Ako prekonať zúfalstvo a nájsť si prácu?
Ahojte.
Dnes oslavujem svoje 28. narodeniny a namiesto oslavovania premýšľam, ako mi život preteká pomedzi prsty. Od septembra sa snažím nájsť si prácu a okrem odmietnutia, žiadna odozva. Už som vážne zúfalá.
Vyštudovaný mám 3 ročný odbor, cukrár. S týmto sa nikam nepohnem a pravdupovediac ma tento odbor nebaví. Po škole som sa 8 rokov starala o chorého príbuzného, do septembra minulého roka. Dostávala som opatrovateľské, takže našetrené mám dosť. No prácu sa mi nájsť nedarí a peniaze sa postupne míňajú. Opatrovatniu sa už venovať nechcem.
Hľadám kde sa dá. Supermarkety, drogérie, obchody s elektronikou, či nábytkom, fastfoody...a nič. Buď mi príde mail, že vybrali niekoho iného, alebo sa nedostanem cez pohovor. To, že som na pohovoroch v strese to ešte zhoršuje. Príde mi, že ma nikto nechce zamestnať, lebo mám "len" opatrovateľské zručnosti. No ak je to pravda, aj tak predsa musím niekde začať. Ten štart je ale ťažký.
Čas beží, mladšia už nebudem a čím ďalej som bez práce, tým zbytočnejšie sa cítim. Chcem už nakopnúť svoj život, nájsť si prácu, presťahovať sa a ak to pôjde, tak aj dovzdelať. No bez práce sa nikam nepohnem. Som v koncoch.
V BA dopravný podnik hľadá šoférov na busy trolejbusy aj elektricky
Dávajú náborovy príplatok a majú kopec benefitov
Všetko naj 🍀🍀
@anonym_autor úrad práce ti nejakú prácu nájde. Prinajhoršom, v tvojom prípade v najlepšom, išla by som do zahraničia, nič tým nestratíš, len ziskaš. Vlastne, nepíšeš, či si slobodná, vydatá, s deťmi, bez. To tiež hrá rolu
nuž, veľa toho neponúkaš, aby si bola atraktívnou pracovnou silou. Čo tak rekvalifikácia na nejaký odbor, ktorý by ťa už ale aj bavil?
zacni sa vzdelavat .. od septembra je to uz doba-mohla si si dorobit aspon maturu ... nemas skusenost nic- tak na tom popracuj aby si mala co napisat do zivotopisu
Žsr tiež dáva aj náborový príspevok, na pozíciu vyhybkara aj výpravcu. Synovec bol pred rokom, .chodila aj mladé baby
@anonym_autor úrad práce ti nejakú prácu nájde. Prinajhoršom, v tvojom prípade v najlepšom, išla by som do zahraničia, nič tým nestratíš, len ziskaš. Vlastne, nepíšeš, či si slobodná, vydatá, s deťmi, bez. To tiež hrá rolu
@anonym_ccfd1e Slobodná, bez detí. Zabudla som napísať.
@anonym_ccfd1e dobrý vtip, že úrad práce jej nejakú prácu nájde 😂
A v akom meste ?? v našom malom okresnom meste sa trhajú o cukrárky, pomocne sily do kuchyne, chyžné, do supermarketov.. a to je tu dosť Ukr,,aj iných národností nechápem to v akom prdelak,, e žiješ ????
A v akom meste ?? v našom malom okresnom meste sa trhajú o cukrárky, pomocne sily do kuchyne, chyžné, do supermarketov.. a to je tu dosť Ukr,,aj iných národností nechápem to v akom prdelak,, e žiješ ????
@ingridpisarova Neďaleko BA si predstav. A to som počula, že takéto joby je tam ľahko dostať.
nuž, veľa toho neponúkaš, aby si bola atraktívnou pracovnou silou. Čo tak rekvalifikácia na nejaký odbor, ktorý by ťa už ale aj bavil?
@danica2711 Ja viem, že nie. Ale že absolútne nikde ma nechcú? Veď každý musí niekde začať, nie?
V BA dopravný podnik hľadá šoférov na busy trolejbusy aj elektricky
Dávajú náborovy príplatok a majú kopec benefitov
Všetko naj 🍀🍀
@anonym_f1665f ja nechapem ako moze niekto davat radu cukrarke nech ide robit vodica autobusu
@danica2711 Ja viem, že nie. Ale že absolútne nikde ma nechcú? Veď každý musí niekde začať, nie?
@anonym_autor nemas ziadne pracovne navyky. Mozno mas aj zle napisany zivotopis. Skus ist osobne do podnikov. Nemocnicu, sanitarku si neskusala?
Inak, nechapem ako si mohla nieco z OP usetrit. To si neplatila najom, rezijne naklady, stravu?
