Je normálne, že zamestnávateľ chce referenciu od bývalého šéfa?
Dobry den. Som vo vyberovom konani a firma odo mna pyta kontakt na byvaleho nadriadeneho.
Neviem, ci je to dnes bezne. Pracovali sme spolu normalne, neodisla som v zlom, ale aj tak mi je divne davat na neho kontakt len tak. Ani neviem, ci sa ho mam najprv opytat, ci s tym suhlasi.
Stretli ste sa s tym pri hladani prace?
@anonym_autor ano videla som to v inzerátoch že si spolu so životopisom žiadali aj kontakt na 1-2 bývalých zamestnávateľov.
Z mojej skúsenosti keď som ešte žila v UK tak tam nám bývalá šéfka alebo šéf dali písomnú referenciu aj s podpisom a kontaktom a keď som hľadala nové zamestnanie tak som túto referenciu poskytla.
Mne to vôbec nepríde zvláštne že si to zamestnávateľ vyžiada aby si zistil o budúcom potencionálnom zamestnancovi akým bol zamestnancom.
Skúsim dať príklad z mojej aktuálnej práce. Chalan mladý asi 28 rokov. Netuším čím očaril na pohovore ale prijali ho. Po skúšobnej dobe sa hodil na PNku a je na nej celé mesiace, svoj tím nechal v štychu. Chorý určite nie je to vieme.. tam je za tým niečo iné. Asi by som si tiež chcela zistiť od bývalého zamestnávateľa či boli spokojný. Ak by si chalan hľadal v budúcnosti ďalšiu prácu a mal by dať budúcemu zamestnávateľovi kontakt na zamestnávateľa kde pracoval predtým tak verím, že by spomenuli aky mal prístup k práci.... By som si rozmyslela či by som chcela takého zamestnanca
@niki35 možno je na PNke lebo je chorý. Hm, aj také sa stáva, že je niekto chorý. Mám zlý prístup k práci, lebo som chorý a musím byť na PNke. 😭 Keby som bola bývalý zamestnávateľ, referovala by som o práci a výkonoch v nej a nie o tom, že je niekto uznaný chorý a " ja sa domnievam", že chorý nie. To je skôr "vizitka" bývalého zamestnávateľa, že posudzuje rozhodnutie lekára. Hrozne.
@niki35 možno je na PNke lebo je chorý. Hm, aj také sa stáva, že je niekto chorý. Mám zlý prístup k práci, lebo som chorý a musím byť na PNke. 😭 Keby som bola bývalý zamestnávateľ, referovala by som o práci a výkonoch v nej a nie o tom, že je niekto uznaný chorý a " ja sa domnievam", že chorý nie. To je skôr "vizitka" bývalého zamestnávateľa, že posudzuje rozhodnutie lekára. Hrozne.
@anonym_247535 píšem že vieme že nie je chorý a detaily tu rozoberať nebudem. Išiel na PN hneď na druhý deň po skončení skúšobnej doby. Bohužiaľ toto by sa asi nedalo veľmi použiť ako dôvod nespokojnosti to musím uznať 🤷 ale už sa čaka kedy mu skončí zmluva ktorú má na dobu určitú a budú hľadať niekoho iného.
Je to normálne.Napriklad aj slovenske agentúry ktoré ľudí zháňajú robiť do zahraničia pýtajú recenzie od predošlých zamestnávateľov.Na základe toho vedia či sa oplatí zamestnať toho človeka ,či nie je konfliktný, atď
@anonym_247535 píšem že vieme že nie je chorý a detaily tu rozoberať nebudem. Išiel na PN hneď na druhý deň po skončení skúšobnej doby. Bohužiaľ toto by sa asi nedalo veľmi použiť ako dôvod nespokojnosti to musím uznať 🤷 ale už sa čaka kedy mu skončí zmluva ktorú má na dobu určitú a budú hľadať niekoho iného.
@niki35 zamestnavatel moze poziadat soc poistovnu o vykonanie kontroly.
@niki35 zamestnavatel moze poziadat soc poistovnu o vykonanie kontroly.
