Moja skúsenosť z pohovoru s mladým kandidátom
Mám voľnú pozíciu IT technika, je v zásade vhodná aj pre šikovného juniora. Vyhodila som inzerát, prihlásil sa mi mimo iného mladý chalan. Včera som mu volala, rozprávali sme spolu pol hodinu, hovorila som mu o pozícii. Má 21 rokov. Vyštudoval strednú školu v oblasti IT, má odbornú stredoškolskú prax v odbore. Po tel. rozhovore som si ho pozvala na dnes na osobný pohovor. Mladý chalan, typická brokolica na hlave, pekne štýlovo oblečený.
Pýtala som sa, čo si pamätá z nášho včerajšieho rozhovoru. Povedal, že nič.
Veď sme si volali včera. Hej, ale nič si nezapamätal, mám mu to oživiť.
OK a pozreli ste si niečo o pozícii, na ktorú ste reagovali a o našej spoločnosti. Nie nepozrel. OK. Vidím, že ste študovali na VŠ IT, ale iba rok, čo sa stalo? Nebavilo ma to.
Veď to bolo pokračovanie vašej strednej školy. Áno, ale nebavilo ma to.
A čo vás konkrétne nebavilo? Neviem, všetko.
OK, a v akej oblasti teda chcete pracovať? V oblasti IT.
Hm... vidím, že ste praxoval počas štúdia ako IT technik v inštitúcii XY. Nechceli ste tam ostať aj po škole? Ale hej, ale ponúkli mi základ 1400 eur brutto a ja za takú mzdu robiť nebudem, to sa zamestnám niekde inde. Dobre, tak ste to odmietli a teda kde ste sa zamestnali niekde inde? Nie, nikde, doma som.
Dobre, popíšte mi, čo ste presne robili na pozícii IT technika počas praxe. No menil som toner a inštaloval Windows. Dobre a na výmenu tonera bol potrebný IT technik? Zasmial sa. Koľko krát ste museli preinštalovať SW? Raz.
Dobre, a čo si pamätáte zo strednej školy? Čo ste sa učili o sieťach? Hm, nepamätám si veľa.
OK, naša pozícia začína tiež na základe 1,400 eur pri juniorovi po škole. Rovnakú ponuku ste odmietli. Ale toto by mi vyhovovalo.
V poriadku a čo budeme robiť, keď zistíme, že vás to nebaví?
Tak odídem, veď na to je skúšobná doba. Zasmiala som sa 🙂.
Rozlúčila som sa, podala som mu ruku a popriala veľa šťastia.
@martinka17 tak pôjde mladý do zahraničia kde zarobí 2000.. Ani sa mu nečudujem ze 1400 je mu malo, to ze je minimálna 950 neznamená ze z toho dokáže. Niekto vyžiť
@anonym_50c91a ale tam má vyššie náklady na život. Zase sa nebudeme tváriť, že v zahraničí čakajú na neskúsenýchIT juniorov s Fullu servisom ( lacné bývanie a podobne benefity). Tam sa na dobrý plat musí predať a potom makať. Ale on nemá čo ponuknut
@anonym_d25b70 každej sekretárke..
@anonym_50c91a Tak mozno v tvojich snoch,tolko platia sekretarke,sa tiez preber do reality,zrejme budes tiez z tejto generacie.
Keby bol sikovny po skole,moze si diktovat plat,ale taketo teliatko bude po roku sedenia doma na prdeli rado aj za 1200. Ja by som za 1400 s radostou nastupila aj teraz,nie ze este po skole a s 0 skills.
@anonym_50c91a Tak mozno v tvojich snoch,tolko platia sekretarke,sa tiez preber do reality,zrejme budes tiez z tejto generacie.
@anonym_660bfa netuším aká som generáciáani ma to netrápi
Takyto prispevok zvykne rozbehnut zobseobecnujuce komentare o generacii Z.. aka je to neschopna a hnilacka generacia, atd. Bohuzial, tuto generaciu vychovavala ta generacia, ktora ju teraz hani. To len tak, ze ryba smrdi od hlavy. A dalsia vec, nikdy sa neda zobseobecnovat, vzdy boli, su a aj budu sikovni a uspesni ludia a aj taki hnidaci ako ten na pohovore. Holt, chlapec proste nema vychovu.
