Je náročné nájsť si momentálne prácu?
Je náročné nájsť si momentálne prácu? Myslím v oblasti HR, customer service či administatívy.
Vopred ďakujem za odpoveď.
Ovládam plynule anglický a nemecký jazyk, ale aj tak to nebolo naposledy jednoduché.
s jazykmi by si nemala problém nájsť si prácu... všade teraz hľadajú hlavne s ovládaním cudzích jazykov... podľa toho kde bývaš... ale priemyselné parky hľadajú do administratívy ľudí s cudzími jazykmi...
Tak administratíva či HR? Ovládaš plynule znamená úroveň C1? Aj máš certifikáty či si to len myslíš? Vzdelanie? Zručnosti? Nie je problém nájsť prácu a aj je. Záleží od lokality a toho, čo kandidát ponúka.
@melanta Možno HR administratíva, je aj také niečo. 🙂
Certifikáty nepotrebujem, stačia mi dlhé roky života v zahraničí a dennodenné používanie nemeckého jazyka v mojej súčasnej práci.
Asi záleží aj v ktorom okrese prácu hľadáš. U nás je takáto ponuka 1x za pol roka, na ktorú sa prihlási minimálne 50 kandidátov. Z môjho pohľadu je to dnes náročné.
Asi záleží aj v ktorom okrese prácu hľadáš. U nás je takáto ponuka 1x za pol roka, na ktorú sa prihlási minimálne 50 kandidátov. Z môjho pohľadu je to dnes náročné.
@anonym_14613d Aj ja mám taký pocit
Keď sa uchádzam o pozície s anglickým jazykom, je to bieda. Tam sa naozaj prihlási 50 a viac ľudí. Vidieť to pekne na Linkedine. Keď potrebujú niekoho s dobrou nemčinou, je to o niečo lepšie, lebo po nemecky nevie až toľko ľudí.
Veľa administratívy dnes urobí AI a HR tiež pôjde pomaly ale isto do kelu
Certifikáty nepotrebujem, stačia mi dlhé roky života v zahraničí a dennodenné používanie nemeckého jazyka v mojej súčasnej práci.
@ivankatomasko veľmi sa mýliš. Zžila som veľa ľudí, ktorí napríklad 10 rokov pracovali v UK, do CV si napísali AJ úroveň B2 či C1. A keď som s nimi začala hovoriť pracovne, tak veru sme sa rozlúčili. Je rozdiel žiť a pracovať v zahraničí ale hlavne je rozdiel pracovať niekde v office či v práci, kde človek musí spisovne komunikovať alebo robiť chyžnú. Toto píšem všeobecne, čiže to neber pls osobne.
Vzdelanie a prax? To nepíšeš. A lokalita? Ako píše conta, v BA je napríklad problém nájsť dobrých ľudí aj na bežnú administratívu. Buď je slabou stránkou jazyk, alebo nejaké programy (napr. aj obyč excel) , ale rovnako tak veľa ľudí padá na komunikácii (podanie ruky nie ako skapatá ryba, očný kontakt, uvoľnenosť, úsmev, pozitívne nasadenie, atď).
Pýtaš sa, či je niečo ako HR administratíva. Čiže v HR asi nemáš skúsenosti a ani si si nedala námahu pozrieť sa na HR pozície, názvy a ké majú náplne práce a zručnosti. Je tam množstvo administratívnych pozícií. Skús si to pozrieť, nech máš konkrétnu predstavu a nech vieš, na aké z tých pozícií máš aktuálne kvalifikáciu.
Zároveň ak si v malom meste, pozeraj sa aj na iné lokality. Napríklad v BA v officoch je polovica ľudí z mimo BA. Sú tu korporáty a neporovnateľné množstvo veľkých s stredných firiem.
ja som rok bez prace (vychod SR)
@ivankatomasko HR administratíva 😉
Pokial sa chceš uchytiť ako HR musíš ovládať zákonník práce a sledovať všetky zmeny. Keď zahrňuješ do toho administratívu a zákaznícky, tak predpokladám že skúsenosti s náborom a vedením agendy HR nemáš .Nestačia ti roky skúseností v zahraničí, treba si zaplatiť skúšky a získať certifikát z jazyka to ti veľmi pomôže lebo myslieť si, že mám jazyk a nevedieť to doložiť je pre mňa ako HR ,,prd do vetra" a životopis ma už nezaujíma.