@anonym_f7a15b keď bude doma, všetko je v poriadku.
@anonym_f7a15b keď bude doma, všetko je v poriadku.
@anonym_247535 Poistovna moze preskumat opodstatnenost PN. Moznosti je viac.
Je to bezne. Niektore firmy realne vsak nevolaju. Staci im ako dobry signal, ked bez problemov poskytnes kontakt.
@anonym_autor áno, u nás sa to požaduje a reálne zamestnávateľa kontaktujú.
@anonym_autor Už mám oveľa bližšie k dôchodku, ako uplynulo od školy, takže mám niekoľko zamestnaní za sebou. Robil som vo finančných spoločnostiach, a bolo bežné, že zamestnávateľ pri skončení PP vystavil pracovný posudok. Je to aj priamo v ZP, § 75:
§ 75 Pracovný posudok a potvrdenie o zamestnaní
(1)
Zamestnávateľ je povinný vydať zamestnancovi pracovný posudok do 15 dní od jeho požiadania. Zamestnávateľ však nie je povinný vydať zamestnancovi pracovný posudok skôr ako dva mesiace pred skončením pracovného pomeru. Pracovným posudkom sú všetky písomnosti týkajúce sa hodnotenia práce zamestnanca, jeho kvalifikácie, schopností a ďalších skutočností, ktoré majú vzťah k výkonu práce. Zamestnanec má právo nahliadnuť do osobného spisu a robiť si z neho výpisy, odpisy a fotokópie.
Tie posudky som potom prikladal k životopisu, keď som si hľadal novú prácu. Pravdou je, že zvyčajne to bol posudok, ktorý som si sám napísal, ale zamestnávateľ to len potvrdil. Ale keby som bol lajdák, absentér a pod., tak by ten posudok nemohol byť pozitívny.
Myslím, že v budúcnosti budú mať tieto posudky znovu väčší význam pri výbere nového človeka.
Malo by to byt pravidlo. Clovek, ktory ma negativne hodnotenie vo viacerych zamestnaniach by nemal mat narok na podporu v nezamestnanosti, alebo ine socialne davky.
@anonym_autor ano to sa robi, dala som tel. na byv. sefa, vobec som s nim nebola v kontakte a vzali ma 😊
Je to bezne. Ako poznam mojho zakerneho byvaleho sefa, keby som takto dala kontakt novej spolocnosti, naklamal by, az by sa mu z usi prasilo, len aby ma nevzali 🤣 Ale to je v poriadku, podnikam, takze nie som odkazana na jeho referencie. 🤣
Pri vyšších pozíciách úplne bežné. Osobne vidím problém v tom, že keď sa nerozídete v dobrom, môže ťa nepekne ohovoriť pred potenciálnym budúcim zamestnávateľom.

@anonym_autor ano videla som to v inzerátoch že si spolu so životopisom žiadali aj kontakt na 1-2 bývalých zamestnávateľov.
Z mojej skúsenosti keď som ešte žila v UK tak tam nám bývalá šéfka alebo šéf dali písomnú referenciu aj s podpisom a kontaktom a keď som hľadala nové zamestnanie tak som túto referenciu poskytla.
Mne to vôbec nepríde zvláštne že si to zamestnávateľ vyžiada aby si zistil o budúcom potencionálnom zamestnancovi akým bol zamestnancom.
Skúsim dať príklad z mojej aktuálnej práce. Chalan mladý asi 28 rokov. Netuším čím očaril na pohovore ale prijali ho. Po skúšobnej dobe sa hodil na PNku a je na nej celé mesiace, svoj tím nechal v štychu. Chorý určite nie je to vieme.. tam je za tým niečo iné. Asi by som si tiež chcela zistiť od bývalého zamestnávateľa či boli spokojný. Ak by si chalan hľadal v budúcnosti ďalšiu prácu a mal by dať budúcemu zamestnávateľovi kontakt na zamestnávateľa kde pracoval predtým tak verím, že by spomenuli aky mal prístup k práci.... By som si rozmyslela či by som chcela takého zamestnanca