Keby bol sikovny po skole,moze si diktovat plat,ale taketo teliatko bude po roku sedenia doma na prdeli rado aj za 1200. Ja by som za 1400 s radostou nastupila aj teraz,nie ze este po skole a s 0 skills.
@anonym_660bfa keby bol šikovný, mal skúsenosti s prácou, videla som,že má drive, chce sa učiť, ide si za tým, tak dostane vyššiu mzdu. Vzhľadom k jeho profilu je aj 1000 eur veľa.
Od nas takato hviezda 27-rocna odchadza, lebo uz mu je malo. Nastupny plat taky, ze keby to vedeli ostatni z oddelenia, co tam roky robia, tak neveria vlastnym ociam. Nic nerobil ako mal, lebo podla neho sa veci robia zle, on vie vsetko najlepsie a mal patent na vsetko. Okrem toho nechodil do prace triezvy, vacsinou bol pod vplyvom omamnych latok, co nikto neriesil, lebo mal tam okolo seba tlupu rovnakych. Bol u nas mozno rok, aj to je vela a ide prec, lebo toto ho nebavi a chce robit nieco ine. Tak nech sa paci. Prisiel ako hviezda a vysvitlo, ze nic nevedel robit poriadne, nebavilo ho to, plna huba reci o volnom case a pracovnej dobe, co je pre debilov.
@anonym_autor ale toto je uplne bezne v súčasnosti. Vykradnuta hlava ale sebavedomie až do vesmíru. A jasne, plat najmenej 3000 netto, aby bolo na novostavbu, 2 auta a najmenej na 2 dovolenky rocne (lyžovačka a pri mori), popri tom samozrejme nejaké tie wellnesiky. A jaj, najmä chcú robiť 10-15, lebo predsa nebudu predsa makať ako otroci, chcú aj WLB.
Pokial nie, za menej robit nebude. Radšej za 0 sedieť doma, lebo vsak mama hotel.
@anonym_50c91a skús prísť po SS do práce, bez vedomosti, skúsenosti a chci presedieť na mobile 8h za 1400. Resp.esre lepšie, šéfuj firme, kt.zamestsna takých ľudí.
Doba je ťažká, ale trošku reálne očakávania od života po škole.
@anonym_ed9acb kokos, ja ako mamka po rodicovskej, co by som dala za nastupny 1400 🫣. Medzi druhym a tretim dietatom som robila na polovicny uvazok za 320 v hrubom, zeny...rok. Vtedy bola minimalka na druhom stupni narocnosti 640, tak za takyto plat som robila.
Ja som si pocitala priemer platov za tento pol rok,u nas sa do toho pocita naozaj vsetko a zatial sme mali 13te platy,2506eur v hrubom.Sedim,pendlujem hore dole vo vyrobe.V cistom 1832eur,samozrejme,ze niekedy to je viac,inokedy menej.Tento mesiac 2300eur v cistom,aj s 13tym platom 1450eur.
Je to rozdiel,ze???A aj napriek tomu aj u nas ludia odchadzaju,niektori vydrzia asi hodinu a idu prec.
Tak co cakate naozaj od mladych,a ze v it sfere.Tak su 3000eur v cistom zarobky,aspom 1500v cistom,nie b hrubom ponuknite a isto sa najde aj vhodny kandidat na tuto poziciu.
Za 1400 v hrubom by som išlado roboty maximálne si zobrať kávu.. Si myslíš ze z toho človek vyzije?
@anonym_50c91a otvor si profesiu a zistíš že je to úplne bežný plat aj v Bratislave.
@anjelok mám 22r dcéru. Študuje právo, pracovala doteraz v advokátskej kancelárii. Chystá sa na stáž do Bruselu. Ovláda tri jazyky. Máš pocit, že celá gen Z je rovnaká? Ale no...
