icon

Hľadanie práce po vysokej škole

31. jan 2026

Som v najlepšom veku, vyštudoval som vysokú školu, no napriek tomu si neviem viac ako pol roka nájsť zamestnanie v hlavnom meste Slovenska. Pre pozície v odbore nie som zrejme dosť dobrý, a pre tie mimo odboru mám asi príliš vysoké vzdelanie alebe nerelevantné. Na najbližšom pohovore už asi budem hovoriť len priamo k veci a vybavíme to za 5 minút, nech ma neoberajú zbytočne o čas a nádeje. Podotýkam, že z 900€ nezaplatím podnájom, stravu a zvyšné základné výdavky, ktorý budem musieť brať hneď po zamestnaní sa.

Strana
z2
juraj771
31. jan 2026

aký odbor máš vyštudovaný?

jarvisstyle
31. jan 2026

vysoká škola je dnes úplne zbytočná, teda ak nebudeš zubár alebo chirurg a pod.
nauč sa remeslu a budeš sa mať v živote dobre. A ak máš ruky šmatlavé tak môžeš tak vstúp do ozbrojených zložiek tam ti škola pomôže k zisku vyšej hodnosti.

anonym_9befa7
1. feb 2026
@jarvisstyle

vysoká škola je dnes úplne zbytočná, teda ak nebudeš zubár alebo chirurg a pod.
nauč sa remeslu a budeš sa mať v živote dobre. A ak máš ruky šmatlavé tak môžeš tak vstúp do ozbrojených zložiek tam ti škola pomôže k zisku vyšej hodnosti.

@jarvisstyle
Ty tiez vies dobre radit, pvedz co pijes, to je teraz normalne hladat dlhsie, nas syn tiez hladal dlho a kolko krat musel robit prezentacie kde stracal hodiny a postupil do tretieho kola a cestoval stovky kilometrov, mysli positivne daco sa najde.

anonym_0ed157
1. feb 2026

Kratšia cesta je vstúpiť do strany. Tam to už pôjde pomerne rýchlo. Ešte dobre je mať známosti. Inak nemáš šancu ak si vyštudoval len zbytočný odbor kdesi v Skalici.

anonym_4bf242
1. feb 2026

dalsia MK trollia tema :D ci len ten nazov ste MK tak dali?
aj ja mam vysku a nebiju sa o mna, takych nas je vela
zial stale plati a bude este viac, ze remeslo ma zlate dno. to ze mas zaprdenu ekonomicku z teba manazera neboli, Iteckar zjavne nie si, lebo o nich je stale zaujem.

brrunetkaa
1. feb 2026

@anonym_autor zial toto je realita mnohých VŠ študentov, keďže momentálne aj absolventské pozície vyžadujú ,,prax v odbore” za 1200€ v hrubom ako v roku 2020. Jedine čo ti poviem je len - nevzdávaj to, posielaj všade a niečo sa určite nájde. Mne to trvalo asi 4 mesiace.

anonym_39e78e
1. feb 2026

@anonym_autor na tvojom mieste začnem aj s tými 900€, lebo je to stále viac ako 0. Podnájom ta asi toľko nestojí, zvyšné výdavky minimalizuj. Neviem aké sú to zvyšné základné výdavky, ale tie tiež budú musieť počkať. U mňa je základ najom, povinné platby, strava a elektricenka. Všetko ostatné je tvoj rozmar.

barborab1411
1. feb 2026
@anonym_39e78e

@anonym_autor na tvojom mieste začnem aj s tými 900€, lebo je to stále viac ako 0. Podnájom ta asi toľko nestojí, zvyšné výdavky minimalizuj. Neviem aké sú to zvyšné základné výdavky, ale tie tiež budú musieť počkať. U mňa je základ najom, povinné platby, strava a elektricenka. Všetko ostatné je tvoj rozmar.