Odporúčania od bývalých zamestnávateľov a hlavne prax, na juniorské pozície sa uprednostňujú absolventi.
Ponúk na zákaznícky servis kľudne aj home office je kopec, urob si skúšky z jazyka keď je to nemecký alebo anglický je to aj za dobré peniaze a je úplne jedno odkiaľ si.
Pokial sa chceš uchytiť ako HR musíš ovládať zákonník práce a sledovať všetky zmeny. Keď zahrňuješ do toho administratívu a zákaznícky, tak predpokladám že skúsenosti s náborom a vedením agendy HR nemáš .Nestačia ti roky skúseností v zahraničí, treba si zaplatiť skúšky a získať certifikát z jazyka to ti veľmi pomôže lebo myslieť si, že mám jazyk a nevedieť to doložiť je pre mňa ako HR ,,prd do vetra" a životopis ma už nezaujíma.
Odporúčania od bývalých zamestnávateľov a hlavne prax, na juniorské pozície sa uprednostňujú absolventi.
Ponúk na zákaznícky servis kľudne aj home office je kopec, urob si skúšky z jazyka keď je to nemecký alebo anglický je to aj za dobré peniaze a je úplne jedno odkiaľ si.
@anonym_f7664c existuje aj HR administratíva - v korporátoch. Tam potom nemusí sledovať zákonník a pod.
A k otázke - áno, nie je ľahké teraz nájsť prácu a ponúk je menej. Plus mnohé korporáty majú stop stav alebo znižujú. Samozrejme, na SK nie sú len korporáty ale tam bol asi najväčší pohyb v týchto oblastiach ako customer service, administratíva a pod.
@anonym_f7664c V živote odo mňa nikto nepýtal na žiadnom pohovore certifikát. Ani v UK, ani na SK. Znalosť jazyka si vždy overili rozhovorom alebo nejakým testom, prípadne prekladom. Toľko k tomu.
Mám vysokoškolské vzdelanie humanitného smeru, ako HR generalistka som síce nikdy nepracovala, ale pracovala som v kontaktnom centre, kde sme poskytovali personálne poradenstvo pre zamestnancov. Znalosť jazykov tam bola podmienkou.
inak na tých korporátnych požiadavkách ma vždy pobaví znalosť jazyka dobre že níe na native úrovni aj na úplne smiešnych pozíciách… 😏
@ivankatomasko ja si zase myslim, ze je problem s pracou aj v BA. Vidim to aj na byvalych kolegoch, ktorych moj byvaly zamestnavatel prepustil pri znizovani stavov. Sikovni ludia s plynulou anglictinou, skusenostami z finance, ovladaju excel na pokrocilej urovni a nezamestnani su aj viac ako rok. Prepustalo IBM, AT&T, nenabera vo vacsej miere asi ziadny korporat. Doba je zla, o pracu prichadzaju aj programatori, nahradza ich postupne AI. Kto tvrdi, ze nie, asi nema dostatocny prehlad.
@ivankatomasko ja si zase myslim, ze je problem s pracou aj v BA. Vidim to aj na byvalych kolegoch, ktorych moj byvaly zamestnavatel prepustil pri znizovani stavov. Sikovni ludia s plynulou anglictinou, skusenostami z finance, ovladaju excel na pokrocilej urovni a nezamestnani su aj viac ako rok. Prepustalo IBM, AT&T, nenabera vo vacsej miere asi ziadny korporat. Doba je zla, o pracu prichadzaju aj programatori, nahradza ich postupne AI. Kto tvrdi, ze nie, asi nema dostatocny prehlad.
@mimirka32 Vnimam to podobne. Ako da sa najst, ale casto to trva dlho. A kto nema dostatocne velku fin. rezervu, ma to naozaj tazke.