@anonym_autor No zial je. Pockaj ked bude mat 24 a povie, ze bola v Bruseli ona advokatsku praktikantku za 1,5K brutto robit do polnoci nebude, kedze pracovala s ludmi, ktori maju minimalne 10K v cistom. Je to ina generacia a s tym sa musime vsetci zmierit. Ja som snivala o svojej terajsej praci a trvalo mi roky sa do nej dostat, a ani jeden z nasich troch stazistov si staz v mojej robote nevazi, jeden odisiel po 3 mesiacoch.
Moja skusenost s GenZ je taka, ze su to vacsinou bud velmi sikovni alebo uplne nepouzitelni jedinci. Polovica na dohodnuty pohovor ani nepride a vypne mobil.
@anonym_50c91a otvor si profesiu a zistíš že je to úplne bežný plat aj v Bratislave.
@anonym_2efa4e no vidis ale v inej teme pisali,ze ake super platy su v Ba,dokonca este statny sektor.
@anonym_2efa4e no vidis ale v inej teme pisali,ze ake super platy su v Ba,dokonca este statny sektor.
@anonym_aea85b všade máš super platy a zle platy, je jedno či Ba alebo BB.
Ja teraz dosť sledujem profesiu a napríklad na sekretarku, recepcnu sú platy cca 1300 hrubé. A to chcú aj angličtinu. Na troška odbornejšie profesie s jazykom cca 1500€ brutto. Stále píšem o Bratislave.
Samozrejme v korporátich sú platy oveľa vyššie.
Ano všetci si myslia že v Ba máme úžasné platy. Niektorí určite anoy ale väčšina nie.
Jeden truľo ti prišiel na pohovor a hádžeš všetkých mladých do jedného vreca? Ale no…
@anonym_autor Polsi mu toto video, necha sa uci, nechyba mu vela:
https://www.youtube.com/watch?v=ydVVAM2fjpg@anonym_aea85b všade máš super platy a zle platy, je jedno či Ba alebo BB.
Ja teraz dosť sledujem profesiu a napríklad na sekretarku, recepcnu sú platy cca 1300 hrubé. A to chcú aj angličtinu. Na troška odbornejšie profesie s jazykom cca 1500€ brutto. Stále píšem o Bratislave.
Samozrejme v korporátich sú platy oveľa vyššie.
Ano všetci si myslia že v Ba máme úžasné platy. Niektorí určite anoy ale väčšina nie.
@anonym_2efa4e aj tu mnohe zeny napisu ake maju platy,ktore ziju v BA.A veru som sa cudovala.Ale na to ake je to drahe mesto,by tie platy mali byt vyssie vo vsetkych odvetviach.
@anonym_autor o akú konkrétnu pozíciu išlo? IT technik je relatívne široký pojem. Mnohí mladí sa za IT technikov považujú už len keď v Skicári otočia obrázok o 90°. A také blbosti ako zapojiť a sprovozniť tlačiareň, či dokonca v skrinke vymeniť grafickú kartu a nainštalovať software, to zvládne už aj smetiar naskakovač. Za takéto úkony je 1400 luxusný plat.
@martinka17 tak pôjde mladý do zahraničia kde zarobí 2000.. Ani sa mu nečudujem ze 1400 je mu malo, to ze je minimálna 950 neznamená ze z toho dokáže. Niekto vyžiť
@anonym_50c91a tu by mohol sediet za 1400 niekde v teplom kancli a ,,hrať sa" s počítačom a bývať zadarmo doma u mamky, v zahraničí bude za 2000 robiť čo? Vrtať diery na stavbe alebo stavať lešenia, bude bývať na ubytovni za ktorú treba zaplatit a jesť tiež niečo musí.. či si myslíš, že sa zahraničné IT firmy pobijú o slováka, ktorý nič nevie a nepamätá si ani rozhovor z predošleho dňa? Sa preber do reality. Mladý by si nezaslúžil ani minimálku.
@anonym_autor hodinový telefonát a nezistila si od neho základné informácie?
@anonym_24cfc8 pise pol hodinu sa rozpravali, ale tiez si myslim, ze tento jeho pracovny "drive" uz mohla vypozorovat pocas uvodneho telefonatu
@doriiis nevyštudoval IT. Deti z odbornej vedia z IT hovno, to sa naučia ITčkari v prvom ročníku. 🙂
@anonym_18c4aa Toto nie je pravda. Môj kamarát ani nešiel na vysokú, napriek tomu ho vzali do holandskej IT firmy s pobočkou na Slovensku s platom o hodne vyšším ako 1400€.