@anonym_39e78e máte predstavu o cene podnajmov.v Bratislave a okolí?(A to okolie ťahám až po Trnavu😉)

anonym_ef7cc2
1. feb 2026
@barborab1411

@anonym_39e78e máte predstavu o cene podnajmov.v Bratislave a okolí?(A to okolie ťahám až po Trnavu😉)

@barborab1411 ale toto je realita. Je pekne chciet hned po skole a bez praxe a skusenosti 2000e v cistom plat. Vysoke skoly chrlia absolventov vo vysokom mnozstve. To uz nie je ako volakedy, ze VS mali najmudrejsie a najsikovnejsie deti. Dnes si spravi VS hocikto. Po druhe-nemusia sa vsetci stahovat do Ba. Myslis, ze tu sa praca koti? Vysokoskolaci bezne vykonavaju pracu, na ktoru VS netreba-recepcna, administrativa, predaj, dokladanie tovaru, ....

martul
1. feb 2026

@anonym_autor prečo hľadáš prácu len v hlavnom meste? Začni tam kde bývaš, ušetria na strave a nájme . Veď bývak zo začiatku ešte pri rodičoch na rozbeh

anonym_8e49d3
1. feb 2026

Lepšie mať 900€ než byť nezamestnaný. Už si mohol mať pol roka skúseností. Nájdi si zdieľanú izbu, var doma, chodievaj mhd a vyžiješ aj z 900€ a časom bude mzda rásť.

anonym_39e78e
1. feb 2026
@barborab1411

@barborab1411 izba 350, strava dajme 250. To je to je 600€. 300€ ma stále na svoje dalsie výdavky. A už fakt prestaňte s tým, čo koľko stojí a nestojí. Raz keď mám na pracku 500€, tak nebudem pozerať za 700€. A mňa ako zestnavatela nezaujíma, aké sú tvoje náklady, prepáč. Ja ti toto ponukam a je na tebe, ci to berieš alebo nie. A za mna je 900 stále viac ako 0. Niekde sa začať musí, je na tebe aby si na sebe pracovala a posuvala sa ďalej.

anonym_fa6cec
1. feb 2026

@anonym_autor vyštudovala som VŠ a moja prvá práca bola za 850€/mes. Do roka som šla nad 1500. Teraz sa držím okolo 2k (2.5r pracujem). Ja ti nevím Karle, kariéra sa buduje postupne, nie z hodiny na hodinu. Takže aj 900€ je na začiatok fajn 🙄. Lepšie ako nič + ráta sa ti prax, čo ti pomôže neskôr nájsť lepšie platené miesto. Len treba použiť hlavu aj na niečo iné ako len na fňukanie nad nízkym platom, ktorý vlastne ani nemáš 😂

melanta
1. feb 2026

1. Akú VŠ si vyštudoval?
2. Akú máš prax v danom odbore z obdobia štúdia (áno, mnohí študenti po skončení VŠ už majú zároveň aj prax).
3. Prečo nechceš ísť robiť za 900? Ak si prenajneš na začiatok iba izbu v zdieľanom byte, zaplatíš za nájom 300, ďalších 300 strava, takže z 900 eur vyžiješ. Hlavne je to viac ako nula.

4. Na najbližšom pohovore už asi budem hovoriť len priamo k veci a vybavíme to za 5 minút, nech ma neoberajú zbytočne o čas a nádeje.

WTF? S takýmto nastavením ťa nikto neprijme. Použi mozog. Tvoj cieľ ako absolventa je pracovať, hoci za nízku mzdu, získavať prax, pracovné návyky a ak budeš vo svojej práci nadpriemerný, tak aj kontakty. Ešte si nič nedokázal a už tu vypisuješ, ako sa nenecháš oberať o čas potenciálnym zamestnávateľom. Ako absolvent bez riadnej práce si prvé mesiace vo väčšine prípadov pre zamestnávateľa iba náklad. Tak zmeň postoj. Sebareflexia, pokora a prijať aj nižšie platenú pozíciu. A keď budeš zamestnávateľovi viac dávať ako brat, tak potom začať pracovať na úspechu. Teraz máš len ego postavené na ničom.

