Moja skúsenosť z pohovoru s mladým kandidátom
Mám voľnú pozíciu IT technika, je v zásade vhodná aj pre šikovného juniora. Vyhodila som inzerát, prihlásil sa mi mimo iného mladý chalan. Včera som mu volala, rozprávali sme spolu pol hodinu, hovorila som mu o pozícii. Má 21 rokov. Vyštudoval strednú školu v oblasti IT, má odbornú stredoškolskú prax v odbore. Po tel. rozhovore som si ho pozvala na dnes na osobný pohovor. Mladý chalan, typická brokolica na hlave, pekne štýlovo oblečený.
Pýtala som sa, čo si pamätá z nášho včerajšieho rozhovoru. Povedal, že nič.
Veď sme si volali včera. Hej, ale nič si nezapamätal, mám mu to oživiť.
OK a pozreli ste si niečo o pozícii, na ktorú ste reagovali a o našej spoločnosti. Nie nepozrel. OK. Vidím, že ste študovali na VŠ IT, ale iba rok, čo sa stalo? Nebavilo ma to.
Veď to bolo pokračovanie vašej strednej školy. Áno, ale nebavilo ma to.
A čo vás konkrétne nebavilo? Neviem, všetko.
OK, a v akej oblasti teda chcete pracovať? V oblasti IT.
Hm... vidím, že ste praxoval počas štúdia ako IT technik v inštitúcii XY. Nechceli ste tam ostať aj po škole? Ale hej, ale ponúkli mi základ 1400 eur brutto a ja za takú mzdu robiť nebudem, to sa zamestnám niekde inde. Dobre, tak ste to odmietli a teda kde ste sa zamestnali niekde inde? Nie, nikde, doma som.
Dobre, popíšte mi, čo ste presne robili na pozícii IT technika počas praxe. No menil som toner a inštaloval Windows. Dobre a na výmenu tonera bol potrebný IT technik? Zasmial sa. Koľko krát ste museli preinštalovať SW? Raz.
Dobre, a čo si pamätáte zo strednej školy? Čo ste sa učili o sieťach? Hm, nepamätám si veľa.
OK, naša pozícia začína tiež na základe 1,400 eur pri juniorovi po škole. Rovnakú ponuku ste odmietli. Ale toto by mi vyhovovalo.
V poriadku a čo budeme robiť, keď zistíme, že vás to nebaví?
Tak odídem, veď na to je skúšobná doba. Zasmiala som sa 🙂.
Rozlúčila som sa, podala som mu ruku a popriala veľa šťastia.
Vitaj v gen z svete 😉 s tymto sa teraz budes stretavat pravidelne.
@anjelok mám 22r dcéru. Študuje právo, pracovala doteraz v advokátskej kancelárii. Chystá sa na stáž do Bruselu. Ovláda tri jazyky. Máš pocit, že celá gen Z je rovnaká? Ale no...
za mna nic hrozne typicke pre tu generaciu, myslim ze aj na strane HR sa treba prisposobit a posunut aj tuto nastupujucu generaciu v pracovnej oblasti dalej
@anjelok mám 22r dcéru. Študuje právo, pracovala doteraz v advokátskej kancelárii. Chystá sa na stáž do Bruselu. Ovláda tri jazyky. Máš pocit, že celá gen Z je rovnaká? Ale no...
@anonym_autor aspoň bol úprimný
@anonym_autor aspoň bol úprimný
@1andrea111 čo si myslíš? Dostal tú prácu?
Toto je teraz realita mnohých mladých a čo je horšie, firmy si ich idú predchádzať na úkor ľudí už s 10-20r praxou, lebo my sme už out. Ale na zaškolenie zdarma, prácu aj za nich sme dobrí. Možno aj pre teba ako personalistiku otázka, čo s nami, staršími?prečo sme už iba do počtu a chcete od nás za podstatne nižší plat vyšší výkon ako od týchto ľudí?je to frustrujúce. Myslím to ako útok, ale skús tak logicky a úprimnepovedst svoj názor. Čo my starší?
@anonym_autor
@anonym_autor nikde nepisem, ze vsetci, len, ze to nebude ojedinela situacia. Pisem z osobnej skusenosti.
