icon

Asistentka na súde: Plat a pracovné podmienky

27. máj 2026

Ahojte, prebehla som predošlé diskusie na túto tému, ale chcelo by to aktuálnejšie informácie. Premýšľam nad touto prácou kvôli tomu, že právo ma odjakživa veľmi bavilo, život to však zariadil inak a študovať som ho neišla, tak by som sa k nemu chcela skúsiť priblížiť aspoň touto cestou. Tiež by mi vyhovoval pracovný čas kvôli dieťaťu. Zaujímali by ma aj negatíva tejto pracovnej pozície. Čítala som, že veľa práce, nizky plat, ale nájde sa tu medzi vami aj taká, ktorú tuto práca baví/bavila? Vo výberovom konaní je písané, že nástupný plat 865€, čo nie je ani minimálna mzda, no ďalej je uvádzané, že garantovaný osobný príplatok po odrobenom mesiaci je 100€ a po 3 mesiacoch 450€. Je to pravda alebo to v praxi funguje “inak?” Ďakujem za všetky postrehy a názory

anonym_a9b1f8
27. máj 2026

@anonym_autor prosím ťa s kde si našla taký inzerát? Tiež by ma to celkom bavilo, ale v živote som nevidela pracovnú ponuku na súd...

bubka157
27. máj 2026

momentálne je taká ponuka na OS v BB - 4 miesta

autor
27. máj 2026
@anonym_a9b1f8

@anonym_autor prosím ťa s kde si našla taký inzerát? Tiež by ma to celkom bavilo, ale v živote som nevidela pracovnú ponuku na súd...

@anonym_a9b1f8 ja to pozerám tuto:
https://www.justice.gov.sk/sudy-a-rozhodnutia/s...

1sally12
27. máj 2026

No veľa práce...záleží v akej agende skončíš, akého máš sudcu, vsú. Áno nástupný plat je uvádzaný ešte po starom, neviem prečo si to neaktualizujú🤷‍♀️ áno po mesiaci dostaneš osobný 100e, po skúšobnej ešte niečo prihodia, ale určite nie 450😃No a potom čakaj až po pár rokoch zvýšený osobný.

1sally12
27. máj 2026
@anonym_a9b1f8

@anonym_a9b1f8 justice.gov.sk tam sa treba preklikať cez súdy

bubka157
27. máj 2026
@1sally12

No veľa práce...záleží v akej agende skončíš, akého máš sudcu, vsú. Áno nástupný plat je uvádzaný ešte po starom, neviem prečo si to neaktualizujú🤷‍♀️ áno po mesiaci dostaneš osobný 100e, po skúšobnej ešte niečo prihodia, ale určite nie 450😃No a potom čakaj až po pár rokoch zvýšený osobný.

@1sally12 Vy pracujete? pracovali ste na súde?

1sally12
27. máj 2026
@bubka157

@1sally12 Vy pracujete? pracovali ste na súde?

@bubka157 áno

anonym_25cd1f
27. máj 2026

@anonym_autor pracujem na sude uz dlho, teraz asistentky nemaju az tak vela prace, a osobne su myslim, ze osobny priplatok je realny, tak ako sa uvadza, pretoze ministerstvo zvysilo osobny o 300 eur pre kazdeho zamestnanca este minuleho roku a benefit je hlavne v dochadzke, kefze aspon my mame pruzny pracovny cas

autor
27. máj 2026
@anonym_25cd1f

@anonym_autor pracujem na sude uz dlho, teraz asistentky nemaju az tak vela prace, a osobne su myslim, ze osobny priplatok je realny, tak ako sa uvadza, pretoze ministerstvo zvysilo osobny o 300 eur pre kazdeho zamestnanca este minuleho roku a benefit je hlavne v dochadzke, kefze aspon my mame pruzny pracovny cas

@anonym_25cd1f ďakujem veľmi pekne. Ten osobný príplatok je skutočne garantovaný alebo záleží od pracovného výkonu alebo nadriadeného ktorý ho schvaľuje/odporuca? Ešte prosím, pružný pracovný čas znamená v tomto prípade čo presne? Predpokladám, že treba mat odrobených tých 37,5 hod týždenne

autor
27. máj 2026
@1sally12

@1sally12 takze vlastne by mal byt nástupný 915€, rozumiem tomu správne?

baletacka
27. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_25cd1f ďakujem veľmi pekne. Ten osobný príplatok je skutočne garantovaný alebo záleží od pracovného výkonu alebo nadriadeného ktorý ho schvaľuje/odporuca? Ešte prosím, pružný pracovný čas znamená v tomto prípade čo presne? Predpokladám, že treba mat odrobených tých 37,5 hod týždenne