melanta
1. feb 2026
@anonym_fa6cec

@anonym_autor vyštudovala som VŠ a moja prvá práca bola za 850€/mes. Do roka som šla nad 1500. Teraz sa držím okolo 2k (2.5r pracujem). Ja ti nevím Karle, kariéra sa buduje postupne, nie z hodiny na hodinu. Takže aj 900€ je na začiatok fajn 🙄. Lepšie ako nič + ráta sa ti prax, čo ti pomôže neskôr nájsť lepšie platené miesto. Len treba použiť hlavu aj na niečo iné ako len na fňukanie nad nízkym platom, ktorý vlastne ani nemáš 😂

Autor, tu máš krásnu ukážku rozumného človeka. Začínala s platom, za aký ty nie si ochotný pracovať a po 2 rokoch má mzdu vyššie o ca 150%. Keď budeš rozumný aj ty, aj tebe sa to prihodí. Úspech nie je náhodná. Preto sa ti úspech neprihodí s postojom aký máš.

lienka.7
1. feb 2026
@melanta

1. Akú VŠ si vyštudoval?
2. Akú máš prax v danom odbore z obdobia štúdia (áno, mnohí študenti po skončení VŠ už majú zároveň aj prax).
3. Prečo nechceš ísť robiť za 900? Ak si prenajneš na začiatok iba izbu v zdieľanom byte, zaplatíš za nájom 300, ďalších 300 strava, takže z 900 eur vyžiješ. Hlavne je to viac ako nula.

4. Na najbližšom pohovore už asi budem hovoriť len priamo k veci a vybavíme to za 5 minút, nech ma neoberajú zbytočne o čas a nádeje.

WTF? S takýmto nastavením ťa nikto neprijme. Použi mozog. Tvoj cieľ ako absolventa je pracovať, hoci za nízku mzdu, získavať prax, pracovné návyky a ak budeš vo svojej práci nadpriemerný, tak aj kontakty. Ešte si nič nedokázal a už tu vypisuješ, ako sa nenecháš oberať o čas potenciálnym zamestnávateľom. Ako absolvent bez riadnej práce si prvé mesiace vo väčšine prípadov pre zamestnávateľa iba náklad. Tak zmeň postoj. Sebareflexia, pokora a prijať aj nižšie platenú pozíciu. A keď budeš zamestnávateľovi viac dávať ako brat, tak potom začať pracovať na úspechu. Teraz máš len ego postavené na ničom.

@melanta toto je vrchol arogancie mladých. Ono v jednom ma pravdu, nech sa vyjadrí hneď na začiatku, ze chce hneď 2k, za menej robit ani nebude (ani poriadne nevie co vlastne, ale nebude), aby s ním naopak zamestnavatel nestrácal čas.

melanta
1. feb 2026

@lienka.7 mnohým z generácie 15-25 ročných chýba schopnosť sebareflexie, pokory, bojovnosti, zato majú skvelo vyvinuté "já já já jenom já". Nechápem tomu. Pretože často sú tam rodičia z mojej generácie a my sme takto vychovávaní neboli. Tak nechápem, prečo toľko ľudí z našej generácie vychováva takýchto lenivých plačkov.

barborab1411
1. feb 2026
@anonym_39e78e

@barborab1411 izba 350, strava dajme 250. To je to je 600€. 300€ ma stále na svoje dalsie výdavky. A už fakt prestaňte s tým, čo koľko stojí a nestojí. Raz keď mám na pracku 500€, tak nebudem pozerať za 700€. A mňa ako zestnavatela nezaujíma, aké sú tvoje náklady, prepáč. Ja ti toto ponukam a je na tebe, ci to berieš alebo nie. A za mna je 900 stále viac ako 0. Niekde sa začať musí, je na tebe aby si na sebe pracovala a posuvala sa ďalej.

@anonym_39e78e odhliadnuc od všetkého 900 eur za pozíciu kde je potrebná vysoká škola je výsmech....čiže sa rada dozviem akú vysokú školu tento človek študoval....

sssss123
1. feb 2026

Dalsi co chce hned zarabat 2000, a od prvej sekundy mat home office

anonym_9b3f33
1. feb 2026

@anonym_autor kolko mas rokov?

autor
1. feb 2026

Nájom 1 izbového bytu, či garzónky v BA, ktorú však nechcem, stojí 600-800€ ak mám šťastie už s energiami. Mám už pracovné skúsenosti, ale evidentne sú mi nanič. Neviem kde potom zoberiem na stravu ak vôbec a volanie asi len cez free wifi na autobusovej stanici. Nehovoriac o údržbe bytu, nejakom oblečení, či vyjdení niekam von. Ale veď uvidím čoskoro.

