e21544 Pri 4 hodinovom pracovnom čase už je nárok na gastro lístok/stravné. Pracujem tak a dostávam.. Nemáš nárok na obedovú pauzu (to až nad 6 hodín práce je povinnosť), ale na gastráč áno..
@anonym_e21544 Pri 4 hodinovom pracovnom čase už je nárok na gastro lístok/stravné. Pracujem tak a dostávam.. Nemáš nárok na obedovú pauzu (to až nad 6 hodín práce je povinnosť), ale na gastráč áno..
@nikadomi nie je. Mas až po odpracovani 4 hod. Cize napr. Ak robíš 8-12, t.j. 4 hod. Narok nemas. Pokial ti dávajú, bud rada, ale narok nie je.
urcite skrateny ak sa da. Uz mam velke deti a stale pracujem len na 60% uvazok.

ja som sla na skrateny a ano robila som na 90% to iste ale pri nizsom prijme, nesla by som do toho, jedine ak by ti zamestnavatel odobral cast agendy a vies naozaj ze ten prace bude menej