A co pise AI o gen Z:
"viac zdôrazňujú rovnováhu medzi prácou a súkromím než predchádzajúce generácie,
menej vnímajú lojalitu k jednému zamestnávateľovi a pri lepšej príležitosti sú ochotní zmeniť prácu,
chcú vedieť, prečo niečo robia, nie iba plniť pokyny,
otvorenejšie hovoria o duševnom zdraví a vyhorení.
Na druhej strane sa im často pripisujú aj negatívne stereotypy, napríklad že:
majú nižšiu trpezlivosť,
očakávajú rýchly kariérny a platový rast,
sú menej odolní voči kritike,
na pohovory alebo do práce prichádzajú menej pripravení."
@anonym_autor To nie je len o mladych. Takto sa spravaju a 30 rocni z oblasti IT. Uplne odtrhnuti od reality, ale uz sa z nej prebudzaju vdaka AI.
Toto je teraz realita mnohých mladých a čo je horšie, firmy si ich idú predchádzať na úkor ľudí už s 10-20r praxou, lebo my sme už out. Ale na zaškolenie zdarma, prácu aj za nich sme dobrí. Možno aj pre teba ako personalistiku otázka, čo s nami, staršími?prečo sme už iba do počtu a chcete od nás za podstatne nižší plat vyšší výkon ako od týchto ľudí?je to frustrujúce. Myslím to ako útok, ale skús tak logicky a úprimnepovedst svoj názor. Čo my starší?
@anonym_autor
@anonym_ed9acb toto sa stalo u nás čo firme, prijali sme mladých chalanov, ale plat majú o 300 eur brutto vyšší ako my čo tam robíme. Šéf mal samé prázdne reči o novom projekte čo preberú. Takze my ostatní sme na dovolenkách, OCR a PN a nech si šéf s nimi sadne a zauci ich. Dvaja si už veľmi intenzívne hľadajú novy job a ja nad tým tiež uvažujem. Vedia menej ako ja, mam ich zaucat a dostanú viac?
@anonym_autor
@anonym_ed9acb mám 60r účtovníčku, 50r manažérsku zákazníckeho servisu, 56r finančného manažéra. Ja sama mám 46r. Mám však aj 25r kolegyňu, drie ako drak. Príjmem 55r IT technika asi, na pohovore bol super a fin je ok, hlavne má všetky skills čo potrebujeme.
@anonym_ed9acb toto sa stalo u nás čo firme, prijali sme mladých chalanov, ale plat majú o 300 eur brutto vyšší ako my čo tam robíme. Šéf mal samé prázdne reči o novom projekte čo preberú. Takze my ostatní sme na dovolenkách, OCR a PN a nech si šéf s nimi sadne a zauci ich. Dvaja si už veľmi intenzívne hľadajú novy job a ja nad tým tiež uvažujem. Vedia menej ako ja, mam ich zaucat a dostanú viac?
@anonym_c906ae rovnako ako u nas. Ešte by človek aj prehryzol,že plat skoro ako ja, aj to,že ich mám zdarma zaučiť, aj mňa začali staršie kolegyne.
Ale je tu veľké ALE!!!!!!
Ja som sa snažila, visela na nich, hltal každé slovo, bola im vďačná. Teraz?toto nebudem robiť takto, takto určite nie, do práce ja nebudem chodiť skôr, prídem presne, nedokončil to, padla mi, mňa nezaujíma,že to nie je, nech to dokončí niekto iný, za taký plat ja sa určite nebudem ponáhľať, za toto platená nie som, atď,atď,atď. A keď sme niečo povedali sefstvu, tak sa to otočilo, že keď sa nám nepáči. No nepáči veru. Takže už si tiež hľadáme iné miesta. Niektorí už majú a keď to oznámili, že odchádzajú, najprv jeden, druhý, už sefstvu spozorneli, už odrazu by sa dalo hýbať aj s platom.
Nie!!!!kde si človeka nevážia, tam nikto robiť nebude. Pretože do práce dávam možno viac ako musím, lebo ju mám rada. Ak to nevidí šéf, ok. Uvidia to iní. Lebo je veľká fluktuáciu ľudí, najmä mladých a robiť vkuse s niekým, kto začína, je ťažko. Nech sa páči, manažéri sa musia zamyslieť, čo chcú ďalej.