@anonym_autor my mame tak ze musime byt v praci od 8,00 do 14,00 hod, prichod mame od 6,00 do 8,00 s odchod 14,00 do 17,30, cize musis mat za kazdy den odpracovanych 8 hodin, staci ak to sedi v mesiaci, cize ak prides o 6,00 a odides o 16,00, si nadrobis dve hodiny a mozes na druhy den odist skor alebo kedykolvek v mesiaci, len ti musi sediet mesacny odpracovsny fond hodin

autor
27. máj 2026
@baletacka

@anonym_autor my mame tak ze musime byt v praci od 8,00 do 14,00 hod, prichod mame od 6,00 do 8,00 s odchod 14,00 do 17,30, cize musis mat za kazdy den odpracovanych 8 hodin, staci ak to sedi v mesiaci, cize ak prides o 6,00 a odides o 16,00, si nadrobis dve hodiny a mozes na druhy den odist skor alebo kedykolvek v mesiaci, len ti musi sediet mesacny odpracovsny fond hodin

@baletacka to mi príde veľmi fajn, hlavne pri malom dieťati

baletacka
27. máj 2026
@anonym_autor

@baletacka to mi príde veľmi fajn, hlavne pri malom dieťati

@anonym_autor osobny priplatok schvaluje predseda sudu,
@anonym_autor ved vravim, je to najvacsia vyhoda najma pri malych detoch a nikto netiedi, ak potrebujes k lekarovi

autor
27. máj 2026
@baletacka

@anonym_autor osobny priplatok schvaluje predseda sudu,
@anonym_autor ved vravim, je to najvacsia vyhoda najma pri malych detoch a nikto netiedi, ak potrebujes k lekarovi

@baletacka ďakujem, potešila si ma týmito informáciami 🙂 budem to skúšať

anonym_a9b1f8
28. máj 2026
@anonym_autor

@anonym_a9b1f8 ja to pozerám tuto:
https://www.justice.gov.sk/sudy-a-rozhodnutia/s...

@anonym_autor ďakujem.

sisi1837
28. máj 2026

Ahoj, ja som pracovala na súde na tejto pozícii a odišla som po 10 dňoch. Dôvod bol ten, že mňa tá práca vôbec nechytila, nebavila a vedela som, že toto nechcem. Tiež ma zaskočilo, keď som sa až pri podpisovaní zmluvy dozvedela, že ma môžu poslať na nejaké školenie aj na pár dní - myslím si, že takéto veci by sa mali hovoriť už na pohovore, aby sa človek mohol rozhodnúť či chce, nechce.
Ako výhody som videla flexibilný pracovný čas. Mohla som začať o 6:00 a skončiť už o 14:00 a mala som deň pred sebou. Čo sa týka platu, tak áno, začínaš s 865€, po mesiaci je nejaký príplatok, už neviem aký a povedali mi, že po troch mesiacoch, ak budú so mnou spokojní a aj sudcovia budú spokojní, tak je príplatok 100% - takže okolo 1700€ v hrubom je pekná suma, a ak je to to, čo by ťa bavilo, tak choď do toho 🙂

autor
28. máj 2026
@sisi1837

Ahoj, ja som pracovala na súde na tejto pozícii a odišla som po 10 dňoch. Dôvod bol ten, že mňa tá práca vôbec nechytila, nebavila a vedela som, že toto nechcem. Tiež ma zaskočilo, keď som sa až pri podpisovaní zmluvy dozvedela, že ma môžu poslať na nejaké školenie aj na pár dní - myslím si, že takéto veci by sa mali hovoriť už na pohovore, aby sa človek mohol rozhodnúť či chce, nechce.
Ako výhody som videla flexibilný pracovný čas. Mohla som začať o 6:00 a skončiť už o 14:00 a mala som deň pred sebou. Čo sa týka platu, tak áno, začínaš s 865€, po mesiaci je nejaký príplatok, už neviem aký a povedali mi, že po troch mesiacoch, ak budú so mnou spokojní a aj sudcovia budú spokojní, tak je príplatok 100% - takže okolo 1700€ v hrubom je pekná suma, a ak je to to, čo by ťa bavilo, tak choď do toho 🙂

@sisi1837 ďakujem ti veľmi pekne, takéto praktické imformacie sú na nezaplatenie 🙏🏻

1sally12
28. máj 2026
@sisi1837

@sisi1837 príplatok nikdy nie je 100%. Vidno že si iba počula...