@mimirka32 Ja nerozumiem, ako niekto môže byt rok nezamestnaný. Aj keby som mala neviem aké vzdelanie a skúsenosti, pôjdem robiť hoci niečo “podradnejšie” a nie jak socka na úrade prace
inak na tých korporátnych požiadavkách ma vždy pobaví znalosť jazyka dobre že níe na native úrovni aj na úplne smiešnych pozíciách… 😏
@biba_18 Asi tak. Ziadaju vela, ale ponukaju relativne malo.
@mimirka32 Ja nerozumiem, ako niekto môže byt rok nezamestnaný. Aj keby som mala neviem aké vzdelanie a skúsenosti, pôjdem robiť hoci niečo “podradnejšie” a nie jak socka na úrade prace
@anonym_c7ca37 Ja som tak aj spravila. Hrozilo, ze vyjdem z peňazí, tak som šla robiť na istú dobu do predajne. Ale niekomu to hrdosť nedovolí.
Realita je taká, že po niektorých zamestnaniach je vyšší dopyt ako po iných. A keď je niečoho trh presýtený, tak je jasné, že keď sa občas objaví nejaká pracovná ponuka,tak sa tam prihlási 100 ľudí. Takže jediná možnosť je buď sa nejako rekvalifikovať a naučiť nové zručnosti. Ak na to človek nemá, tak potom musí "znížit nároky" a vziať aj "podradnejšiu"prácu. Alebo ešte začať podnikať, ale to tiež nie je pre každého. Dnes je všetkého veľa a človek musí byť lepší ako konkurencia, aby sa nejako presadil.
@biba_18 celkovo je strašne až smiešne sledovať trh práce, kde žiadajú od právnika napríklad na finančnú správu vstupné testy a potom v druhom kole pohovory, takže vypíšu zákony, čo sa máš učiť, aj keď už máš diplom z prava a plus samozrejme ovládať prácu na PC a angličtinu a všetko a nástupný plat 1.056 eur a až potom nejaké doplatky za počet rokov. Smiešne,.že predavačka do Lidl a Freshu začína na 1200 eur.
@anonym_c7ca37 vyvediem ťa z omylu, lekára, ani právnika, ani PhD. do obchodu nevezmú, aj keby chcel. Potvrdené pracovníčkami z UPSVaR ako aj personálnym z obchodov.
@anonym_c7ca37 to si len myslis, ze by si vzala hoc aku pracu. Resp. ano, suhlasim, clovek by chcel a vzal hocico, ale ten zamestnavatel ta nevezme. Lebo si pree neho prekvalifikovana, a teda velke riziko, ze v momente ako si najdes co i len trosku lepsie, vzhladom na vzdelanie ci prax, tak odides. Jednoducho nechce do teba investovat ani sekundu casu, akokolvek by si bola ochotna sa ucit nove veci, akokolvek by si bola ochotna aj manualne pracovat. Jednoducho na teba pozeraju cez prsty, a bud ani na zaslane CV nereaguju, vobec ta nepozvu na pohovor, alebo ak ano, tak ti daju najavo, ze ci si sa nestratila cestou, preco a naco si tam, s tvojim vzdelanim, ze ci naozaj si si ista, ze sa hlasis na poziciu kucharky/upratovacky/predavacky a pod. Nakoniec zaznie obvykle - my sa vam ozveme... Ale uz sa nikto neozve...
Takze takto velmi jednoducho moze byt clovek dlhsie na UP.
Ja som na nom uz 1,5r. A je mi do breku.
Za cely zivot dohrody som neposlala tolko zivotopisov, co za posledne obdobie.
Cista katastrofa.
Pred rokmi, ked clovek naozaj hladal robotu do mesiaca najviac do 2och si ju mala.
Dnes?
Sa mozes aj na hlavu postavit.
@ivankatomasko mňa minulý rok jedna firma sama oslovila na HR pozíciu, robila som v podobnej firme, HR okrajovo. V tej dobe som hľadala v inej oblasti. Bola som prekvapená. Bola som na pohovore, časť bola v Anglickom jazyku... Ja som nakoniec dostala za 3 dní druhu ponuku v odbore.

Tak administratíva či HR? Ovládaš plynule znamená úroveň C1? Aj máš certifikáty či si to len myslíš? Vzdelanie? Zručnosti? Nie je problém nájsť prácu a aj je. Záleží od lokality a toho, čo kandidát ponúka.