@anonym_ed9acb mám 60r účtovníčku, 50r manažérsku zákazníckeho servisu, 56r finančného manažéra. Ja sama mám 46r. Mám však aj 25r kolegyňu, drie ako drak. Príjmem 55r IT technika asi, na pohovore bol super a fin je ok, hlavne má všetky skills čo potrebujeme.
@anonym_autor vieš, naozaj nič proti tebe, či HR vo všeobecnosti, či nakoniec aj mladým ľuďom. Pretože sú medzi nimi aj takí, čo majú v 20r tak v hlave upratané, že ďaleko prevyšujú svojou zrelostou 50+. Lenže tých je žalostne malo.
No a starším sa veľmi krivdi, že šéf nevidí ich prínos.
@anonym_c906ae rovnako ako u nas. Ešte by človek aj prehryzol,že plat skoro ako ja, aj to,že ich mám zdarma zaučiť, aj mňa začali staršie kolegyne.
Ja som sa snažila, visela na nich, hltal každé slovo, bola im vďačná. Teraz?toto nebudem robiť takto, takto určite nie, do práce ja nebudem chodiť skôr, prídem presne, nedokončil to, padla mi, mňa nezaujíma,že to nie je, nech to dokončí niekto iný, za taký plat ja sa určite nebudem ponáhľať, za toto platená nie som, atď,atď,atď. A keď sme niečo povedali sefstvu, tak sa to otočilo, že keď sa nám nepáči. No nepáči veru. Takže už si tiež hľadáme iné miesta. Niektorí už majú a keď to oznámili, že odchádzajú, najprv jeden, druhý, už sefstvu spozorneli, už odrazu by sa dalo hýbať aj s platom.
Nie!!!!kde si človeka nevážia, tam nikto robiť nebude. Pretože do práce dávam možno viac ako musím, lebo ju mám rada. Ak to nevidí šéf, ok. Uvidia to iní. Lebo je veľká fluktuáciu ľudí, najmä mladých a robiť vkuse s niekým, kto začína, je ťažko. Nech sa páči, manažéri sa musia zamyslieť, čo chcú ďalej.
@anonym_ed9acb takto to mam nastavené aj ja. Silne zvažujem odchod. Šéf začal že aj nám zvýši po 300 eur, hovorím, mam mat rovnaký plat ako junior? Asi sa nedohodneme
@anonym_ed9acb prosim v akej oblasti pracuješ? S manželom si hľadáme prácu (sme gen Z) a všade nás odbíjajú lebo chcú seniorov alebo juniorov s 5+ ročnou praxou. To, že sme ochotní makať proste nestačí. Neustále na koníkovi čítam ako mladí nič nerobia a poberajú vysoký plat ale moje skúsenosti hovoria úplny opak.
Za 1400 v hrubom by som išlado roboty maximálne si zobrať kávu.. Si myslíš ze z toho človek vyzije?
Za 1400 v hrubom by som išlado roboty maximálne si zobrať kávu.. Si myslíš ze z toho človek vyzije?
@anonym_50c91a skús prísť po SS do práce, bez vedomosti, skúsenosti a chci presedieť na mobile 8h za 1400. Resp.esre lepšie, šéfuj firme, kt.zamestsna takých ľudí.
Doba je ťažká, ale trošku reálne očakávania od života po škole.
@anonym_50c91a To kde platia 1400 eur za pitie kavy? Beriem ...
Tipujem že ste ho neprijali.Mozno sa to nebude niekomu páčiť ale aby som za cca 1000€ v čistom nešla robiť a radšej bola doma na nule tak to nie .Mam 35 rokov a som na rodičovskej,v mojom bývalom zamestnaní som začala ako 20 ročná . Manuálna práca .Pamätám na výplaty také že 400€,500€,keď už bolo 600 tak to bola paráda.Samozrejme sa to rokmi zvyšovalo .Chcem tým povedať že som bola šťastná že mám robotu , príjem,že môžem doma pomôcť . Niektorý mladý si myslia že dnes bohužiaľ že len za pekný úsmev skasírujú 1500 v čistom,lenže realita ich prefacká
@anonym_50c91a koľko je vlastne vhodný plat pre absolventa bez poriadnej praxe, pracovných návykov a s absenciou pracovného nasadenia? Ideálne napíš aj mesto.