1) pozri si na internete vzor životopisov a pretvor ho podľa vzoru. Pekný životopis vie zaujať. Cez ÚP by som riešila rekvalifikačný kurz. Nepíšeš ako si na tom s jazykmi. Vieš jazyk? Ak nie, prihlás sa na nejaký kurz jazykový. Neľutuj sa, si mladá baba. S prácou je to bohužiaľ ťažké, ale nie nemožné. Ide leto, všade budú potrebovať brigádnikov. Nie si spomalená? Buď trošku sebavedomá na pohovoroch a povedz im, že si pripravená začať hneď a máš chuť pracovať a učiť sa novým veciam.
1) životopis
2) ÚP - rekvalifikačný kurz
3) online kurzy napríklad na excel, word, SAP
To, že si cukrárka neznamená, že nemôžeš robiť na letovej veži napríklad alebo si nájsť skvelú prácu ktorá ťa bude baviť. Neopúšťaj sa, nestresuj sa, kde je vôľa tam je cesta. Ja vždy hovorím, že keď sa ti zatvoria dvere, tak len preto, že do nich nemáš vstúpiť a čaká ťa niečo lepšie ☺
@anonym_autor ja som si zostrojila životopis, dala som Google mapu, kde mi vyhodilo firmy, závody a rozposlala som žiadosť, na 2-3 deň som zavolala , či im moja žiadosť prišla a či majú voľné pracovné miesto. Alebo som išla osobne. Za 3 týždne som pracovala a na výber bolo z čoho.
@anonym_autor tak si cez urad prace urob kurzy , ponuk je dost
@taktotedanie poznáš niekoho, kto sa zamestnal s kurzom?
@patrikjames financna sprava, statna sprava, policia?
tusite, ake su tam podmienky? nie, vyucny list to nie je.
@anonym_f1665f ja nechapem ako moze niekto davat radu cukrarke nech ide robit vodica autobusu
@anonym_c2d7b7 prečo? Cukrarky nemajú vodicak? Cukrarky nejazdia?
Sú tam ľudia zo širokého spektra čo sa pobalili týka
Na to netreba žiadne extra vzdelanie, len vodicak a oni si ich zaškoliť, urobia výcvik, testy.
Ale kľudne nechápem ďalej
A radšej mlč
@patrikjames financna sprava, statna sprava, policia?
tusite, ake su tam podmienky? nie, vyucny list to nie je.
@anonym_a84a6c k polícii som sa hlásil. Stačí maturita. Skúšky psychotesty, zdravotná , fyzické. Železnica. Nemusíte byť vyučený. Ak vás zoberú idete na školu. Tak ako k polícii. Urobíte skúšky idete do školy
@anonym_ccfd1e na úrade už prácu moc neponúkaj. Budeš šťastná ak ti ponúknu umývanie wc. Musíš si ty nájsť prácu. Na úrad práce sa nespoliehaj.
Ministerstvo skolstva teraz spustilo novy projekt, kde dava prispevky na studium. Su tam rozne kurzy a vzdelavania. Mozno si to pozriet a pustit sa do rekvalifikacie.
Sanitar bez vzdelania v nemocnici, upratovacka,pomocna sila v kuchyni- napr.v skole....tychto ludi by sme doslova z ulice vzali keby chceli. Takze neverim ze je problem najst nekvalifikovanu pracu.
@anonym_a84a6c k polícii som sa hlásil. Stačí maturita. Skúšky psychotesty, zdravotná , fyzické. Železnica. Nemusíte byť vyučený. Ak vás zoberú idete na školu. Tak ako k polícii. Urobíte skúšky idete do školy
@patrikjames Ty si až šokujúco hlúpy. Maturita je predsa vyššie vzdelanie ako výučný list. Výučný list je trojročné vzdelanie po ZŠ. Idú tam typy, ktorým sa učiť veľmi nechce a viac sa zameriavajú na prax. Táto pani má akurát ten, čiže nemôže ísť tam, kde požadujú maturitu.
S výučným listom cukrárky môže piecť, pracovať v reštaurácii, školskej jedálni alebo na základe tých rokov doma ako opatrovateľka môže opatrovať. Tam by ju vzali, moc nenavymýšla a ani nie je v situácii, aby sú dávala podmienky. Čudujem sa, že už nepracuje, u nás by takýchto prác našla, že by si z nich mohla vyberať - sme krajské mesto. Skôr tuším nejaký iný problém - možno zle pôsobí, vyzerá chorľavá, slabá, je obézna...
3 rocny odbor cukrar nie je ani maturita. s takym vzdelanim do statnej spravy, financna sprava je mimochodm tiez statna sprava ani nahodou.
takze slecna nech si spravi maturitu, dnes by mali odborne skoly ponukat tuto moznost - dialkovo si dorobit maturitu.
inak len ako nekvalifikovana sila. ale zas tam asi skor vezmu brigadnikov, studentov,na dohodu, je to pre zametsnavatela vyhodnejsie
@patrikjames všade potrebuje maturitu, nie výučný list
@patrikjames hlásil si sa k polícii? S čím, s výučným listom kuchára, a kurzom zváraca ? Neblázni 🫣

@anonym_autor tak si cez urad prace urob kurzy , ponuk je dost