@anonym_24cfc8 kde píšem, že bol hodinový telefonát?
@anonym_24cfc8 pise pol hodinu sa rozpravali, ale tiez si myslim, ze tento jeho pracovny "drive" uz mohla vypozorovat pocas uvodneho telefonatu
@anonym_ea144d počas callu bol práveže absolútne v pohode, zaujímal sa, mal záujem o pozíciu, išiel z neho úplne iný drive. Hovorím si junior, roboty ako na kostole, ale naučíme ho všetko. Vysvetlila som mu pozíciu, nápln práce, naše požiadavky, povedala veľa o firme, všetko ho zaujalo. Zavolala som ho osobne teda. A tu bol ako "žimný gris".
@anonym_ed9acb mám 60r účtovníčku, 50r manažérsku zákazníckeho servisu, 56r finančného manažéra. Ja sama mám 46r. Mám však aj 25r kolegyňu, drie ako drak. Príjmem 55r IT technika asi, na pohovore bol super a fin je ok, hlavne má všetky skills čo potrebujeme.
@anonym_autor ako naozaj moj muz ma perfektnu prax robil riaditela vyznamnych sk spolocnosti a teraz ze dalujeme ale dame predbsot inym,ma 56 takze jasne ze vek hra roku,teraz studuje na svajciarskej univerzite kyberneticku bezpecnost aby sa lepsie zamestnal,a ma pracu ktoru masiel az po roku a robi za 1000€ v cistom,lebo je stary uz.
@anonym_autor 🙂 hadam ta to neprekvapilo.. a ono to uz dlhsie niektori takto maju.. ja som mala cloveka co mal traumu ak musel zamknut dvere pri odchode, a zaroven ak musel ostat sam v kancelarii par dni... odisiel kvoli tomu, lebo ho to psychicky nicilo. Zodpovednost nula bodov, neschopne totalne... zamestnal sa vo velkej firme s desiatkami ludi, kde ako sa hovori, pero podava :D Okrem toho vela mladych ma problem s komunikaciou zoci voci, badam to napr aj na mladsom surodencovi (25r), cez spravy super, cez telefon ako tak, ale osobne.
O platoch tu nediskutuj ani, tu sa zaraba 2-3-4 tisic mesacne na MK - od zaciatku a po skusobnej odmeny do nebies vysoke.
@anonym_ea144d počas callu bol práveže absolútne v pohode, zaujímal sa, mal záujem o pozíciu, išiel z neho úplne iný drive. Hovorím si junior, roboty ako na kostole, ale naučíme ho všetko. Vysvetlila som mu pozíciu, nápln práce, naše požiadavky, povedala veľa o firme, všetko ho zaujalo. Zavolala som ho osobne teda. A tu bol ako "žimný gris".
@anonym_autor Mozno za neho volal nehaky kamos,aj to je mozne.Moja skusenost ked som mala 20 a robila som v nemecku kuchenhilfe,koncila sa nam sezona,tak sme hladali cez inzeraty prace a ja som vtedy nemecky az tak nevedela ,tak som prosila kolegynu nech za mna vola.Zavolala,praca dohodnuta a bakoniec ma aj tak vyhodili,lebo ta praca casnicky mi az tak nesla🙂A toto kludne moze byt pripad tvojho kandidata.Ale tak on bude mat priblem rky ze je lenivy.
@martinka17 minimálna mzda je 915 eur. Pre druhý stupeň náročnosti práce 1031 eur. Ten chalan nevedel nič, absolútne nič.
@anonym_autor upratovacka zo ZS zarobi viacej , ci?

@anonym_autor
Čudujem sa, že si strácala čas s takýmto lúzrom. A podľa niektorých odpovedí je tu skupina privilegovaných, ktorí si myslia, že sú nenahraditeľní.
Ja na nich vonku ani nezakopnem. Prečo by som s nimi strácal čas? Sú tam Filipínci a Indovia.