@anonym_50c91a To kde platia 1400 eur za pitie kavy? Beriem ...
@anonym_d25b70 každej sekretárke..
@anonym_50c91a koľko je vlastne vhodný plat pre absolventa bez poriadnej praxe, pracovných návykov a s absenciou pracovného nasadenia? Ideálne napíš aj mesto.
@martinka17 pri slovenských cenách všetkého by mala byť minimálna mzda 1800..
@martinka17 pri slovenských cenách všetkého by mala byť minimálna mzda 1800..
@anonym_50c91a dobre, a teraz sa preber, pozri sa na realitu pracovného trhu a napíš reálnu odpoveď. Minimálna je cca 950, priemerný plat cca 1650. Tento mladík mal ponúknuté 1400. Nič nevie, nič nedokázal a ma dostat viacej ako je priemerný plat? A koľko by si potom mal pýtať človek, ktorý má prax, jazyky a vysoké pracovné nasadenie? Autorka nepíše lokalitu, tak skúsme sa tváriť že sme v KE. Ale stále máj na očiach priemernú a mi imalnu mzdu. Lebo tie nadštandardné mzdy, ktorú tu s radosťou ženy spomínajú na MK sú výnimkou, nie pravidlom.
@anonym_50c91a dobre, a teraz sa preber, pozri sa na realitu pracovného trhu a napíš reálnu odpoveď. Minimálna je cca 950, priemerný plat cca 1650. Tento mladík mal ponúknuté 1400. Nič nevie, nič nedokázal a ma dostat viacej ako je priemerný plat? A koľko by si potom mal pýtať človek, ktorý má prax, jazyky a vysoké pracovné nasadenie? Autorka nepíše lokalitu, tak skúsme sa tváriť že sme v KE. Ale stále máj na očiach priemernú a mi imalnu mzdu. Lebo tie nadštandardné mzdy, ktorú tu s radosťou ženy spomínajú na MK sú výnimkou, nie pravidlom.
@martinka17 tak pôjde mladý do zahraničia kde zarobí 2000.. Ani sa mu nečudujem ze 1400 je mu malo, to ze je minimálna 950 neznamená ze z toho dokáže. Niekto vyžiť
@anonym_50c91a a ty kde robis a za kolko?
@martinka17 minimálna mzda je 915 eur. Pre druhý stupeň náročnosti práce 1031 eur. Ten chalan nevedel nič, absolútne nič.
@anonym_50c91a a ty kde robis a za kolko?
@anonym_ea144d co ta je do toho? 🙂
Takto vyzerá dospelý, ktorého nikdy k ničomu neviedli. Proste vyštudoval IT lebo sa v IT sektore dobre zarába. To je všetko. Takýchto je vychrlenych každý rok niekolko
@doriiis nevyštudoval IT. Deti z odbornej vedia z IT hovno, to sa naučia ITčkari v prvom ročníku. 🙂
@martinka17 minimálna mzda je 915 eur. Pre druhý stupeň náročnosti práce 1031 eur. Ten chalan nevedel nič, absolútne nič.
@anonym_autor su to hrozne nizke platy aj pre zaciatocnika,ved ja vo vyrobe zarobim viac ako vy ponukate.
Ano, su taki, zijuci mimo reality, vymleti ig o tom, ako sa da hovno robit, cestovat a mat byty a pod. Tak im z toho svitori a nakoniec od rozkose sedia v detskych izbickach, mamka im navari a oni tam snivaju svoj velky sen o kariere.. o to viac potom vyniknu ti ich rovesnici, ktori na sebe pracuju, maju ambicie, studuju.
Ako autorkina dcera.

Takto vyzerá dospelý, ktorého nikdy k ničomu neviedli. Proste vyštudoval IT lebo sa v IT sektore dobre zarába. To je všetko. Takýchto je vychrlenych každý rok niekolko