Vy čo tu splietate nejaké ego, dajte sa liečiť. Uvedomte si, že každá oblasť je iná, inak platená, inak žiadaná, a každá pozícia má iné požiadavky. V neposlednom rade, každý človek nie je rovnaký osobnostne, charakterovo, vzhľadom atď atď. Takisto musíte brať ohľad rok aký sa píše keď píšete o platoch.

anonym_39e78e
1. feb 2026
@anonym_autor

Nájom 1 izbového bytu, či garzónky v BA, ktorú však nechcem, stojí 600-800€ ak mám šťastie už s energiami. Mám už pracovné skúsenosti, ale evidentne sú mi nanič. Neviem kde potom zoberiem na stravu ak vôbec a volanie asi len cez free wifi na autobusovej stanici. Nehovoriac o údržbe bytu, nejakom oblečení, či vyjdení niekam von. Ale veď uvidím čoskoro.

Vy čo tu splietate nejaké ego, dajte sa liečiť. Uvedomte si, že každá oblasť je iná, inak platená, inak žiadaná, a každá pozícia má iné požiadavky. V neposlednom rade, každý človek nie je rovnaký osobnostne, charakterovo, vzhľadom atď atď. Takisto musíte brať ohľad rok aký sa píše keď píšete o platoch.

@anonym_autor pokial si sam a nemas peniaze, tak ti na začiatok snáď stačí aj 1 izba za 350€, nie? Neviem kam chceš chodiť von, keď na to nemáš. To je ďalší vás znak. Vsak zábava musí byť, aj keby co bolo, že? Na volanie mas teraz rôzne paušály, volne volania, aj data, tuším za 20€ ta 4ka. Nie ako sme my mali kedysi. Co z oblecenia tak nutné potrebuješ a nemas? Mas aj rôzne diskom ty a teraz výpredaje. Takže na začiatok trosku skromnosti by ti neuškodilo. Ani my sme hneď nemali všetko a nástupný plat 2k. Ukáž co vieš a co je v tebe a môžeš už po 3 mesiacoch mat viac.

milanemila
1. feb 2026

Ja vsetkym studentom vzdy radim brigadovat/stazovat v obore (alebo pribuznom) uz pocas vysky. Uplne inak sa na to potom zamestnavatelia pozeraju.
Napisal si dost malo info, tak neviem ci chces nejaku radu, alebo sa postazovat. Obidvoje je ok a drzim palce.

autor
1. feb 2026
@anonym_39e78e

@anonym_autor pokial si sam a nemas peniaze, tak ti na začiatok snáď stačí aj 1 izba za 350€, nie? Neviem kam chceš chodiť von, keď na to nemáš. To je ďalší vás znak. Vsak zábava musí byť, aj keby co bolo, že? Na volanie mas teraz rôzne paušály, volne volania, aj data, tuším za 20€ ta 4ka. Nie ako sme my mali kedysi. Co z oblecenia tak nutné potrebuješ a nemas? Mas aj rôzne diskom ty a teraz výpredaje. Takže na začiatok trosku skromnosti by ti neuškodilo. Ani my sme hneď nemali všetko a nástupný plat 2k. Ukáž co vieš a co je v tebe a môžeš už po 3 mesiacoch mat viac.

@anonym_39e78e To chcem vidieť ako na Slovensku v tejto situácií budú dvíhať platy. Dobrý vtip. A keď nie som sám , tak nestačí. Kam von? Aspoň niekam. A nie že si nemôžem dovoliť kúpiť jedno varené jedlo za dva týždne, lebo z toho mám výčitky. Alebo cestovné niekam, ak teda autobusom či vlakom. Benzín ak autom. Ale v pohode, to sú moje problémy, ktoré nie sú typické pre všetkých. Asi je tu nejaký dohľad nad nadpismi tém pretože to bolo pozmenené adminom.

bomba36
1. feb 2026

A z čoho vlastne žiješ teraz? Zrejme doma pri mamičke, tak na začiatok si nájdi prácu v mieste bydliska a skús niečo našetriť. Nájom v BA a aj všade inde sa platí skôr ako po prvej výplate a zvyčajne aspoň 3 nájmy vopred. A odporúčam aj prestať fňukať.

anonym_39e78e
1. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_39e78e To chcem vidieť ako na Slovensku v tejto situácií budú dvíhať platy. Dobrý vtip. A keď nie som sám , tak nestačí. Kam von? Aspoň niekam. A nie že si nemôžem dovoliť kúpiť jedno varené jedlo za dva týždne, lebo z toho mám výčitky. Alebo cestovné niekam, ak teda autobusom či vlakom. Benzín ak autom. Ale v pohode, to sú moje problémy, ktoré nie sú typické pre všetkých. Asi je tu nejaký dohľad nad nadpismi tém pretože to bolo pozmenené adminom.

@anonym_autor keď nie si sám, tak sa o najom predsa podel, ako aj o ostatné náklady. A ked na to nemáš, tak to frajerke proste povieš a nebudeš struhat formu. Jedlo si nevieš uvariť sám? Co je na tom tazke? A cestovať chceš kam? Ty tu vyplakavas, ze 900 ti je malo a ako mas z toho sám vyzit. Co ma potom povedať taky jednorodic, ktorý má ešte aj dieta. Fakt namiesto vyplakavabia zatni zuby a zani na sebe makať. A budeš mat viac peňazí aj pre seba aj pre babu.

anonym_0bcab3
1. feb 2026

V roku 2022 má 2,6 milióna Slovákov (viac ako polovica) mesačný príjem do 700€

Avšak v chudobe už tento rok žije 1 120 447 Slovákov v 393 023 domác­nostiach s príjmom do 500 eur mesačne.
https://www.dnes24.sk/z-tohto-maju-vyzit-v-chud...

autor
1. feb 2026
@anonym_39e78e

@anonym_autor keď nie si sám, tak sa o najom predsa podel, ako aj o ostatné náklady. A ked na to nemáš, tak to frajerke proste povieš a nebudeš struhat formu. Jedlo si nevieš uvariť sám? Co je na tom tazke? A cestovať chceš kam? Ty tu vyplakavas, ze 900 ti je malo a ako mas z toho sám vyzit. Co ma potom povedať taky jednorodic, ktorý má ešte aj dieta. Fakt namiesto vyplakavabia zatni zuby a zani na sebe makať. A budeš mat viac peňazí aj pre seba aj pre babu.

@anonym_39e78e to, že niekto iný to má tažké, alebo ťažšie, nerobí situácie iných ľahkými. Rozumiem logike, ale mám iný prípad. Aj preto je to aktuálne ťažko znesiteľné. Všetci píšete nájdi si, však to je ten problém, že neviem nájsť. Ale pôvodne som presne takéto reakcie ako tu sú očakával. Vždy to dokáže povzbudiť v psychickej nepohode. 🙂

anonym_9b3f33
1. feb 2026
@anonym_autor

@anonym_autor kolko mas rokov? Predpokladam, ze nie si 24r cerstvy absolvent, ked si "v najlepsom veku".
Kde si pracoval pocas VS studia? Ak si nepracoval, kto Ta cele roky zivil? A kto Ta zivi teraz, ako pises uz minimalne pol roka? Ked si nevies najst pracu...

autor
1. feb 2026
@anonym_9b3f33

@anonym_autor kolko mas rokov? Predpokladam, ze nie si 24r cerstvy absolvent, ked si "v najlepsom veku".
Kde si pracoval pocas VS studia? Ak si nepracoval, kto Ta cele roky zivil? A kto Ta zivi teraz, ako pises uz minimalne pol roka? Ked si nevies najst pracu...

@anonym_9b3f33 normalne som pracoval doteraz, neviem čo je na tom ťažko pochopiť, že aktuálne je pre mňa ťažké sa udržať pri zmysloch, keď potrebujem prácu a neviem ju nájsť.

Strana
z2